Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bass gitár erősítő

Témaindító: Nova, idő: Jan 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 23
(#) mark.budai válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Köszi! A stabkockát én is így akartam, mondjuk elé még tervezek egy-egy 1000u-s kondit. Azt hittem ez egy komoly előfok, miért nem működik rendesen? Akkor kap a végfok is rendes trafós tápot csak nem nagyon van kedvem még azzal szórakozni, a nagy súly, a nagy kondik, viszont egyszerűbb és nem kell annyira árnyékolni.
(#) vikipapa válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Helló. Kreuzer-előfok... érdekes módja az önkínzásnak. Nekem egész jól szól csak hát nagyon benne van a medve 10000µF szűrés mellett is. Próbálkoztam árnyékolással meg hasonlókkal de nincsen sok értelme. Már maga a nyák zavarérzékeny. Ha még nem vetted meg hozzá az alkatrészeket, keress valami mást vagy ha igen akkor tervezz hozzá egy másik, normális nyákot.
(#) ZSozsóó válasza vikipapa hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Szia! Érdekes jót még nem hallottam erről a kreuzer féle kapcsolásról! Hangját félretéve, azért a korrektséghez hozzá tartozik, hogy a feltételekbe is belemásszunk. Maga a kapcsolás szerintem nem rejt magában potenciális "veszélyt" ha én terveznék egy nyákot hozzá, akkor annyit tennék max, hogy a clip led vezetékét vinném külön tracken a földbe, mert azon jelentősebb áram folyik, ráadásul ha jól látom amolyan komparátoros megoldás, szóval nem célszerű azt keverni a kis jelű földdel. De ez csak az én fóbiám. Medve...Kérdeznék, önállóan is brummogott vagy eleve a vf3-ad tápjáról táplálod? Mert azon egy 100mA -nyi nyugalmi áram óhatatlanul is kelt pár tíz max 100mV brummot a tápon. Ha semmi erélyesebb stabilizátort nem teszel az előfokozat áramkörébe, akkor a jfetek miatt (azok kis tápfeszültség elnyomása miatt) bizony az búgni fog...A stabilizátor is CSAK akkor ér valamit ha a táplálandó forrás mellett van egyből, amilyen közel lehet. Az ic-k erre nem annyira érzékenyek, eleve van 80-90dB tápfesz elnyomásuk...A lehető legjobb megoldás ilyenkor szvsz az ha külön graetz-el külön pufferrel adunk villanyt az elő fokozatnak, így a végfok terhelése azon nem jelentkezik ,ennek a pár mA-nek (10-15mA nek saccolom) meg vastagon elég 1mF puffer, utána a biztonság kedvéért egy jó stabilizátor sem árt. A stab után már nem kell elkó, max pár száz nF es kondi. Gyanítom a Te medvéd azért nem távozik, mert a véggel azonos pufferről kapja a delejt, csak tippelek! No meg a jfetek gyorsaságából is visszavennék, egy kis nagyfrekvenciás "kompenzáció" nem ártana itt ott...Agymentem ismét! Zs. :yes:
(#) Akashi hozzászólása Dec 14, 2011 /

Látom szinte minden "kezdő" beleesik a Kreuzerbe. Én is ezt építettem meg, többek közt azért mert komplett leírás volt róla. Nekem nincs brumm, de én külön tápról járatom. Ennek ellenére nem vagyok elájulva tőle, valahogy nem igazán tetszik. Őszintén mondva nincs nagy összehasonlítási alapom, de akkor sem jön már be.
Lehet össze kéne fognunk, és feltenni a kapcsolásokhoz egy cikket egy kezdők által is könnyen megépíthető de viszonylag jófajta erősítőről. (bárcsak tudnám mi legyen)

Amúgy nem tudom, hogy az erősítő-e az oka, de az a bajom, hogy a gityón a G húrnak semmi kitartása nincs.
Bárhol játszom rajta, csak annyi hangot ad hogy "pim"
Ha a fülem rárakom a gitár testére akkor szépen hallom, hogy sokáig szól. Lehet pickup, de erősítő is?
(#) szendi001 válasza Akashi hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Pickup-nak tűnik számomra. Meg kell hallgatni egyenes átvitelű erősítőn,
(#) karpi válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Megmerted te a Twang -ot es csak 10-20 mV? .
Gitarerosito ,gitarbemenet 80Hz-tol eleg kb 7KHz-ig .
Le van "vagva" a melyebb resz mivel a gitar ha a melyeket is beengeded csak "bug" .Basszusgitarnal 40Hz tol kellene.5 Huros basszusnal meg lejebb.De csak ha a hangszoro is kiadja .Szerintem direkt "vedelmet" biztositanak sok erosito+sajat hangszoro eseteben a cegek avval hogy hataroljak az atviteli hang-savot.
Erre en gyartottam tobb szelessavu eloerositot az idok folyaman ...mert ugy gondoltam hogy jobb lessz ....ami aztan nem szolt sehogy.
(#) Akashi válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Egyenes átvitelű erősítő... Itthon legfeljebb csak egy öreg videoton, meg egy orion hifi van.. Szerinted jó lehet?
Esetleg van egy gityó multieffektem, de ha arra kötöm rá a fülesen nem úgy szól..
(#) szendi001 válasza Akashi hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Természetesen Mikrofon bemenetre a gittyó, Ha a húr ott sem szól akkor pickup. Persze voltmérő, vagy szkóp jobb lenne.
(#) Akashi válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 16, 2011 /

Szkópom elvileg a jövő héten lesz,de még meg kell tanulnom kezelni.
(#) szendi001 válasza Akashi hozzászólására (») Dec 16, 2011 /

Kifejezetten a mérésről ebben az esetben: AC állásban, kb 50mV/ osztás ( függőleges tengely) és 1ms/osztásnál (vízszintes tengely) kell látnod szinusz jellegű jelet. Ha elakadsz keress meg privátban, hogy ne offoljuk szét a topicot.
(#) Akashi válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /

Ok. Köszi.
(#) Akashi hozzászólása Dec 31, 2011 /

Jelenleg az ünnepi készülődés miatt keveset foglalkoztam a cuccal, de januárban lesz rá időm.
Azt szeretném kérdezni, hogy van valakinek egy chorus effekt rajza, esetleg valaki épített már és közzétenné?
Amit találtam (pl.:Boss CE-2B) ahhoz nem igazán kapok, vagy nehezen beszerezhető az IC, vagy én nem tudom mivel helyettesítsem.
..ja. és B.U.É.K
azért írják a B.U.É.k-ot rövid u-val, mert rövidítés?
(#) Akashi hozzászólása Jan 13, 2012 /

Elindul újra a projekt...
Adott egy reflex hangfal pár amiben darabonként 2db RFT L3060PB hangszóró van. Kicsit rendbe kell őket hoznom...
Rákötöttem egy sima házi erősítőre, de úgy vettem észre az alig hajtja ki a hangfalat. Talán a VF2 meghajtja rendesen (?)
Ezekből az RFT-k ből már lehet normális basszer cuccott csinálni?
(#) tapszer hozzászólása Jan 13, 2012 /

Régota nézegetem itt az eszmecserét , próbálkozásokat mindenféle amatőr dologgal. Az én véleményem hogy egy gitárhoz gitár erősitő kell !! Nem egy "sima" erőlködő. Nekem van mindkettő "maszek" , meg Fender ! Hát ég-és föld !
De. Az hogy maszek az nem jelenti azt hogy okvetlenül rossz.
Ha lekoppint valaki egy gyári kütyüt simán elérheti azt a minőséget. Ezért ajánlom figyelmetekbe a Fender gyári oldalát ahol az erősitőik kapcsrajza is megtalálható ! Szerintem "adják magukat", és nagyon tanulságosak, sokat lehet tanulni is belőlük !
(#) Bassmester válasza tapszer hozzászólására (») Jan 13, 2012 /

Nekem is volt Fender (rumble 100), aztán építettem egy ilyet... valóban ég és föld volt a kettő, így hát hamar túl is adtam a Fenderen
(#) Bassmester válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 13, 2012 /

hehehe... ezzel űberelted a poént
(#) Bassmester válasza Akashi hozzászólására (») Jan 13, 2012 /

Ezeket a frankó hangszórókat kár lenne bassgitárral "szétcsapni". Ezek elektro-akusztikus gitárhoz a legjobbak, vagy szólógitárhoz "clean" hangra.
Ha nem kellenek akkor inkább add el őket és vegyél Eminence Beta 10A-t :yes:
(#) jampi válasza Akashi hozzászólására (») Jan 14, 2012 /

Ezek az RFT hangszórók basszus gitárra is kiválóak,ugyan is régen az MV-3-as erősítőkhöz(eredetileg ez egy harmonika és mikrofonhoz való cucc volt) gyártott bass reflex dobozokban ezek a 3060-as hangszórók voltak megtalálhatók. Nekem volt ilyenem, nem is olyan régen adtam el, és bass gitárra használtam.
(#) Akashi válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 14, 2012 /

Eléggé viseletes darabok, épp most próbálok felújítani belőle 2db-ot, mert be volt rúgva az egyik membránja, és a másik is be van szakadva. A másik kettő gyári ép.
Ez valamiféle épített zenészcucc lehetett, 2 ba**omnagy reflex hangfalba vannak építve.
Jampi meg azt írja jó basszusra is. Én Regent-be láttam ilyet. Mindenesetre biztos jobb, mint az épített kreuzer/magnat kombóm, mert annál minden jobb. Most ráfeküdtem a gyakorlásra is, eljárkálok egy oktatóhoz is.
Lehet megépítek egy általad ajánlott TDA végfokot és összekombinálom a kiskombóm előfokával.
(#) Bassmester válasza Akashi hozzászólására (») Jan 14, 2012 /

Ezeknek a hangszóróknak kicsi a terhelhetőségük, elektromosan és mechanikailag is, kicsi az Xmax, magas az Fs, viszont jó magas az SPL. Ezért írtam az alábbiakat. Persze megszólal rajta a bass-gitár is, de nem arra való. TDA 7294-gyel ne hajtsad mert könnyen kinyírhatja.
(#) Akashi válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 14, 2012 /

Köszönöm.
(#) isti95 hozzászólása Jan 15, 2012 /

Helló, nekem egy olyan problémám lenne hogy én egy keverőt 800w végfokkal és két voicekraft hangfallal használok basszusgitározásra, csak nagyon fel kell tolni a gain-t ezért néha eléggé érdekes hangokat ad a cucc pár "merészebb" hangsornál és ezt kéne kiküszöbölni, szerintetek erre a célra müködne esetleg egy compressor pedál? vagy ti mit javasoltok?
(#) Bassmester válasza isti95 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

A leírtakból nem tudom hogy mit takar az "érdekes" és a "merészebb" kifejezés, de ha a keverő mikrofon bemenetét hajtod bassgitárral, akkor ne csodálkozz azon hogy nem az igazi.
A bassgitárnak (ha passzív) legalább 100 KOhm bemeneti impedanciájú előfok kell (de inkább 1M).
Írd le pontosan hogy hogyan használod a cuccot, mi a konkrét hibajelenség, milyen a hangszer és a keverő.
(#) mark.budai válasza Akashi hozzászólására (») Jan 16, 2012 /

Ezek nem jó hírek. Nézegettem másik basszus fejeket. Ami tetszik az a Warwick PROFET 3.3S, és az Ampeg Micro VR Head. A Micro megnevezés ellenére 200W-ot tud 4 ohmra, amivel szerintem teremben már koncertezni is lehet..
Nem elhanyagolható, hogy tényleg nem túl nagy, nem kell alatta megszakadni, nem kell nagy hely neki.
Csak rajzot biztos, hogy nem találunk hozzá..
A kreuzer felejtős, azt hiszem.
(#) tapszer válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 16, 2012 /

Hát az ilyen kreuzer féle "valamik" miatt ajánlottam amit irtam (1140704) de le lettem hurrogva. Mert van akinek a Fender olyan "vacak" ! Szabad jobbat csinálni !
(#) Bassmester válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 16, 2012 /

Szerintem semmit nem érdemes egy az egyben lekoppintani. Jobb és egyedibb cuccot lehet csinálni, ha egy-két jó cuccból kiragadjuk a jó megoldásokat és összegyúrunk belőle egy sajátot.
A kis kombóm is JCM-800B (csöves előfokos), TDA 7294 hidalt végfokos (150W), van benne Trace Elliot kapcsolás is (szimmetrikus buffer) és Eminence Beta 10A hangszórós "öszvér megoldás", de legalább abszolút egyedi
Ajánlom figyelmetekbe a Hartke (LH 1000) buffer megoldásait, az Ampeg SVT4 pro hibrid kompresszorát, továbbá a Crate és az Ampeg grafikus EQ-it, mert hatékony és jó hangú kapcsolások.
INNEN sok minden letölthető, vannak különlegességek is. ITT is érdemes keresgélni.
(#) mark.budai válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 16, 2012 /

Igazad van!
Az komoly cucc lehet!
A Hartke nagyon tetszik. Meg látszik, hogy hiába az 1kW-os végfok, akkor is lehet otthon gyakorolni vele Én egy jót akarok csinálni, aztán azt viszem esetleg koncertre is, meg itthon is játszhatok vele. (Hát tartalék tuti lesz benn. )
De van egy nem túl bonyolult 450W-os rajzom 3-3db IRFP240-9240 párral. Ezt is meg lehetne hozzá csinálni. Csak akkor egy tényleg jó előfok kell, meg egy igazán eltalált kapcsitáp, én ebbe trafót tuti nem rakok!
(#) Bassmester válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 16, 2012 /

Az általad megcélzott teljesítményre nem is való trafó, én is rezonáns kapcsolótápokat építek szinte mindenhez.
Most az UCD végfokkal kísérletezek, ami eddig ígéretesnek látszik, bár bassgitárral még nem próbáltam.
A Hartke LH1000 előfokát megcsináltam 6N2P-EV csővel, szólt is szépen, de az a sima hármas tone-stack nekem édeskevés volt...
A majdani D-osztályú fejemhez az Ampeg SVT4 csöves előfokát akarom megcsinálni. Hasonló LDR-es limitert már csináltam és nagyon tetszett, slap-játékhoz iszonyat jó.
Persze ezt sem egy az egyben koppintom, csak ami nekem kell belőle.

svt4 pro_.pdf

(#) mark.budai válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 16, 2012 /

Ezért is gondoltam a kapcsolóüzemű tápra. Nekem elég a hármas tone stack, nem szeretek annyit tökölni a tónussal, a három poti nekem elég lehetőséget ad.. Ez a rajz is tetszik, bár nekem kicsit bonyolult így elsőre.
Slap az közel áll hozzám, bár a pengetésben meg olyan jó lágy hangra vágyom. Pl. Bár ez erősen hangszer függő is. (Főleg, hogy csak egy 4 húros JB-m van.)
(#) isti95 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 16, 2012 /

Cort GB PJ basszer, Voice-Kraft MX1604FX keverő, vonalbemenetbekötve a gitár, és az a gond h sztem túlvan huzva a gain mert amig simán ésszel játszok semmi gond csak ha koncerten kissé melléfogok vagy ilyesmi, vagy elcseszem a slap-elést akkor szokott érdekes hangot adni, és ezt kéne kiküszöbölni, (tudom h az én hibám ) na és nekem ezért kéne valami ami kicsit erősít, és a nagyobb jeleket leveszi
Következő: »»   18 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem