Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Lapozás: OK   26 / 45
(#) erbe válasza Geri86 hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

"...kihagyom a plusz egy soros diódát. "
Milyen soros diódát? Írtam én ilyesmiről?
Vizuális emberke vagyok, rajzról bármit.
Megnéztem a rajzot, a hibajelerősítők bemenetei 1-2, 15-16. A 4-es pont a holtidő. Azt nem nagyon célszerű buherálni, mint írja, kinyírod a védelmet. Lehet állítani a holtidőt, ha szükséges, de akkor már célszerű ismerni is a működését.
A leírás elég jó, annyit kell szem előtt tartani, hogy az 1-es pont és a föld közötti ellenálláson ~2,5 V-nak kell megjelennie. A kívánt feszültséghez ki kell számolni, mekkora előtétellenállás kell ahhoz, hogy az alsó tagon akkora áram haladjon át, ami a 2,5 V-ot létrehozza. Az összértékből kivonod az alsó tagot, majd ezt az értéket bekötöd a kimenet és az 1-es pont közé. Lehet potenciómétert is, de én tennék 1 fix ellenállást, úgy 50K-t és ezzel párhuzamosan 100K potmétert. Így ha nem érintkezik a csuszka, még nem fog elszállni a táp, legfeljebb a kondik.
(#) Geri86 válasza erbe hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Erről a diódáról beszéltem a negatív 12voltos ágon. Mellékelt képen karikáztam. És ha az Amarton féle leírást követném? Ahhoz mit szólsz? Pl.: alsó tagok maradnak és azokkal párhuzamosan egy trimert és az áramfigyelőket ki venni és át tenni 12voltra. Amarton alakítás

1.GIF

2.JPG

(#) erbe válasza Geri86 hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Idézet:
„Erről a diódáról beszéltem a negatív 12voltos ágon.”

Nem tudom, mi értelme van, esetleg éppen annyi, hogy a - ágat kicsit alacsonyabb szinten tartja. Még soha nem figyeltem föl rá, hogy lett volna ilyen valamelyikben.
Az Amarton féle átalakítás lényegében ugyanazokat a dolgokat írja le, mint amit már korábban írtam. Az alsó taggal párhuzamosan nem kötnék trimmert, mert 0 állásban garantált a tönkremenetel.
A védelem kiktatása nem egyértelmű, mert van tápegység, ahol a 4-es lábat külön LM339-es komparátor vezérelgeti, van, ahol az áramkorlátozás (is-vagy). Azt pedig jobb békén hagyni.
Mint már többször leírtuk, elég ritka 2 teljesen egyforma táp, így aztán az átalakítási leírásokat is figyelmesen kell követni, hol milyen eltérések vannak az éppen előttünk heverő tápban.
(#) Geri86 válasza erbe hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Köszi a választ. Még annyi, hogy azt mondták hiába 400wattos a táp nem fogom tudni a 400wattot használni ahhoz át kell tekerni a szekundert, ez igaz?
(#) didyman válasza tombox00 hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

A TL494 tápja mekkora? Készenlét van? Ha nincs, akkor primer oldalon lesz egy pár MOhm-os ellenállat, ami az oszcillátort indítja, a primer kapcsoló bázisát húzza fel 320V-ra. Ellenőrizd, gyakran elporlad. Ha cserés, akkor a primer kapcsolóeszközt is ellenőrizni kell, és pótolni csak megfelelő nagyobb feszt tűrővel (ha két raszteres ellenállás, akkor abból célszerű 3db soros kötésével a megfelelő fesztűrést kialakítani!)
(#) didyman válasza Geri86 hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Inkbb azért, mert az csak rá van írva az olcsóbbakra. A trafó vasmagja ezekben jó, ha 150-200W-ot átvisz az adott üzemi frekvencián, aztán a primer eszközöktől sem várható el sokkal több üzembiztosan.
(#) Geri86 válasza didyman hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Köszi szépen, és ha két pc táp van? Mármint van egy kapcsolás amit szívesen megcsinálnék és abban pc táp van arról azt írják, hogy 320-400wattot le tud adni és ráadásul abban lehet a feszültséget is állítgatni ami nekem pont jó lenne. Itt a linkje, jó lenne hozzá egy kapcsolási rajz. Kapcs_tap
(#) magyar67 hozzászólása Okt 19, 2011 /

Adva van egy p5vd2-mx alaplap atx 300 fsp. táppal. Elöbb a pci ati videokártya képe lett zajos és nézhetetlen,kivettem. Így az alaplapi via s3 ment majd egy évig hibátlanul. Sajnos videó lejátszásnál most ez is elkezdett zajos lenni. Bizonytalan vagyok ,hogy alaplap vagy táp okozhatja a problémát. Bár én tápra gyanakszom. Gép frissen telepítve win7. A tünetek is furcsák. Mig az ati-nál már indulásnál zajos volt. Most csak akkor ha a lejátszott fálj-ba bele tekerek akkor válik zajossá. Jelenleg ha nem tekerek a filmbe akkor szépen lejátsza. Ha találkoztatok ilyennel vagy ismerős a probléma légyszíves osszátok meg velem.
(#) zsnemeth hozzászólása Okt 20, 2011 /

Üdv. Szakik!
Van egy enermax atx tápom, ami tökéletesen megy!
Standby-ba semmi hangja , de bekapcsolva valami nagyon cicereg benne?
Bonc asztalon van "kicsomagolva" de nemtalálom hogy mi cicereghet!
Segitsetek!
(#) zsnemeth hozzászólása Okt 21, 2011 /

Sipol vagy inkább cicereg a tápmom!
Találtam egy pontot rajt (tfafó primer tekercse) ha hozzá érintek egy szabad végű mérőzsínort akkor elhalgat!
Hogyan tudnám ezt emulálni valami alkatrésszel!
Vagy mi okozhatja ezt!
(#) drachvuv hozzászólása Nov 23, 2011 /

Hello! Segítséget kérek a javításhoz van két tápom amit jó volna megjavítani ha lehet BSP LC-B350ATX a másik táp JNC LC-235ATX típusú

Következő a probléma egyik se működik mikor zárom alatt van BSP tápnál mérés közben lead mindegyik drót max 1voltot vagy semmit ha úgy tartja a kedve nem tudom hol keresem a hibát ebben kérnék segítséget! Viszont a JNC tápnál az semmi nem dolgozik de halakan valami zúg benne! Ja két tápegységben semminek nincs nyoma hogy valami kiéget volna!
Ebben kérnék segítséget hogy hol keresem a hibát!

Előre is köszönöm!
(#) 1984white hozzászólása Dec 6, 2011 /

Sziasztok!
Segítsetek legyetek szívesek. Van két rossz tápom. Mindkettő 5vvsb része szált el. Megnéztem mindent ami rossz volt (2tranya 1 dióda, 2 kondi + nagyfesz rész Tranzisztora primer oldalon).

Ezeket cseréltem és sajnos rosszak a 2db ic is. Az egyik tl494 ez sima ügy.

A másik IC a Ps-on részen van, TPS3510 8lábú ic.
Ez is elszállt. Tud helyette valaki ajánlani valamit ami a hestore on van és lábkompatibilis??

tps3510.pdf

(#) 1984white válasza drachvuv hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Szia!

Nekem is ez volt a gond az egyik tápomnál. Az 5v Vsb rész szállt el. A kondikat ki kell cserélned 47uf/100v és nézd át a diódákat és tranzisztorokat is a készenléti táp részen. Ezután ha találsz hibás diódát és tranyát akkor valószínű hogy elszált a tl494 és a másik ic (pson részen) is. Szkóp sokat segíthet. Üdv!
(#) zoli0078 hozzászólása Dec 6, 2011 /

Sziasztok,

Volna egy Kollink tápom amit szeretnék megjavítani. A hibajelenség: azonnal leveri a biztosítékot, ha bedugom a hálózati csatlakozót.
A tápot szétszedtem és az összes púpos Elkot kicseréltem csak az sck 0510 Termisztort nem tudtam kicserélni. Az említett alkatrész szétégett. Lehet esélyem, hogy működni fog újra a táp ha ezt is sikerül kicserélnem?

Szegítségeteket előre is köszönöm.
(#) tungsram válasza zoli0078 hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Lehet de először megkell nézni a a kistápot (standby) ami tolja az 5 voltlot mert ha ennek a villanya nem korrekt akkor a nagytáp megszaladhat ami esetleg egy gép leégést is okozhat. Itt van egy nagyáramú dióda ami az esetek többségében "megnyúlt". Magyarán átvezetett. A nyitófeszültség pedig sajnos megtévesztö lehet mert ezek az eszközök elég lent nyitnak. Érdemes tehát a "nagy" táp nélkül indulni, és a kistáp szűrőkondiját kicserélni ha jó ha nem..
(#) McDeath hozzászólása Dec 14, 2011 /

Sziasztok!
Van nekem egy techsolo tp-380w -os atx tápegységem. Na már most valószínű, hogy a hálózati diódák kihaltak benne, mert a 200v-os 680uf-os kondi púpos egy csöppet. ezt nem tudom ellenőrizni sajnos mert a multiméterem is elhalálozott időnek előtte. Ez a része nem is érdekel, mert szeretném átalakítani egy kicsit. 12V egyenfeszültségből kellene csinálnom 2x100 vagy 2x120v környéki feszültséget - ez egy erősítőt hajtana meg. eljátszható az vele, hogy az alkatrészeket felhasználva - ha nem lett bajuk - inverter készüljön belőle?
A válaszokat és az ötleteket előre is köszönöm.
Üdv McDeath
(#) eSDi válasza McDeath hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Üdv!

Azokkal az alkatrészekkel, nem valószínű, főleg ekkora feszültségre. Ez a beruházás teljes átalakítással járna, megfelelő műszerezettség nélkül neki sem állnék. Kisebb átalakítást el lehet végezni egy multiméter használatával is, de még így is tudnod kell mit miért csinálsz. A Te esetedben szerintem egy új tápot kell építened.
(#) McDeath válasza eSDi hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Hát tény, hogy új tápot kell építeni, csakhogy ezen tápegység alkatrészeit felhasználva szeretném megtenni és ami már megvan benne az a jelgenerátor (lusta vagyok újat venni mert az is pénzbe kerül és ez gyári megoldás és használják is nem kevés helyen.) ami a 12V szaggatásához szükséges. továbbá van benne egy jó kis trafó ami úgyszintén felhasználható szerintem. Esetleg kisebb feszültség is jó lenne csak legyen valamilyen tápegység. Ha megvan a tápegység akkor utána meg tudom csinálni hozzá az erősítőt és a többit.
Válaszod köszönöm szépen
(#) zoli0078 hozzászólása Dec 31, 2011 /

Sziasztok,

A múltkor volt egy kérdésem egy Koolink táppal kapcsolatban és most van időm újra foglalkozni vele (lelkes amatörként). A lényeg, hogy azonnal lecsapja a hálózatot ha bedugom. Pár kondi púpos volt (kis és nagyfesz oldalon) ezek cserélve lettek és a Greatz előtti termisztos is szétégett. A termisztos cserével újra működhet a táp? Pár képet csináltam hátha segít a javításban (az is jó volna ha valaki el tudná mondani mi mi lehet)
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Feb 19, 2012 /

Sziasztok!

Van egy Chieftec HPC-420-302 DF ATX tápom, ami nagy csattanás és amperszag kíséretében vágta le a biztosítékot. A mellékelt képek egyikén látszik 2 púpos kondi, de kétlem, hogy az lenne az ok, inkább csak a következmény.
Merre induljak el a hibakeresésben?
Előre is köszi.
(#) 1984white válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Szia!

Én így kezdeném (hátha segít): Először ellenőrizném mi ment tönkre benne. A táp 230 részét és a segédtáp részt is nézd át, hogy a tranzisztorok vagy fetek rendben vannak e. Továbbá van az elején egy NTC és biztosíték is. Ha ezek felrobbantak, akkor biztos hogy az elején (is) lesz gond. Ha az eleje rendben van amit kétlek (ha csapja az órát vagy csapta) akkor következhet a szekunder rész ami a nagy trafó után van. Itt a kettős diódákkal kezdj aztán pedig minden más további alkatrészt is érdemes cserélni, különösen az elkókat. A puffer elkót akkor is célszerű cserélni ha látszólag rendben van, mert legtöbbször az elkók 1-2 év után kiszáradnak és kapacitásuk nagy részét elvesztik, főképp nagyfrekis kapcsolóüzemű tápokban, mint a pc táp.

Majd számolj be a fejleményekről, kiváncsi vagyok mi lesz a gond végül.
(#) (Felhasználó 51715) válasza 1984white hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Köszönöm a gyors választ, előbb kiviszem a gyereket a kertbe fárasztani, aztán átnézem a tápot.
(#) 1984white hozzászólása Feb 20, 2012 /

Sziasztok!
Egy kérdésem volna: Adott egy Aktív PFC-s Thermaltake ATX 420W PC táp. Annyit csinál hogy ciripel mindig. A ps-on állapota nem határoz semmit, ugyanúgy ciripel ha földelve van vagy ha nincs akkor is. Átnéztem mindent és látszólag minden rendben van, se égés, se semmi egyértelmű.

Az elkókat mindet cseréltem újra, bár csak az egyik 470uf/16 volt gyanús, de az se volt puklis.
A hiba továbbra is megvan.

A segédtáp ok, 5vsb megvan, és az ic tápfesze is rendben van 10vot kap az ic stabilan.

A vezérlő ic típusa: SG6105 (dip20).
Ha a ps-on-t rövidrezárom, a kimeneti fesz a +-12v helyett 0,4Volt, a többi kivezetésen nincs feszültség.

Várom az ötleteiteket, sajnos szkópom nincs és emiatt vagyok megbukva ezzel, pedig jó volna megcsinálni.

Köszönöm előre is.
(#) prol4nd hozzászólása Feb 24, 2012 /

Sziasztok!
Van egy Chieftec hpc-420-302 df tápom amit az itteni hozzászólások alapján sikerült életre kelteni.

Terheletlenül a feszültségek rendben is vannak, viszont ha csak 12V-ot terhelem 10W-al a ventik lelassulnak és a fesz leesik 11,6V-ra.
Elképzelhető, hogy azért, mert a többi ágát is terhelni kéne? Vagy lehet, hogy egyéb elkók is cserére szorulnak?
Alaplapra még nem mertem rádugni.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) 1984white válasza prol4nd hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Üdv!
Eddig mit csináltál vele?
Lehetséges hogy pufferkondi gondod van!
Amúgy ha jelentősen terheled a 12V részt, akkor a feszültség normálisan is leesik akár 10V körülre is. Ez azért van, mert általában a tápok az 5v feszültségét figyelik, és azt stabilizálják.

Azt próbáld ki, hogy két egyforma terhelést teszel a +12re és +5v ra is. Ekkor elvileg magasabb lesz a kimenő fesz a +12v részen mint ha leszeded a terhelést az +5voltról.
(#) prol4nd válasza 1984white hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Szia!
Eddig primer oldali pufferek (2x 680u/250V), egy 6,2V és egy 27V-os zener lett cserélve.
Még annyit próbáltam, hogy rádugtam egy vinyót is a 10w-os terhelés mellé, akkor 11,8V lett a 12v-os ágon.
(#) 1984white válasza prol4nd hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Azért az annyira nem rossz.
Én autóizzót 60/50w h4 szoktam a +12V ra tenni terhelésképpen, és egy karácsonyfa izzót a +5v ra .
Így a jó tápok 10,5-11,5 feszt adnak ki.
Ha tiéd is így van akkor szerintem tesztelheted pc vel is.

Szerintem viszont a +-12v és +-5v kondijait kicserélhetnéd. Ártani nem fog .
(#) prol4nd válasza 1984white hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Köszönöm az ötletet, kipróbálom és jelzem az eredményt.
(#) Sebi válasza 1984white hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Én inkább a 60W-ost kötném a +5V-ra, az 50W-osat a +12V-ra, mivel a visszacsatolás alapvetően a +5V-ot igyekszik tartani. Ha a +12-t ennyire terheled, akkor a +5V megemelkedne, de a visszacsatolás természetesen ezt nem engedi. Eredmény: lecsökken a +12V. (nem is mindegyik tud elindulni ilyen kondíciókkal, csak azok, amelyeknél egy "enyhébb" visszacsatolás van a +12V-ról is.)
(#) erbe válasza Sebi hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Ha az 5 V-os ágat 5-10 W-tal megterheljük, akkor már a 12 voltos ág elég jól terhelhető. Jóval az 5 V-os felett is. Az 5 V-ot 6,8 Ohm 10 W-os ellenállással terhelve a 12 V-os ág el tud látni egy akkus fúrógépet, ami indulásnál vagy terhelve 10 A-t is húz belőle.
Következő: »»   26 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem