Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
mielőtt azzal kezdenétek h minek hoztam létre új topicot, előre szólok szétnéztem. Szóval nem húzom az időt. Szeretnék csinálni egy éjjeli lámpát. Mivel igen kezdő vagyok az elektronikában remélem ti tudtok segíteni. Egy magasfényerejű ledet világítanék meg elemekkel, de ezek közé iktatnék egy fotódiódát. Szerintetek ez mennyire működőképes így? A legegyszerűbbet akarom megcsinálni, nem szeretném agyonbonyolítani. Alkonykapcsolót sem akarok. Az érdekel h ez mennyire kivitelezhető. És ha az akkor tudnátok-e adni egy olyan rajzot amin az értékek is fel vannak tűntetve ha esetleg egy ellenállás kellene bele. Előre is köszönöm.
Hello!ha egy fotodiódát raksz a led és az elem közé,akkor teljes fényben fog világítani a led(esetleg még tönkre is megy), sötétben pedig nem fog világítani.egyébként "ledet világítanék meg elemekkel" -ezt hogyan lehet végrehajtani(világító elem...)?
Egy tranzisztorral kellene megoldani, hogy mikor a fotodióda ellenállása nagy,akkor kapcsoljon be , esetleg feszültségosztó kapcsolással.(sztem)
Hmm. Lehet h rosszul tudom, de elvileg kétféle fotódióda is létezik. Az egyiknek fény hatására az ellenállásuk megnő. A másik tfajtájának pedig az ellenállása fény hatására csökken. Beismerem egy kicsit rontottam a megfogalmazáson. Az elemek nem világítanak . Az a lényeg hogy nem adapterről akarom működtetni, henem elemekkel, de ne túl sokkal. A tranzisztoros megoldást hogyan képzeled el tudnál nekem küldeni egy rajzot? Amúgy nem vicceltem. Tényleg kezdő vagyok
én is azt nem tudtam,hogy ilyen fotoellenállás is van.kapcsirajzot nem tudok adni az előbb említett okból.csak elméletileg tudok segíteni.de viszont akkor is kell egy plusz ellenállás a fotodiódával sorban, hogy nehogy nagy áram jusson a ledre.így viszont lehet,hogy működőképes az elképzelésed...majd mások segítenek.
Szia!
Egyszerűen sorba kötsz egy fotódiódát (anódtól a katód felé folyik áram fény hatására) és egy előtét ellenállást a lednek. Az előtét ellenállás kiszámítására rákereshetsz itt a fórumon is. Én fototranzisztort használnék...
Hát a tranzisztorokhoz elég keveset értek. De etgyük fel h így valósítom meg. A lényeg akkor is az h éjjel világítson, hogy a billentyűzetet is lássam este Hallottam és olvastam is hogy tranzisztorral jobb megcsinálni. És ha tranyóval csinálom meg gondolom nem lesz valami irdatlan nagy mérete ugye?
Találtam egy oldalt, ehol egy ilyesmi készült el. Itt Az érdekel hogy ez mivel van megoldva. Én is egy ilyesmi cuccra gondoltam.
Alkesz! a következő oldalon komplett kapcsirajz,meg minden található!Csak kattints a kicsi kettesre a cikk alján ,még a hozzászólások előtt!
Hallod. Köszönöm szépen! Nem tudom hogy fordulhatott ez elő velem. Fene egye a vakságomat. Köszike mégegyszer. Most ég az arcomról a bőr erőteljesen.
köszönöm szépen a pontot.nem biztos,hogy megérdemlem, de szívesen viselem Köszi
sziasztok... van egy fotó diódám... ami állítólag infrára reagál de ha zseblámpával rávilágítól teljesen kinyit... ez igy megfelelően működik?? vagy fehér fényre nyitódó diódát kaphattam a boltban?
Skip
Sziasztok! nekem egy olyan kellene hogy egy fotodioda egy pnp tranyot vezérel, kb 500mA-t kellene tudnia 12 v-on egy moci fordulatszámmérőét vezérelné, gyakorlatilag testre kellene kapcsolgatnia a fordulatszámmérő jelkábelét. Előre is köszi a választ
Hello!
Neked egy optocsatolo+erős tranzisztor páros kell!
És mi adja a fényt a fotodiódának? Meg biztos vagy-e benne, hogy 500 mA-t kapcsolgatni kell a mérő jelvezetékén? Elég soknak hangzik...
A fototranzisztorral hajts meg Darlington-tranyót, vagy két simát Darlington-ba kötve (pl. BC327 pnp-s, és 800 mA-ig mehet), és kész.
Nézd meg itt a kapcsolások között a telefonos relét .
Hali! Van egy infra kapum olyasmi mint az egerekben is található. ki is probáltam egy leddel, müködött is szépen ahogy kell. az hogy menyi mA-t vesz fel a fordulatszámmérő pontosan nem tudom, de ha lesz rá időm megmérem azér gondoltam 500mA-re mert az biztos elég.
Hát egy csomó ellentmondó dolgot közöltél szerintem(bár lehet hogy nem) Mindenesetre ha PNP tranzisztorral akarod megoldani akkor az 1 számú rajz talán jó.az NPN tranzisztoros váltotat szerintem jobb (2 rajz) vagy ha nem akarsz rá tápot kötni akkor 3.rajz (az elsővel együtt nem biztos hogy működik) A jelvezetékek nem szoktak 0.5 A -t kiadni .Ha a fényerőt akarod változtatni a kijelzőben a + hoz képest akkor a 2 sz rajz értelemszerűen PNP tranzisztorokkal fordítottan bekötött diódával ,felcserélt táppal.És most veszem észre ,azt sem irtad hogy fény hatására kikapcsoljon vagy be. Ezek bekapcsolnak.
Ha szerinted a 2-es jó akkor azt fogom megprobálni táp van mert kell az infralednek mindenképp. az hogy ki vagy be kapcsol elvileg mindeggy mert ugy néz ki a jeladó hogy van egy kör alaku lemez amiböl 90fok ki van vágva majd 90fok benn van és így tovább. így egy kör alatt 2 jel van így is ugy is 50-50 szézalék a kitöltés.
Sziasztok.
Teljesen amatőr vagyok a témában,de olyan kérdésem lenne hogy ha 1 kerti solar lámpát szétszedek és a napelemes részt 1 fotódiódára cserélem akkor is fogja tudni a fotódióda fény/sötét hatására kapcsolgatni a led et vagy pedig szükséges a fotódióda müködéséhez a napelem adta feszültség??
A napelem a benne levő akku töltéséhez kell, anélkül nem fog működni rendesen, nem díszből van az ott.
Köszönöm.
Tehát ha napelemet kiveszem mivel mondjuk nem kell hogy töltsön akkor a fotódióda sem fogja le/fel kapcsolni a ledet?
Kapcsolni kapcsolná, de mivel az akku üressége miatt nincsenek elektronok nem fog se a fotódióda, se a led dolgozni. (Mármint ha este veszed ki a napelemet aznap még megy a világítás, de ha másnap reggel nem kap újjabb kakaót az akku, nem fog menni az egész).
Nem akarok kadékoskodó lenni de azértmég1szer megkérdezem hogy biztos legyek benne,nekem a solar lámpa elektronikus része 1 horgászbójába kellene tehát a napelemes részt ledobnám róla és 1általán nem kell hogy töltsön és a kérdés hogy kb 3-4 nap alatt ha nem merül le az akksija/elemje a lámpának a fotódióda attól még fény/sötét hatására napelem nélkül is kapcsolni fogja a lámpát?
Szerintem világítani fog,Ugy rémlik hogy 800-1000 mAoh akku van benne de ez teljesen töltve egy éjszakát sem nagyon bír ki.De ha nagyon érdekel leveszed róla a napelemet és kézzel eltakarod az optot .Ha meg, nem akarod megvenni míg nem tudod ,akkor holnap kipróbálom ,úgy rémlik van egy használaton kívüli valahol.
Tehát akkor elvileg ha kis fogyasztású ledet teszek bele és rendes elemet/akksit akkor napelem nélkül is akár napokig fog le fel kapcsolni fény/sötétség hatására?
Igen csak az a gond,hogy annyi akku kell rá mint a napelem tömege/térfogata tehát szerintem értelmetlen.
A fotodióda működése független a napelemektől. A fényviszonyoktól függően nyitja/zárja az áramkört.
Miért ne mehetne napelemmel együtt a bójára ? Nem olyan nagy szerkezet. Sőt, maga a lámpa is lehetne a bója egy kis szigeteléssel, a leszúró részére a súllyal.
Kicsit ehez kapcsolódón megemliteném, hogy a led az tud fotoelemként is működni. ajánlom a Pudingot
|
Bejelentkezés
Hirdetés |