Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   19 / 252
(#) pucuka válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Nincs mit hozzátennem. Ma nem voltam gépközelben
(#) Firefighter1 hozzászólása Okt 24, 2011 /
 
Sziasztok.
Olvasgatom a fórumot, és mivel jó ideje használok urh rádiókat Polg.őr-anno tűzoltó (ott már edr)ezért elkapott engem is a "gépszíj" és egy jó ideje már hallgatózok itthon is, adni még nem nagyon civil sávon mert nincs rádió vizsgám... ennek körülményeit hogy hogyan kell majd átnyálazom , és hamarosan itt lesz az ideje hogy letegyem én is.
Viszont amit nem tudok... van nekem 2 rádióm motorolla gm360 annak úgy ahogy meg vagyok elégedve a kimenő teljesítményével. plussz egy puxing px888 igaz csak vhf en megy és a rep sávra se tudom nyitni, de amúgy meg vagyok vele elégedve, csak. . . ÉS itt jön a csak tudom e valahogy növelni a kimenő teljesítményt? ( olyan irányba gondolom hogy építeni egy jelerősítőt azt az antennába közbeiktatni és úgy ( ezzel lehet hogy nagy hülyeséget írtam de valami ilyesmin gondolkodom) illetve tudtok e tuning dolgokat a puxinghoz, esetleg repsávnyitást?
ELőre is köszi
(#) pucuka válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Hát, ha csak hallgatózol (azért az sem teljesen legális, könnyen beleszaladhatsz az adatvédelmi, és egyéb nem műszaki törvénybe) akkor miért fontos az adó teljesítmény?
Leginkább rendes antennát kellene használnod, de csak olyan berendezéshez, amire engedélyed van. Az antenna erősítő nem alkalmas sávbővítésre, legfeljebb egy konverter, de ezesetben az sem megoldás, mert a repsávban más modulációt használnak.
Amatőr engedélyt kellene szerezned, vagy építhatsz saját rádió hálózatot megfelelő engedélyek birtokában. A vizsga lehetőségekről tájékozódhatsz a rádióamatőr szövetség, vagy az NMHH honlapján. Ha ilyen ambícióid vannak, akkor mielőbb szerezz rádióamatőr engedélyt. Elvileg ebgedély nélkül rádióberendezés nem lehetne a birtokodban sem.
(#) erobi82 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
A PX888 ha 2 méteres verziód van akkor az 136-174 FM üzemmódban dolgozik. A repsáv 108-12?-ig tart, nem tudom pontosan meddig. Ami a lényeg, hogy AM üzemmódban. Ha csak meg nem hekkeli valaki a PX-est hogy lentebb menjen a vevője akkor nem fogsz tudni repsávon hallgatózni.
Ha jóltudom ilyen kínai rádiókba nem is igen van olyan ami tudná a repsávot. Csak az ismertebb márkák tudják.
Kifejezetten reprádiós márka az ICOM egy nagy kalasszikus típus az IC-A3 a sárkányosok körében( kézi)
Valamint a Vertex Standard( aliasz Yaesu)
(#) pucuka válasza erobi82 hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
A repsáv, (108 - 136 MHz) az más dolog, a sávon bellül meglehetősen sok szolgáltatás működik, melynek igénybevételére más felépítésű rádióberendezés(ek) szükségeltet(ne)ik, mint egy aránylag egyszerű, fázismodulált rendszerű készülék. A repsávban a kommunikáció AM ben zajlik, aminek a vétele egy jó fiM vevőkészülékkel nem nagyon lehetséges a határolás miatt. Ezért készítenek a tisztességes gyártók erre a sávra külön rádióberendezést, nomeg a sávátfogás miatt is szükséges. A hekkelés nem igazi megoldás, és ha valaki csak hallgatózni akar, jobban jár egy szkennerrel. És ha már készítenek külön berendezést, akkor már többnyire beépítik a rádiókompass szolgáltatást is, és van egy amatőr repülő célra egy jó alapkészülék.
(#) erobi82 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Idézet:
„sávon bellül meglehetősen sok szolgáltatás működik”

Úgymint például heliport jelzőfény bekapcsolás is stb.
(#) Kis Nyakas hozzászólása Okt 29, 2011 /
 
Sziasztok!
Meg szeretném kérdezni hogy valaki rendelkezik egy CW jeladó kapcsolási rajzával? 28MHz-re szeretnék építeni egy jeladót, természetesen hivatalosan. De egyenlőre nem találtam róla semmit. Megpróbáltam felvenni a kapcsolatot egy rádióamatőrrel, akinek 50MHz-en van egy jeladója, írtam neki e-mailt, azt mondta hogy vissza fog írni, fél éve.
Bence 73!
(#) szendi001 válasza Kis Nyakas hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
A dolog elég egyszerű, kell egy pontos kvarc, aztán két hangolt kör. Ezzel 2db BC301 el lenne kb egy wattod a végén. A billentyűzést PIC mikrovezérlővel meg lehet oldani.

Mit adna pontosan és hova helyeznéd el?
Ha az adóengedélyt megkapod, segítek összeütni neked egy ilyet. 73! 1 DLX
(#) pmate95 hozzászólása Nov 6, 2011 /
 
Üdv!
Ma hallgatóztam a 20 méteres sávban és láttam egy érdekes jelet. A program kiírta, hogy PACTOR üzemmód. Ráálltam a frekvenciára és ezt az üzenetet írta, hogy Azt szeretném kérdezni, hogy a ZL2ARN az adó vagy a hívott állomás volt-e, illetve, hogy működik ez az üzemmód.
Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) szendi001 válasza pmate95 hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Mit írt?
(#) pmate95 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Az üzemmódot néztem a helpben... Ja az oldal nem jelenítette meg a relációsjeleket .
Azt írta, hogy calling lp: Zl2ARN
(#) szendi001 válasza pmate95 hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Hasonló mint bármelyik QSO. A apctor egy digitális üzemmód. H a ki akarod tapasztalni először RTTY távgépíró QSO kat halgass. Aztán előbb utóbb találkozol Hell el meg mással is.
Ennyi információból nem lehet megmondani ki adta vagy vette. Az fő jelekből található ki. Ha a xxxx DE yyyyy BK(SK) feliratot látod, akkor x az adó y a vevő állomás.
(#) pmate95 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Ismétlődő jelek voltak és ez az üzenet ismétlődött: Calling lp: ZL2ARN
(#) szendi001 válasza pmate95 hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Úgy tűnik valakit megszólított, de nem volt válasz. Lehetett tervezett QSO, de nem volt terjedés.
(#) pmate95 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Az érdekelne, hogy a ZL2ARN a adó vagy a hívott állomás-e. Ez volt az üzenet amit a program dekódolt, hogy Calling lp: Zl2arn. Ezt elismételte tízszer és kész.
(#) MaTe193 hozzászólása Nov 26, 2011 /
 
Sziasztok!
Végre megérkezett az adóengedélyem, a hívójelem kíséretében, ami nem más, mint HA0MT. Nagyon örülök neki. Már csak a rádióra várok, hogy megérkezzen Hong Kongból. Következő lépésként morzéből szeretnék levizsgázni, aztán esetleg HAREC fokozatra lépni. Remélem "összefutunk" majd valamelyik sávon!
73!
(#) szendi001 válasza MaTe193 hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Gratulálok, mindenki nevében! Milyen rádiót vettél, szkennert? 757- et láttam a Pannondxc-n.
(#) MaTe193 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Köszönöm! Végül egy WOXUN KG-UVD1P típusú rádió mellett döntöttem. Egy-két hét, és ,ha minden jól megy, itt is lesz.
(#) MaTe193 hozzászólása Nov 29, 2011 /
 
Szépjóestét!

Ma megérkezett a rádió (feltűnően hamar), ki is próbáltam. Így első körben meg vagyok vele elégedve, 2 QSO-t már le is bonyolítottam, mindkettőt 70cm-en, átjátszón. A menürendszere csöppet zavaros, de hamar megszokható.

73!
(#) frank tibor válasza MaTe193 hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Hi
Gratulálok az adóengedélyhez és a rádióhoz. Ha egyszer elkészül a QTH-m talán összefutunk az éterben is. Sok QSO-t.
(#) MaTe193 hozzászólása Dec 3, 2011 /
 
Sziasztok!

El kezdtem gondolkodni és arra jutottam, kellene nekem egy fix antenna. Ha nem is kétsávos, de legalább 2m-re egy egyszerűbb. Ami megtetszett az az ún. J-pole antenna. Mi a vélemény felőle? Illetőleg, ha valaki tud egy jobbat ajánlani, kérem ne titkolja el!

73!
(#) Kis Nyakas válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Szia Máté!
Mellékeltem PA0FBK-féle, 2m-70cm sávon működő koax kollineár antennája. Én személy szerint még nem próbáltam ki, de a rádióamatőr klubban, ahová járok nagyon dicsérik. Nekem egy Diamond V-2000-es antenna van a háztetőn, kiválóan működik.

Ha megépíted ezt a koax antennát, akkor ezzel meg tudod azt csinálni hogy belehúzod egy horgászbot belsejébe. Vigyázni kell a pecabot anyagával, mert van amitől leárnyékolódik, van amitől elhangolódik. Hogy milyen anyagú pecabot kell ehhez azt sajnos így nem tudom, utána fogok járni, de ha valaki tudja, akkor írja legyen szíves!
Ennek az az előnye hogy így egy kültéri antennát kapsz, relatív jó hatásfokkal, olcsón.
Annyit érdemes tudni, hogy ha megépíted jó eséllyel nem lesz majd jó az álló hullám arányod (SWR) ezért nem ártana valakivel megméretned az antennát, hogy ténylegesen ott rezeg-e, ahol kell neki. De aztán lehet hogy eltalálod a méreteket

Üdv, Bence
73!

Link: Bővebben: Link
(#) MaTe193 válasza Kis Nyakas hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Szia Bence!

Köszönöm a linket, mindenképpen meg fogom építeni, de szerintem nem állandó használatra, hanem /P-hez. Beméréshez biztosan tudnak majd segítséget nyújtani a rádiósklubban.

Üdvözlettel:Máté.
73!
(#) Antennaman válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Sziasztok!
Szerencsére a mi célunkra a"gagyi" sima bakelit Kínai spicc botok alkalmasak,nem pedig a drága Carbon szálas erősebb félék. A Carbon mint szén ugyanis nagyon lerontja a sugárzó jóságát . Ezen kívül mindenképpen a lehető leg távolabb kell dolgoznunk a hálózati és magasfesz. vezetékektől! Üdv. Gábor
(#) Antennaman válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Szia Máté!
Augusztusban módomban állt egy J-pole antennát próbálgatni. Békés megyében a Mágori domb tetején egy 10m-es kitolható aluminium árbócra szereltük fel és igen szépen vettek az állomások YO HA, YU és OM kürzetből is szimplexen 5Wattal. Egy biztos, hogy a kollineárok többet hozhatnak, csak ott az lenne a lényeg, hogy az egyes tagok azonos fázisban legyenek gerjesztve.Ha ez nincs megoldva hiába jó az SWR , hiába Jó a rezonancia akkor sem lesz jobb eredményed mint egy függőleges dipóllal lenne. Ezt pedig nem egyszerű bemérni Vektoros Hálózat Analizátor "VNA" nélkül. Ilyen nekem sincs Tehát kezdetnek mindenképp a J pol-t kellene kipróbálni, De ha a klubban tudnak segíteni az pozitívum.
(#) MaTe193 válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Szia Gábor!
Köszönöm, hogy megosztottad tapasztalataidat. Nekem, ha a lakóközösséget sikerül megpuhítani, közel 20m magasban lenne az antenna. Apropó: eszembe jutott egy-két kérdés a J-pole-al kapcsolatban. 1) Ha rézcsőből készítem, a megadott méretet honnan mérjem? (kb. középtáj?) 2)Szükség van balun-ra?
Máté.
(#) szendi001 válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Ami nekem bevált z egy lamda egész hurok összenyomva 10 cm lapos 1 méter hosszú tojássá, ami eztán fel van görgetve egy fél méter átmérőjű hordóra. Merev lesz 10 -es alu csőből. Kell egy koax balun a tövébe. Le kell rajzolnom azt hiszem
(#) Rumcájsz válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Milyen kondiciókkal lehet Honkongból RIG-et venni?
Sok sikert a CW vizsgához és remélem abban az üzemmódban is fogunk RH-n találkozni!
VY 73 !
(#) Antennaman válasza Kis Nyakas hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Szia Kis Nyakas!
A 28 MHz-s cw jeladóval kapcsolatban annyit szólok hozzá, hogy ha csak egy mód van rá én lebeszélnélek róla. Mégpedig azért, mert van annyi jeladó 10m-en, hogy még sok is. Azt-n tegyük fel üzemeltetnél egy ilyet részedről csak ott ketyegne az asztalon néha meghallgatnád majd megunnád. Még az is lehet, hogy mások is meg-meg hallgatnák, de lehet, hogy a környezetedben meg néhány rédiós kollégának szétverné a vételét... Képzeld még a 80m-es hullámhosszon pontosan a cw sáv közepébe 3550KHz-re egy unatkozó Moldáv beüzemelt egy ilyen BEACON jeladót holott köztudott, hogy ha 80m-en hallgatózik valaki egy perc alatt amúgy is hallható, hogy milyen a terjedés... Nos ez a Moldáv jeladó csupán 4Wattal ad egy dipóllal és este amikor feljön a terjedés egyszerűen lehetetlen ezen a frekvencián forgalmazni mert ott ketyeg a teljesen felesleges jeladója. Valamivel lejjebb frekiben egy Olasz is megy valamint szerencsére megszüntette a HA3CE Dieter 3561 KHz-n 1 KHz-vel a QRP hívófrekvencia felett, gondolhatod milyen népszerű volt a jeladójával együtt. Azóta hála Istennek leszerelte, csak 3579KHz-n ami meg QRP kristály frekvencia kísérleti célokra ott egy DX Cluster adót állított be. Szerencsére nem mindig megy... Hát ennyit a jeladókról. Mivel jön fel a napfolt maximum remekterjedések vannak 21 és 28 MHz-n én inkább egy jó kis vevő vagy ha engedélyed van adó-vevő építésére bíztatlak. Üdv. Gábor
(#) MaTe193 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Kell hozzá egy PayPal-os név/fiók és a szükséges összeg, rajta a fent említett fiókon, nomeg egy szállítási cím. Köszönöm a biztatást, én is remélem, hogy össze fogunk 'futni'.
73!
Következő: »»   19 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem