Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1270 / 2208
(#) Lakatfogó hozzászólása Nov 15, 2011
Egy 8cm * 9.5cm * 4 cm-es vasmaggal készült hálózati trafót mekkora teljesítményfelvételig célszerű használni?

Eddig két Pcl86SE ment róla, most még 3 csatorna be lett kötve, így van egy kis brumm, valamint maga a trafó is búg egy kicsit, ezt korábban nem csinálta. Régebben méricskéltem, az 5 csatorna felvétele 90W körül volt.

Én arra tippelek, hogy nem elég ez a hálózati, főleg mert lesz még egy PP is rákötve.
Szerintetek?
(#) Bassmester hozzászólása Nov 15, 2011
Próbálta már valaki a Lomexben kapható kimenőtrafók bármelyikét? Kiváncsi lennék egy-két véleményre.
(#) sturbi hozzászólása Nov 15, 2011
Nem fogynak a zöldséges lámpák. Levezetésképpen (EL95 műszívás után) csinálok egy kicsi, kis teljesítményű, valószínűleg 6N6P PP-t. Ennek a kimenőtrafóját még nyáron tekertem két kapálás között, eredetileg se-hez gondoltam, ezért a 0,1 mm-es M55 ös permalloyokat az asszony szabászollójával légrésesítettem (szabászollóval szabni kell nem igaz, vitte mint a posztót), úgyhogy a kimenő légréses lesz. A zöldséges lámpába ma faragtam bele a cuccokat kint a napsütésben. 2,5-3 W a cél.
(#) MrBrown hozzászólása Nov 15, 2011
Szisztok,
Hétvégén végre pákához nyúltam...
Még régről van két CHZ által számolt öt részre osztott primer tekercsű SM74 kimenőm direkt EBL21-ekhez. Ezeket a Jani szavaival élve a"prémium" EBL21 SE-be szántam, de mivel az nem fog megépülni így adódott a feladat hogy az AZ21-EBL21-ECH21 loctal projectbe kicseréljem az EL84-ekhez méretezett három részre osztott primerű SM65-öket ezekre. A hely éppen elegendő volt nekik, már egy SM76 sem fért volna be .
Még a felemás trafókkal meghallgatva az én füleimmel-rendszeremmel-zenémmel öt perc alatt nem fedeztem fel semmi változást. Lelki füleimmel hallottam valami erősödést a mély tartományban de ennek szükségét nem éreztem az SM65-el és simán el tudom képzelni hogy csak pszihé az egész.
Ja, a nyugalmi áramot természetesen utána állítottam, a 100ohm-os katódellenálláson kereken 4V-esik 245V-os anódfesz mellett.
üdv.

A végére egy nem elhanyagolható dolog, az új trafó mattfekete
(#) sturbi válasza Lakatfogó hozzászólására (») Nov 15, 2011
Az kb. EI 78-as lehet, 4 cm pakettvastagsággal, ha hagyományos vas, akkor arra olyan 90-100 VA-es trafót lehet rátervezni hiradástechnikai alkalmazásnál. 60-70 W-ig érdemes használni (hacsak nincs az ember kényszerhelyzetben, de függ a kivitelezés minőségétől is). Már az 5 catorna is sok neki.
(#) mpityu65 válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 15, 2011
Nézegettem kicsit a neten és találtam 1 erősítőt amit hasonlókapcsolás technikával építettek ML2-nek hívják, és egy pár díjat haza vitt. Valószínűleg bele szól abba a hangba az a táp is.
(#) Lakatfogó válasza sturbi hozzászólására (») Nov 15, 2011
No igen, kár hogy anno a tervezés elején nem csináltattam nagyobbat.

Viszont kb. 1 éve, mikor még nyák nélkül nyomultam, akkor is ment róla 5 csatorna, és akkor nem volt maci. Meg az is érdekes, hogy az újonnan bekötött csatornáknál erősebb, mint a régieknél, de lehet h. csak a hangszórók érzékenyebbek.


Ki csinál manapság trafókat? Nekem mindent fleta1 csinált, de úgy látom, kitiltották...
(#) sturbi válasza MrBrown hozzászólására (») Nov 15, 2011
Hát mert nyilván az SM65 is jól meg lett méretezve, és nem kicsi traffancs az sem a projekthez, hallani meg sokféleképpen lehet "hájindül" (jól hallhatóak "hájindül" az ár, egy márka, a ritkaság, a precizitás, az esztétikum stb. virtuális és valós hangjai is, mindegy mi szól, az "audiofűl" meghallja a javulást, ha már befektetett, még ha romlás van is).
(#) sturbi válasza petemazi hozzászólására (») Nov 15, 2011
Érdemes. Abból érdemes építeni, amit az ember érdemesnek tart.
(#) petemazi válasza sturbi hozzászólására (») Nov 15, 2011
Én úgy vagyok vele, hogy abból építkezem, ami van / beszerezhető / belefér a büdzsébe
(#) bakos13gab válasza mpityu65 hozzászólására (») Nov 16, 2011
Ezek a teljesítésen túl szerintem szubjktív dolgok. Értem úgy, ha a 6C33C is megadja a stabil 300V-ot meg a FET is, akkor onnan már ízlés kérdése. De a félvezetős táp, rendszeridegen mivoltától eltekintve, hatékonyabb (ugye fűtés nincs). A PP inkább Gubán Gabi hatására került be a látóterembe és a telejsítményt tekintve meggyőzött a dolog. Szegényes a valós tapasztalatom. Nyugodt körülmények között eddig PCL86SE, GU50SE (ebből többféle is), EL84SE került a füleim mellé. PP-ből több is. Kezdve a szerintem méltatlanul alulértékelt APX100 átalakított változataitól 807PP-ig több felvonásban. Most készüéget egy 6P14P PP a műhelyben és tervben van egy 807PP összehozása is. Én nem vagyok annyira eltökélt semmilyen megoldás mellett. Hallgattam érveket innen is onnan is. Az erősítők döntő többsége félvezető tápos volt, amit hallottam (a többsége nem stabilizát). Vannak nagyon is racionális érvek a félvezetők mellett, kezdve az üzembiztonságtól az alacsonyabb fogyasztás, belső ellenállás mellett a kis méretig stb. Én szeretem ennek ellenére a csövek látványát is. A 6P14P PP pedig egészen elbonyolított tápot kap (részben Plachtovics idevágó cikkében közölt táppal kísérletezem egy ideje), a segédrács és előfok egy része stabilizált táppal készül. Egyedül a fűtés soft-start nem lesz talán benne megoldva (de kaptam egy tippet, hogy egy triak beépítése is segít az élettartamban, lévén csak a nullátmenettől vezet, így a fűtőszálra nem kerül rá a csúcsfesz...). Amúgy nekem ez abszolút hobbi, semmi ilyen végzettségem nincs. Gáborral most tervezgetünk 6C33C csőből PP-t. Az egyenirányítást nagy valószínűséggel a végső verzióban az ehhez a csőhőz illő 5C8S fogja szolgáltatni. A tápfesz valahol 250-300V körül lesz. Első körben APX trafóról kipróbálva (annak ugyanis két 180V os ága van, ha jól rémlik). A meghajtás meg 6N6P 400V környékéről. Ez még inkább a jövő zenéje idő hiányában.
(#) bakos13gab válasza mpityu65 hozzászólására (») Nov 16, 2011
Hirtelen eszembe jutott egy hasonlat: nekem ez kicsit olyan, mintha Rolls Royce-al járnék a piacra, miközben a garázsban pihen mondjuk egy hibrid Toyota.
Nagy érzést ad, de mind a mellett, hogy a kocsiba teszed a kilométereket, még sokat is fogyaszt menet közben.
(#) mark.budai válasza Lakatfogó hozzászólására (») Nov 16, 2011
Az akkori fleta1-et most fleta néven éred el! Bemenetek árnyékoltak? Fűtés szálai össze vannak sodorva?
(#) pucuka válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 16, 2011
Na látod. pont a triak az, ami a legkevésbé hiányzik egy hangfrekvenciás erősítőből. A cső élettartamára nézve a késleltetett anódfesz kevésbé problémás, mint a triak által termelt szélessávú zavar.
(#) Lakatfogó válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 16, 2011
Igen ezek megvannak. Kezdek biztos lenni a dolog mágneses voltában, mert a szűrést tuningolva, vezetékeket áthelyezve, átkábelezve sem változott egy picit sem a brumm mértéke. No meg minden csatornán jön, de az első pár hangfal nem túl érzékeny arra a frekire.
Egyértelműen akkor jön a brumm, mikor már füllel is hallható a trafó búgása.

Megkeresem fletát.
(#) pucuka válasza Lakatfogó hozzászólására (») Nov 16, 2011
Akkor viszont a trafód allul van méretezve. Nagyobb teljesítmény leadására képes trafó kellene, hogy kisebb legyen a belső ellenállása. Ezt semmilyen puffer kondi nem védi ki.
(#) Lakatfogó válasza pucuka hozzászólására (») Nov 16, 2011
Igen, sajnos egyértelművé vált a helyzet, mert 3 csatornánál már esik az anódfesz 30V-t és a fűtőfesz is egy kicsit, nem is beszélve az 5(5+1) csatornáról.

Most amíg nincs új trafó, addig marad a 2 csatorna, többit meg a régi erősítőim hajtják meg.
(#) pucuka válasza Lakatfogó hozzászólására (») Nov 16, 2011
Addíg viszont marad a brumm. Nem véletlen, hogy a minőségi erősítőkben a táptrafót 1,5 - 2 szeresen túlméretezik.
(#) Lakatfogó válasza pucuka hozzászólására (») Nov 16, 2011
Kettő csatornával semmi gond nincs, tök süket a hangfal, ha nem szól a zene.
(#) bakos13gab válasza pucuka hozzászólására (») Nov 16, 2011
Ötletként merült fel, de meggyőztél a dologról. Akkor ezt kihúzom a listáról.
(#) Puklee válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 16, 2011
Hát kitudja ahogy köbzoli írja ez csak egy érdekesség. Nem is szántam másnak.Csak gondoltam rajtam kívül más is szivesen megnéz 1-2 ilyet aki ide írkál. Egyébként éppen építem első erősítőmet Ecl86-ból, a deszka modell szépen szól, de át kell néznem mert kb 5-10 perc üzem után kezd halkabb torzabb lenni, és a tápfeszültségek(alapból 205/198v) leesnek egészen 195/175 re szép lassan. Próbáltam egy keveset használt csővel is azzal is ugyan ezt csinálja. Amíg a dobozt elkészitem majd rájövök h mi okozza ezt a hibát
(#) Puklee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2011
kösz a tippet! jelenleg a kapcsolás szerint a triódarésznél nincs semmilyen ellenállás, a pentóda résznél pedig egy 100uf/150ohm rc kör van. a tridóa részhez egy módosított kapcsolásban 150ohmot ír ugyancsak. ha pl a triódarészhez 150ohmot teszek, a pentódánál pedig 220 vagy 300 ohm ugy jó?

http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Stefan-Gloeden-ECL86-Am...ll.htm
ezen leírás alapján kezdtem el a munkámat és a deszkamodell a felső 2 tápos megoldás szerinti.
(#) Puklee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2011
Megfontolom a javaslatot! megpróbálom az ellenállást először növelni 180ohmra, de valószínűleg kipróbálom ezt a kapcsolást is mert biztosra akarok menni pcl86-om úgyis van több is. a doboz elkészítése mindennel úgyis több nap így van időm kikísérletezni a megfelelő konstrukciót
(#) Lakatfogó hozzászólása Nov 16, 2011
Az új trafót tervezve mi a véleményetek erről a felállásról:

270-280V DC anódfesz, 5 darab PCL/ECL86SE csatorna és ugyanezzel egy PP, ez így a számításaim szerint 300-350mA anódáramot igényel (~95W) valamint kb. 30W a csövek fűtése.

Szóval összesen lenne 120-130W fogyasztás (egyéb veszteségeket nem számolva), egy toroid trafón.

Mennyire érdemes túlméretezni? Anno azt tanultam, hogy ezeket alaposan (legalább 2.5x) túl kell méretezni, mert ellenkező esetben toroid volta ellenére még nagyobb szórt tere lesz, mint egy hagyományos trafónak.
(#) Puklee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 17, 2011
Üdv! bejött a dolog a trióda katód kapott 150ohmot, a pentódánál egészen 275 ohmig kellett növelni egy nagyobb huzalpoti volt ebben segítségemre így 270ohmos ellenállás jó lesz a katódra ez után szépen szólt kb fél-fél órát teszteltem 2db csővel is a táp így 5-10 v-al magasabb a papírformától, de stabil és minden gond nélkül működik jöhet a végleges építés kösz a tippet!esetleg majd a kész erősítőről dobok be ide egy képet
(#) Mocskos hozzászólása Nov 17, 2011
Sziasztok!
Van *

* Van " keres " apróhirdetési lehetőség !
(#) petemazi hozzászólása Nov 17, 2011
Mi a véleményetek erről?
Bővebben: Link
Nekem ez a legszimpatikusabb az eddig talált kapcsolások közül. Ha jól tudom, 12ax7 helyére egyből mehetne ECC83 is.
Viszont a kimenőtrafóval gondban vagyok. Fogalmam sincs, mit és hogyan kellene.
(#) Mate78 válasza petemazi hozzászólására (») Nov 17, 2011
12AX7=ECC83
(#) 6C4C válasza petemazi hozzászólására (») Nov 17, 2011
Jó kis amp, a vége tetszik, de valamiért én ódzkodok a párhuzamosan kapcsolt aktív eszközöktől... Kipróbálásra jó lehet az ECC83 a 12AX7 helyett, de ha teheted, próbálj ki egy AX7-et... Más... Vagy még jobb lehet egy 6SL7...
(#) petemazi válasza 6C4C hozzászólására (») Nov 17, 2011
Egyelőre még csak elképzelés szinten van meg a dolog. Illetve csöveim vannak, de trafók.. Hypersil magokat tudok szerválni, meg tudom tekerni tisztességesen, viszont undorítóan drága a réz.. Lehet emiatt nem lesz nekem még nagyon sok ideig csöves végem
Következő: »»   1270 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem