Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm. Rajzoltam egy adó és egy vevő kapcs. rajzot.
Kérdésem, hogy működik e. Elvileg ha az adóban a billentyűt lenyomom, akkor a vevőben lévő led világít, ha a vevőben lévő rezgőkör az adóban lévő kristály frekvenciájára van hangolva (frek. = 1 / 2*pi*sqrt(L*C) ) ha jól emlékszem. A 120 kHz-t csak úgy írtam, de nekem a frekvencia mindegy, amilyen kristályt tudok venni olyan lesz a frekvencia, lényeg hogy működjön. Az kapcs. rajzok jók így? Kell az adóba az LC rész ha van kvarc benne? Köszönöm a segítséget szerk. nem tudom a képet elküldte e ezért feltöltöttem adó vevő
Keresek neked egy reflex vevő kapcsolási rajzot. Ezt könnyű megépíteni és elsőre szól.
FM adóval érdemes próbálkoznod, ennek is kotrok doksit. A Rajzok alapján kell némi alapképzés neked, így írd meg a korod, stb, és ennek tükrében szerzek alapismereti leírásokat. A rajzok csak elméleti megoldások, egy rádió ennél komplexebb szerkezet, de kitartás jó úton haladsz ha kérdezel.
A vevődben amit rajzoltál elvi hiba van. A párhuzamos rezgőkör a rezonancia frekvencián nagy ellenállást képvisel, praktikusan szakadást. Így (ha működne egyáltalán) pont a rezonancia frekvencián nem fog működni.
Az ilyen dolgokhoz első lépésben nem javasolnék audion, vagy reflex kapcsolást, mert ott az erősítő elem egyszerre több feladatot lát el, és az bonyolítja a helyzetet. Először maradj annál a megoldásnál, hogy a nagyfrekit szelektív körrel kiválasztod, egyenirányítod, szűröd, és ezzel a jellel vezérled azt a tranzisztort, ami a LED kapcsolását végzi. A frekvenciára nézve pedig javaslom, hogy ne a gombhoz vgyél kabátot, hanem válaszd ki a frekvenciát, és ahhoz vegyél kristályt. Ebből a szempontból az ezzel a kristállyal épített oszcillátorral kísérletezz, mert ez egy ún ISM sávba esik, és sokkal kevesebb problémád lesz a zavarok miatt. Persze adó oldalon is gondoskodni kell arról, hogy csak azon a frekvencián történjen a sugárzás, ahol venni akarod. Ezt az adó oldalon alkalmazott szelektív körrel, vagy szűrővel tudod megoldani. A komplett integrált oszcillátor alkalmazását nem javaslom, mert az többnyire impulzus kimenetű, amit antennára kapcsolva széles spektrumban okoz zavarokat, ami előbb utóbb problémákhoz vezet.
18 vagyok. Nem olyan rég foglalkozok az elektronikával.
Innen tanulgatok a rádiózásról. Az AM nekem tökéletes, csak egy jelet szeretnék max. 10 m távolságra átvinni, szóval az a megoldás hogy "kapcs. be = van jel, kapcs. ki = nincs jel" tökéletes. Ha működik, utána lehet megpróbálkozok hang átvitellel, de ezzel az egyszerűbbel kezdeném
és ha az a rezgőkör soros lenne? persze a vevőben. Az adóba kell egyáltalán az LC rész? Az egyenirányítás meg egyenirányító diódával megoldható ha jól tudom...
Rendben van, hogy csak 18 vagy, de a szabályok rád is vonatkoznak. A frekvencia választásnak szabályai vannak.
Nagyon jó helyről tanulsz, de mielőtt áttérnél a gyakorlati részre, olvasgasd el alaposan minden részét. Azzal először ne törődj, hogy nem értesz meg mindent elsőre, de azt ne felejtsd el, hogy ha felmerül egy kérdés, arra a választ hol találod. A probléma az, hogy a dolgok többszörösen összefüggnek, így nagyon nehéz jó sorrendet felállítani. És amit linkeltél, az ilyen szempontból egy nagyon jól összeszedett, átgondolt anyag. De ne felejtsd, hogy ez az általánosságokon túl az amatőr rádiózást helyezi előtérbe, és ezt már csak akkor használhatod, ha már amatőr engedélyes vagy. Más frekvenciákon, sávokban ettől eltérő megoldásokat alkalmazhatnak. A moduláció módja pedig nem frekvencia függő, de a műszaki lehetőségek miatt mindíg a frekvenciasávban legmegfelelőbbet használják. Az amplitúdó modulációnak (AM) is több fajtája van, ezt is kinézheted amiből tanulsz. Ezen a területen divat a pontos egyértelmű fogalmazás.
A szelektivitás, mind az adónál, mind a vevőnél fontos dolog.
A szelektív áramköröket úgy lehet kialakítani, mint pl a detektorosokban is van. Ez egy vevőnek a központi része. A demodulátor utáni fokozatok döntik el, hogy a vett jelnek melyik részét mire használod. Szétválaszthatod a moduláció információ tartalmát, és ezt hasznosítod, (pl hang) vagy magát a vivőt. Van, nincs, mekkora (térerősség RSSI). Az esetedben csak a vivő meglétét kell figyelned, (ez az ún. (távíró üzem A0 moduláció) Ezt az egyenirányító elvégzi, és a megfelelően megválasztott szűrőkondenzátoron egyenszint változást fogsz tapasztalni, amivel kapcsolhatsz egy tranzisztort. Már ha elég nagy ez a változás. ha nem elég nagy, akkor előtte, utána erősítést kell alkalmazni. Ha ezeknek az erősítőknek a szelektivitása nagy, akkor érzéketlen lesz az eltérő frekvenciájú "zavarokra", amiket természetesen más a sávban jogosan működő adók okoznak. Ezen okból kell az adódra is szelektív kör, hogy ne zavarj olyan más vevőket, amik a frekvenciájukat jogosan használják. Gondolom, Te sem szeretnéd, ha a saját jogosan használt frekvenciádon más zavart okozna.
az utolsó hozzászólásomra is válaszol valaki?
Ha a valaki én vagyok, akkor igen. Ismerd meg a hangolt köröket, és tudni fogod, hogy melyiket mikor hogyan használhatod a célod elérésére. A detektoros vevőben hogyan használod a párhuzamos rezgőkört, megnézted? Ugyanúgy kell.
A soros körrel is lehet, csak bonyolultabb, és nem sok értelme van. (jobbfül/balkéz vakarás) Idézet: „A szelektív áramköröket úgy lehet kialakítani, mint pl a detektorosokban is van. Ez egy vevőnek a központi része.” Második sor.
Ami neked szerintem jó lenne az a következő: Először egy párhuzamos rezgőkör, amit a venni kívánt frekvenciára/sávszélességre méretezel, majd egy tranzisztoros erősítő fokozat, ami egy olyan párhuzamos kört hajt meg mint az antennakör volt. Ennek a meleg pontjára kötöd a demodulátor diódát. Így elég jó lesz a vevő szelektivitása, és érzékenysége. A demodulátor után meg köss egy schmitt triggert, és így visszakapod a moduláló digitális jelet.
Az adót meg úgy csináld, hogy egy LC oszcillátor tápfeszültségét megszaggatod, és az antennát egy elválasztó tranzisztoron keresztül hajtod meg. Jah és az antennát egy LC szűrőn keresztül tápláld. (Akár építhetsz adóoszcillátornak egy multivibrátort is, de ekkor meredekebb szűrőket kell alkalmazni, hogy csak az alapharmonikus juthasson az antennára. Így az elválasztó tranzisztor el is hagyható.) Mindenhova mehet pl bc547. Ezzel a 100 kHz környéki sávban nem termelsz számottevő zavat, legalábbis akkorát nem mint pl egy pc táp... (Bocsi, nem láttam hogy már érkezett válasz...) Idézet: „Ezzel a 100 kHz környéki sávban nem termelsz számottevő zavat, legalábbis akkorát nem mint pl egy pc táp...” Azért ezt nem merném így kijelenteni. Nem véletlenül van a számítógép táp fémketrecben, és a ki és bemeneti csatlakozásai rendesen szűrve. Forgalomba hozatal előtt az EMC vizsgálaton át kell hogy menjenek, és az érvényes zavarsugárzási, és kibocsájtási szabványoknak meg kell hogy feleljenek. jkoti13 meg direkte adót építene, antennával. Egy adónak a sugárzása még árnyékoltan, és műantennára dolgozva is magasabb, mint egy PC tápé. Nagyon nem mindegy. A frekvencia választásnál meg maradjon valamelyik ISM sávban, és oda szerezze meg az alkatrészeket. Így sokkal kisebb az esély arra, hogy kárt okoz valakinek, és gyakorolni ott is lehet.
Hello!
Akkor csak az én régi tápom volt valamelyik gagyibb sorozatból... Gyengébb adókat még az URH sávon is bezavart. Meg pár másiknál is simán el van hagyva a hálózat felé a szűrés... (Van még egy kapcsolóüzemű halogénlámpa táp is a házban... Az még rosszabb. Olvastam valakitől olyat is, hogy megbüntették, mert meghibásodott a tápja, és szélessávú zavart keltett a rádió és tv sávokban...) Bár valóban célszerűbb lehet valamelyik szabad rh sávban tevékenykedni, ott már nem csak a házon belüli adatátvitel oldható meg. A kérdező az alacsony frekvenciát mondta, arra válaszoltam, nem olvastam át rendesen a topicot. ( :hide: )
Tényleg nem akarok kötözködni, de pontosítanám
Idézet: „valamelyik szabad rh sávban tevékenykedni, ott már nem csak a házon belüli adatátvitel oldható meg.” Nincs semmilyen szabad frekvencia, sem RH -n, sem más sávban. Léteznek ugyan ISM sávok Ipari, Tudományos, és Orvosi felhasználásra, de ezek használata is szabályzott. Korlátozva van a kisugárzott teljesítmény, és elvileg csak már az EU -ban típusengedélyezett berendezéseket lehet használni, minden további engedély nélkül. A legtisztább az lenne, ha rádióamatőr lenne, és megszerezné a rádióamatőr adóengedélyt.
Bocsi, pontatlanul fogalmaztam... (Vagyis rosszul) Az ipari vagy modellirányító sávokra gondoltam, Pl amit a teszkós rc autók használnak Nem vettem kötözködésnek
(Nekem is kéne adóengedély, már unom hogy csak hallgatózom... De ez más téma)
Figyelemfelhívás adóépítgetőknek
Bővebben: Link
Szia ! BB521 -re visszaterve. Ha nem varicap akkor mi a csoda? Egy tunerbol szedtem ki (alatta varicap jelzes volt) es beepitve egy vevobe varicapkent hasznalom, mukodik
Varikap az, még a jelzése szerint is. mex linkelte az adatlapot, igaz csak táblázat, és elég szegényes, de a lényed benne van. 2 pF/28 V, és 9 pF/1 V
Igaz,.. es ha linearisnak tekintem azt az intervallumot, akkor konnyen szamolhato. Koszi.
Sajnos nemigen lineáris, még log-log lapon se. inkább hiperbolás kinézetű., vagy logaritmikus szerű.
Sziasztok ! Valakinek nincs meg veletlenul a BF199 "transfer caracteristics" ? IB = f(U_BE), IC=f(U_CE), ez a ketto kellene inkabb. Ket tipusu adatlapot neztem, egyikben sincs meg.
Kell hogy legyen munkajuk...Ok is illegalis adoval kezdtek, kulonben honnan tudnak megkeresni .. HI A GDPt is noveli a helyzet a mai oktatasom alapjan allitva.
Viszaterve a lenyeghez, vevovel kell kezdeni. Pl egy AM egyenes vevo kiemelten jo projekt, es meg is szolal.
Miért is van rá szükséged? Különben is a kettő közül elég lenne az Ic=f(Uce) Ib vel paraméterezve, Mivel kisjelű, nemigen van rá szükség. Viszont meg vannak adva a hfe, és g paraméterek, kollektoráram függvényében, frekvenciával paraméterezve, (Motorola adatlapon) azzal számolhatsz.
Nem kellett építeni soha kalózadót, mindíg gondoskodtak róla, hogy legyen mit keresni.
Csak meg akartam nezni hova kerult a munkapont..Szimulatorban jo, igaz torzitast nem szamoltam, de szemre jo a szinusz:]
Hali! Találtam egy kapcsolást, de egy dolgot nem értek rajta.
1:A rezgőkör miért van külön a kapcsolástól?? 2:L1 kb mekkora? Előre is köszi a segítséget!Bővebben: Link
Azt írta a rajzon, hogy zsebrádióból kiszedett ferritantennán levő tekercs, és forgó kondi. Olyan 80 /10 menet szokott lenni litzéből. A többire válaszoltam.
Csak annyi a dolgod, hogy a kívánt paraméterekhez beállítsd a kollektor áramot, amit a bázis árammal tudsz megtenni. (vagy fordítva)
És a rezgőkört meg egyszerűen melléteszem, és kész?
* Ezzel a rádióval csak a Kossuth -ot lehet fogni. De működik...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |