Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Nem én azt nem cseréltem hanem valaki még kint németbe. Amúgy lenne még pár kérdésem. A peltier elem és a ventilátor az mehetne egyből direkt, úgy értem például 11 voltról végig? Nem lenne-e baja? Jah és hogy egy 100wattos sima trafóról egyenirányítva pufferelve működne csak a ventilátor és a peltier elem?
Nyugodtan mehet a peltier folyamatosan is. Sőt, ilyen méretben általában 15V a max feszültség amit rákapcsolhatsz, szóval még a stabilizált feszültség sem kritikus annyira. Semmi baj nincs ha 1-2v-ot ingadozik, vagy hullámzik.
Arra kell figyelni, hogy a meleg oldal hűtőbordája elbírja a folyamatos működést. Lehet hogy szakaszosra tervezték, vagy van rajta hővédelem, és így ha túlmelegedne, akkor lekapcsolja. A peltier-re kapcsolt feszültséggel (árammal) szabályozni lehet a teljesítményét, akár PWM-el is. Ezek kis méretben elég nagy áramot képesek felvenni (a csapnivaló hatásfok miatt), így mindenképp érdemes lemérni hogy az adott feszültségen mekora áramot vesz fel, és annak megfelelően méretezni a tápegységét. A 100W akár még kevés is lehet, de pl egy PC tápról (minimális átalakítással) már vígan megy. Könnyű beszerezni, kicsi, könnyű, olcsó a hagyományos trafóhoz képest.
Továbbra is állítom, hogy kár lenne szétrombolni a sörhűtőt, ha már működik. Ha pedig peltier elemmel szeretnél kísérletezni, érdemesebb venni. Mielőtt döntenél tanulmányozd a következőket.
Peltier elem működése A fórumon a peltier celláról
Sziasztok egy kapcsoló üzemű tápra lenne szükségem ami 12V-os aksiból 7.2V-ot csinál és legalább 10 amperrel terhelhető. RC autóba kellene. Sima tápot csináltam de az kb 5 percig bírta. A tápegység topikban ajánlották azt, hogy ilyen tápra van szükségem, és Ti biztos tudtok segíteni. Előre is köszönöm.
Ekkora áramra tényleg a kapcsolóüzemű a jó választás... Áramkorlát is kellene bele? Vagy elég egy olvadó biztosító? Fontos a minél jobb hatásfok? Van-e valamilyen alkatrész a fiókodban, vagy "bármi jöhet", mert úgyis most vásárolod meg az anyagot hozzá?
Lehet kapni már 10A-re is step down konvertert (pl. lomex), vagy nézd meg Skori oldalát, kell egy 555, egy FET és némi sallang.
Jöhet bármi csak a lehető legegyszerűbb, legkevesebb alkatrésszel. Itthon sok minden fellelhető. Köszi.
Ez szerintetek jó lesz? Valakinek nincs véletlenül nyákterve hozzá ha jó lenne? Köszönöm.
És az L1-es tekercs az milyen legyen?
Ez pont jó lenne neked, de sajnos nem úszod meg a tervezést, talán légszerelve, vagy lukacsos próbapanelon még megoldható. Nem bonyolult áramkör.
Sziasztok!
Került némi időm foglalkozni az elektromos kerékpár töltővel. Megint zsákutcába jutottam. Az üresjárási fesz. kb.:37,5 V (szerintem kevés), a TL431 referencialábán kb..2,4 V. anód-katód között pedig 28,5 V van. Az opto ledjén 1,1 V esik, a tranyója is átenged szerintem. Van esetleg valami ötletetek, hogyan tovább. A diódák jók, elkók cserélve. Lőttem egy képet a panelről, hátha segít. Előre is köszi.
Üdv! Fórumozók.
Talán valaki közületek emlékszik. A Rádiótechnika újságban 83' - 86' körül megjelent (pontosan nem emlékezem), egy kapcsolóüzemű táp méretezése és leírása 555-tel. Kaptam egy ilyet javítani, de nekem nincs meg a doksi, ezért gondoltam talán gyorsabb rákérdezni, mint lerajzolni, hátha Nektek (Valakinek) megvan és lenne oly szíves megosztani velem. Előre is köszönöm a választ.
Tisztelt Kollégák!
Vettem egy Pioneer DVD felvevőt, amibe a táp rossz volt. Sajnos a készülék kapcsolási rajzába nem részletezik a tápegység alkatrészeit, biztonsági okokból. Az biztos hogy a primer körben elszállt a táp ic, a fet, egy zéner, ellenállások, stb... A táp IC beazonosíthatatlan!!! Elég komoly készülék, ezért nagyon szeretném megjavítani. Mellékelem a tápegység rajzát. Kérlek adjatok ötletet, hogy lehetne kiváltania primer körben lévő ic-t, vagy esetleg az egész tápot egy másikkal.? Előre is köszönöm, a segítséget.
Szia
Szerintem készíts pár jó minőségű képet a tápodról, hátha valakinek beugrik, hogy mi jó oda. pénzt adtál egy táphibás dvd-ért? Remélem 2 üveg sör árába volt?
Szia!Nem is lenne azzal baj, ha nem olyan IC lenne benne amit sehol sem lehet kapni, valamint ha nézted a rajzot, a primer körben alig van egy pár alkatrésznek az értéke megadva.Sajnos annál többe került.Az IC típusa:1H06129.
Köszi, meg van. Ezt én is megtaláltam, nem tudom mennyiből jönne ez ki nekem. Megnézem mennyi a zlotyi.
http://north.pl/karta/vwr1399-stromversorgungseinheit-pioneer,8685756.html
Nem értem, miért nem írja be a linket...
Kiszámoltam, 25e+posta.Annyit nem ér nekem.
Én úgy gondoltam, hogy közelről, az IC környékét fotózd le, (primer oldal) ne madártávlatból.
Ha megvan az IC tipusa, csekkold le az elkokat, diódahidat, meg minden primer oldali alkatrészt. Ezek az IC-k max 1000 ft szokott lenni, többet ne is költs rá. A próba meg majd izzóval sorbakötve menjen a 220-ba. Üdv
Sajnos az már biztos hogy a FET zárlatos, egy zéner is, két ellenállás is elpukkant, és szerintem az IC is rossz.
Az IC-t nem találtam sehol, pedig ezerrel kerestem. Itt egy kép az ic-röl.
találtam egy ilyet is, csak én ebből nem sokat értek, és nem akarta lefordítani semmi...
http://monitor.net.ru/forum/pioneer-dvr-440h-info-214991.html
Köszi Gabe! De sajnos ebből én sem tudtam meg semmi okosat.Valahogy ki kellene helyettesíteni ezt a tápot valamivel, az sem baj ha külső dobozba lenne összerakva.
Nemrég egy beléti egységet javítottam úgy, hogy a gyári LD7550 beszerezhetetlen IC-t helyettesítettem UC3844-el. Ez egy közönséges flyback meghajtó ic, általában jó minden flyback táphoz. Valószínűleg a lábkiosztás nem lesz jó, de ha funkciónálisan be tudod kötni, akkor egy átalakító panellel megoldható esetleg a dolog.
Nekem még rá kellett tekernem pár menetet a segédtáp tekercsére, mivel az UC3844 valószínűleg többet fogyaszt mint bármelyik másik ilyen jellegű táp-ic
itt valamivel olcsóbb:
http://shop.etus-landgraf.de/component/page,shop.product_details/fl...mid,1/ de lehet hogy érdemesebb egy külső trafó, és egy belső elektronika, ami a többféle feszültséget előállítja. Szerintem kb 80 W-os trafó, mondjuk toroid elég lenne, az nem is olyan nagy méretű.
http://remont-aud.net/ic_power/
Találtam egy ilyet, még hasznos lehet.Azt hiszem én is rápróbálok erre az ic-re, túl sok vesztenivalóm nincs.
Szia!
Ez jó kérdés. Hogy találtál rá? Nem tudom, annyira nem értek hozzá. De azért kösz hogy keresgélsz nekem.
Igazából a kapcsolási rajzon az IC fölött szerintem az IC típusa, arra kerestem rá.
Egyébként szívesen segítek (ha tudok)
hoppá, most látom, nem is jó rajzot néztem...
de azért talán jó lehet, hátha ismeri valaki ezt a típust. bocsi
Sziasztok!
Kapcsolóüzemű tápokra lenne szükségem és ehhez keresek olcsó és viszonylag egyszerű megoldást, valamint valószínű hogy a közeljövőben több ilyen tápot is építenék ezért kérlek írjatok valamiféle képletet amivel kiszámíthatom hogy bizonyos feszültséghez milyen trafót kell tekernem. Valamint hogy mi a különbség abban ha dupla vagy szimpla tápot építek ilyen módon. Egyébként valószínűleg végfokokat fog hajtani valamint világítást úgyhogy kb 10 Ampert bírnia kéne de lehet hogy ez is függ a tekercseléstől. |
Bejelentkezés
Hirdetés |