Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia! Passzív sávközép szűrő. Kezd el C1=22nF, C2=220nF, R=4,7k alkatrészekkel.
Még anyit ehez hogy a dinamikáját is befojásolja valami a mély tartományba, most fülessel azt csináltam hogy egyik oldalt ment az eredeti zene(quadnál is arra mondtam azt hogy ez jó) most itt is addig tekergettem a magasat mélyet közepet és a loudnest még 95% ba hasonló lett. bár dinamikája nem jön át valamiért. föleg arra 2-300 hz felé mintha laposabb lenne
A végerősítőket hagyd meg benne a többi kuka. Építs bele sima előerősítőt és kész is.
Gránátalma Szerintem ne IC-vel csináld, hanem egy egyszerű kapcsolható passzív szűrős megoldással, max műveleti erősítővel, de ilyen cél IC-s TDA-s butusságokat ne használj, mert nagyon lerugják a hangminőséget. De miért is kell neked ez? Csak rosszabb lesz tőle az egész.
Ez így okés, de nekem nincs szkópom.. multiméterrel esetleg nem oldható meg valahogy? Amúgy észrevettem, hogy volt javítva, mert a nyák alján vannak alkatrészek amik a gyári kapcsolásban nincsenek feltüntetve! az lesz, hogy a másik oldal formájára vissza alakítom... Hátha szerencsém lesz..
Én megintcsak a számítógépes mérést javaslom. Van szoftveres oszcilloszkóp is és hangfrekvencián nagyon jól használható.
És mi kell ehhez a méréshez?
Sziasztok, mosta quadomat félre tettem, van egy rack dobozom, u2-es de ketté van osztva a belseje szóval 2 darab u1esnek felel meg. Valami steril,lineáris hangú erősítőt szeretnék bele gondolkoztam fetes kapcsoláson, ic-sen vagy valami spéci tranzisztroroson. kb 18-30 wattra lenne szükségem.
Csinálj egy Otala-t
Annak szép hangja van, és ha precízen megépíted, akkor hálás kis erősítő lesz az biztos .
Mit tud? csak mert Quad 405 utánn már semmi nem szól szépen nekem csak az ha direktbe kötöm rá a fülest a lejátszóra
A topikjában mindenre választ találsz.
Idézet: „csak mert Quad 405 utánn már semmi nem szól szépen nekem csak az ha direktbe kötöm rá a fülest a lejátszóra” Azért ne hamarkodd el, a quad valóban egy nagyszerű kapcsolás, de azért vannak attól sokkal jobb hangúak is. Pl ha ezt az Ottalát egy csöves előfokkal meghajtod, elképzelhető , hogy a quad-ot megtartod a polc alatt
Ha az Otalát választod, itt talász egy lehetséges irányt.
Szól olyan minőségbe mint a quad? mármint anyira steilien anyira részletesen és valósághü dinamikával ultra lineárba?
"Ultra lineárba"?
...látom olvasgatod a csöves témát is.
Érdemes, tényleg egyébként egy csöves meghajtást adni neki..
Az az Otala egy csoda ahogy szólni tud "hibridként" Ismerősöm megcsinálta, elvittem neki az srpps csöves elő fokomat. Eleinte csak néztünk, s csak aztán beszéltünk.. Bassmester: Mellesleg kicseréltem múlt héten az Njm -et Opa -ra kíváncsiságból, mert már nem bírtam, s eléggé meglepett, oly annyira , hogy bent is maradt. A legfőbb aggodalmam az volt vele ,hogy J-fet re épülő ic, s féltem , hogy valami fémes esetleg nagyon éles hangot "digitális arculatot" sugall majd vissza. De totálisan tévedtem , mert még analógabb lett vele, s finomabb (lágyabb) érzetet ad vissza. Tény, hogy rendszere válogatja a műveletieket. Most így a komplex csöves elő fokkal mesésen szól. Ugyan kicsit zavar , hogy 2db előerősítő van a végfok előtt ( csőves + opa ic-s) de inkább a fülemre adok ez esetben mint a zavaró tényezőkre, s marad minden így, már csak azért is, mert ha valahova viszem a nagy végfokot, az nem feltétlen vonja maga után, hogy a csöves illesztést is vinném magammal.
Sziasztok.
Építettem egy conductort a +-30V-os változatot. Sajnos a Vf2 topicban nem válaszoltak a kérdésemre remélem itt tud valaki válaszolni. Első kérdésem hogy mekkora maximális feszültséget bír ki az erősítő, pl: +-35/37V-ot kibír? IRF540 és 9540 van benne. Mekkora teljesítményt lehet kinyerni az erősítőből biztonságosan? Mire érdemes kötni 4 vagy 8 ohmos hangszóróra? Mekkora teljesítményű hangszóró kell hozzá? (A kapcsolási rajzon van egy 33pF kondi elég nagy hely van neki. Én egy kerámia kondit tettem be 50V-osat gondolom az is jó nem kell feltétlen fólia vagy van valami előnye?)
Azért annyira ne istentsük a quad-ot az is csak egy erősítő nem csodaszer.
Hali!
Melyik előfokról van szó? Bocs de már nem emléxem
Igaziból az előfokról nincs rajzom, mert egy egyszerű műveletis előfokot terveztem bele a végfokba, csak a sok ic válogatás közt ajánlottad az njm2068D-t, és mivel tényleg az összes addigi (ne5532, tl xxx stb) ő bizonyult a legjobbnak ár/érték arányban, ezért sokáig ő volt bent.
Mostanáig, mert most opa 2134-van bent.
Ja, értem... a 2134 is egy jó cucc, én is használom. Ha az egyiket megunom, teszek bele másikat
Nem csak egy színezést hallasz? Bocsi de nekem innen az jött le. Amúgy ez az erősítő eléggé nyerő ötletnek tűnik.
Nem csodaszer, szimplán ugyanazt hallom ami kijön a zeneforrásból és semmi eltérés nincs max anyi hogy 20hz-20khz között szól csak.
Nem kimondottan a színezésről van szó abszolúte
Egész egyszerűen arról van szó, hogy torzítatlan semleges hang nincs. Egyrészt maga a hangsugárzó miatt ami bőven többet torzít mint pl maga az elektronikus jelfeldolgozó, a felvett hanganyagokról nem is beszélve.. Az elektroncső sajnos hamisítja a hangot, bármennyire is rossz leírni, viszont azok a természetes torzítások, amit a vákuumban levő elektronok kreálnak, az mégis sokkal közelebb viszi a leadott hangképet a fül természetes hallására vonatkoztatva, ezért sokkal élethűbbé válik az előadása. Hasonlítani fog a hangja , a hangszerek eredeti természetes (ahol nincs kihangosítás) torzított hangjához, persze egy élő zenekarnál senki nem figyel a torzítottságra Annyival zárnám csak le , hogy azt sose akard vissza hallani amit élőben hallanál, mert ez lehetetlen.. Inkább csak törekedj arra, hogy találd meg azt a hangzásvilágot ami számodra a legtermészetesebb.
Üdv!
Az lehetséges, hogy az UA709-es ic (vagyis ami be van téve helyette orosz ic) a ludas a mély hangoknál jelentkező Sercenésért?
Quad-ba OPA 604, OPA 134 való szerintem :yes:
A 709-et, illetve az orosz megfelelőjét én nem hagynám benne.
Tesztelésből meg is cserélheted őket, hogy nem-e tényleg az ic a hunyó.
De annak a típusnak valóban nem sok maradása van ott :no: .
Szerintetek 4 ohm-al fog muzsikálni jól a cucc? mert akkor párhuzamosítanám egyenlőre a 2 hangfalat..
Valaki tudna válaszolni a kérdéseimre? Vagy ennyire bonyolult lenne?
Egy újabb kérdés az előzőekhez kész az erősítő nyákja feltettem egy bordára, de csak 25x25x3-as T alumíniumra szereltem fel. A hőátadást nagyon lerontja vagy jó így? Felülre tettem rá egy leszorítót, hogy biztosabban leszorítsa a alumínium T-hez a feteket. Elszigeteltem minden fetet és BD139-et. Ez így megfelelő lesz vagy kicsi a borda vagy kicsi az alu T? Képeket mellékeltem.
Szia!
Szerintem jó így a hűtésed... De a jobb hőleadás érdekében tegyél hűtőpasztát a hűtőborda és a T-idom közé! Az még jobban javítja a hőleadást!
Szia! 4 ohm terhelésnél +/-40V az ajánlott tápfesz, mérj rá visszaesik-e ennyire ha jól meghajtod.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |