Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   175 / 965
(#) VIM válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Szia! Azt írod, hogy azzal egy automatával le tudod áramtalanítani az egész házat, nem csak a világítást? Mert úgy érthető volna a szándék a megalkotójától, de így is rossz. A nullát nem szabad megszakítani automatával sem. Azzal még a fázisok nem lennének leválasztva a lakás hálózatáról és az áramütés veszélye fennállna! Talán úgy van kötve, hogy a világítást arra az egy automatára kötötte és a szobák dugajzatait pedig szétosztotta a három fázisra. Szerintem.
(#) proba válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 15, 2011 / 1
 
Másik lehetőség ,van valahol egy háromfázisú mágneskapcsoló amin keresztül a lakás áramot kap.Ennek a húzatóágát bontod a kismegszakítóval.
A harmadik lehetőség csak egy fázis jön be ,és valami kósza feszültséget mértél.(esetleg a szomszéd táplálja az egyik konnektorodat...egy másik fázisról.)
(#) Balaa16 válasza VIM hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Szia!
Az az egy kismegszakító az egész házat áramtalanítja, a konnektorokat és a világítást is.
(#) Balaa16 válasza proba hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Szia!
Biztosan 3 fázis jön be, mivel van 3 fázisú fogyasztó a házban. És van egy 3 fázisú FI-relé is, amivel szintén az egész lakást áramtalanítom. A mágneskapcsoló jó ötlet. Amikor lekapcsolom a kismegszakítót, hallok egy halk kattanást. Akkor ez lenne a mágneskapcsoló?
Üdv! Balázs
(#) Szuro007 válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Szia
Hát nem tudom, ha jól értelmeztem a dolgot akkor ez egy régi villanyóra szekrény ahol van három olvadó biztosító és egy kismegszakító is!? Az a gond, hogy az áramszolgáltató nem rak fel olvadó biztosítót bejövő fázisokra, ha igen akkor az egy nagyon régi szerelés. Azt lenne jó tudni, hogy ezen kívül van-e valami elosztó tábla vagy valami a házban? A mágneskapcsolós megoldáson kívül mást elképzelni én sem tudok, esetleg ha tudnál képet feltölteni a villanyóráról , meg a kapcsoló tábláról akkor többet tudnánk....
Üdv! Laci
(#) Balaa16 válasza Szuro007 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Szia!
Itt vannak a képek. Egy szolgálati lakásról beszélünk, és nem az egész házban lakunk. Ezért azon a részen, ahol mi lakunk, külön szereltek fogyasztásmérőt. A másik 2 szobába pedig megint csak külön. És van egy 3 fázisú villanykályha egy külön órán.
Üdv! Balázs
(#) fulcsii hozzászólása Dec 17, 2011 /
 
Az a baj ezzel a fórummal, nem derül ki, szinte soha, tulajdonképpen mi is lett a megoldás!
(#) briki válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
a jobb oldali nagy fekete mérő a 3 fázisú- éjszakai vezérléssel. Annak a vezérlője mellette található lent AIT7301 számmal, ha jól látom. Ehhez van egy fekete dobozban téve a mágneskapcsoló. Kérdés- ahogy írod kattan a mágneskapcsoló ha lekapcsolod az automatát Melyiket is??? Az AIT 7301-es mellett lévőt?
(#) Balaa16 válasza briki hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Szia!
Akkor kattan, ha a bal felső kismegszakítót (1. kép) kapcsolom fel, illetve le. Ez áramtalanítja az egész lakás(részt), amit mi használunk.
Üdv! Balázs
(#) briki válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
A 3 fázisú mérőd, mellette az említett jelfogóval (ATI ) és a fekete dobozban lévő mágneskapcsolód kapcsolja az éjszakai vezérlést a kályhára. Mivel csak egy 3 fázisú mérőd van, úgy evidens, hogy az az éjszakai mérő. Ellenőrizhető, mert nem minden időben forog benne a tárcsa, legfeljebb este 10-06, és napközben úgy 13-15 között. persze vezérléstől függ. Tehát ebből kiindulva neked a lakásodban csak 1 fázisú mérőd lehet, amihez vannak albiztosítók, amivel külön tudod leszakaszolni az áramköröket. Mivel régi szerelésről van szó, amikor még 1 mérő volt, a szerelőnek- mi is így csináljuk- egyszerűbb a 2 szoba válaszfalán- (feltéve ha neked is ilyen az elrendezés ) átadni a másik oldalra az áramot, nem kell külön mind a két oldalát vésni, stb. Tehát a mérő szétválasztása után elképzelhető, hogy te azt a dugaljat a szomszédod órájáról kapod. Egyszerűen ellenőrizheted, ha lekapcsolod a te mérődet és ellenőrzöd a szomszédod falán lévő dugaljban van-e áram pl lámpával. Én már találkoztam ilyennel, hogy a szomszéd fizette az én megrendelőm fogyasztását. Ha ez így van, akkor dugalj cserénél figyelni kell rá- a kóbor áramra !!!!
(#) Balaa16 válasza briki hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Szia!
Akkor lehet, hogy a 400V csak a kóboráram miatt volt? A villanykályhának külön van egy termosztátja, amivel lehet be-illetve kikapcsolni. Hallottam már róla, hogy multiméterek a nagy belső ellenállásuk miatt sokszor tévesen mérnek, vagyis terhelést kell kötni a két mérendő kábel közé.
Üdv! Balázs
(#) karaszbandi válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Kóbor kutya van, kóbor áram az meg nincsen!

Ha 400V-ot mértél, akkor két fázis közt mértél. Ennyit egy műszer sem téved.
(#) Balaa16 válasza karaszbandi hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
És akkor hogy lehet, hogy egy egyfázisú fogyasztásmérő több fázist mér egyszerre? Mivel egy órán van a két szoba? Köszönöm a türelmeteket!
Üdv! Balázs
(#) karaszbandi válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Úgy, hogy az a több fázis az egy fázis, csak a mérő után van szétosztva. Az elmenő több fázisod közt igencsak nulla feszt kéne mérned, ha egyfázisú a mérőd.
(#) Balaa16 válasza karaszbandi hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Szia!
Azt én is tudom, hogy ugyanazok a fázisok között 0V-van. De én 400V-ot mértem a két szoba konnektorja között, vagyis külön fázison van a kettő. Mégis egyfázisú óra méri mind a kettőt. Ez az, amit én nem értek.
Üdv! Balázs
(#) briki válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 17, 2011 / 1
 
A 400 V ahogy mondtam a miatt lehet, mert a szomszédod oldaláról és ez álltal az ő mérőjéből kapod a szobád dugaljába az áramot. Ha leellenőrzöd kiderül mi a helyzet. ahogy írtam, lekapcsolod a te mérődet, és megnézed a szobádban- ha ott mértél 400 V-ot -van e még áram. ha igen, akkor az említett helyzet áll fent. Lopod az áramot- de nem tudatosan.
(#) Balaa16 válasza briki hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Mindjárt kipróbálom ,de ahhoz muszáj lesz lekapcsolnom a gépet.
Üdv! Balázs
(#) briki válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
A villanykályha fűtőteste éjszakai áramról fűt- ezért olcsóbb, mint a nappaliról, de a ventillátor- termosztát nappali áramról kell hogy üzemeljen, mert az éjszakai áram nem minden órában áll rendelkezésre, és ezért nem tudnál nappal befűteni a szobába.
(#) Balaa16 válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Sziasztok!
Pontosan úgy van briki, ahogyan mondtad. A tudtom nélkül lopom az áramot. Rájöttem arra is, hogy nem az egész szoba van a másik órára kötve, hanem a folyosón egyetlen konnektor. És akkor az külön fázison van, mint a másik. Most már értem. Köszönöm a segítséget!
Üdv! Balázs
(#) briki válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Oké! Az esetleges dugalj cserénél ezt vedd figyelembe, nehogy +lepetés érjen. Ja és ha véletlenül valaki a fenti kötés dobozokba nyúlkál!!!
(#) briki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
+lepetés= meglepetés
(#) briki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Bocsi, úgy lesz!
(#) Balaa16 válasza briki hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Úgy lesz! Amúgy általában, ha villanyt szerelek, akkor a FI-relét szoktam lekapcsolni, biztos ami biztos. Igaz, hogy így a lakótársamnak sem lesz árama. Rá kell fogni a szolgáltatóra.
Üdv! Balázs
(#) attila002 hozzászólása Dec 19, 2011 /
 
Sziasztok!

Panellakásban a kismegszakítóktól a villanyóráig található vezeték cseréje, az áramszolgáltató, vagy a tulajdonos feladata? Mert páran azt mondták nekem, hogy ajtón kívül minden az áramszolgáltatóé.

Köszi! Attila
(#) tibibalogh520 válasza attila002 hozzászólására (») Dec 19, 2011 / 1
 
Szia!
A tulajdonos feladata/költsége.
Regisztrált szerelővel kell cseréltetned, mert a mérőbe való csatlakozás miatt a plombát bontani kell.

Remélem nem tévedek, de majd a naprakészebb kollégák cáfolják, vagy megerősítik...
(#) briki válasza attila002 hozzászólására (») Dec 19, 2011 / 1
 
Így igaz! A te feladatod / költséged kicseréltetni regisztrált szerelővel. Az áramszolgáltató hatásköre az óráig tart, onnantól az abból elmenő a tied.
(#) attila002 hozzászólása Dec 19, 2011 /
 
Köszönöm, a válaszokat!
(#) briki válasza attila002 hozzászólására (») Dec 19, 2011 /
 
Ez kb egy 10E ft. Jobban jársz, ha esetleg egy mérőóra csere, vagy teljesítménynövekedés miatt automata csere alkalmával csináltatod meg velük- 2 legyet egy csapásra- lehet egy kis pénz a zsebbe, és hajlandóak rá.
(#) Balaa16 válasza Kalex50 hozzászólására (») Dec 19, 2011 /
 
Szia!
Ezt most mire írtad? Üdv! Balázs
(#) ötfelezős válasza attila002 hozzászólására (») Dec 19, 2011 /
 
Azért én mondanék egy jobbat...
A mérőt leszámÍtva ajtón kívül semmi sem az áramszolgáltatóé. Legalábbis a lépcsőházban. Pontosabban tehát a kapualji csatlakozástól a házon belül a házé a tulajdonjog. Aztán majd amikor már a tiédnek definiálható valami, az meg a tiéd.
Az áramszolgáltató a lépcsőházban csak akkor kerül képbe, ha felkérték az összekötő berendezés (házon belüli méretlen fővezeték) üzemeltetésére és hibaelhárítására.
Következő: »»   175 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem