Fórum témák
» Több friss téma |
És megnéztem.. 400W körül tényleg bekorlátoz a félhíd.
Üdv mindenkinek!
Lenne pár kérdésem. 1. Két darab EI33 magot ha egymásmellé rakok ugy nö a tekercselési felület, a teljesitményt is tudom növelni? (összeadodik a két mag teljesitménye?) 2. Skory oldalán van az a számolo táblázat, ott nekem primernek 8menetet ad, ez kicsit nem kicsi?
Én úgy tudom igen. És csökken a minimális primer menetszám is. Mekkora teljesítményt akarsz? Nemrég kiszámoltam, és úgy emlékszem, hogy az EI33 mag a maga 1,1 cm2 effektív keresztmetszetével 75kHz-en kb. 350...400W teljesítményt tud átvinni. Magasabb frekvencián természetesen nagyobb az átvihető teljesítmény, de nagyobb a vasveszteség is. míg ennél a magnál 50kHz-en 0,2..0,25 Tesla indukció mellett kicsivel 1W alatti a vasveszteség, addig 100kHz-en már ugyanez a veszteség csak 0,1 Tesla indukció esetén tartható, ergo növelni kell a primer menetszámot.
Bár ezek az adatok attól is függenek, ki gyártotta a vasat. Én pl. a Ferroxcube adatlapját néztem. Nem merem rátenni a nyakam, hogy ezzel megegyeznek a hagyományos PC táp vasak, de szerintem túl nagy eltérés sincs.
Pontosabban a keresztmetszet 1,19cm^2, és 70kHz-en 402W, hogy legyünk pontosak, csak abban nem voltam biztos ha kétmagot használok akkor ez a teljesitmény nagyobb lessz-e.
Amugy 4darab 200Wos erösitöt kell elvigyen, 70-71kHz-n hajtanám. Mekkora primer menetszámot ajánlasz ekkora frekvenciára?
A 4db 200W-os erősítőt elviszi egy is lazán... Hányszor mondjam, hogy ha végfokokról van szó, akkor az átlagos teljesíményfelvétel kicsi.
A két darab EE33-al az a baj, hogy magadnak kell hozzá csévét csinál, nehéz lesz a tekerése (nem olyan gazdaságos és jó, mint egy nagyobb mag). SZóval bőven elég elsz egy EE33 szett.
Csévetest már legyártva, azért gondoltam duplán a magot, hogy még erröl menne pár aproság is.
Amugy hogy birná a több mint 20-24orás terhelést majdnem max hangerön? Szeretem ha kicsit tulvan méretezve a tápegység, mert idöközben midnig kerül valami amit változtatok, de csak aproságok
Tudomásom szerint erősítőknél a megadott zenei teljesítmény annyit tesz, hogy 9-es Crest-faktorú jellel tesztelik, ami annyit tesz, hogy a jelfeszültség csúcsértéke 9dB-lel nagyobb, mint az effektív értéke. A névleges teljesítményre megadott érték 6-os Crest-faktorú tesztjelre vonatkozik. A szinusz Crest faktora 3 (mivel a gyök2-szeres érték 3dB-t jelent). Kérdés itt: mire tervezed a végfokot? Ha szeretnéd, hogy az erősítő 4x200Wrms szinuszos terhelésen is állja a sarat, akkor a tápegységnek 800*1,6W-ot, azaz kb. 1300W-ot kell tudnia folyamatosan biztosítania (mivel egy AB osztályú végfokozat hatásfoka max kivezérlésen átlagosan 60% (lehet ennél több is kicsivel, konstrukciófüggő). Azonban a zene nem szinusz, egy átlagos zenének a Crest faktora több, mint 9, ezért végfokonként 200W-ra csak rövid időre kell számítani. Az átlagteljesítmény kisebb, 100W alatti.
[OFF]Mondjuk.. ha modern tánczenés bulihoz kell, és pláne mélyhangszín is rá van tekerve, hogy dübörögjön a tánctér, akkor hosszabbak lehetnek ezek az időtartamok.. a bass sávok általában nem impulzusszerűek, a kick az más tészta, bár abból is gyakoriak a hosszan bummogós lefutásúak. Kíváncsiságból egyszer kianalizálok egy progresszív house számot Crest-faktor terén Egyébként ha az üzembiztosság az első: én a helyedben két tápot csinálnék a 4 végfoknak, két EI33-as maggal (és szerintem több kis tápot amatőr szinten kivitelezni is egyszerűbb, mint egy nagyot).
Bővebben: Link
Itt van még egy kis infó.. ebben a fórumban is szétnézhetsz.. a hozzászólás írója nyomán: a zene crest faktora 20dB körüli. (bár ahogy írtam: a modern, progresszív zenéknél, mélykiemelésekkel, nem vagyok meggyőződve erről).
2végfok subwoofert fog hajtani s 2 meg közép magasat.
Aktiv hangváltoval lessz szétválasztva a jel, ami majd megy az erösitökre. Amugy eredetileg 2 tápot akartam, de nehezebb összehozni nincs akkora zsebem, hogy duplán vegyem meg az alaktrészeket. Talán idövel átváltok 2tápra. Amugy nagyrészt tuctuc, meg dubstep menne, ugyhogy kell a tartalék, sajnos ez az igény az ifjaknál
A két szubot hajtó erősítőnek jóval nagyobb teljesítmény-igénye lesz. Egyrészt, mert a középmagas ládák legtöbbször jobb hatásfokúak, másrészt a mély hangokra ezekben a zenékben jóval nagyobb hangsúly fekszik..
Ha nem veszel ki belőle 80-100W-nál többet, akkor biztosan. Annak a fetnek másak a paraméterei, biztos változtatni kell a kis toroid menetszámain. Nagyon fontos, hogy ha kis feteket használsz, akkor pontosan lődd be a rezonáns működést, mert különben a tüskék kivégzik a fetedet. Először kisebb terheléssel próbáld belőni, és utána terheld jobban.
Ez így zagyva, most akkor mi is az a névleges teljesímény?
Az erősítő névleges teljesítménye az általában 0,1 vagy 1% torzításra vonatkozó leadott terljestmény. Arról nincs kitétel, hogy ezt mennyi ideig kell tudnia. Szóval ha van egy 4x200W-os végfokod, az akkor 4x400W-ot, azaz 1600W-ot tud csúcsban leadni. (48% torzítás, csúcsban a haátsfok szinte minden osztálynál nagy) Egy normális zene crest factora 12-15dB. Egy erősen dinamikakompresszálté sem kevesebb 9dB-nél. A 6dB-t az ember már torznak hallja. Én 12dB alatt már élvezhetetlennek tartom. 6 dB-nél kisebb Crest-factortól a mélyeid garantáltan be fognak hallni, a baromi sok felhangtól szétmennek a magasdrivereid, vagy a sorba kötött izzó fog csak világítani. Valamint ekkor semmi dinamikád nem lesz már. Ezért sem érdemes a végfokot huzamosabb folyamatos terhelésre méretezni. Szóval ha úgy akarod tervezni a cucc torzításba hajtva is bírja akkor max 400W lesz az átlagos kimenő teljesímény. D-osztályú végnél bőven elég egy darab EI33. B-osztály esetén indokolt lehet a két darab mag. Két táp dupla maggal teljesen felesleges, attól nem lesz jobb, csak a hibalehetőségek nőnek. (gondolj csak a két táp interferrenciájára!)
Elnézést kérek, ha hülyeséget írtam, csak felületesen néztem utána a dolgoknak. Szóval két független kapcsolótáp nem ajánlott? Közös vezérlés esetén is gondot okozhat az interferencia?
Kezdek összezavarodni.
1tápegység, 2darab EI33 egymásmellé rakva, igy elérem a majdnem 2,4cm^2 vasmag keresztmetszetet. Ha minden igaz ez 70kHz-n olyan 2kW ot tudna folyamatosan biztositani, csak azon vagyok fennakadva hogy primernek 8menet az kevés szerintem. Az erösitö AB osztályu
Főleg, hogy a szekunder még kevesebb lesz (itt jött be az egyik múltkori témánál a réz szalag esete a szoros csatolás miatt).
[OFF]Álmodozom én is majdan egy hasonló konfigurációról, hasonló teljesítményen.. de én a két erősítőt külön egységként képzelem el. Ott már talán nem gond a két külön táp. Vagy mégis? Laci válasza után kiderül. Mindenesetre ha szimmetrikus bemenetekkel is meg vannak fejelve a végek, talán már nem lehet nagy baj. De először a 150W-os tápom működjön Utána merek majd nagyban gondolkodni. Az első saját tervezésű (méretezésű) szimmetrikus végfokomat is 10W-ra építettem
Én azért ezen a magon nem engednék meg 0,15Tesla indukciónál többet (tekintve, hogy ismeretlen). Szóval legyen 10 menet primer. A szekuder persze problémás lesz, nem lesz sok választási lehetőséged.
Annyira azért nem kell vészesen szorosan csatolni. 1,6kW-os rezonáns korlátra kb 20uH szórt induktivtisá adódik. Tekintettel a 10 menet primerre, az itt még mindig osztott cséve lesz. Attól függően, hogy mekkora szekunder feszültség bika sok eres sodrott huzalra lesz szükséged.
Igazad van.. a szoros csatolás a teljes hidas PWM tápnál jött szóba.. most már emlékszem, amit az egyik srác 12V/200A-re akart megcsinálni. Akkor itt elég, ha a szekunder szálak együtt futnak, ha nem tévedek.
150/8=18,75v jut 1 menetre, tehát secunderre nekem 1,5menet kell (28,12V), ez igy nem lessz jo.
Csatoltam a tápot, csak a trafo primer oldaláig kell nézni, a secunder oldal az teljesen másképp lessz kialakitva. Bővebben: Link Valaki segitene akkor kiszámolni hogy mennyi menet lessz? Ha jol értelmezem a rajzot a fet-ek csak 150-160V ot kapcsolgatnak a trafora, javitsatok ki ha tévedek.
Mondom nem sok választási lehetőséged lesz. 10 menetes primernél 16V-onként jönnek majd a szekunderek. (8 menet ahogy mondtam kevés)
Amúgy milyen 200W-os végfoknak kell 28V? Azonban számolnod kell azzal is, hogy rohadt nagy primer fog majd kelleni, meg jó beállíáts ahhoz, hogy a kimeneti fesz ne essen 10%-nál többet.
TDA7294, de lehet hogy fennebb mejek a feszültséggel, max +-35Vig.
A TDA7294 az hol képes 200W-ra? Még hídban vagy párhuzamban is 100-140W a reális. Híd-párhuzamban tudna 200W-ot de 4 db TDA7294-el drágább lenne, mint egy normális diszkrét végfok (ez öszesen 16 db TDA7294-et jelentene a 4x200W-ra).
Nagyon olyan érzésem van, hogy ezt a 4x200W-os végfokot egy darab EI33 röhögve elhajtaná... Végülis csak magadnak nehezíted a dolgot.
A 7294 az 4 ohmon +/-28V-tal 100W-ot ad le 10% torzítással az adatlapja szerint. Vagy ha végfokonként 2 IC van, hídban.. akkor kb meglesz az a 200 (ez is kb. 10%-on, szóval Laci írta jól a valós adatokat).
Egyébként amit belinkeltél, az egy PWM szabályzott félhidas táp. Szóval itt szerintem van létjogosultsága erősen a szoros csatolásnak és a réz szalagnak.
A tekercselést ugy akartam hogy pl 10menet a primer, ebböl 5öt feltekerek, utánna jön a secunder, s a maradék 5menetet rá a szecunderre.
A réz szalag nem megoldhato, inkább több vékonyabb szálat összefogok s ugy meg tudom tekerni.
[OFF]Tudom, hogy off, de azért leírom. A TDA7294-et nem szokás 4ohm-al terhelni, mert nem szereti. +/-35V-al 8ohm-on pedig a kimeneti teljesítmény 70W körül lesz, plusz a disszipáció. Továbbá vedd figyelembe, hogy ez nem a szokásos táplálás, hanem kapcsolóüzemű táplálás, ahol felesleges túlmértezni a tápot, persze 1 kicsi nem árt, de 1 IC-nek 100W-nál több felesleges. Szerk.: 70W-nál már 1% a torzítás, szóval attól fentebb én nem mennék vele.
Még egy kérdés, tekerhetem nyugodtan odavissza, mint a normál 50Hz trafokat?
1. Nekem a belinkelt képet nem nyitja meg. Először jólenne tudni, hogy milyen táphoz kell. Utána tudjuk csak megmondani, hogy laza csatolás, szoros csatolás kell. PWM táp esetén nagyobb primer menetszám kell, mert a felhangok jelentősek, amelyek jobban melegítenek. Rezonáns tápnál a felhangok elhanyagolhatóak.
2. Milyen tapasztalatod van? Építettél már keménykapcsoló tápot? 3. Na most akkor hány wattos is ez a végfok? TDA7294-enként elég maximum 60W átlagos terheléssel számítani. Ennél több átlagos teljesítményfelvételt nem fog soha produkálni az IC túlmelegedés nélkül, ígyis nagyon durva borda kelll majd neki, ha ennyire keményen akarod hajtani.
A képet nekem sem nyitotta meg, csak a szövegbe szúrt linket. De ha az alapján akar dolgozni, az egy PWM szabályzott félhidas tápegység.
[OFF]Viszont ez a "60W bőven elég eg IC-nek" mit fog emberünknek jelenteni, nem tudom. Viszont had áruljak el annyit, hogy volt alkalmam párszor a helyi sörözőben barátokkal szórakozni, és a Videoton EA6383-asom (az volt otthon épp) ismerősöm két kontroll ládájával (30 centis mélyközép+ring magas) bőszen elég hangerőt produkált kb. 40 embernek. Más kérdés, hogy nem volt egy minőségi darab a hangfal, de hangosnak hangos volt És ugyebár a Vidiről tudni kell: 2x35W névleges, 2x50W zenei. Egyébként diszkó szintű hangosítást jól, megbízhatóan véleményem szerint hobbista pénztárcából szinte lehetetlen kihozni. Erősítő és hangfal szinten is 6 számjegyű összegbe kerülhetnek az építési költségek, nem is beszélve a rengeteg munkáról. Ami meg a másik, hogy akárhány nagyobb (többszázfős) bulin jártam eddig, a bazinagy hangerő miatt zaj volt inkább, mint zene.. nem is beszélve a másnapi fülzúgásról..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |