Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   181 / 579
(#) hatvanasjocó válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Szavak nélkül:

like.jpeg

(#) EcoPityu hozzászólása Nov 2, 2011 /

Köszi "srácok"!
Volt vele munka az biztos, de az érdem a feleségemé, és a kislányomé, mert hagytak rajta dolgozni!

A dobozkészítés végig lett dokumentálva! 134 kép készült!
Kicsi unszolásra nekilátok a cikknek, mert bár csalás van benne, de azért megérdemel egy jó kis írást...
Ott le lesz írva minden, sok-sok képpel!
Csak győzzek "körmölni"!

Pityu
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Egyébként ez a "kaszni", az ORION 7221, 7226, AR75, és Belgrádió 9175 doboza lemásolva...
(#) hatvanasjocó válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Na meg a 7037!
(#) pucuka válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Erősen csatlakozom az előttem szólókhoz.
(#) Janó bácsi hozzászólása Nov 3, 2011 /

Tisztelt mindenki. Ma volt a kezemben ez a rádió, előre bocsájtom hogy nem az enyém, és nem tudok az előéletéről semmit, azt se, hogy ki és mikor gyártotta. Kb 4-5 órás meló után most végre szól, nappal is hozza a Solti adót innen 120 Km-re. Érdekessége, hogy nincs benne táp, 200V egyenfeszt kér a becsatlakozásnál, abból állítja elő a szükséges anód, fűtés, előfeszültségeket ellenállásos osztókkal. Fogalmam sincs miről üzemeltethették eredetileg. Ez még "épített" rádió. egyetlen forrasztás sincs benne, minden alkatrész, és vezeték csavarral, vagy dugasszal illeszkedik a többihez.
Érdekes volt vele foglalkozni. A többi a képeken.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

És itt a rádió lengőnyelves, (rezgőnyelves) hangszórója felújitva.
(#) EcoPityu válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

7037-en már kicsit más a kezelőszerv elrendezés, és a hangszóró"rács" is...
De a doboz , valóban a jó kis kápolna!
(#) EcoPityu válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Szia!
Szép jószág!
Ilyesmi volt nagybátyámnak is, bár az valami katonai kivitel...
Bizony-bizony ez telepes rádió lehetett!
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Egy ilyent javítani, látni is élmény, hátha még birtokolhatnánk! Egy ilyent megszerezni szerencse és sok pénz kérdése!

Ez egy Philips hétszögű! 2016 típ. 1928-ból.
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Azt nem értem, hogy miről üzemeltették. Az ellenállásos osztás rendkívül sok áramot vesz fel 200V egyenen kb 0.4 A a fogyasztás, amit nem valószínű, hogy telepekből tudtak biztosítani. Lehet hogy volt hozzá valami külső tápegység, egyenirányitó?

Milyen csövek vannak benne?

Telefunken csövek: RE 074, RE 034, RE114.(végcső)
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Ja és minden cső fűtésével párhuzamosan is van kötve egy viszonylag kis értékű ellenállás, valószínüleg azért, hogy ha menet közben kihúznak egy csövet, a többi fűtöfeszültsége ne szaladjon meg.
(#) pucuka válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Külső hálózat, 110 V =, a 200 ról nem tudok, sehol. BP -en is volt ilyen hálózat, még a háború előtt. Ezért voltak az univerzális rádiók, 220 V -ra egy jókora előtét ellenállással. Tipikus csövezés a VCH11, VCL11, VY 11, a fűtésük pont kiadja sorban a 110 V ot. Az egyenfesz hálózatba fordítva bedugva nem működött.
(#) Janó bácsi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Mivel nem tudom hogy eredeti-e a beállítás, vagy már átalakították bármi lehet. Öszesen 8 nagyterhelésű ellenállás állítja be a feszültségeket és 110 V egyenről nem működik. A 4 V fűtés és a 120V anód csak 200V körüli bemenő feszültségnél áll be.
(#) pucuka válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Mivel -ahogy mondod- tetemes a fogyasztása, biztos nem akkuról üzemelt. 200 V körüli egyenfeszültségű hálózatról, meg nem tudok, hogy valaha is lett volna ilyen közhálózat.
(#) ticseboy hozzászólása Nov 3, 2011 /

Mostanra sikerült időt szakitanom a Philips 66A boncolására. A skálahurozást sikerült helyreigazitani, viszont már valaki belekontárkodott egy kondicsrével. A dobozát is elkezdtem rendberakni, de egy kicsit meg vagyok lőve a pirosas szinbeütéssel, mert a lakk alatti szin, határozottan diónak tűnt. Lehet egy kis "varázslásra" lesz szükség, hogy eredetibb legyen.
(#) zolika60 válasza ticseboy hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Szerintem a lakk helyrehozza. Nem kell varázsolni.
(#) hatvanasjocó válasza ticseboy hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

A pirosas szín az cseresznye árnyalat. Festékboltokban kapható vizes v. alkoholos pác anyag különféle fa árnyalatokban. A dió az jellegzetesebben sötétbarna szín. Ha lakkozás előtt lenolajjal átkened akkor is sötétedni fog, lehet, hogy ennyi is elég lesz lakkozás előtt.
(#) Lázár Péter hozzászólása Nov 3, 2011 /

No ezen az oldalon is érdemes szétnézni. Nem linkeltem volna, persze csak megakadt a szemem az 1920-as évbeli Magnavox Two Tube Amlifier-en, hogy mik nem voltak. Nem túl bonyolult a belseje

Volt 220 voltos egyenhálózat! Mellékelt kapcs rajz talán segít.
(#) kisgeri válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Nem semmi újragyártás, vagy hogy is fogalmazzak... Gratulálok hozzá, gyönyörű lett! Eszembe nem jutott volna magát a dobozt is elkészíteni. Mikor először ránéztem egy másik topicban, hirtelen eredetinek tűnt.

@Janó bácsi:
Ez a ládarádió sem mindennapi darab, sajnos élőben még hasonlót sem láttam, csak fényképről. De ott sem ilyen részletesen. Valami hihetetlen, hogy milyen igényesen van összerakva. Talán nem véletlen, hogy működőképessé tudtad tenni! Én lehet első körben hozzá sem mertem volna nyúlni.

Hát nem semmi vagy ezzel a kitartással. Gratulálok. Valóban hasonlít rajza és ezek szerint volt 220-as egyenfesz valahol. Mindenképpen kell majd csinálni neki egy leválasztó trafót, és abba teszek diódát, vagy inkább szelént, hogy több essen rajta, akkor használni is tudják.
Nem tudom megrendelik-e, előbb beszélni kell a gazdájával. Nagyon köszönöm, hogy ennyit foglalkoztál vele. Üdv.
(#) Janó bácsi válasza ticseboy hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Azt az ekót tényleg ki kell dobni, legegyszerűbb ha kiveszed, és alulra beforrasztasz két kis 47µF 400V-os mai kondit, ha betekered valami prespánba, vagy barna papírba, akkor nem üt el a környezetétől, és nem rontja a "retró" jelleget. (A skálahúrral nem tévedtem nagyot, van benne acélhúr csak nem ott ahol gondoltam.) Szép lesz a gép, csak kitartás.
(#) Inhouse válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Szép lett! Ügyes vagy!

Üdv
Inhouse
(#) SkodALF hozzászólása Nov 4, 2011 /

Hali!

Philips Jóbaráthoz keresek hangszórót.
Apám újította fel, de segítek neki.
Előre is köszönet!
(#) ticseboy válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Kaptam a köbzolitól egykét régebbi kondit többféle kapacitással, szerintem egyik jó lesz bele, a helyére, mert ugye az is megvan a sasszin. A dobozt meg holnap lelakkozom. Remélem jó lesz a "varázslat"!
(#) frecsko hozzászólása Nov 4, 2011 /

Sziasztok.
Van valakinek VT R646 Velence típusú rádiója? Varázsszemes kivitelű.
Segítség kellene, próbamérések, mert nekem nem azok a feszültségszintek vannak amik a kapcsolási rajzban megvannak adva.
Következő: »»   181 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem