Fórum témák
» Több friss téma |
Hellosztok!
Van egy videoton TV-m, ebben találtam egy gyanúsnak tűnő tirisztort (ESM740G1 típus). a gate-je és a katódja között mérek stabil 110 ohm-ot. Ez elégett? Milyen típust tehetek be a helyére? Köszönettel: Hurka
Hali! Ezt be lehet építeni Komárba is? Köszi!
A tirisztorra van tipped? Köszi!
Szia. Keresd meg " kadarist"ebben Bővebben: Linka topicban Ö nagy mágus a TV javításban.
Mivel villanyszerelő a szakmám ezért a elektronikához csak konyítok emiatt a ti szaktudásotokra lenne szükségem.
Szükségem lenne egy kapcsolásra ami egy 0v..5v bemenő áram szerint kapcsolgatna két darab relét. Az első relé húzzon be amikor a U1 értéke 0...1V között van a másik amikor 1....5V között. Persze ezt kellene potméterrel szabályozni. Rajzoltam egy rajzot az elképzelésemről de kellene még egy két kiegészítés vagy talán más ötlet. Ha közületek lenne olyan aki elvállalná a megépítését megfizetném a fáradozását, de ha csak egy működő kapcsolási rajzot rajzolna az is nagy segítség lenne. Azért írtam ebe a topikban mert a kapcsolást tirisztorokkal képzeltem el.
Szia!
Nem a legegyszerűbb megoldás,de viszonylag gyorsan kivitelezhető AVR-el. Az AVR egyik A/D csatornája a bejövő feszültséget méri,a másik pedig a potival leosztott tápfeszültséget. A tirisztor vagy triak vezérlésére meg két kimeneti portot lehetne felhasználni. Én az ilyen egyszerűbb feladatokat is controllerrel szeretem megoldani. A képen látható panellel viszonylag kis átalakítással meg lehetne oldani egy ilyen feladatot. Üdv. Ottó
Eltudnád vállalni a megépítését? Jó lenne figyelembe venni azt is hogy egy plazma vágóba kell beépítenem ahol nagy a por pára és elektromos zaj. Meg az sem árt ha netalán meghibásodik ne keljen szerelőt hívjak.Ezért gondoltam valami egyszerűre amit könnyű javítani. És kettő darab kellene.
Itt a listán üzletről nem eshet szó,ezért majd magánban írok.
Üdv. Ottó
Bocs nem tudtam.
Sziasztok.
Most kezdtem el foglalkozni a tirisztorokkal, ki is forrasztottam egyet (Bővebben: Link), és megépítettem a képen látható egyszerű áramkört, a szimulátorban is működött, de amikor kipróbáltam, és kikapcsoltam a gate-t, nem világított a LED. A kapcsoló (lásd: kép) be van kapcsolva, de ha a gate-ről leveszem az áramot, egyszerűen nem világít tovább. Mi lehet a baj? A tirisztor rossz?
Szia!
A tirisztor bekapcsolva maradásához szükséges, hogy a rajta átfolyó áram elérje az úgynevezett tartó áramot (holdung current). Ez ennél a tirisztornál legfeljebb 30mA lehet. Ha a leden keresztül kisebb áram folyik, akkor ezért nem marad vezetésben. Ezen problémák elkerülése végett vélszerűbb inkább egy laposelemet és egy hagyományos zseblámpa-izzót használni a tirisztorok kipróbálásához. Elvileg a gate áramot is illene egy ellenállással 100-200mA-re korlátozni.
Szia! A LED-el sorosan illene egy ellenállás.
A gate kivezetésre is célszerű egy 100 ohm körüli ellenálláson keresztül vezérelni. A szimuláció valószínűleg ideális feltételekkel dolgozik.S egyes kapcsolások néha nem épp úgy működnek a gyakorlatban mint a szimulációban. Mekkora a telep feszültsége?
Csak a gate-re tettem egy 2k2 ellenállást, amit elfelejtettem jelölni a képen. A telep feszültsége, 3 volt (2 ceruzaelem).
De azonnal ki is próbálom, hogy a LED elé is teszek egy ellenállást, ahogy mondtad...
Hát én kipróbáltam vagy 10 féleképpen, de nem sikerült.
Már kipróbáltam kisebb, nagyobb ellenállással is, de ha leveszem a gate-ről az áramot, nem világít. Meg lehet valahogy vizsgálni hogy működik-e még? Mert mi va, ha zárlatos lett, mert egyszer véletlenül ráment egy nagyobb áram Holnap kiforrasztok egy másik tirisztort, mert ma már nem akarok befüstölni a házban.
Ha a leddel sorbakötöttél még ellenállást, akkor ugyan elvileg helyesen jártál el, de jelen esetben tovább csökkentetted az áramot, így még távolabb kerültél a tartóáramtól. Kettő ceruza elem egyébként kevés egy ilyen próbához; a 3V-ből több mint 2V elmehet a ledre, és a tirisztornak is kellene kb. 1V maradékfeszültség. 4,5V-al és hagyomágyos zseblámpaizzóval próbálkozz, vagy ha mindenképpen ledet szeretnél, a led + ellenállással köss párhuzamosan egy 22ohmos ellenállást terhelésnek.
Amúgy 9 voltos elemmel is próbáltam, majd megkeresem a zseblámpaizzót, és azzal is kipróbálom.
Most nem találok másik tirisztort, de még keresem, mert tudom, hogy volt egy másik itthon. Majd ha lesz valami, írok, addig is kösz a válaszokat.
Na megint itt vagyok egy új kérdéssel, lehet hogy hülyén fog hangzani:
most akkor a tartóáram (holding current) a gate-n van, vagy a katódon, vagy az anódon? És még írnak néhány dolgot: Idézet: „Holding Current (VD = 12 Vdc, Initiating Current = 200 mA, Gate Open)” Itt a "VD", "Initiating Current" mit jelentenek?
Szia!
A tartóáram az átfolyik a tirisztor (triak) főelektródáin (anód-katód). Hol írnak ezekről a kifejezésekről?
Ebben, azon belül meg lásd: kép.
A Vd a tesztfeszültség, a az inicializálási áram pedig a kezdő áram, amit csökkentenek egészen az áramfolyás megszűnéséig, amely érték a tartóáram értéke lesz.
Ja, lemaradt, hogy kösz szépen.
De ez a "VD = 12 Vdc", és az "Initiating Current" hol vannak (vagy folynak), mert ezt nem írják (vagy csak én nem látom)?
Jujj bocs most látom hogy írtál.
Kösz.
Sziasztok. Lenne egy olyan problemam hogy hozott egy ismerosom javittani egy 8 csatornas fenyorgonat amiben TAG 8734 To220 tokozasu Tirisztor van. 8db ebbol egy meghalt. Gondoltam keresek hozza mar ez sem volt egyszeru mivel sehol nem lenni na Hq-nal talaltam de nincs helyette a bt151/800r-t kinaltak. Kint vagyok nemetorszagban itt nem kaptam a kozelben csak bt151/650R-t Ami nem gond a hq lab kiosztast neztem es ezek szerint nem jo mivel el fustolt Itt lattam pont ez a tipus van elirva. Meg tudnatok adni a rendes labkiosztast? Koszonom. Udv Peter
Mellekelek egy kepet a helyettesitteni kivant Tirisztorrol hatha valaki tudna segitteni. En sehol nem talaltam
Szia!
Ez egy 8A 800V-os triak. Adatlap. Valamilyen 10-16 amperessel helyettesítheted.
Ahh. koszonom. En masik szamot neztem rajta. Akkor az mi. Mert ha azza keresem akkor tirisztort talalok
. Tök jo vettem 12db tirisztort ami nem is jo hozza :@
Meg annyit kerhetnek hogy labkiosztast megnezned nekem en nem talalom sehol. Bisztos en vagyok a hulye
Bekötés: Bővebben: Link Miben volt ez? Mert a TAG..-ra is van értelmes találat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |