Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1267 / 2208
(#) sturbi válasza 18david18 hozzászólására (») Nov 6, 2011
Az előerősítő panelt, a hangszínszabályozó cuccaival együtt érdemes kidobni, nagyon sokat ront a hangminőségen (csillagászati léptékről van szó). Ekkor a végfok panel 1-es pontjáról a tesre kell egy rácslevezető ellenállás (1 Mohm) és ide jön a hangerőszabályozó poti közepe. Itt a trióda rácsával sorosan van egy 47 Kohmos gerjedésgátló ellenállás, ezt érdemes 1 Kohm-ra cserélni. Magát a hangerő potit is érdemes kisebbre (47-100 Kohm cserélni. A visszacsatolás 15 Kohm-os ellenállását érdemes megpróbálni nagyobbra (22 K) cserélni (persze ezt szkóppal lehet igazán jól belőni). A végfok panelt önmagában tökéletesen kivezérlik a mai vonalszintű kimenetek.
(#) 18david18 válasza sturbi hozzászólására (») Nov 6, 2011
Köszönöm a segítséget! A probléma megoldódott, a nyugalmi volt a ludas. Egy 330 Ohmos katód ellenállással kb 30mA-re csökkentettem a nyugalmi áramfelvételt csövenként. Az anód feszültségek normalizálódtak, 275V és 276V-ra. Már lassan 2órája üzemel és a trafó egy kicsit langyos.
Az előerősítővel kapcsolatban nincs panaszom, nekem tetszik így is a hangja. Természetesen kipróbálom nélküle is. Annyit változtattam az előerősítőn, hogy a kb. 120x-os erősítést csupán 10x-re vettem vissza. Így eltünt a sok brumm, zaj és a hangja is szebb lett.
Mégegyszer köszönöm a segítséget!
További szép estét!
(#) dragon073 hozzászólása Nov 7, 2011
Sziasztok
Sikerült beszereznem egy (eag AE-233) erősítőt , igaz elég leharcolt állapotban van . Szerintetek érdemes feljavítani , vagy bontásra ítélni és építeni a trafókészletéből egy szép hangút. Még nem hallottam szólni ilyet .
(#) totya694 válasza dragon073 hozzászólására (») Nov 7, 2011
Szia!
Én először megpróbálnám életre kelteni,meghallgatni és csak utána dönteni a sorsa felől,hogy bontás vagy átépítés.
(#) sturbi válasza dragon073 hozzászólására (») Nov 7, 2011
Feltétlenül érdemes felújítani, esetleg kisebb változtatásokkal (elsősorban a bemenet megváltoztatására gondolok). Már készen vannak a panelok, készen van a doboz, a kapcsolás korrekt. Hacsak nem kifejezett célod egy másfajta kivitel, nem érdemes szétszedni. Jóhangú szerkezet, kisérletezésre is van lehetőség a visszacsatolások kapcsán a nyákos kivitel ellenére főleg, ha van szkópod, de fülre is.
(#) istvan3 hozzászólása Nov 7, 2011
Sziasztok. Most készültem el egy JCM800 gitárerősítő másolatával. Az anódfeszt 2 külön tekercs egyenirányításával, majd sorba kötésével nyertem, az eredetitől ebben eltérve.
Még van mit finomítani rajta, bemeneti jackek cserélve lesznek, illetve még a műküdésével is van pár gond, lehet, hogy a kimenő trafó is cserélve lesz, utána pedig dobozolom.
(#) marone hozzászólása Nov 7, 2011
Azt hogyan kell csinálni hogy két tekercset sorbakötni ?
(nem vagyok szaki)
(#) bakos13gab válasza marone hozzászólására (») Nov 7, 2011
Milyen tekercset? Ja, az előzőre gondolsz. Semmi extra, figyelsz rá, hogy fázishelyes legyen és egyik végét a másik kezdetéhez kötöd. Ekkor a két végéről a két tekercs feszültségének összegét tudod levenni. Ha rosszul kötöd sorba, akkor a különbsége lesz a kimeneten (primernél jól megrántja a hálózatot). Pl. régi szkópok tápjában láthatsz ilyet.
Ha van mondjuk egy trafód, amin van 30V ac meg 12V ac, neked meg 42Vac kell, akkor egyszerűen sorbakötöd. Nyilván a terhelhetőségnek azonosnak célszerű lennie.
(#) Imi65 válasza marone hozzászólására (») Nov 7, 2011
Én másképpen értelmezem a tápról szóló leírást. Szerintem mindkét tekercs kivezetésein ott a diódahíd, meg a pufferek. Az ebből nyert egyenfeszültségeket köti sorba. Előnye a kapcsolásnak, hogy kisebb feszültségű kondenzátorok kellenek. Bizonyos feszültség felett persze ez az előny nem érvényesül (mikor már a szimpla tápfesz is akkora, hogy a kondenzátorokat kénytelenek vagyunk sorba kötni).
(#) istvan3 válasza marone hozzászólására (») Nov 7, 2011
Ahogy az előttem írta a kollega, külön van egyenirányítva két tekercs, majd sorbavannak kötve, és így kapok 470V anódfeszt, és így megúsztam 200V és 400V-os kondenzátorokkal.
(#) bakos13gab válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 7, 2011
Nekem a tekercsek miatt a váltó rész ugrott be rögtön. Itt van egy részlet a csöves szkópom tápjából. Itt ha jól sejtem valami ilyesmit láthatunk. Talán emeletes tápként hivatkoznak rá néha (Imitől is így hallottam).
(#) marone hozzászólása Nov 8, 2011
Így már értem. Olyan mikor az elemeket sorbakötjük, hogy nagyobb feszültséghez jussunk.
(#) marone válasza istvan3 hozzászólására (») Nov 8, 2011
De akkor 2x kell szűrni is nem ?
2 fojtó, pufferkondik, diódák...
(#) juicecooler válasza istvan3 hozzászólására (») Nov 8, 2011
Hehe!! az az én táptrafóm volt valamikor!! ha jól látom!! Az már egy silver marshallt megjárt!! Van benne póver!!
(#) Imi65 válasza marone hozzászólására (») Nov 8, 2011
Igen, pufferből, diódából 2x annyi kell, viszont lehetnek alacsonyabb feszültségűek (ergo, jóval olcsóbbak), további szűrés pedig ugyanúgy, mintha 1 forrásból származna.
Ennél a megoldásnál a felső trafótekercset jól kell a többitől szigetelni, hisz ez felkerül az alsó tekercs által előállított DC-re (hasonlóan, mint az egyencsövek fűtőtekercse).
(#) miki9v hozzászólása Nov 8, 2011
Sziasztok! 6h13c A osztályban futó push-pull erősítőt szeretnék építeni, láttam tme-nél meg lomexnél kimenőt hozzá tgl 15/001 típusu 15wattos 1k Raa val.
Van valakinek valami tapasztalata ezekkel kapcsolatban? jó minőségű a trafó? jól szól vele az erősítő? illetve gyanús nekem az az 1k két csőre és 15W... Ha jól számolok, és jól néztem 1félcső disszipációja 13W az azt jelenti hogy A osztályban kb 10W-ot ki lehetne a kettőből préselni az két csőre már kb 20W. jól gondolom? és az az 1K sztem két csőre már lehet alcsony? böngésztem sokat, mások 1 csővel illesztik 1K-ra. Válaszokat előre is köszönöm! üdv
(#) FordPrefect válasza miki9v hozzászólására (») Nov 8, 2011
Két csővel a PP 20 W A osztályban menni fog, AB-ben 25-30 W is kivehető. Az 1K kicsit kevés, 1,5-2 K kisebb torzítással hajszálnyival kisebb teljesítménnyel jobb választás. Lásd RT Évkönyv 2005/56 oldaltól.
(#) marone válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 8, 2011
Végül is jól lehet vele ötvözni különböző fesz.-en működő csöveket. Csinálok egy 200 V-os és egy száz voltos tekercset, s a 200 V-on működő csőhöz nem kell nagyon variálni. Van 250 V-os fóliakondi, meg 160 V-os is, ha jól tudom. És ezek viszonylag nem is drágák. Az elko elhagyható, bár nem tudom mennyire érdemes ezen görcsölni.
Amúgy van valakinek tapasztalata elko-mentes erősítőről ? Érdemes ?
(#) Imi65 válasza marone hozzászólására (») Nov 8, 2011
Ez a téma nagyon messzire vezet(ne). A hangerősítők aktív elemeinek működéséhez szükség van tápfeszültségekre. Amíg nem volt behálózva elektromos energiával környezetünk, addig a hálózattól messze található helyeken csakis telepes üzem jöhetett szóba. A bajok akkor kezdődtek a váltóáramú hálózat megjelenésével, mikor a készülékteljesítmények egyre emelkedtek, a tápegységekkel szemben támasztott követelmények szintén. Sajnos bizonyos terhelésekhez tartozik egy legkisebb kapacitás, ami még a brummot képes megfelelően szűrni. Ez az érték még PP végfokozatok esetében is több 10 µF nagyságrendű legalább. Ezt Elko alkalmazásával sokkal könnyebb realizálni. Viszont szegény párának azért akadnak bőven rossz tulajdonságai is. Ilyen pl. a szivárgóárama, vagy a fordított polaritásra való reakciója (felrobbanhat). De valószínűleg a nagyobb frekvenciák felé mutatott magasabb dinamikus ellenállása az, ami sokak számára a legkevésbé szimpatikus. Ez a jelenség kisebb névleges értékű, nem elektrolit kondenzátoroknál nagyságrendekkel magasabb frekvenciákon következik be. Itt ár kérdése is a dolog, mert azért pár elko sokkal olcsóbb, mint egy nagy térfogatú (és súlyú) kondenzátortelepet létesíteni. 250V 50 µF kapacitású kondenzátorok a birtokomban voltak, de a befoglaló méretük (kb. 55X35X20mm) miatt mégis letettem az alkalmazásukról.
Én azt gondolom, hogy a cső (és a félvezetők sem) "nem tudja", honnan kapja a feszültséget. Ha két feszültség azonos minőségű, akkor annak nem szabad semmilyen hatással lenni a hangra. Ebben viszont sohasem lehetünk biztosak.........
(#) spirik hozzászólása Nov 8, 2011
Szép napot mindenkinek.
Az a kérdésem hogy sikerült szereznem 4db c* condenzátort aminek az értékei
220uf - 100uf - 47uf - 350v

ez mind egy c* ondira van felírva ,használhatom e a pl500 erősítőbe. Köszönöm szépen a válaszokat

* kondenzátor ( kondi ).
(#) Imi65 válasza spirik hozzászólására (») Nov 8, 2011
Használhatod, ha 320-330V-nál nem lesz rajta nagyobb fesz.
Ezeket a kondikat az Orion utolsó hibridjeiben használta, a kivezetések mellett négyzet, kör, és háromszög van, ahogy az értékek mellett is. A közös - kivezetés a ház.
(#) spirik válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 8, 2011
Nagyon köszönöm szépen.
(#) spirik hozzászólása Nov 8, 2011
Szia mindenki.
Szeretném még meg kérdezni hogy a bejövő rész és az elmenő milyen színűek , Azt tudom hogy a kék az a pcl85 cső 6 lába -

a zöld az a condira megy - a fekete meg a testre. a piros meg.....?
(#) mark.budai válasza spirik hozzászólására (») Nov 8, 2011
A kivezetések közt mérj ellenállást (a két vastag és a két vékony huzal közt lesz) a kisebbik ellenállású a szekunder a nagyobbik meg a primer. A primer megy a csőre és a tápra (kondi plusz), a szekunder meg a kimenet.
(#) spirik válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 8, 2011
Köszönöm szépen.
(#) tube_dani hozzászólása Nov 8, 2011
Sziasztok!
Az AE211-es erősítő EF86-os fokozatát szeretném megépíteni. Ha jól sejtem, a C2 csatolókondenzátoron és a kapcsolón keresztül megy a jel a következő fokozatba. A többi ágat (C5, R5-R6 közös pontja), ami a kapcsolóra kerül, azt hova kössem?
A rajz a .pfd fájl 2. oldalán van, jelszó: elektroncso.hu
(#) spirik hozzászólása Nov 8, 2011
Szia mindenki.

A PL500 as erősítő cső elrendezése.a doboz tetején. Egy régi videó dobozban

IMG_1377.JPG
    
(#) Lakatfogó válasza spirik hozzászólására (») Nov 8, 2011
A fém hajlékonyságához képest elég jó lett. Előlap milyen lesz?

Én most tervezek elmenni a lapszabászatba, és fából csinálok majd dobozt ilyen kialakításban, elrejtve a trafókat. Aztán még lehet egy gravírozott fém elő vagy elő + fedlap is lesz rajta, hogy kiemelje a csöveket.
(#) spirik válasza Lakatfogó hozzászólására (») Nov 8, 2011
Szia.Az eleje az lemez lesz.egy A4 s doboz nagyságot az OBI --ban úgy kb 1000ft ért szabnak le.Kész lesz fel rakom teljes terjedelemben és a szerelést folyamatában készítek képeket az erősítőről.
(#) marone válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 9, 2011
Szerintem nem is olyan nagyok. Hol lehet olyan kondenzátort beszerezni ?
Következő: »»   1267 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem