Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   10 / 221
(#) Darazsx válasza sturbi hozzászólására (») Júl 30, 2007 /
 
Megpróbáltam kiforrasztott C6-al és ugyan az az eredmény
(#) sturbi válasza Darazsx hozzászólására (») Júl 30, 2007 /
 
P1 működik ? Tudod vele állítani a fél tápfeszt T3-T4 közös pontján. Ha minden jó és mindenhol stabil az érintkezés (az erősáramú tranyók-nál), akkor kizárásos alapon csak P1 marad ami még befolyásolja a nyugalmi áramot. Próbáld elvinni vele a féltápfeszt úgy, hogy T3-ra kevesebb essen, aztán P2- vel próbáld növelni az áramot 1 A fölé, majd ezután újra P1-el szimmetrizálni.
(#) isamisa válasza Darazsx hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Hi
Esetleg egy végtranyó csere sem ártana. Vagyis előtte kimérni...
Szerintem meghaltak a melegben. Elég kicsik a bordáid...
(#) Darazsx válasza isamisa hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
A tranzisztorokat már kimértem, ebben a nagy melegben sem ment 70 celsius fölé, nem olyan kicsik azok a bordák
(#) lamalas válasza Darazsx hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Ha a kondik jok, ellenallasok jok, forrasztasok jok, tapfesz megvan akkor masra tenyleg nem lehet gondolni csak a tranzisztorokra. Hogy merted oket? Lehet az is hogy merve jok, de "leterhelve" oket mar vmi gebasz van valamelyiknel. Nem tudod oket egyenkent ujra cserelni? Ez a hiba nagyon misztikusnak tunik, de altalaban az ilyeneknek vmi pofon egyszeru a megoldasuk, valamit elnez az ember, stb. Volt mar hasonlo eset itt, hogy valaki elnezett egy ellenallas erteket vagy valamit nem vett eszre pedig millioszor ellenorizte a kapcsolast es nehany nap pihi utan ujra elovette es meglett a hiba ... jut eszembe milyen tapegyseged van a JLH-hoz? Van vmi aktiv elem benne (pl. tranzisztor, stab.IC stb.). Ha igen nem lehet, hogy az korlatozza le az aramot vmi oknal fogva?
(#) Darazsx válasza lamalas hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Nincs a tápban semmi csak greats híd + puffer. Per pillanat nincs lehetőségem új tranzisztorokat venni, ezekben a bázis-kollektor, emitter-bázis diódákat mértem, és kollektor-emitter szakadást, mindent rendben aláltam, hfe-t nem mértem még.
Mostmár nekem is nagyon gyanus, hogy minden rendben és közben mégsem, mostmár szinte biztos, hogy én tévedtem valahol
(#) sturbi hozzászólása Júl 31, 2007 /
 
Valaki felemlítette régeben P2 nyugalmi áramot beállító potméter esetleges alkalmatlanságát. Kiforrasztva ezt nem lehet tulajdonképpen rendesen kimérni, ugyanis ezen üzemszerűen átfolyik T4 (utánhúzó)korántsem jelentéktelen bázisárama. Szerintem mérd meg, hogy a rossz oldalon T4 bázisán mekkora fesz. van a jó oldal T4 bázishoz képest. Ha itt nem közel egyforma lesz a fesz., zárd rövidre P2-t és nézd meg nem nő-e meg a nyugalmi áram. Szerintem sem alkalmas ide üzemszerűen a trimmerpoti.
(#) Darazsx válasza sturbi hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Holnap megmérem, mostmár jó lenne ha fény derülne a hibára.
(#) Darazsx válasza sturbi hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Megmértem, és a rosz oldalon 1V-al nagyobb a fesz, potméteren mérve a jó oldalon 10V van ami megfelel a kb.800Ohm beállítottnak, a rosz oldalon meg 0,02V ami szintén elfogadható mert a poti 0Ohm-nál áll, lehet, hgy az áram gerjesztő tranzisztor szarakodik.
(#) lamalas válasza Darazsx hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Aram gerjeszto tranzisztor
Kerhetnenk egy kapcsolasi rajzot arrol a JLH-rol amit megepitettel? A korabban belinkelt kepekrol nekem ugy tunik, hogy az egyszerubb, 69-es kapcsolast epitetted meg, szoval fesz.utanhuzos aramgenerator van benne, de abban nincs tranzisztor
(#) Darazsx válasza lamalas hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Ha jól tudom ez a 2000-es verzió

11907287.jpg
    
(#) lamalas válasza Darazsx hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Ez a 69-es verzio egy kis kompenzalassal "tuningolva" Azert csak jo lenne ha uj tranzisztorokat be tudnal szerezni, mert masra tenyleg nem tudok mar gondolni ...
(#) Darazsx válasza lamalas hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Akkor most hagyom kicsit pihenni az ügyet amíg nem sikerül szereznem olyan tranzisztorokat mint amilyenek a másik oldalban vannak.
(#) lamalas válasza Darazsx hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
A ket oldalban nem azonos tranzisztorok vannak?
(#) sturbi válasza Darazsx hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
A jó erősítőnél a földhöz képest T4 bázisán mennyi a feszültség és a rossz erősítő T4 bázisán a földhöz képest mennyi a feszültség, és mekkora a potenciálkülönbség ugyanitt a bázis és emitter között.
Maga az "A" osztályú erősítő ebben a kapcsolásban Q1 Q2 Q3 tranzisztorokból áll. Q4 tulajdonképpen Q3 munkaellenállása (vezérelt), de Q2 szintén Q4 bázisától kapja a kollektorfeszültségét, ezért is kell a földhöz képest nézni a feszültségeket, hogy tudjuk mennyi Q2 kollektorfeszültsége.
A rossz oldalon P2-t zárd rövidre egy darab dróttal.
Nézd meg R6 (150 Ohm) és a 220 µF találkozásánál is a feszültséget a földhöz képest (kb. egyformának kell lenni).
(#) Darazsx válasza sturbi hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Q4 bázison jónál 18,2V ; rosz oldalon 19,3V

Q4 B-E-nél mérve jó oldal: 0,6V; rosz oldal 1,6V

Q2 bázisfesz jó oldalon 1,2V; rosz oldalon 1,2V
(#) sturbi válasza Darazsx hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
1,6 V sok, azzal tökre nyitva kellene lennie. A kollektor- emitter között hány volt van (18,5 ?). Egy 18 Ohmos ellenállással kösd össze Q4 kollektorát az emitterével a nyákon, és nézd meg mekkora lesz a nyugalmi áram akkor.
(#) Darazsx válasza sturbi hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Ezt nem értem, ha átkötöm a tranzisztort egy 18 Ohmos ellenállással akkor mi fog kiderülni belőle? Az olyan mintha nem is lenne benne tranzisztor, elvesztve az aktív ellenállást, és akkor kb 2A fog folyni az ellenálláson, amihez nem kis teljesítményű R kellene.
De szólj ha hülyeséget írok!
(#) Darazsx válasza sturbi hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Most látom, hogy Q4-ről van szó, bocs!
(#) sturbi válasza Darazsx hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Pont azt akarjuk megnézni, hogy megnő-e a nyugalmi áram és mennyire, mert feltételezzük, hogy T4 nem jól működik. Az ellenálláson nem folyhat 2 A mert az aktív munkaellenállás is, ha jól működik 1 A nyugalmi áramnál 18,5 Ohmot szimulál T3 számára (37 V tápnál).
Mivel az erősítő szól, feltételezzük hogy T1 T2 és T3 is jó. Ha jelentősen megnő a nyugalmi áram, akkor feltételezhetjük, hogy T4 -nél van a probléma (vagy mégsem tökéletes az érintkezés minden lábnál, vagy nem jó T4). T3 és T4 áram szempontjából sorba vannak, ha T3 korlátozza be az áramot 500 mA-re akkor az ellenállásal sem nő a nyugalmi áram. Ekkor viszont az erősítő résznél kell tovább keresgélni.
(#) Darazsx válasza sturbi hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Á, mostmár értem! Holnap megmérem.
(#) sturbi válasza Darazsx hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Még mindig nem árultad el, hogy T3-T4 közös pontján a földhöz képest 18,5 V van-e ?
(#) Darazsx válasza sturbi hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Igen, annyi van.
(#) sturbi válasza Darazsx hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Ez érdekes, mert akkor Q3 Q4 egyformán vannak nyitva, csak nem eléggé. P1-el el lehet állítani a féltápfeszt Q3 Q4 közös pontján ?
(#) Darazsx válasza sturbi hozzászólására (») Aug 2, 2007 /
 
Igen, el lehet vele állítani.
(#) Darazsx válasza sturbi hozzászólására (») Aug 2, 2007 /
 
Átkötöttem a Q4-es tranzisztort 18Ohm-al és duplájára nőtt a nyugalmi áram.

Ha a P2-t rövidre zárom akkor 1,06 A a ny.áram, vagyis 0Ohm a beállított míg a jó oldalon az 1A-hoz 800 Ohm körüli beállítás kell az 1 A-hoz.
(#) Darazsx válasza Darazsx hozzászólására (») Aug 2, 2007 /
 
Ezek szerint a Q3 jó, mert szól az erősítő, így a panelon, a Q3 vezérlésében lehet a baj, jól gondolom?
(#) sturbi válasza Darazsx hozzászólására (») Aug 2, 2007 /
 
Amikor P2-t rövidrezártad, akkor át volt hidalva T4 a 18 Ohmmal ?
Jól gondolod Q3 jó, Q4 is, ha nem volt benn az ellenállás mikor P2-t rövidrezártad.
(#) sturbi hozzászólása Aug 2, 2007 /
 
Én azt gyanítom, hogy egyszerű beállítási problémád van. P1- nek 100 kOhm körül kell lennie, mikor a nyugalmi áramot beállítod P2-vel, ezután kell P1-el szimmetrizálni féltápfeszre, majd P2-vel újra áramot állítani ha szükséges, és P1-el újra szimmetrizálni. P1-nek a beállítások után is 100 kOhm körül kell lennie.
Az 1,06 A az jó, P2 viszont nem jó, mert ha jó lenne akkor a rövidrezárásával nem változott volna a nyugalmi áram, hiszen elvileg eleve rövidzárban volt. Egy ilyen helyen ahol komoly áram folyik (Q4 bázisáram+Q2 kollektoráram) nem való trimmerpoti, a beállításhoz is jó minőségű és megfelelő terhelhetőségű poti felel meg, amit utána fix ellenállásra érdemes cserélni.
(#) Darazsx válasza sturbi hozzászólására (») Aug 2, 2007 /
 
Idézet:
„Amikor P2-t rövidrezártad, akkor át volt hidalva T4 a 18 Ωmal ?”

Nem

Nem hinném, hogy beállítás kérdése a dolog mert régebben jól be lett állítva és később kb. 1 hónapra rá jelentkezett a hiba.
Következő: »»   10 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem