Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   20 / 252
(#) Kis Nyakas válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
20 Méteres magasság már egész jó.
Mindenképpen építeni szeretnél antennát?
Mert ha gondolkozol valamilyen bolti, "bázis" antennán, akkor merem ajánlani az UV300-at és a Diamond X510-es szériáját is.
UV 300 egyik ismerősömnek van, lassan tizen pár éve a háztetőn, gond nélkül megy neki.
Nekem egy Diamond V2000-es van a tetőn, 50MHz-144MHz-430-MHz megy. Ezt is merem ajánlani. Bár, az illesztéseket nem árt leszigetelni, mert volt már példa hogy beázott. (Ezt összességében minden antennán ajánlott megcsinálni.)

Antennát építeni szép dolog, mert nagyon jó dolgok is kisülhetnek belőle, sok szerencsét kívánok!
(#) Kis Nyakas válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Szia!

Köszönöm szépen a választ!
Igen, tényleg sok jeladó van 28MHz-n. Én amolyan teszt féle képen építettem volna egyet. Valójában az egész mögött az áll, hogy a PIC programozást szeretném kipróbálni, és megnézni, mi hozható ki belőle.

Még, talán egy nyári Rádiótechnika újságban volt, egy TinyTrack modem, rajzzal, NYÁK tervvel, leírással.
Mivel az APRS is nagyon érdekel, ezért tervben van hogy megépítem azt. GPS modemet már szereztem hozzá, természetesen soros portosat, 5'000Ft-ért, ami jónak mondható a 14'000Ft-os új árához képest!

Üdv, Bence
(#) Antennaman válasza Kis Nyakas hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Szia Bence!
Értem , tehát csak kísérlet képp szeretnél jeladót, s a PIC kísérlet is érdekel. Akkor viszont ellenkező képpen előző megnílvánúlásomhoz egy kéét kísérletet megér a téma. Az APRS hasonlóan érdekes sőt hasznos dolog. Az egyik ismerősömnél gyakran látom, csak én még nem próbáltam. Leragadtam a rövidhullámú rádiók építésénél és a nick nevemből is kitűnik, az antennákkal való kísérletezésnél szintén rövid hullámon. Úgy, hogy mindent bele!
Üdv. Gábor
(#) MaTe193 hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Sziasztok!

Volt egy kis időm, így foglalatoskodtam a QSL lapom megtervezésével. Mellékletben csatolom, várom mind a negatív mind pedig a pozitív véleményeket, illetőleg, hogy min kellene változtatnom!

73!

QSL lap.jpg
    
(#) Kis Nyakas válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Szia Máté!

Szerintem ez teljesen megfelel.

Azonban ha már Magyarországon kívülre küldesz QSL lapot, akkor szerintem mindenféle képen érdemes lenne egy ilyen "szabványos"-nak mondható lapot küldeni. De ha gondolod oda is csinálhatsz magad, olyat amilyet szeretnél.

Ez egy "szabványos" QSL lap,

http://www.k3btf.com/QSL%20Card/K3BTF%20QSL%20Card%20Back.png
(#) MaTe193 válasza Kis Nyakas hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Kedves Bence!

Köszönöm a visszajelzést! Valóban, rátapintottál a lényegre, ez csak Magyarországon belüli QSL lenne, ezért max. 100db-ot nyomtattatnék belőle. Azért mellőztem a táblázatot, mert talán így egy csöppet személyesebb.
Jut eszembe: Ki, milyen programot használ/használt a tervezéshez? Én speciel photoshop-ot, ehhez konyítok keveset.

73!
(#) Kis Nyakas válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Kedves Máté!

Én egy klubban rádiózom, vagyis annak a hívójelét használom. Itthon vannak rádióim. Nekem a vezető operátor adott QSL lapokat, hogy ő mivel szerkesztette ezeket, azt nem tudom neked megmondani.
Esetleg tudom neked ajánlani a neten, online qsl lap készítő progikat. Nem kell semmit letölteni, semmilyen progit, csak feltallózol egy képet, aztán magától megcsinálja a lapot. A google-ba ha beütöd hogy "qsl card editor" akkor kidobál jópár ilyet. Csak ezekkel az a baj, hogy igencsak "földhözragadtak", nagyon szabványos, legalábbis szerintem. Nekem ha lesz saját hívójelem, akkor mindenféleképpen valami saját, talán egyedinek mondható QSl lapot szeretnék csinálni.
Amúgy szerintem mi együtt vizsgáztunk, te nem 2011. November 24.-én voltál vizsgázni 09:00-órakor? Mert én akkor voltam, meg is buktam
(#) MaTe193 válasza Kis Nyakas hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Kedves Bence!

Először is sok sikert kívánok az újbóli felkészüléshez/ vizsgához. Nem, én egy hónappal előbb vizsgáztam, október 20-án.

73!
(#) Antennaman válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Szia Máté!
Nos a QSL lapod bármilyen egyedi lehet, csak mivel nem magadnak, hanem másoknak küldöd az összeköttetések egyfajta hivatalos igazolására emellett különböző nemzetközileg elismert rádiós AWARD-ok megszerzéséhez ezért erre van nemzetközi ajánlás, hogy miket kell feltétlen tartalmaznia. Melléklek én is kettőt-hármat. De gondolom már te is átnéztél jón éhányat. Én az enyémet Power pointtal készítettem, de a nyomdász ismerősöm átszerkesztette a saját progijával.
Üdv. Gábor
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Sziasztok!
egyettértek Gáborral,de szerintem lehet a cellás megoldást elhagyni.Találkoztam már más milyen kivitelüvel is,csak az a lényeg ahogy Gábor írta.Én meg javasolnám az eqsl-t is.Könnyü regisztrálni/www.eqsl.cc/]Mert aza papír alapunak a posta költsége sem elhanyagolható ám!
(#) MaTe193 hozzászólása Dec 12, 2011 /
 
Sziasztok!

Kicsit "szabványosítottam" a QSL lapom tervén. Erről is várom a véleményeket!

73!
(#) Antennaman válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Szia Máté!
Na , ez már teljesen jó!
Esetleg még a HUNGARY helyett Hungarian Radio Amateur Station írhatnád be. Egy kis helyet esetleg a megjegyzéseknek hagyni. Én oda szoktam beírni az aktuális kísérlet alanyát, ami mondjuk egy 200mW-os TCVR ....
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Ez már mindjárt más!
(#) Antennaman válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Közben rádiózgassunk is egy kicsit! Ma érdekesség képen a 3579KHz frekvenciára álltam és gondoltam hátha valaki ezzel a hétköznapi kristály frekivel épít kis rádiót és tesztelgeti. Mit hallok.... ötös csoportokban csak vivők majd adás MORSE jelekkel. A szöveg pedig: DE PIRATE BACON aztán megint sípolás ötös csoportokban Tá Tá Tá Tá Tá.... Valaki tényleg kísérletezett egy kristály vezérelt kis adóval valahonnan. Van egy Moldovai BEACON is de az adja a hívójelét QTH lokátor azonosítót és, hogy 4Watt a powere .az 3550KHz-n esténként hangosan jön. Ennyit a ma este hallotti érdekességről.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Már késö délután is elég jó terjedések voltak a sávokban,közeli és távoli egyaránt.
(#) gergelyaki hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Teljesen "kezdetlen" rádiós vagyok. Még nincs rádióm. Most szeretnék venni egyet. Az lenne a kérdésem hogy milyet vegyek? Egy ilyen http://www.cbradio.hu/kg-uvd1p_v2_ext.html megfelelne nekem? Tudom, lehet, hogy egy kicsit túl sokat tud de nagyon könnyen tanulok és inkább előrelátóan gondolkodok.
Ákos
(#) MaTe193 válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Szia, Ákos!

Szerintem nem olyan túl nagy tudású készülék, bár valóban többet tud, mint egy Maros-D (HI). Én is egy ilyen készüléket használok és csak pozitív visszajelzést kaptam. Ha van a közelben átjátszó bőven megfelel, esetleg környékbeli szimplexezéshez is. Sőt! Ha kötsz rá antennát, meg végfokot, komolyabb munkákra is képes lesz (Én is efféle gaztettre készülök.Mármint a végfok és antenna témában). Én nem tudom 100%-ra megmondani, vajon mi számodra a megfelelő, de ezt a készüléket tudom ajánlani. Azért várd meg más fórumtársak véleményét is!

73!
(#) gergelyaki válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Neked is ilyen van? Amit linkeltem ott van lennt egy videó ahol 30-35 km-re beszélnek és nem látok más antennát rákötve csak a sajátját. Egyébként 40 méter magasan vannak egy nagy antenna tetején. Mit érthetnek az alatt, hogy számítógéppel okosítható?
(#) MaTe193 válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Igen, ilyet rendeltem Honkongból. Persze, sok minden függ a tereptől, nekem is sikerült már egy teleszkópos antennával (kiegészítőként kapható) 35km-re levő átjátszóra rácsatlakoznom. Okosítás alatt a rádió adás-vételi sávjának kiterjesztését értik. Ezeken a sávokon forgalmazni TILOS (pl. repülősáv is beleseik)! Ki van jelölve az amatőrsáv, abban kell/lehet dolgozni, másol még a végén QRM-et okozunk.
(#) gergelyaki válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Egyébként meddig bővíthető a freki? Merre laksz? Én Debrecen.
(#) pucuka válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
A VHF sávúaknál 136 - 174 MHz között általában. De ez nem törvényes.
(#) gergelyaki válasza pucuka hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Ha beszed a kif vagy ki tudja hogy hívják akkor mit csinának?
(#) pucuka válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Ha sávon kívüli, engedély nélküli sugárzáson rajtakapnak, (NMHH, Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság) Készülék elkobzás, komoly pénzbüntetés.
(#) Kis Nyakas válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Én ma is hallgatóztam 3,5 / 7 / 10 MHz-en.
Itt a környékemen sokan tesztelgetik mostanság a digitális üzemmódokat, így én is beálltam a sorba, igaz csak vétel oldalon. Jó volt hallgatni a CW-Beaconoket, meg a CW DX-eket is. PSK-is volt, azt is figyeltem. jó volt a hétvégén a terjedés, sokat sütött a nap. Igaz, nekem holnap suli, és 17.00-után érek haza, akkor már nagyon nem mennek a felső sávok, inkább az alsók. Ott a magyar köröket szoktam figyelni 3615KHz-n és 3768KHz-n.
Nekem a hétvége ebből állt.
(#) Antennaman válasza Kis Nyakas hozzászólására (») Dec 19, 2011 /
 
Szia Bence!

Múlt héten eszembe jutottál a BEACON jeladóval kapcsolatban, hogy le akartalak beszélni az építéséről, holott kísérletezni érdekes az is.
A sávban 3579KHz-n meg nyíltan pötyögte az egyik muki, mint fentebb írtam is, hogy PIRATE BACON.... jót mosolyogtam rajta. Biztos Ő is rádiózás iránt érdeklődik és készített egy mini adót egy Kristállyal meg egy-két tranzisztorral. Milyen antennád is van?
Én meg hétvégén keveset rádióztam azt is csak 3615 KHz-n. SSB módban. Én meg az SSTV-t kedvelem a digimódok közül mert az olyan egyedi. Barkácsolás is volt egy kicsi. Még pedig egy antenna mérő hídat mérő oszcillátorral, ami megmutatja, hogy hol a leg kisebb az SWR és mekkora az adott frekin az Impedancia. Üdv Gábor
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
A mérőhíd cefet jó, anno nekem is volt, 5BK féle. Egy szöget is le tudtam hangolni , ha kellett.
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Még egy freki mérővel kiegészítem és teljesen használható lesz akár hordozható kivitelben is. Amit te építettél az a 80-as években egy RT-ben jelentették meg ugye?
(#) Kis Nyakas válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Szia!

Én bevallom őszintén, hogy engem annyira nem érdekelnek ezek a digitális üzemmódok. Sokkal többre tartom a távírót, és a fóniát. De nem vagyunk egyformák, kinek ez jön be, kinek az.
PIC-téren megtörténtek az előre lépések. Megvettem egy PIC-égetőt, USB-set. Vettem mellé egy PIC-et is, próbálgatni. Hazahoztam, feltettem a progit a gépemre, USB-be bedugtam az égetőt, felismerte, elindítottam a progiját, és rögtön szórta az infókat a PIC-röl amit beletettem. Még az elején gyorsan beleégettem egy teszt.hex fájlt, az is szépen felment rá.
A mostani tervem egy TinyTrak modem építése, már csak az alkatrészeket kell beszereznem, és összeépítem, mert már nagyon szeretnék egy ilyet. Ha már a GPS-vevőt megvettem
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Szia! Én is most próbálom ezt a kísérleti alanyt J310 FET tel. Hát ha elmenne 2m-ig , Aműgy nagyon jól lehet vele mérni antennákat, rezgő körök rezonanciáját, illesztő balunokat és még szignál generátornak stb. kb.5 Volt-tól már jól használható.
(#) Ballage hozzászólása Dec 22, 2011 /
 
Halihó!

Ma meglett az alap vizsgám.

Üdv,
Ballage
Következő: »»   20 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem