Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Sziasztok! még egy kérdéssel fordulok ide.
megépítettem a 16v ost .Működik jól bár csak 14 et ad ki, 2-13v ig nyíg "ez normális?" könnyen át lehet alakítani 30v os ra , ezt megtettem , de akkor sem ad ki 14v nál többet, viszont a sorbakötött 100w os izzó majdnem teljes fénnyel elkezd világítani, ahogy tekerem feljebb a potit. Kimeneti terhelés 24v/60w izzó. kivettem a soros izzót akkor , az r46 ellenálás kezdett füstjeleket eregetni , a kis segédtrafó közepén. Mi lehet a baj?
erre én is gondoltam de mint irtam 1 évig ment, és a legkissebb feszültség 3 v volt. de megpróbálom hogy adok az ic nek fix 12 őt
Ezek a rajzok is jók és működnek is, de a feszültség szabályozást ne így csináld meg. Az oldalon ahonnét ezek a rajzok is származnak találsz egy jobb megoldást. Poti a Vref és 0 közé, csúszkája pedig egy 10k után megy a 2-es lábra. A kimenetről pedig csak egy osztó kell az 1-es lábra. Ezzel a megoldással 80mV köré le lehet tekerni a kimenő feszültséget, a maximum pedig 56V körül van ha a teljes szekundert használod.
Mérd meg mekkora feszültség van a 12-es lábon.
Üdv
Valóban 7-40v ig működik. nem tudom miért kap csak 10-et. kapcs rajz véletlenül sincs, egyébként egy q tech 550 aranyszinű.
Most akkor ez AT vagy ATX? Mert AT-sban nem nagyon volt 550W-os. A szekunderen van egy 1A-es dióda azt vedd ki és adj az IC-nek külső 12V-ot.
Végre elkészült az Amarton féle átalakítás. Lenne néhány kérdésem. Miért van az, hogy akárhány voltra tekerem a potmétert a negatív ág mindig alacsonyabb kb. 1 volttal. A másik, hogy a képen bekarikázott ellenállás miért forró mindig, főleg ha több voltot állítok be mint 12 volt? Előre is köszi.
Ezt szépen összegányoltad!
Nem tudom hogy alakítottad át, de a negatív ágban van plusz egy soros dióda általában, ezért.
Az ellenállásod meg azért forró mert nagyobb feszültségen nagyobb teljesítményt kénytelen elfűteni. (ellenben a képen látható elkok ha nem low esr-esek akkor rövidtávú lesz a táp élete...)
A kapcsolóüzemű tápegységben (nem csak ebben) lényeges szerepe van a diódát követő induktivitásnak. Ez esetben a nagy ferritgyűrűn. A - ágat nem szokták rátekerni a nagy ferritre, hanem külön kis induktivitása van. Ha duplázol, a - ágnak pont ugyanakkora menetszámmal azonos huzalvastagsággal kell a tekercsét ráfűzni a ferritgyűrűre. Célszerű egyszerre tekerni a két szálat. Lehetőség szerint azonos típusú és terhelhetőségű diódái is legyenek. Míg a + ágban dupla Shottky szokott lenni (kis feszültségeséssel), addig a - ágban a kis áram miatt gyors, de normál diódákat szoktak tenni. Aminek lényegesen nagyobb a feszültségesése.
Köszi a választ, tehát akkor tekercselnem kell. Amúgy a negatív ágat MBR10100-as diódákkal egyenirányítom.
A soros diódát már kivettem és átkötést csináltam a helyére.
Üdv mindenkinek
Szerettem volna válaszolni egy kérdésre, de a küldés gomb lenyomása után nem történt semmi, majd lenyomtam többször de hiába , majd ujraindítottam a gépet és bejelentkezésnél szomorúan látom hogy ki vagyok tiltva! ezzel kapcsolatban ha tud valaki segíteni megköszönném. Moderátornak hiába irok azok , nagy ívbe nem foglalkoznak vele. köszönettel:TIPY
Töröld a böngészőben a gyorsítótárat.. Egyébként foglalkoznak a modenátorok én is írtam mailt és segítettek. nekem is ugyan ezek a dolgok voltak.
A fejlesztési ötletek topikban olvasd el Topi kielemlt hozzászólását. utólsó előtti oldal talán de valahol a végén. Az utolsó 5 oldalt olvasd.
Akkor lehet kiforrasztom az eredeti ferritet és arról leszedem a huzalt és visszatekerek kettőt egyik fogja szűrni a pozitív másik a negatív ágat. Így azonosak lesznek a feszültségek?-
Megmértem a negatív és a pozitív ágak diódáin a feszültségeket, tehát nem a tekercsek után mértem.
Negatív ágon: -10.8v Pozitív ágon: +12v Mi lehet a baj? Soros diódát a negatív oldalon kivettem.
Hello. Az SG6105 IC melyik feszültségről szabályoz. Azt tudom hogy kell neki a 3 az 5 és a 12V hogy egyáltalán elindítsa a tápot. De melyik feszültséget kell terhelni hogy lehessen az új kimenőt terhelni? 3 az 5 vagy a 12V-ját?
Lesz ott majd más gond is ha AT a táp. A kimenő feszültséget nem tudod majd se le, sem pedig fel tekerni. Le azért nem mert a 494 feszültség híján le fog állni. Fel pedig azért nem mert ha beállítasz mondjuk 30V-ot, akkor a vezérlés is annyiról fog menni a 12V helyett, aminek ott elég sok alkatrész nem fog örülni.
Külső 12V-ról kell megtáplálni a vezérlést és megszűnnek ezek a problémák.
Hello!
A kapcsoláson kijelöltem melyik alaktrészről van szó. 1. Alkatrész. Oda rakhatok 10 ohm 10% 10w os ellenállást? 2. Alkatrész. Lehet helyettesíteni 4,7 k ohm 10% 4W os ellenálásal? 3. Van 220v os huzalellenállásom. Más infót nemtudok rola. És ha kimérek belöle 0,06 ohm ot akkor oda jó?
Értem. Köszi a választ. Amúgy ATX-es tápot ugyanígy át lehet alakítani az Amarton féle leírással? Mert van egy 400 wattos ATX tápom. Csak annyi kéne, hogy tudjam állítani a kimenő feszt, és persze teljes teljesítménnyel menjen.
Szia, az átalakításra a következő megoldások lehetnek:
- ha 12V feletti fesz -re van szükséged, akkor a fesz osztó felső tagját változtathatóra képezzd ki, az alsó tagoit állítsd össze úgy, hogy a 12V, 5V, és a 3,3V meglegyen. - ha 12V-nál kisebb fesz kell, akkor használd a 3,3V bemenetet, az 5V és a 12V bemenetre adj a segédtápból feszültséget. Csak fix, beállított feszültségű tápegységnek használhatod, változtatható 0-30V tápegység NEM építhető belőle. Az én feladatomban +5V, +12V és +24V kellett. A 3,3V bemenetre a +5V-ból készitettem egy osztóval, rátekertem, még 2x4 menetet a 12V tekercskivezetéshez forrasztottam, és egy külön egyenirányítóval és egy 7824 stabilizáltam. Lehetett volna a 24V-t visszacsatolni a 3,3V bemenetre egy méretezett osztóval, de igy is 1 A terhelhetem, és ez elég is volt. Megmaradt a +5V 20A, és a +12V 15A terhelhetősége.
Azt a cikket nem olvastam végig mert itt-ott sántít. Mekkora feszültség kell? Szimmetrikus vagy szimpla? Az ATX-el még szerencséd is lehet ha szabályozott a standby tápja, mert akkor stabil 12V-ot kap a 494. Onnantól úgy alakítod ahogy akarod.
Akartam hamarabb válaszolni, de volt egy kis problémám.
Két kérdést tettem fel. mindkettőre kaptam választ . az AT működik úgy ahogy irtad, köszönöm. könnyű volt megoldani, ahogy irtam csináltam egy labortápot 1 éve, kettő van összeépítve az egyik állítható a másik fix feszültségű, igy csak egy vezeték kellett. teszek fel róla képet kedvcsinálónak ha valakit érdekel. A másik egy ATX es , mert akarok egy erősebbet is, de azt még nem volt időm orvosolni. Majd jelzem hogy mi lett vele.
Értelek. Nekem csak állandó +40V kell amit majd szimmetrizálok. Eddig annyi van csinálva hogy az 5 és a 3v-os rész mindne kiszedve8ami gyári volt) és a készelétiről kapja az ic az 5V-ot és ellenállás osztón a 3,3V-ot. Mivel a trafó áttekerése nélkül 27V van a régi 12v-os kimeneten így oda is ellenállás osztót raktam és arról kapja az ic a 12vot. viszont ha ezt a 27v-ot leterhelem 24V20W-os izzóval a fesz visszaesik 17V-ra a 12V visszaesik 7V-ra de mégse szabályoz. Ezért gondoltam hogy nem-e az 5Vnak kell terhelődnie. Próbáltam azt is hogy az összes ic-feszt a 27v-ról leosztani de úgy nem indult a táp.
A +-40V-ot hogy akarod tovább szimetrizálni?
Az IC tápjának nem árt ha terhelhető, ez az ellenállásosztás lehet gond... Nagyon egyszerűen kipróbálható, adj külső fix 12V-ot és próbáld úgy! Ezt a 12V-ot is mérd meg közben, nehogy ez is leessen, mert kicsi a táp terhelhetősége... Üdv Inhouse
Hát az biztos, hogy szimmetrikus kell. Hát jó lenne ha tudnám szabályozni, de ha nem lehet akkor +-20 volt kellene. Jah és annyi, hogy működik ez az ATX-es táp meg minden de alapból 14 volt jön ki belőle és az alaplapi csatlakozóján van pár égésnyom. Ha kell rakok fel rá képet. Előre is küszi a segítséget. Jah és még akkor annyi, hogy amiket az AT-s tápba vettem negatív diódákat fogom használni MBR10100.
ÖÖ másik pc táp feszültsége jó lehet a próbához? Szóval a gnd-ket összekötöm és az IC 12V-jára rákötöm a +12-t. lehet ám hogy az lesz hogy nem a 12-t hanem az 5V-ot kell terhelni és oda kell az osztó. Kipróbálom ha lesz egy kis hely körülöttem
Teszel egy graetz-et a kimenetre azzal tudsz csinálni +/-26-28V-ot. Viszont az átfolyó áramot csak egyik ágban fogod tudni figyelni, mindkét ág figyeléséhez már bonyolultabb kapcsolás kell.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |