Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Köszi, de egyszer amikor elsőnek bekapcsoltam, akkor nem világított a cső, és szólt is a rádió.
Megerősítem a kompresszoros tapasztalatot.
Én napi szinten használom tisztításra és onnan is tudom, hogy esett az eső, hogy vizet fúj a kompresszor (páradúsabb a levegő eső után). Télen nem olyan vészes, ha hideg van, mert akkor a hideg levegő kevesebb párát tud felvenni. Üdv!
Kösz a tapasztalatokat, ez sima Trinát lakk volt, leginkább csak próbálni akartam vele, de így is ez lett az egyik legszebb dobozom. Persze mai itt nálunk gyönyörű páramentes meleg napos idő volt szerencsémre. Talán az is besegített. Mellesleg a pöttyösödést az is okozhatja (jártam már így) hogy előzőleg a kávát valamilyen szilikon alapú fényezővel kezelték, és ha azt a fa beitta, akkor nem szívesen marad meg rajta a festék. Legközelebb kipróbálom a padlólakkot is ha az jobb. Üdv.
Egy kicsit gázos eircső még lehet működőképes, de Janó bának-mint már annyiszor-igaza van, szerintem a trafó középleágazása után beiktatott 250mA-es biztosíték erre jó védelmet ad esetleges zárlat esetére(van rádió, ahol ez gyárilag benne van).
Hát, ahogy gondolod, de egy "Wickmann"-t akár "lengő"-be belecsempészni pár perc munka.
A helyi tv készített videót a még meglévő menedékhelyről itt Kazincbarcikán, van benne régi cucc bőven. Illetve egy vasút modell kiállítás is volt itt a napokban, nem is tudtam róla. Még csak képek elérhetők, de videó is készült. Majd fölteszik érdekes az biztos
Ma gazdagabb lettem egy régi készülékkel. Típusát gyártóját így elsőre meg nem mondom, biztos a hátlapján volt ami sajna nincs meg. De van itt szaki bőven aki egy pillantásra megmondja. Ezt meg a könyvet és 4db elektroncsövet kaptam cserélve egy TV-re és egy csillárra. Nekem bőven megérte, ugyanis a cuccaim erős dohányos helyről származnak, bár működnek lakásba nem tenném, takarítással se sikerült javítani a helyzeten. Na meg van másik bőven. Visszatérve elsőre nem tudom jól láttam e, de mintha a rádió üzemelne telepről is, 1,5 van rávésve két vezetékre. A másik kettő lehet a hálózati ha jól veszem ki. Lesz rajta mit dolgozni.
Ha letisztítod(kívülről) a skálaüveget akkor olvashatod a jobb oldali gomboknál a típusszámot. Valószínű, hogy R545, a Vadásztölténygyár(későbbi Videoton) első rádiója.
Biztosan nem telepes, sőt vigyázni kell mert a sasszin a hálózat fázisa lehet a hálózati dugasz helyzetétől függően. Restaurált példány képe és a kapcsolási rajz amellékelt honlapon
Üdv !
A Vadásztöltény 545-re hasonlít , de ott szövet a hangszóró előlap.. Majd jön Hatvanosjocó és Janó bácsi . Öreg T
Máris előrébb vagyunk mivel megtaláltam a típusszámot, de meg is ijedtem hogy csuda hiányos a belső. De nem ugyanis a linkelt oldalon talált típusban több minden van gyárilag. A helyek megvannak az alkatrészeknek, de például a cső foglalat eleve bele sincs szegecselve. A nagy trafó helyén csak kondi árválkodik. A skálavilágítás a doboz oldalán kapcsolható. Ez valami butított verzió avagy öregebb. Akitől kaptam azt mondta, hogy egy idős úrtól kapta régen aki elemről működtette a telkén. Nem merte kipróbálni mivel nem tudta hová megy a 220, na ennek örültem magamban. Lefotóztam a kábelvégeket, amin ott a +1,5 és a -1,5 illetve a két másik összecsomózva valószínűleg a hálózati feszültség, csak az alumínium lemezke kopottas. Típusa R- helyett B545. A készülék szerencsésen beazonosítva
Rögtön meg is találtam az infót róla. Tényleg telepes. Köszönöm a segítséget.
Ha már meg lettem szólítva, VT B545, 3 előlappal létezett, textillel, műanyagráccsal és órás változatban.
Bővebben: Link
NINCS RAJTA HÁLÓZATI FESZÜLTSÉG!! 1.5 V fűtés és 90 V anódtelep kell hozzá! Polaritásra vigyázni.
Így viszont valóban telepes készülék, az újabb képeken látszanak a telepes(7 lábú) csövek. Ez viszont 1.5 V-os elemmel a fűtést fogadta, az anódfeszültség viszont 90 Volt körüli oxigén légző telep volt. Hálózatra nem szabad kapcsolni mert csak egyenfeszültségről működik. Nem hiányos a készülék csak ebben nincs hálózati trafó.
Észrevettem idővel itt a (#492426) hozzászólásban, hogy bizony teljesen telepes. A 90V és a 1,5V csak telepről adható neki, vagy dugasztáppal is megoldható alacsony amperrel?
Szia! Elnézést ,hogy betörök hozzád ,mint írtad javítottál már ilyen régi írógépet.Azt szeretném megkérdezni,hogy mi okozza a kocsi állását mivel a betű leütésénél tovább kellene mennie de csak egy helyben marad.Az a gyanúm
valamelyik alkatrész hiánya. Lefotóztam hátul mintha onnan hiányozna valami. a kocsi sem fekszik be a helyére ferdén áll és egy kissé előre billen.Légyszíves írj ha tudsz valamit segíteni. Üdv: Dava
Készíteni kell hozzá régi nevén " teleppótló adapter"-t, ma úgy mondanánk, hogy tápegységet, hál. trafóval, diódákkal, elkókkal stb. Lényeg hogy 1.5V és kb 1 A kell a fűtéshez, és 90 V 20-40 mA az anódhoz. A fűtőfesznek a csövek kímélése érdekében pontosnak kell lennie, vagyis oda stab. tápfesz kell. Egyébként úgy emlékszem létezett hozzá, vagyis kapható volt annak idején gyári teleppótló adapter is.Üdv.
Köszönöm a segítséget így fogok eljárni.
Köszi az észrevételt, kicsit a 90V-tól tartok, hogy hozom össze, nem rémlik lenne megfelelő trafóm :no:
Csak halkan jegyzem meg, hogy kimaradt a skálaizzó, de igazad van 3-400 mA akkor is elég.
Közbe az jutott eszembe, hogy az anódfeszt meg lehet oldani egy kis tranzverterrel is, annak trafóját akár egy fazékvasra meg lehet tekerni akár kézzel is, minta lehet talán az autó erősítő végfokok 70 V körüli tápja. A magasabb freki miatt könnyebb is egyenirányítani, kisebb elkó kell stb. De ez csak egy ötlet.
Trafóm maximum 38V-ig van de azok nem m Amperesek, időközben találtam (ezermester) kapcsolást trafó nélkülit, viszont szelén az nincs. Kisméretű diódával (220-as) gondoltam megoldani, ha bontható ki valamiből
Ha a 38V sec.-ed van, akkor anódfesznek jó az(csak tudja azt a max. 50mA.-t!), ha van azon a trafón pl. 4V-os leágazás, akkor abból meg megoldható(az egyenáramú-szűrt)1,4V.-os fűtés.
Nem ajánlom ezt a megoldást(Ezermester) mert életvédelmi szempontból helytelen! Trafós megoldást keress!
Ha szűken számoljuk, akkor kb 1 W a fogyasztása. Még akkor sincs nagy gáz, ha két kicsi nyáktrafóval oldod meg a kérdést (3 - 5 W), egy 2×15 - 24 V, és egy 5 V os kivitelűvel, egyenirányítva, szűrve, a fűtést 2 db diódával stabilizálva.
Üdv !
Szervusz Janóbácsi ! A fekete Kádár xxx ismertem , órást láttam , de az osztott műanyag rácsost nem. Az 736A Fehérvá VT hasonló , de az nem billentyűs. No ezért jók az öregek! Jó hétvégét. Öreg T
Szia Józsikám. Én is csak azért vagyok ilyen "okos" mert 1959 és 63 között mint ifjonc műszerész én voltam a Gelkánál a néprádió, típusszuper Badacsony Velence R545 stb, szóval a kisrádió reszortos, persze mert ez fizetett a legrosszabban. Napi 4-6 készülék javítása volt az elvárt norma, el lehet képzelni hány száz ment át a kezem között. Jaj de régen volt. Jó éjszakát.
Üdv megint. Ha van 38V-od akkor Heuréka, mivel az egyenirányításnál az elkók csúcsra töltenek, abból egyenirányítás után, egy elég nagy elkóval kb 50-52V lesz. De meg is lehet duplázni, egy feszültség kétszerező kapcsolással, le is rajzoltam, itt az egyoldalas egyenirányítás után nagyobbak a veszteségek, de így is összejön 80-90 V. De így még 24V-ból is lehet 55-60V-ot csinálni. Ki lehet próbálni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |