Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Szép estét!
A Következő kérdés csak annyiban témába vágó hogy piccel akarom vezérelni. Egy occó multiméter halála folytán kiműtöttem a 31/2 digites lcd-t és semmit sem tudok róla csakhogy van a 3x 7 szegmense meg az egyes azon kívül a szokásos a síp hang jel akkujel negatív előjel és hogy 40 lába van. Nézegetem randomra egy cerka elemmel és ahogy húzogatom a zebracsíkon a szálat be-be villanak a szegmensek. A vezérléssel kapcsolatban kérdezném, hogy ezeknél általában minden szegmens külön ki van e vezetve, és hogy milyen frekivel kellene hajtani, mert az egyenáram ugye tönkreteszi? Meg van e olyan hogy közös katód vagy ilyesmi. egy pic 16f616 készülne együttműködni, ha tudnám merre hány méter. Köszi
Még mielőtt a többiek szólnak. Ez a kérdés nem PIC-es és nem haladó témába tartozik. Sokkal inkább egy hardveres kérdés az LCD működéséről. A neten elég sok leírást találhatsz... Bővebben: Link
Üdv Mindenkinek!
Egy számomra új kontrollert szeretnék használni, a PIC24F32KA302-t. Fontos lenne tudnom előre a 12 bites ADC sebességét. Az adatlap (DS39995A) 100ksps-ben maximálja az átalakítási sebességet. Van külön részletes leírás az ADC-ről (DS39739A), ebben már 200ksps szerepel. Ha specifikációban megadott minimális TAD-ból, mintavételezési időből indulok ki, a sebessége elvileg közel olyan gyors lehet, mint a 10bites rokonáé, amit "hivatalosan" is 500ksps sebességűnek mondanak. Tud valaki segíteni abban, hogy mi alapján lehet eligazodni? Nekem egyébként a 200ksps sebesség már biztosan elég lenne, a 100ksps lehet hogy nem.
Az a furcsa, hogy az adatlap adatai szerint tényleg 500kSPS. Annyi van, hogy az erratában a mintavételi kondi 32pf, nem 4,4, ahogy az adatlapban van, de ez nem lehet ekkora eltérés oka. Nem tudom, ki kell próbálni.
Az I2C hez nem fontos a pontos időzítés, mivel szinkron átvitel
Amúgy MCC18 fordítóhoz használd az I2C library-t. Nekem egész jól bevált.
De jó vagyok, egy 2006os hozzászólásra válaszoltam... reggel van... ha egy modi látja törölje pls
mikroC fejlesztőt használok.
Úgy tűnik, hogy a MikroProg Suite segédprogram nem kezeli a 16F870-et. A 16F887 égetése jól működi. Tud-e valaki segíteni a 16F870-es égetésében ? Ambrus[OFF][/OFF]
Kedves mate_x !
Köszönöm a gyors vaálaszt. Valójában azt szeretném tudni hogy a mikroElektronik PICflash ICD-jével tudnám-e égetni a 16f870-et ? Ennek feltétele lenne, hogy a mikroProg Suite segédprogram kezelje a 16f870-et. Nem tudom miért nem teszi ? Köszöntelek Ambrus
Ha nem kezeli, nem kezeli. Hogy miért, azt mi sem tudjuk, talán a fejlesztőjét kérdezd meg. Ha égetni akarod, akkor más megoldást kell találj, pl. az oshont, de még számtalan lehetőség van.
Szép napot!
-befejeztem a tapskapcsolós infrás fényerőszabályzós lámpát- Pic 16f 628-al hogyan lehet Az R G B külön- külön 0-255-ig PWM-ben vezérelni, ha egy a CCP1 kimenete van? Köszönöm a segítségeteket.
Vagy szoftveresen, vagy multiplexelned kellene -- tehat a 3 LED -et kb 20-30 Hz -es multiplexel valtogatod epp melyik vilagit es az adott LED-nek megfelelo kitoltesi tenyezot allitasz be.
18F4550-nél HSPLL üzemmódban (20MHz kvarc és 5-ös PLLDIV esetén) 96MHz a rendszer órajel? Tehát egy utasítást 41.666... nanosec alatt hajt végre?
Szerk.: na megint gondolkodás nélkül kérdeztem... a CPUDIV miatt csak 48MHz lehet a maximális rendszer órajel (tehát 12MIPS).
SW PWM segitsegevel megoldhato. Peldat talalsz itt.
Az oldalamon vagy egy komplett project...
Sziasztok.
Van egy 2*16 karakteres LCD kijelzőm. A kérdés csak annyi, hogy ha csak programozási gyakorlásra használom, akkor rákapcsolhatom a PIC portjaira közvetlenül, vagy kell valami kiegészítő áramkör? HD44780-as vezérlő van rajta. Itt egy kép is róla.
Szia!
Rákötheted, esetleg rakj be egy 220-ohmos ellenállást a PIC-LCD lábak közé (de nem muszáj, csak ha valami félrekötnél). Ugyanarról a tápról menjenek! Ha minden hibát ki akarsz zárni, akkor még a lábakat rakd testre egy 10kohmos ellenállással.
Ez nagyon tetszik, mármint a gomba.
C-ben van írva, én ASM-ben írok. Nem tudom hogyan teszed a fokozatos fényerő változást. Mert én level2-es felhasználó lévén csak feltételezem hogy a segédregiszterek értékét változtatva, valahogy a kitöltési tényező változik. De lehet közelben sem vagyok. Mert a PWM- lábat nem is használod. Már ha a 627-en is a PORTB,3. Én úgy képzeltem, hogy manuálisan 3 gomb az R,G,B-nek és ezt 0-255-ig léptethető színenként. Amit eddig úgy képzeltem hogy egy közös katódú rgb led közös kivezetése menne a PWM out-ra. Aztán a megfelelő + lábalkhoz vezetett portokat kapcsolom ki be és közben az aktuálisan bekapcsolt PORT kapja az aktuális kitöltési tényezőt. De gyanús hogy ez egy kás szr így.
Köszi.
Minden lábat testre?
Gondolom az LCD adatlábaira gondolt...
Hello!
Szerintetek 20.000 azaz húszezer 100 elemű integer tömb mennyi helyet foglal? Kösz: szepesg
20 000-szer annyit, amennyit egy 100 elemű integer tömb. Ha a kétbájtos integerre gondolsz, akkor pontosan 20 000*100*2=4 000 000 bájtot.
Hello!
Potyó: köszönöm a választ. Egy másik kérdés felvetődött: létezik egy úgynevezett Explorer 16 development board. Szerintetek, lehetséges, hogyha ebbe belerakok egy pic32-t, akkor a board határozza meg az eszköz sebességét? Pl: egy PIC32MX795F512L csipet, akkor nem tudom kihozni belőle a 80MHz-et, csak valamennyit (amennyit enged a board - és ez nem intervallum, hanem egy adott sebesség)? Kösz: szepesg
Gondolom a panelen van egy kvarc, amiről fut a kontroller. Explorer 16 az 16 bites kontrollerekhez van kitalálva, lehet, hogy olyan kvarc van rajta, amivel a 32 biteseknél nem hozható ki a maximális órajelük. Ezesetben ki kell cserélni a kvarcot és kész.
Ez sem rossz, ha elegge gyors a valtozas.
En csinalnek harom regisztert a kulon szineknek, az elejen bekapcsolnam az osszeset, aztan egyszerre csokkentenem a szamlalokat, amelyik nulla, azt kikapcsolnam . Persze lehet, hogy kis ertekeknel jobb a te modszered, mert a sok hasonlitas, felteteles ugras is idot emeszt fel. De sokkal elegansabb megszakitasban csinalni. Akkor nem kell idot vesztegetni a pause ciklusra.
Szia!
Megcsináltam PWM nélkül. A TMR0 figyeli a gombokat. S1,S2,S3 gombok prell mentesen egyszer fel majd le húzzák a színeket, mégpedig úgy hogy induláskor redhi regszter értéke 1 redlo regiszte értéke 255. Így még az egy leszámol magas, és még a 255 leszámol alacsony. A megadott szín gomb megnyomásakor első esetben a redhi regiszert növeli még a redlo regiszert csökkenti. Újbóli megnyomáskor ugyanezt csinálja csak fordítva. És ugyanez a többi szín. Így 1:255 és ugye 255:1-hez Teljesen megfelelő a precíz színkeveréshez, ami haveromnak egy giga mega RGB-hez kell. Zéró kitöltést így persze nem érek el,de ez már részletkérdés. Maximum kikapcsolom ahogy mondtad, ha redhi 1 hez ér, és teljesen be ha redhi 255-höz ér. -Ja az idő nem számít mert csak ez a feladata.
Milyen digital->analog atalakitast hasznaltal PWM helyett?
Szia!
0 kitöltés is kihozható: Legyen minden PWM csatornához egy állapot és egy növekmény regiszter (a hosszakat a feladathoz lehet alakítani). A növekmény regisztereket a gombokkal növelni / csökkenteni lehet. Egy aklalmasan időzített timer megszakítási rutinban minden csatornára el kell végezni a következő műveletsort: a csatorna állapot regiszterének értékéhez adjuk hozzá a csatorna növekmény regiszterének értékét. Amennyiben van átvitel, a csatornához tartozó kimenő jel 1, különben 0. Így egy porton nagyon kényelmesen lehet 8 csatornát is kezelni, hiszen az átvitel beléptethető egy segéd változóba, aminek értékét a 8. csatorna után a kimeneti portra lehet küldeni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |