Fórum témák
» Több friss téma |
Képeket mellékletként csatolunk, nem pedig a szövegtörzsbe ágyazzuk be! Módosítottam.
Sziasztok!
Nekem egy 8 LED es villogót kelle gyártanom. Nagyjából ott vagyok az Elektronikában. Ismerem az 555-ös IC működését és az Astabill multivibrátort. Kérnék mégis segítséget. Kapcsolási rajzra,valamilyen ötletre lenne szükségem. Fontos lenne hogy változtatható legyen a 8 LED villogási frekije egyszerűen és 9V-os elemről kellene működnie. a *** re kérnék elsősorban választ , pdf-es kapcs rajzot vagy bármi ötletet segítsége. Kész NYákot rendelni honann tanálcsonátok amit már csak be kellene ültetnem? * A fóromon beszélgetünk .
Hello!
Nem mondtad el, hogy milyen Led-ek ezek (szín áram ..) mert az szerint kel csoportosítani. Ha pld. fehér, akkor kettőt köthetsz csak sorba, vagy is négy párhuzamos ág lesz, ami 8 Led/20mA esetén 80mA fogyasztást jelent. Ez 9V-os elemről, néhány órát fog menni. (kitöltéstől függően) Nem írtad, milyen villogási sebességtartományra gondoltál. De ha 555 működését ismered, és alkalmazni is tudod astabil módban, akkor mi a gond? Max egy tranyóval kell kiegészíteni, de 80mA-t az IC is meg tud hajtani. Valamint mi az, hogy 8 Led-es villogó? Nyolc Led egyszerre villog? üdv! proli007
8 db Sárga LED-ről lenne szó. 20mA-es 10 mm-es. futófényszerű villogást szeretnék előállítani. balról jobbra vagy jobról balra. NYÁK ot kell renelni hozzá. Erre a kapcsolásra gondoltam aminek a kapcs. rajzát csatoltam.Ne egyszerre villogjon hanem futófényszerűen. De nekem az is jó ha lehetne rendelni kész áramkört.
Hello!
Lehet kapni is, de készíteni is végtelen egyszerű. De a 4026 nem jó választás, mert az ugyan számláló, de hétszegmenses kijelzőhöz való. A helyes választás egy Ne555 és egy CD4017 mint Jani kapcsolás. (De nem kell minden Led elé egy-egy ellenállás, a közös katódban is elég egy. Tekintve, hogy egyszerre mindig csak egy Led fog égni..) üdv! proli007
A lent linkelt villogót szeretném megépíteni, de úgy, hogy a LEDek számát kibővíteném, párhuzamos kötéssel. Úgy értem, hogy az 1-1-1 LED helyett szeretnék 6-6-6 LEDet, melyeket párhuzamosan kapcsolok.
-Át kell-e alakítani ezt a rajzot? -Az ellenállások értékét hogyan változtassam meg? Előre is köszi a válaszokat! http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/73/73723349fe0c19ebf519d...5f.jpg
Szia! TO-220-as tokozású tranzisztort használj. A TO92-es egy kicsit melegedhet. Ja és mivel 6 led ezért 6-szor gyorsabban sülnek ki a kondik. 47?F-os helyett mondjuk 220?F kéne. Ha működik, akkor utána már a kondik cseréjével tudod állítani a sebességet ahogy akarod.
Rendben, köszi! Az ellenállások értékét sem kell változtatni? Mert én úgy tudom, hogyha ezt bővítem, akkor más ellenállás értékek kellenek.
Jaj és majd elfelejtettem, 12 voltról szeretném üzemeltetni!
Azokat nem kell, mert bázis ellenállások! Viszont a tápfeszültség ne legyen sokkal több, mint a ledeid nyitófeszültsége.
Sziasztok! Nem tudom kell-e valakinek, de én terveztem egy SMD két LEDes villogót. Tápfesz: 4,5V. Kondenzátor tokozása: TAJ-B (TANT-B), LEDek tokozása: 0603-1206, tranzisztorok tokozása: SOT23, ellenállások tokozása: 1206. 15*17mm-es a terv
Megépítettem a kicsikét, de valamiért a középső és a jobboldali (tápcsati felőli) LED folyamatosan világít. Összeérintettem 2 lábát a tranyóknak, ahogy írták, de akkor is csak felvillan a baloldali, majd elalszik és megintcsak folyamatosan világít a középső és a jobboldali.
Mi lehet a gond?
A két rajz ugyanaz. A kondi polaritás az RT-s rajzon jó. Cseréld ki azt a tranyót, amelyik kiakad. Gyerekkoromban én is megépítettem, és működik rendesen.
EZEN a képen a bekarikázott kondenzátor fordítva van.
Sziasztok!
Megépítettem ezt egy próbapanelen. Bővebben: Link Működik is a dolog, de azt vettem észre, hogy ha pl. megcsúszik a kezem az elemen és egy pillanatra nem stabil a tápfesz, akkor utána beragad az egész. Ilyenkor áram nélkül a két kondit ki kell sütnöm (összezárás), ás csak utána működik újra. Mivel ez egy 10mm átmérőjű plexi végébe van elrejtve, ezért nem fogom tudni szétszedni mindig kisütni ha felakad. Van erre valami megoldás? Látom más rajzokon a 150-es ellenállások a másik oldalra vannak kötve. Van ennek jelentősége? Ha 2 vagy 3 ilyen erős kocka ledet teszek az egészre, majd ezt 3 pici 8 mm átmérőjű gombelemmel meghajtom, akkor egy fél napot ki fog legalább bírni az egész? Tehát az kell, hogy egy rendezvény alatt villogjon végig. Bár örülnék ha ezt tovább tenné. Előre is köszi. Zoli
Az egyik ellenállást, vagy az egyik kondenzátort cseréld ki egy picivel nagyobbra, esetleg kisebbre. Mondjuk a 10k Ohm helyett 12, esetleg a 100 µF helyett 150.
Lenne egy kérdésem:
Tudom ez nem szép átvágása a problémának (itt gondolom ez nem szokás), de nálam nagyon fontos hogy egy 10mm átmérőjű plexi rúd végébe nagyon pici helyen elférjen az egész. Eszembe jutott hogy egy bicikli villogó magját is beletehetném az egészbe. Két kérdés: - 2db 8mm átmérőjű gombelem mennyire rontja vélhetően a hatásfokot és élettartamot, ha ráadásul nagy fényű kocka ledre cserélem a ledeket? - ami itthon van ilyen lámpa az világítani, villogni, és gyorsan villogni tud. Tudja -e valaki, hogy létezik -e olyan ahol felváltva is tudnak villogni a ledek? (esetleg mi a típusa, hol kapható?) Azért kérdés mert a rúd két végén két külön színű led lenne és így alapban gondolom kioltanák egymás színét ha egyszerre villannának fel. Előre is köszi.
Tökéletest nem találtam még, de hoztam egyet.
Viszont hiába teszem be az egyik ledem, az nem világít. Megmértem, hogy az eredeti ledek a világításban csak 1.5v-ot kapnak, és így világítanak. A sajátom viszont ezen még nem működik. Sem a normál alakú normál erős fényű, sem pedig a kocka alakú 4 lábú. Ilyenkor mit lehet tenni? Pont az volt a lényeg, hogy az elektronika nagyon kicsi. Minden világításon ilyen kis feszültségű led lehet? Mivel lehetne ilyen felületre integrált pici villogtató modul, amit fel tudnék használni, hogy különböző villogásokat meg tudjak csinálni 2 illetve 3 leddel? Minden gyors segítséget előre is köszönök.
Vagy ha esetleg nincs más és vissza kéne térnem ERRE (bár jó lenne együtt villogás is), akkor mit módosítsak, hogy 3V-ról is működjön?
Azért kérdés, mert most már 3 elemtároló lett kialakítva a plexi-ben és mivel alatta a led-nek is van egy furat, így nem tudom már mélyíteni. Köszi. Idézet: „Megmértem, hogy az eredeti ledek a világításban csak 1.5v-ot kapnak, és így világítanak.” Tipikusan hibás felfogás. A LED nem izzó, ezért nem feszültséggel, hanem árammal vezéreljük. Ebből adódóan nem az a fontos, hogy hány V feszültséget adunk rá (ez persze kissé túlzás, mert van minden LED-nek nyitófeszültsége!), hanem hogy hány mA áram folyik át rajta. Ha kevés, akkor nem, vagy csak gyengén világít, ha sok, akkor szép temetése lehet, mert szegényke belehal. A LED-eken átfolyó áram meghatározásához jó segítséget nyújt ez a kis program, illetve ez, valamint ez a mintaprogram.
Még valami: Ha van forrasztási gyakorlatod, megpróbálkozhatsz az ún. "SMD" technológiával, aminél az alkatrészek kivetései nem furatokba illeszkednek, és nem "drótból vannak", hanem a NYÁK felületén kialakított, megfelelő vezető sávokra közvetlenül vannak forrasztva. Ezzel a technológiával igen nagyfokú integráltságot lehet kialakítani, különösen, ha kétoldalas lemezen alakítod ki. Ebben az esetben az egyik oldalra kerülhetnek a LED-ek, a többi alkatrész a másikra, bár kétségtelen tény, hogy mind a NYÁK kialakítása, mid az alkatrészek beforrasztása igényel némi kézügyességet és gyakorlatot, valamint megfelelő eszközöket (különösen forrasztópákát).
Nem vagyok azért annyira gyakorlott. Csak azt láttam, hogy a villogón lévő ledek világítanak, a sajátjaim , viszont. Csak akkor ha az áramkör tápláló 3V-ra teszem.
Ekkor mértem ki, hogy a műszer szerint a ledeknél csak 1.5 volt van, és hát 1.5 V esetén (pl. egy elem) az én ledjeim nem indulnak el. Amúgy az én esetemben nincs szó semmilyen panelról, vagy egyébről, mert annyira kicsi a hely. Egy versenyjelmez része lenne, amikor is a nyílvessző teste egy 10mm átmérőjű plexirúdból van, és az van megvilágítva a két végéről. A vezeték litze-vel el van rejtve. Az elemek az egyik végében találhatók, a bele fúrt furatban, és alatta van egy mélyedés még, a led elhelyezésének. Tehát azért tetszett volna a villogó elektronikája, mert az tényleg eltér 10mm-en kb., ha körbevágom a panelt és csak azt a kis fekete tokozást hagyom meg. Tehát nekem is szinte majdhogynem ekkora méretben kéne megoldani az egészet (max. pici díszítéssel tudok magassággal csalni). Tehát jó lenne ha együtt és felváltva is tudjanak világítani (esetleg folyamatosan). A két elem EZ. Erről a ledek (2+1 db) mennek alap esetben, bár nem tudom azt a 6-8 órát biztos kibírja -e. De ha más nincs, valahogy marad az általam próbált 4.5V-os kapcsolás . Csak ugye most az a baj, hogy most már 3V-re lett kialakítva a hely. Így nem tudom hogy mit kéne változtatni, hogy 3V-on is menjen. Ma 4-től kéne mennem valami boltba vásárolni, de sajnos nem tudom hogy mit vegyek, hogy jó legyen.
Idáig azt sem tudtam milyen ledek ezek, mert nem itt vettem....
És amúgy más színűek: fehér és kék. A kérdés csak az, hogy mivel tudnám megoldani a dolgot. Én bízok hátha találok valami megépített valamit majd a boltba amit szétmarcangolhatok úgy mint a biciklivillogót, de félek azt fogják csak mondani, hogy hozzak egy kapcsolást, és soroljam mikre van szükségem. És ezt nem fogom tudni? Illetve ha nem lenne már, akkor az általam próbált astabilnál elég ha csak a 150 ohm-os ellenállásokat kissebre cserélem (bár nem tudom mekkorára) 3V esetén, vagy maga az alap áramkör is borul ha nem kapja meg a 4.5V-ot?
Ezzel kísérleteztem kicsit.
Sajnos csak szó szerint kísérleteztem, mert a mögöttes ismeretem nincs. Két mikrokapcsolóval 3 üzemmódot sikerült elérnem. A kérdésem, hogy attól, hogy így vagy úgy működik, helyes -e? Pl. nem eszi le a pici elemimet gyorsan, vagy tesz tönkre valamit, stb. Először is az alsó kondenzátor + lábát egy kapcsolón keresztül kötöttem be. Ha bontom a kapcsolatot, akkor folyamatos világítást értem el. De nem tudom, hogy ez nem -e hosszabb távon valaminek nem árt -e. A másik üzemmód, hogy a két led nem felváltva, hanem egyszerre villog. Ekkor a bal oldali led ellenállásnál lévő lábát nem az ellenálláshoz, hanem a másik leg lábához kötöttem. Ennek mellékhatása, hogy leáll a villogás, viszont ha bal oldali leddel párhuzamosan bekötöttem egy 14 Kohm-os ellenállást, akkor az nem zavarta a felváltva villogást, és 4.5 v esetén az együtt villogás is működik így. Ezzel a párhuzamos ellenállással az a meglátásom, hogy azért ez nagyon nem helyes, mert pl 3V-nál már nem működik, és azért nem is teljesen ugyanúgy villog. Aki ért ehhez, az kérem segítsen eligazodni a kapcsolásban. Előre is köszönöm.
Hello!
Nincs itt semmi gond, csak két tranzisztortól még nem lehet csodákat várni. Mindig a fogyasztással foglalkozol, ami helyes is, de nem igazán értem, miért nem vettél egy olcsó multimétert, ha már ilyen dolgokra adtad a fejed. Nem kellene csak feltételezni a dolgokat, mérni is lehetne. Ha kikapcsolod a kondit, akkor természetesen leáll a rezgés. Meg nem árt semminek, hiszen ha billeg, akkor felváltva teszik a Led-ek ugyan ezt. A különbség a fogyasztásban lehet, mikor mind két ág ég. A Led-el párhuzamosan kapcsolt ellenállás megoldja, hogy legyen kollektoráram, mikor onnan elveszed a Led-et a másik oldalra. Viszont a 14kohm, kicsit nagy értékű, így megváltoztatja a villogás ütemét. (Mint bármi más is, ha a kapcsolásban értékét megváltoztatod.) üdv! proli007
Köszi a választ. Van multimeter de mivel én ezt az egészet soha nem tanultam,így csak próbálkozok. Gondolom az elemnél kéne áramot mérni. De ha kijönne valami az még nem mond nekem sokat.Azért foglalkozom a fogyasztással,mert égő lenne jövő hétvégé a rendezvényen azt látni hogy 1/2 óra múlva megáll az egész.Főleg pl. ez az ellenállás dolog aggaszt,mert ugye az elemek elég kicsik. A legjobb lenne valami olyan mintha ott egy yan led lenne mint máshol csak nem világító. Vagy találni valamit amit szétszedve betehetnék oda.Aminél nem kell 3 kapcsoló meg trükkök,hanem egy gomb nyomogatásával minden meg lenne oldva.
Hello!
Valahonnan meg kel tudni, hogy az elem hány mAh kapacitással bír. Ha megméred a kapcsolás áramfelvételét, és azzal elosztod az elem kapacitását, megtudod meddig fog működni. Más megoldás nem igen van. Hogy Te "mindenfélét szeretnél", az csak úgy jön össze, hogy ha mikroprocesszor a vezérlő, és nem két tranzisztor. Ezekben a "feketével lepöttyintett" cuccokban mind az van. Azt Te leutánozni nem tudod, főleg méretben. A fogyasztást, meg elsősorban a Led-ek határozzák meg, ott csodát nem lehet művelni. Az elemek feszültségének illeszkedni kell a Led-ek nyitófeszültségéhez, a meghajtó áramnak, pedig a telep kapacitásához. Ha az elem feszültsége kisebb mint a Led-ek nyitófeszültsége, akkor csak feszültségnövelő DC/DC konverter lehet a megoldás. De ennek újabb helyigénye és 100%-nál kisebb hatásfoka van, tehát ismét csak áramfelvétel növekedéssel lehet számolni. Mit kell tudni.. üdv! proli007
Egy teljesen realisztikus (szegecselt aluborítás, behúzható futóművek, stb), kb 1,8-2 méter fesztávú, 2,45GHz-en működő, 6 csatornás rádióirányítású), elektromotoros (kefe nélküli, háromfázisú, 3200mAh-s NiMH vagy LiPo akksiról üzemelő) repülőgépmodellt építek. Mivel a realisztikussághoz a szabványos fények (jobb szárnyvégen nem villogó zöld, a balon piros fény, a gép legfelső pontján (függőleges vezérsík) nem villogó piros, a gép alján kettő, a tetején egy villogó fehér, és a két szárnytőben egy-egy nagy-fényerejű leszálló"reflektor") is hozzátartoznak. A fényeket LEDekkel oldom meg és ezzel kapcsolatban lenne két kérdésem:
1.: Milyen erős fényű a kapható legerősebb fényt kibocsátó LED, hol lehet hozzájutni(úgy értem, általánosan, egy sima elektronikai boltban megvehető-e) és árban kb menyit kóstál egy ilyen? (A leszállóreflektorokhoz). Hány volton üzemel és kb. mennyi a fogyasztása mW-ban? 2.: Létezik-e fehér, villogó LED, azaz olyan, ami minden kiegészítő áramkör nélkül villog? (persze, egy 555-ös IC alapú, pár alkatrészes áramkörrel nem lenne probléma villogtatni egy LEDet, de eben az esetben minden gramm túlsúly számít, így jobb lenne három, eleve villogó fehér LED a gép aljára és tetejére. (Ezeknek nem kell extranagy fényerejűeknek lenniük.)) Ha léteznek, ezeknek a fogyasztására és üzemi feszültségére is kíváncsi lennék. A válaszaitokat előre is köszönöm, Egy elektronikában kezdő, modellezésben profi felhasználó. |
Bejelentkezés
Hirdetés |