Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   174 / 274
(#) David 3g válasza reloop hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

szia. Majd este rakok egy képet. Nekem mindifis az volt a bajom ezzel az ic-el hogy elcsattant, begerjedt stb föleg ha próbapanelen összeraktam. Csak a teljesítménnyel nem vok megelégedve szerintem még 10 W sincs
(#) gabesz.mi074 válasza David 3g hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Jó lesz az, semmi problémája nincs. A teljesítmény ,illetve a hangerő függ a hangszórótól is, és attól is hány volttal hajtod az ic t .
(#) dani9228 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Megtudnád mondani, hogy hogyan lehetne egy ismeretlen transzformátor teljesítményét meghatározni. Szereztem még két 6800µF kondit, azt párhuzamosan kötöm a két 4700µF-sel és így már 11500µF-os puffer lesz a trafón. Beszéltem még az elektró tanárommal és ő azt mondta, hogy az álltalad megépített, és majd amit én is megfogok remélhetőleg építeni erősítőt nem vesz fel 5A-nél több áramot. Mit gondolsz?
Köszi!!
(#) reloop válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Szia! A transzformátor teljesítményét a vasmag méretéből, típusából és a primer, szekunder huzalok keresztmetszetéből lehet megbecsülni. Nagy jártasságom nincs benne, de van témája: Transzformátor információ.
(#) David 3g hozzászólása Dec 21, 2011 /

Sziasztok. Nem sok mindent látni ,de ittvan
(#) neocska válasza David 3g hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Ilyen szerelésbe nekem is volt probaképp, de ugye nem akarod igy hagyni?
(#) David 3g válasza neocska hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Nem tervezek eggyenlőre mást vele Próba panelen megcsináltam már párszór és hangnélkűl durrant :S így meg nem szoval nemtudom.
(#) reloop válasza David 3g hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Szia! Azért érdemes tovább lépni ettől
Az eldurranás még akkor sem törvényszerű ha durva hibát vétettél. Egy izzó a táp előtt, vagy egy ellenállás a táp után nem okoz feltétlen IC halált. Ha a jövőben építesz valamit és bizonytalan vagy, akkor mutasd be itt a fórumon. Akik már több ilyen áramkört építettek segítenek kiszúrni a hibát.
(#) David 3g hozzászólása Dec 22, 2011 /

sziasztok. Megérné Tda 2050 -et venni? Valaki probálta már? Aszimetrikus táppal?
(#) gabesz.mi074 válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /

Így igaz a vasmag méretéből tudod meghatározni a teljesítményt. Konkrétan egy hagyományos vasmag szerkezetű trafónál, a vasmag oszlop törzsét amin ugye a tekercs helyezkedik el meg kellene mérned az oszlopod oldalait , A és B oldalt. Ezt négyzet centi méterben ki számolod ,például 5cm szer 5cm egyenlő 25négyzetcenti méter az oszlop törzs amelyiken a primer és szekunder tekercs helyezkedik el. Ezt a 25négyzetcentit négyzetre emeled és megkapod menyi V A es a trafód .Tehát ez egy bika 625 V A es trafó volna. A huzal átmérőt toló mérővel megméred és tekercselésben, tehát nem szabadon ki terítve, a vezeték lényegesen kisebb Ampert visel el. Ez az érték tekercs huzal esetén 3 Amper/ négyzet milliméter. Tehát egy négyzet milliméteres tekercs huzal egy trafón 3ampert visel el, szabadon legalább 10ampert. Ebből ki számolhatod de a huzalal általában ninncs probléma arra oda figyelnek főleg gyári tekercselés estén.Csináltam már egy két aku töltőt, és hegesztő trafókat is .
(#) dani9228 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /

Oké, köszi! Erről mi a véleményed szimpla tápból, kettős táp, a két diódát lehetne e helyettesíteni egyenirányítóval , hogy stabilabb feszültséget kapjak. Köszi!
(#) dani9228 hozzászólása Dec 22, 2011 /

A trafóm egyik kivezetését rákötöttem egy egyen irányítóra, a másik kivezetését meghagytam nullának és így lead +-37V-ot. Ezt hogyan tudnám lecsökkenteni +-15V-körüli értékre úgy hogy az áramerősség is megmaradjon az eredeti. Gondolom valamilyen fesz. szabályzóval, na de milyennel ami bírja is 10A körüli áramerősséget. Előre is köszi a választ!!!

Amit küldtél tápról rajzot az egy egy utas egyen irányító kapcsolás ,tehát a gratz kapcsoláshoz közel sem ad olyan egyen irányítást mert nyilván te is tudod hogy a gratz kapcsolással a kapott, egyen irányított egyen áramunk hullámai egyenletesen követik egymást, míg ennél ki marad egy hullám . Tehát jóval nagyobb pufer kondit igényel mint a gratz , a nagyobb pufer kondi nagyob teljesítményű trafót, mivel a kondik töltésekor a trafó szekunder oldalán feszültség esés következik be és ez hogy minél kisebb legyen még inkább nagyobb teljesítményű trafó kell. Ez egy elméleti dolog el képzelhető működne , de lehet hogy brumot okozna a hangszóróidon. Erről nem mondanék semmit így ezen kívül, érdemes megpróbálni azért .
Az egyen feszültség csökkentésére, sokan írták hogy pár diódát kell sorba kötni mivel egy diódán 1-2volt körüli feszültség esés lép fel, én is rég gondolkozom már hogy lehetne megoldani ezt , mert egy nagyobb teljesítményű tranzisztorral tutira lehetne az egyen áramot probléma mentesen szabályozni ezt is csak elméleti síkon ismerem sajnos .
http://bsselektronika.hu/index.php?id=553
Sajnos ezen szerintem a tranzisztorok nem jól vannak kötve de az elv az jó. Szerintem működő képes volna mondjuk egy BD250es tranzisztorral , aminek a bázisát vezérled és az emitterről a kollektor felé adná le az egyen áramot. Sajnos többet nem tudok segíteni de remélem itt mások is megnézik ezt a kapcsolást , hátha többet tudnak róla. A leg egyszerűbb, pár dióda sorba, esetleg le tekerni a trafódból.

Helló! Én így kötöttem be és bevált. Most már csak a feszültséget kéne levinni +-15V-ra.

1.JPG

(#) reloop válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /

Szia! Amit szeretnél ahhoz másik trafó kell.
A jelenlegi trafódhoz aszimmetrikus tápos kapcsolást ajánlok.
(#) dani9228 válasza reloop hozzászólására (») Dec 22, 2011 /

Helló! Én direkt így csináltam mivel kettős tápra van szükségem, az erősítőmhöz. Amim van kettős trafóm annak kicsi a teljesítménye. Ezért alakítottam át a szimpla tápot kettősre.
(#) reloop válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /

A szekunderből kéne letekerni, vagy a +/-37V-hoz IC-t választani. Ha feszültség csökkentőt építenél nem győznéd a hőt elvezetni, és nagyon rossz hatásfokú lenne így az erősítőd.

Ez az egyen irányítás amit küldtél működtet egy végfokot probléma mentesen ? Amit én építgettem végfokokat mindenhová gratz hidat csináltam. Ez egy gyári gratz híddal is még mindig csak egy utas. Persze én ezt nem próbáltam, ha visz egy végfokot gond nélkül akkor jó így .

Úgy működőképes, hogy a megfelelő feszültséget leadja, vagyis +-37Voltot, de hogyan tudnám ezt lecsökkenteni, korlátozni +-15Voltra.
Köszi!

Nem egyszerű. Ha nézel hozzá valami feszültség csökkentő kapcsolást. Így magas a feszültség a, szimmetrikus táplálású TDA2030 kapcsolásoknak. Viszont az aszimetrikus táplálású kapcsolásnak jó akkor ha 2-2dióda sorosan van kötve a +és-vezetékben és a feszültséged 30volt felé lesz. Az már jó is. Akár a TDA2030hídnak is jó.

Így akkor +- ban lesz 30Voltom, vagy a pozitív és negatív ágak között mért feszültség lesz 30Volt. Ez a kapcsolás +-18Voltnál többet nem bír el. Esetleg ellenállással vagy feszültség szabályzó IC-vel nem lehetne lecsökkenteni a feszültséget?

Ez a kapcsolás szimmetrikus táplálású, tehát 2szer 18volt kell neki. Ez azt jelenti , +és-között 36voltot mérsz +és a trafó közép nulláján ami ugye a testre vagyis a GND re megy 18voltot mérsz , továbbá a -és a közép nulla között szintén 18voltot mérsz. Vagyis az ic 36voltot kap .Ha neked +és negatív között 37volt van akkor ez esetben elméletileg jó hozzá. Elméletileg! Én nem építeném meg ezzel a táppal szerintem nem volna jó . Úgy ahogy reloop kolléga is írta.
Az aszimetrikus táp csak +és-. A szimetrikus táp + közép nulla és - Olyan mint 2db sorosan kötött 18voltos akku. A két sarkán 36voltot mérsz , Az össze kötés a GND és a két sarka +-36volt . Akuval is működne .
http://bsselektronika.hu/index.php?id=342
(#) gabesz.mi074 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /

http://bsselektronika.hu/index.php?id=426&searchtext=tda&c1=1&set_lng=en
Erre a kapcsolásra gondoltam az előbb ehhez jó a trafód,az előbb említett megoldással. Pár dióda sorosan hogy a feszültség 30-33volt legyen
(#) dani9228 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 23, 2011 /

Oké! de én nem ezt akarom megcsinálni. Hanem a TDA2030 hídban + a négy tranzisztor a BD250 és BD249. Ehhez kéne ezt a trafót valahogyan megcsinálni. A normál trafóból én csináltam kettős tápot, most már csak a feszültséget kéne levinni +-15Volt körülire a +-37Voltról.
(#) gabesz.mi074 válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 23, 2011 /

Értelek. Nekem is tetszik ez a kapcsolás attól fügetlen hogy mondjuk egy TDA7294lényegesen egyszerűbben építhető és tisztább hangzást nyújt mint ez már láttam működni ilyen ic ét. A teljesítménye pedig van ennyi. Szerintem bizonytalan dolgokban ne töltsd el az idődet , mert ehez a trafóhoz kellene építened egy komolyabb labor táp kapcsolást más kép feszültséget szabályozni zavar mentesen nem lehet. Ellen állás jó nagy batád kellene , de az a teljesítményt is meg töri a feszültség mellet. Ezt tudom javasolni ehhez a trafóhoz erre itt van téma kör is építeni egy élet képes kapcsolást. Ezentúl át tekercselheted a szekundert is trafót tekerni nem nagy durranás . Csak a zománc huzal elég drága de ha van ingyen 1.5átmérő lakkozott huzalod miután ki számoltad a megfelelő menet számot már mehet is.
Más megoldás nincs Ellen állás ilyen teljesítményben a személy autók be fúvó ventilátorján szokott lenni ahol a fordulatot szabályozza. Én egy megfelelő 2szer 12voltos trafóban látom a megoldást. Azaz 24 volt középen meg csapolva. Egyen irányítás pufferelés után lesz belőle kétszer 15 .
(#) reloop válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 23, 2011 1 /

Szia! A meglévő trafóddal - árban, minőségben és egyszerűségben - aligha van jobb megoldás mint TDA7294 IC-s erősítőt építeni.
A +/-37V-ról +/-15V-ra feszültségcsökkentőt építeni végerősítő elé nagyon drága és nagyon értelmetlen.
(#) dani9228 hozzászólása Dec 23, 2011 /

Köszi a válaszokat. Van nekem egy kettős tápom amely lead +-15Voltot csak az áramerőssége kicsi 2A, ami nem nagyon vinné el a kapcsolásomat. Hogyan lehetne az áramerősséget növelni? Köszi!
(#) gabesz.mi074 válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 23, 2011 /

A leadott áram erősség a trafód teljesítményének függvénye,tehát ezt csak is egy nagyob trafóval . I=P/U Tehát Ha mondjuk a trafód 120VA-es volna 1szer 12volt feszültségű ,az azt jelenti 120osztva12vel=10Amper. Természetesen a VAben leírt teljesítmény nem a trafó hatásos teljesítménye , ebből a veszteségek le számolandók a hatásos teljesítménye ilyen trafónak kb 100-110Watt és ezzel kellene számolni. .Tudni kellene azt is milyenek a pufereknek az értékei a tápodban legyen benne azért 6000mikró oldalanként. Ha elektronikus táp akkor olyan legyen ami vég fok működtetéséhez készült , mert más típusú elektronikus tápokat megint nem ajánlanék a kapcsoláshoz. 8óhmos hangszóróval mono építésben ki tudod próbálni vele a kapcsolást, azután idővel szerzel hozzá trafót és csináljál neki rendes tápot.
(#) gabesz.mi074 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 23, 2011 /

Ebből a kapcsolásból én 3at élesztettem fel és van benne tapasztalatom mert az első gerjedt nagyon, el szált benne az ic is. A másodikat egy új nyákra építettem meg az már jó volt. Sokak szerint a tápra nem érzékeny pedig nekem igen érzékeny volt , főleg a puffer kondik után el helyezett 100nf kondikra aminek az értékeit növelnem kellet, mert le halkításkor zúgott a hangszóró. Mivel ez egy híd kapcsolás 2db TDA2030+tranzisztorpár híd kapcsolása fontos hogy a tranzisztorok bétája azonosak legyenek tehát nem csak pnp és npn tranzisztor kell hanem pnp és npn azonos bétájú tranzisztor pár. Ha nem azonosak, inkább B osztályú végfokot kapsz, és még a nyugalmi áram felvételt is be folyáscolja. Normál körülmények között le halkításkor a kapcsolásod 0.06ampert vesz fel , de ez nem azonos erősítésű tranzisztorok esetén képződhetnek zavarok ami el mehet 0.09ig is. És nem azonos bétájú tranzisztorok esetén kis hang erőn jelentősen torzíthat.Tehát ha éleszted, a nyugalmi áramod semmi képen nem lehet több mint 0.09Amper.
Nem azonos bétájú tranzisztorok estén legjobb a 8óhmos hangszóró , igaz hogy azzal max.50w.leadására képes.
Ez már nem egy általános TDA2030kapcsolás.
(#) dani9228 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 23, 2011 /

Üdv! Ez egy külön kérdésem lenne, hogy egy 4700µF/25V-os kondi hogyan képes tárolni 37Voltot is. Ez egy pofferkondiként van nekem berakva és 37Voltot mértem rajta mikor csak 25Voltos.
Köszi!
Következő: »»   174 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem