Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   173 / 965
(#) dudzsi hozzászólása Nov 29, 2011 /
 
Sziasztok!
Több helyen több dolgot olvastam arrol hogy hova milyen vezeteék és mekkora biztositék kell. De itt jön a vicc hogy mindenki mást ir. Sokan azt mondják, hogy a 1,5 vezetékhez 16A biztositék, mások meg csak 10A irnak. Most akkor hogy is van ez? A szabvány elvileg csak 10A enged mert a 16A biztositék késöbb kapcsol le mint az értéke, de a vezeték csak 16 A terhelhetö. Ebböl az jön le hogy a konektorokhoz hivatalosan mindig 2,5 vezeték kell amit 16A biztositékkal biztositok. A nagy dillemám az hogy most a szabvány van túl biztositva vagy nagyon sokan rosszul tudják "vagy sporolnak".
Kérdezem a szakikat mi a véleményük erröl.
(#) proba válasza dudzsi hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Passz én két helyen ezt találtam.E szerint bőven jó a 1,5mm2 vezeték.(Mondjuk a 16C-s automata már szerintem is necces)
(#) dudzsi válasza proba hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Na ez az ott a táblázatba zt irja hogy 16A a terhelhetöség de csak 10A biztositék.
(#) proba válasza dudzsi hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Meggyőztél ,bár alapesetben lakásra a C oszlopot írja (25A). A biztosító valóban 10A itt is.Igazából még egy dolgot találtam a késes olvadóbetétek a névleges áram 2* viselik el 1h ig , a kimegszakítók meg az 1,45 * terhelésre oldanak le 1h alatt.(tehát a vezeték termikus terhelése közel egyforma a két esetben)
A jelleggörbe különbség önigazolásnak jó (bár nem tudom számít-e ez valamit.)
(#) fulcsii válasza proba hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Szabványossági felülvizsgálat esetén a 1,5-es CU vezetéknek megengedhető a B 16A-os megszakító!
(#) tilde hozzászólása Dec 3, 2011 /
 
Hello,

Egy házi szennyviztisztitót kellene ellátnom árammal. A háztól kb. 10 méterre van, és az ellátását a ház falán lévő 230/400 as konektorból tervezem. A konektor egy kis fadobozban van, életvédelmi relével 3x25A kismegszakitóval védve, ahogy annak lennie kell. A tervem az, hogy teszek egy elosztódobozt a konektor elé, és úgy levezetem magamnak a szükséges vezetékeket a szennyviztisztitóhoz. A gond az, hogy azt a vezetéket védeni kellene egy kismegszakítóval is, a víztisztitónak sztem nem kell 25A, pontosan nem tudom mennyi de majd megnézem az adatlapján.

Tehát a kérdesem az, hogy ez a megoldás szabványos -e, és milyen tipusú kismegszakítót vegyek, van e kifejezetten kinti környezetre ilyen, vagy muszály neki venni rendes dobozt, ahol majd megoldom az összekötést?

Gondolom a legszebb megoldás az lenne, ha tennék egy nagyobb dobozt amibe meg lenne a szétosztás, külön lenne megszakitó a 230/400V -as konektornak és az egyfázisú megszakitó a szennyviztisztitónak.

Ha netán valakinek van tapasztalata szennyviztisztito bekotessel, akkor ne tartsa magában. . Nekem csak az a feladatom, hogy előkészitsem a vezetéket, majd azt a szennyviztisztót áruló cég emberei fogják üzembe helyezni, bekötni.
(#) gendyke1 hozzászólása Dec 3, 2011 /
 
Hello
Lehet butaságot kérdezek,de édesapámmal szereltük a lámpát és a fázisceruzával a lámpában a fázishoz és a 0hoz is hozzáért a ceruza hegye,ami egyből levágta a biztosítékot,de én nem éreztem semmit,így akkor áramütés sem ért? Csak izgulok az ilyen vérrög meg iylesmik miatt:S.

Válaszukat előre is köszönöm!
(#) tilde válasza gendyke1 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Ha nem éreztél semmit, akkor nem is rázott meg. Ha kezzel értel volna a fazishoz akkor van baj.

A fazsiceruza vege nem olvadt le?
(#) gendyke1 válasza tilde hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Nem, csak az elején lett egy fekete vonal meg korom,de működik jól. Meg lámpa belül egy kicsit elégett de tekertunk bele égőt és világít.
(#) concierge válasza gendyke1 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
És a fázisceruza nem ment gallyra? Mázlid volt, hogy egy "biztosítékon" keresztül nyúltál bele.
(#) gendyke1 válasza concierge hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Semmi baja,mondom csak egy kis pont volt rajta, meg korom.. Mert alján néztem,hogy van e fázis,aztán gondolom ahol nincs műanyag bórítása 0hz is hozzáért,szikrázott egyet aztán egész házba lenyomta.

Cerka működik mert néztem vele ma konnektorba fázist.
(#) Zsolt32 hozzászólása Dec 3, 2011 /
 
Sziasztok!

Lenne még egy kérdésem! Szeretném úgy megcsinálni az udvarban a lámpát, hogy egy bizonyos idő után kapcsoljon le és ne kelljen mindig visszamenni a sötétben. Arra gondoltam, hogy egy lépcsőházi automatával lehetne megoldani, de még nem dolgoztam ilyennel, nem nagyon ismerem a működését, bekötését. Ha jól tudom ehhez csengő kapcsoló kell és utána kell kötni az automatát. De a neten is sokfélét találtam, nem tudom melyik lenne jó egy halogén reflektor kapcsolásához.

Köszi
Üdv.: Zsolt
(#) VIM válasza Zsolt32 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Szia! Én inkább egy ilyen megoldást javasolnék. A választék ettől sokkal nagyobb, de itt mutatnak 360fokos látószögűt is. A kikapcsolási késleltetés és érzékenység is elég széles határok között állítható.
(#) karaszbandi válasza gendyke1 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Ha sűrűn így szerelitek a villanyt akkor nem leszel nyugdíjas!
(#) karaszbandi válasza tilde hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Mekkora az áram igénye a tisztítónak?
Ezt a forgalmazó elárulja ha megkérdezed!
Egy normális leágazást kell neki csinálni, de szerintem ne kísérletezz vele, hanem bízd szakemberre.

A kábelezést mivel szándékozod megoldani? És hogyan?
(#) tilde válasza karaszbandi hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
A tiszitó kb. 50W, úgyhogy tényleg nem kell neki a 25A.

A kérdésem az volt, hogy kell -e oda külön kismegszakítót tennem, vagy elég ha csak simán leágaztatok a konektorból egy fázist. És nem az, hogy szakemberrel csináltassam e vagy sem. A ház villanyszerelését szakemberek csinálták, és mégsem vagyok elhalva tőle. :no:

2,5 mm2 -es rézvezetéket tennék, azt elég lenne védeni a 25A kismegszakitóval is, és igy nem kell külön kismegszakitó a 3F -ről való leágaztatás után.
(#) tilde válasza tilde hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Egyébként a tisztitónak van egy egysége ami levegőt fúj a tisztitóba és annak kell a 50W, de fogalmam nincs hogy hol lesz az elhelyezve, úgyhogy egyelőre csak egy vezetéket tudok betenni, végigvezetném a ház a falán és a falazott keritésen, és igy nem kell ásni, mert a keritéstől a tisztitó 1m re van, majd azt az 1m -et akkor kiássuk, ha már bekötötték, vagy már fogom legalább tudni, hogy hol lesz elhelyezve az az egység aminek az áram kell. Egyelőre fogalmam nincs, hogy hol lesz bekötve a tisztitó, nincs róla leirás, de csak akkor jönnek bekötni ha már el lesz készitve a kábel. Úgyhogy csak elkészítem.
(#) tilde válasza tilde hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Meg van egy másik ötletem is, mégpedig az hogy a ház belső konektorköréről csinálok elágazást, és azt vezetem ki. De akkor annyi a gond, hogy az nincs védve fi relével, mondjuk az még megoldható, csak nem szivesen keverném a belső kört a külső dolgokkal.

A fő elosztószekrényhez már nem tudok eljutni, már ki van vakolva, pedig az lenne az optimális, de nem lehet.
(#) Zsolt32 válasza VIM hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Köszi, erre nem is gondoltam, majd körülnézek, hogy mik vannak.
(#) ötfelezős válasza Zsolt32 hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
1,5 alatt szabványtalan...
(#) ötfelezős válasza proba hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Azért az idézett lap szerzője odaírja, hogy azok helyett az értékek helyett új létesítéskor más előírás alkalmazandó, illetve azok az értékek csak a 90-esek előtt létesült hálózatok elbírálásához jók.
Mondjuk én régi berendezéseknél is lehibáznám, ha az új előírások kevesebbet engednek meg. Mert a túláramvédelmet kicserélni nem egy nagy összeg.
(#) dudzsi hozzászólása Dec 6, 2011 /
 
Sziasztok!
A villanyorátol a kismegszakitokig mekkora vezetéket szoktak rakni? 28A a kismegszakitó az óránál. 4-s elég vagy 6-s kell? A null szakitonál lehet e több vezetéket rakni vagy csak az lehet ami a megszakitó dobozba megy? Sajnos az idiota emberke az órától vitt két megszakitot és a többit meg bentröl a házbol osztotta le. Ezért ott az óránál van annak az áramkörnek a N és a PE-je. Vagy lehet kapni nulla és föld sorolot a kinti villanyora szekrénybe. Elöre is köszönök minden segitséget.
(#) Balaa16 válasza dudzsi hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Szia!
Bővebben: Link A linken található egy táblázat a vezetékek terhelhetőségéről. Vagyis kell a 6-os vezeték. Mit értesz az alatt, hogy "null szakító"? Lehet kapni réz síneket, amin össze tudod kötni a nullákat és a PE vezetőket. (!nem a kettőt egymással! ) Ha jól értelmeztem a kérdést. De, ha nem vagy biztos a dologban, hívj szakembert! :felkialtas:
Üdv! Balázs
(#) dudzsi válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Oké köszi. Hát akkor lehet hogy rosszul tudom a nevét, de arra gondoltam "null szakitó" ami a villanyorátol jön a nulla és a föld és belevan kötve mindkezö egy egy olyan fémbe aminek a két vége között van egy lemez amit két csavar fog. Olyan mint ha egy nagy biztositék lenne. De most hogy igy belegondolok akkor az akar lenni a PEN sin. Ugyanis az egyiknek az aljába a N a másikba a PE jön aami a földszondához megy. A másik végük van összekötve. Ezt mondjuk nem értem hogy miért mert ez a 2 "null szakitó" elvileg azért van hogy letudd elenörizni hogy pl nincs e már ujra közösitve az N meg a PE. Remélem érted hogy mire gondoltam azzal a "null szakitó". De jó lenne tudni akkor mi a neve.
(#) tibibalogh520 válasza dudzsi hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Szia!
Idézet:
„De jó lenne tudni akkor mi a neve.”

Nullbontó.
Így néz ki.
(#) dudzsi válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Köszi Majdnem jó irtam
(#) dudzsi válasza dudzsi hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Akkor igy hogy már tudom mi a pontos neve. A nullbontó után lehet több nulla vezetéket rakni vagy csak azt az egyett ami a kismegszakito dobozba megy?
(#) Sanyi74 válasza kissbogar hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Szia!

A vezérelt annyi lehet amennyi a nappali, tehát Nálad 3x16A-ig nem kell hálózat fejlesztési hozzájárulást fizetned.
(#) Sanyi74 válasza gendyke1 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Szia!
Rajtad keresztül nem folyt számottevő áram. Téged nem rázott meg a fázis. Csináltál egy fázis-nulla zárlatot a fáziskereső hegyével, nem kell betojni.
(#) karaszbandi válasza tilde hozzászólására (») Dec 6, 2011 / 1
 
Ha valamiről leágazol egy másik áramkör részére, akkor oda kismegszakítót kell tenned, mivel az egy másik áramkör. Dugalj elé nem teszünk 25A kismegszakítót. Max 16A, mert a dugalj terhelhetősége is 16A. 50W fogyasztó elé szintén nem teszünk 16A kismegyzakítót, hanem bőven sok neki a 2A is! És vezetékből, kábelből sem teszünk vékonyat. Nem azért, mert nem bírja el az 50W-ot, hanem azért, mert zárlati áramra méretezzük és mechanikai szilárdságra.

Tehát ide 3x1,5-ös MBCU esetleg MT kábelt tegyél 2A kismegszakítóval védve.
Következő: »»   173 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem