Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1019 / 1319
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 26, 2011 /

Szia!

Buffer kártya az oldal közepén...
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Aug 27, 2011 2 /

Szép estét!
A Következő kérdés csak annyiban témába vágó hogy piccel akarom vezérelni. Egy occó multiméter halála folytán kiműtöttem a 31/2 digites lcd-t és semmit sem tudok róla csakhogy van a 3x 7 szegmense meg az egyes azon kívül a szokásos a síp hang jel akkujel negatív előjel és hogy 40 lába van. Nézegetem randomra egy cerka elemmel és ahogy húzogatom a zebracsíkon a szálat be-be villanak a szegmensek. A vezérléssel kapcsolatban kérdezném, hogy ezeknél általában minden szegmens külön ki van e vezetve, és hogy milyen frekivel kellene hajtani, mert az egyenáram ugye tönkreteszi? Meg van e olyan hogy közös katód vagy ilyesmi. egy pic 16f616 készülne együttműködni, ha tudnám merre hány méter.
Köszi
(#) vicsys válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Még mielőtt a többiek szólnak. Ez a kérdés nem PIC-es és nem haladó témába tartozik. Sokkal inkább egy hardveres kérdés az LCD működéséről. A neten elég sok leírást találhatsz... Bővebben: Link
(#) Peter65 hozzászólása Aug 28, 2011 /

Üdv Mindenkinek!
Egy számomra új kontrollert szeretnék használni, a PIC24F32KA302-t. Fontos lenne tudnom előre a 12 bites ADC sebességét. Az adatlap (DS39995A) 100ksps-ben maximálja az átalakítási sebességet. Van külön részletes leírás az ADC-ről (DS39739A), ebben már 200ksps szerepel. Ha specifikációban megadott minimális TAD-ból, mintavételezési időből indulok ki, a sebessége elvileg közel olyan gyors lehet, mint a 10bites rokonáé, amit "hivatalosan" is 500ksps sebességűnek mondanak.
Tud valaki segíteni abban, hogy mi alapján lehet eligazodni?
Nekem egyébként a 200ksps sebesség már biztosan elég lenne, a 100ksps lehet hogy nem.
(#) watt válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Az a furcsa, hogy az adatlap adatai szerint tényleg 500kSPS. Annyi van, hogy az erratában a mintavételi kondi 32pf, nem 4,4, ahogy az adatlapban van, de ez nem lehet ekkora eltérés oka. Nem tudom, ki kell próbálni.
(#) Stefan válasza Ven hozzászólására (») Aug 31, 2011 1 /

Az I2C hez nem fontos a pontos időzítés, mivel szinkron átvitel
Amúgy MCC18 fordítóhoz használd az I2C library-t. Nekem egész jól bevált.
(#) Stefan válasza Stefan hozzászólására (») Aug 31, 2011 1 /

De jó vagyok, egy 2006os hozzászólásra válaszoltam... reggel van... ha egy modi látja törölje pls
(#) ambrus hozzászólása Aug 31, 2011 /

mikroC fejlesztőt használok.
Úgy tűnik, hogy a MikroProg Suite segédprogram
nem kezeli a 16F870-et.
A 16F887 égetése jól működi.
Tud-e valaki segíteni a 16F870-es égetésében ?
Ambrus[OFF][/OFF]
(#) mate_x válasza ambrus hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Szia!

Ez kezeli:
Bővebben: Link

Üdv, mate_x
(#) ambrus válasza mate_x hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Kedves mate_x !

Köszönöm a gyors vaálaszt.
Valójában azt szeretném tudni hogy a mikroElektronik
PICflash ICD-jével tudnám-e égetni a 16f870-et ?
Ennek feltétele lenne, hogy a mikroProg Suite segédprogram kezelje a 16f870-et.
Nem tudom miért nem teszi ?

Köszöntelek Ambrus
(#) watt válasza ambrus hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Ha nem kezeli, nem kezeli. Hogy miért, azt mi sem tudjuk, talán a fejlesztőjét kérdezd meg. Ha égetni akarod, akkor más megoldást kell találj, pl. az oshont, de még számtalan lehetőség van.
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Aug 31, 2011 /

Szép napot!
-befejeztem a tapskapcsolós infrás fényerőszabályzós lámpát-
Pic 16f 628-al hogyan lehet Az R G B külön- külön 0-255-ig PWM-ben vezérelni, ha egy a CCP1 kimenete van?
Köszönöm a segítségeteket.
(#) trudnai válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Vagy szoftveresen, vagy multiplexelned kellene -- tehat a 3 LED -et kb 20-30 Hz -es multiplexel valtogatod epp melyik vilagit es az adott LED-nek megfelelo kitoltesi tenyezot allitasz be.
(#) zenetom hozzászólása Aug 31, 2011 /

18F4550-nél HSPLL üzemmódban (20MHz kvarc és 5-ös PLLDIV esetén) 96MHz a rendszer órajel? Tehát egy utasítást 41.666... nanosec alatt hajt végre?
Szerk.: na megint gondolkodás nélkül kérdeztem... a CPUDIV miatt csak 48MHz lehet a maximális rendszer órajel (tehát 12MIPS).
(#) vilmosd válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

SW PWM segitsegevel megoldhato. Peldat talalsz itt.
(#) watt válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Az oldalamon vagy egy komplett project...
(#) Poostmaster hozzászólása Aug 31, 2011 /

Sziasztok.
Van egy 2*16 karakteres LCD kijelzőm. A kérdés csak annyi, hogy ha csak programozási gyakorlásra használom, akkor rákapcsolhatom a PIC portjaira közvetlenül, vagy kell valami kiegészítő áramkör?
HD44780-as vezérlő van rajta. Itt egy kép is róla.

lgbu201d.jpg

(#) zenetom válasza Poostmaster hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Szia!
Rákötheted, esetleg rakj be egy 220-ohmos ellenállást a PIC-LCD lábak közé (de nem muszáj, csak ha valami félrekötnél). Ugyanarról a tápról menjenek! Ha minden hibát ki akarsz zárni, akkor még a lábakat rakd testre egy 10kohmos ellenállással.
(#) n_yálastrubadúr válasza watt hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Ez nagyon tetszik, mármint a gomba.
C-ben van írva, én ASM-ben írok. Nem tudom hogyan teszed a fokozatos fényerő változást. Mert én level2-es felhasználó lévén csak feltételezem hogy a segédregiszterek értékét változtatva, valahogy a kitöltési tényező változik. De lehet közelben sem vagyok. Mert a PWM- lábat nem is használod. Már ha a 627-en is a PORTB,3. Én úgy képzeltem, hogy manuálisan 3 gomb az R,G,B-nek és ezt 0-255-ig léptethető színenként. Amit eddig úgy képzeltem hogy egy közös katódú rgb led közös kivezetése menne a PWM out-ra. Aztán a megfelelő + lábalkhoz vezetett portokat kapcsolom ki be és közben az aktuálisan bekapcsolt PORT kapja az aktuális kitöltési tényezőt. De gyanús hogy ez egy kás szr így.
  1. re      
  2.         bsf             red                     ;pb0
  3.         movlw   d'220'
  4.         movwf   duty                    ;ccpr1l
  5.         call            pause  
  6.  
  7.         bcf             red            
  8.         bsf             blue                    ;pb1
  9.         movlw   d'100'
  10.         movwf   duty
  11.         call            pause
  12.  
  13.         bcf             blue   
  14.         bsf             green           ;pb2
  15.         movlw   d'2'
  16.         movwf   duty
  17.         call            pause
  18.  
  19.         bcf             green
  20.         goto            re
  21.  
  22.  
  23.  
  24. pause
  25.         movlw   d'10'
  26.         movwf   turn1
  27.  
  28. down8
  29.         decfsz  turn1,f
  30.         goto            down8
  31.         decfsz  turn1,f
  32.         return
(#) Poostmaster válasza zenetom hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Köszi.
Minden lábat testre?
(#) vicsys válasza Poostmaster hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Gondolom az LCD adatlábaira gondolt...
(#) szepesg hozzászólása Aug 31, 2011 /

Hello!

Szerintetek 20.000 azaz húszezer 100 elemű integer tömb mennyi helyet foglal?
Kösz:

szepesg
(#) potyo válasza szepesg hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

20 000-szer annyit, amennyit egy 100 elemű integer tömb. Ha a kétbájtos integerre gondolsz, akkor pontosan 20 000*100*2=4 000 000 bájtot.
(#) szepesg hozzászólása Aug 31, 2011 /

Hello!

Potyó
: köszönöm a választ.
Egy másik kérdés felvetődött: létezik egy úgynevezett Explorer 16 development board. Szerintetek, lehetséges, hogyha ebbe belerakok egy pic32-t, akkor a board határozza meg az eszköz sebességét? Pl: egy PIC32MX795F512L csipet, akkor nem tudom kihozni belőle a 80MHz-et, csak valamennyit (amennyit enged a board - és ez nem intervallum, hanem egy adott sebesség)?
Kösz:

szepesg
(#) potyo válasza szepesg hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Gondolom a panelen van egy kvarc, amiről fut a kontroller. Explorer 16 az 16 bites kontrollerekhez van kitalálva, lehet, hogy olyan kvarc van rajta, amivel a 32 biteseknél nem hozható ki a maximális órajelük. Ezesetben ki kell cserélni a kvarcot és kész.
(#) icserny válasza szepesg hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Idézet:
„Szerintetek, lehetséges, hogyha ebbe belerakok egy pic32-t, akkor a board határozza meg az eszköz sebességét?”
A kvarckristály nem akadály, mert a PLL szorzóját a PIC-ben állítod be. A PIC32 Ethernet Starter Kit kártyáján is 8 MHz-es kvarc van.
(#) bbalazs_ válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Ez sem rossz, ha elegge gyors a valtozas.
En csinalnek harom regisztert a kulon szineknek, az elejen bekapcsolnam az osszeset, aztan egyszerre csokkentenem a szamlalokat, amelyik nulla, azt kikapcsolnam . Persze lehet, hogy kis ertekeknel jobb a te modszered, mert a sok hasonlitas, felteteles ugras is idot emeszt fel.

De sokkal elegansabb megszakitasban csinalni. Akkor nem kell idot vesztegetni a pause ciklusra.
(#) n_yálastrubadúr válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Szia!
Megcsináltam PWM nélkül. A TMR0 figyeli a gombokat. S1,S2,S3 gombok prell mentesen egyszer fel majd le húzzák a színeket, mégpedig úgy hogy induláskor redhi regszter értéke 1 redlo regiszte értéke 255. Így még az egy leszámol magas, és még a 255 leszámol alacsony. A megadott szín gomb megnyomásakor első esetben a redhi regiszert növeli még a redlo regiszert csökkenti. Újbóli megnyomáskor ugyanezt csinálja csak fordítva. És ugyanez a többi szín. Így 1:255 és ugye 255:1-hez Teljesen megfelelő a precíz színkeveréshez, ami haveromnak egy giga mega RGB-hez kell. Zéró kitöltést így persze nem érek el,de ez már részletkérdés. Maximum kikapcsolom ahogy mondtad, ha redhi 1 hez ér, és teljesen be ha redhi 255-höz ér.

-Ja az idő nem számít mert csak ez a feladata.
(#) trudnai válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Milyen digital->analog atalakitast hasznaltal PWM helyett?
(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Szia!

0 kitöltés is kihozható:
Legyen minden PWM csatornához egy állapot és egy növekmény regiszter (a hosszakat a feladathoz lehet alakítani). A növekmény regisztereket a gombokkal növelni / csökkenteni lehet. Egy aklalmasan időzített timer megszakítási rutinban minden csatornára el kell végezni a következő műveletsort: a csatorna állapot regiszterének értékéhez adjuk hozzá a csatorna növekmény regiszterének értékét. Amennyiben van átvitel, a csatornához tartozó kimenő jel 1, különben 0. Így egy porton nagyon kényelmesen lehet 8 csatornát is kezelni, hiszen az átvitel beléptethető egy segéd változóba, aminek értékét a 8. csatorna után a kimeneti portra lehet küldeni.
Következő: »»   1019 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem