Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   36 / 175
(#) krisztó81 hozzászólása Jan 5, 2012 /

Hello tudna valaki segiteni ? van egy tetováló gép tápom ami nem igazán akar müködni! Bekapcsolás után a tekercs csak egy mozdulattal behúz kissebb feszültségnél meg sem mozdul!Ennek oszcilálni kéne nem? mi lehet a probléma ?
(#) krisztó81 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Hello Rajzom nincs rolla kép meg nem mond semmit rolla ez egy gyári digitális táp.Nem oszcilál a tetkogép más táppal egyből remeg működi!
(#) Kovidivi válasza krisztó81 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Mert nem DC tápról kellene hajtani, hanem AC feszültségről. Ha nem ismered ezeket, akkor olvass utána. Ha próbálgatod még egy kicsit, le fog égni a tekercs, vagy már le is égett...
(#) krisztó81 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Hello ez gyári táp ezt adták hozzá.Lehe akkor hogy ac áramot ad le a dc helyett? Ezt egy multiméterrel ki tudom mérni? Bocsi nem vagyok nagy elektromos zseni!
(#) proli007 válasza krisztó81 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Hello!
Ki tudod mérni. Tegyél rá, egy kis izzót terhelésnek, és a műszer AC és DC állásában mérj.
-Ha tisztán AC feszültséget ad, akkor DC mérésnél, közel nulla lesz a mért érték.
- Ha DC-t, akkor meg mutatja a műszer a +- polaritást és a feszültséget.
- Ha szűretlen egyen lesz, akkor lehet AC-ban és DC-ben is mutatja a feszültséget, de DC-ben ismét mutatja a polaritást, ha a mérőzsinórt megfordítod.
üdv! proli007
(#) krisztó81 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Köszi! Végre valaki aki értelmes válasz adott!
(#) krisztó81 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Rámértem ahogy mondtad 5v ra állitottam a tápot egy 4v os égővel terheltem csak dc ben mutatott 1.70v ot.Terhelés nélkül 5v..A tápra van irva hogy DC kimenet és a táp tartalmaz elektronikát lehet az hogy nem csinál inpulzust ami a müködéshez kéne? Tettem fel képeket a tápról.

Ez a táp egyáltalán nem a tetováló géphez való. Én még nem láttam DC feszültséggel üzemelő tetoválógépet, de akár lehetséges. Szóval két különböző dolgot kaptál. Együtt nem ér semmit, ez a lényeg.
(#) elektromos válasza krisztó81 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

A c2-es nagy kondit mérd ki, hogy mennyi a kapacítása, valamint, ellenőrizd a szekunder oldalon, ha jól látom, van egy zéner dioda az r6, vagy d6 nével szerepel a panelon, nem lehet jobban látni a képen.
(#) krisztó81 válasza elektromos hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Bocs de ehhez nem értek!Garanciás és visszaviszem személyesen és mutassák meg hogy müködik! http://www.koji-point.com/tapegysegek-pedalok-clipcordok.html innen vettem itt van még ilyen táp ha valakit érdekel vagy még nem látott ilyet.
(#) elektromos válasza krisztó81 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

És ezen nem volt garancia szalag? Csak azért kérdem, mert ha szétszedted, akkor a csavarokon is látszik, hogy szét volt szedve. A szemfüles garancia szervíz szépen vissza adja, ha kötekedni akarnak, és ugrott a gari.
(#) krisztó81 válasza elektromos hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Nem semmi már volt náluk azt mondták semmi baja de szerintem a tetko gépet nem probálták ki vele!Probálnák nem kicserélni! Személyesen visszem most vissza!

A táppal sincs semmi gond, a tetováló géppel sem, csak éppen nem összetartozók. Ennyi a gond.
(#) csorosz hozzászólása Jan 16, 2012 /

Feltettem egy kérdést egy másik topikban, de szerintem itt kellett volna.
Mindegy, most itt is megteszem, max kikapok érte.

Sziasztok.
Egy bizonyos panel vizsgálatára kell próbapadot csinálnom. A panel a következő feszültségeket és hozzávetőleges teljesítményeket igényli:
+56v DC 3A
+- 26V DC 0,5A
+17V DC 0,5A
-14V DC 0,5A
+12V DC 1A
GND
Kérdésem a következő:
Meglenne a tematika, szerintetek jó -e így?
- Az 56V-ot simán torroiddal, vagy táppal, egyenirányítóval pufferkondival oldanám meg, amúgy is ide kell a teljesítmény. Ezt majd kiszámolom, hogyan jön ki korrekt módon az 56V
- A +-26Vot egy egyszerű labortáp kapcsolással oldanám meg, mint pl: HEKIT-007 a HEStoroeon.
- A +17 és -14 V DC már konkrétan a HEKIT-007-el készülne, úgy hogy a -ágra raknék egy feszültségosztó ellenállást, vagy kipótolnám egy LM7814-el a kapcsolást esetleg.
- A +12V mehetne labortáppal, vagy torroiddal, vagy sima táppal egyenírányítva.
- A végén az össszes kapcsolás földjét közösíteném.

És kell rá túláram, illetve rövidzár védelem is, akár rezetelhető, akár csak 1N4148-as diódás (csere, ha kisül)

Szerintetek ez jó így, van -e benne nagy baki, vagy esetleg van vkinek jobb elgondolása? Bármilyen ötletet szívesen veszek és köszönök, előre is.
(#) ekkold válasza csorosz hozzászólására (») Jan 16, 2012 / 1

Szerintem kell egy kapcsolóüzemű táp 56V/3A-re, ennek a trafóján lehetne 2db további segédtekercs, mondjuk 30-30V-ra, amiből néhány darab LM2575-ADJ állítaná elő a többi stabilizált feszültséget...

Több mint 160W-ra a hagyományos áteresztős táp nem a legjobb. Hatalmas vesztesége lenne -> nagyon melegedne, továbbá drága és nehéz.
(#) csorosz válasza ekkold hozzászólására (») Jan 17, 2012 /

Értem.
Köszi a tippet.
Már találtam is Conradba 56V tápot. Relative olcsón.
Az LM2575-öt lehet közösiteni, hogy +-feszkót produkáljon? Gondolom, ha már ajánlottad, működik benne a sorba kötés, és a közös pont nullásitás.

És ebben az esetben lehetséges a +17v/-14v beállitása?
Mert ez lenne a sarkallatos pont.

Nem mondom hogy kezdő vagyok elektronikából, de inkább gyakorlati területen mozgok. Tudásom jelentősen felszines. És ráadásul gyorsan felejtek.
(#) Sebi válasza csorosz hozzászólására (») Jan 17, 2012 /

Ha megvan az 56V -os rész, egy trafóval oldanám meg a többit. A +12V-nál lehetne buck-regulator is a jobb hatásfok érdekében. Pl: LM2576 (minden elkót és 100nF-ot nem rajzoltam be...)

táp2.GIF

(#) LAC001 hozzászólása Jan 27, 2012 /

Sziasztok!
Szeretnék egy olyan tápegységet építeni, mellyel különböző feszültségeken tudnék tesztelni áramköröket.
Stabilizáltan kellene tudnia 3,3V, 5V, 12V, 14,4V, 24V, 28,8V-on max 2A-t. Valami gyors és olcsó megoldásra lenne szükségem. Mit javasolnátok?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv
LAC!!!
(#) kadarist válasza LAC001 hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Szia!
Használj 78-as sorozatú stabilizátor-IC-ket, szükség szerint megemelt referenciafeszültséggel, vagy potméteres beállítású LM317-et
(#) Imi65 válasza LAC001 hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Azt nem mondtad, hogy mindezt egyszerre, vagy egyenként kell tudnia. Az egyéb követelményekről sem tudunk semmit (túláramvédelem, áramkorlát, stabilitási igények, stb).
(#) LAC001 válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Igen! Egyenként kellene tudnia. Első körben ledeket, ledszalagokat szeretnék vele működtetni, kipróbálni itthon 230-ról, hogy milyen fényerővel és hogyan világítana egy autóbuszban pl.. Erre kellene a 28,8V-os része. Szóval egy járműben előforduló feszültségeket szeretnék szimulálni.
(#) storm hozzászólása Jan 28, 2012 /

Sziasztok!
Szerintetek működőképes ez a kapcsolás? D1-D2 30V-os zener dióda Q2-Q3 mondjuk 2N3055 Q4-Q5 2N2955, R2-R3-R4-R5 emitter ellenállások, mondjuk 0,22ohm. A tápfesz +/-40V. A max terhelés kb 2,5A lesz, és tartania kéne kb. 30V-ot
(#) Lacika001 válasza storm hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Miért kell bele a két tranzisztor párhuzamosan? Akkora áramhoz és disszipációhoz egynek is elégnek kellene lenni.
(#) csezoli21 hozzászólása Feb 3, 2012 /

Szép napot!
Ha jól emlékszem volt az oldalon egy kapcsolás amivel a PC táp 0, és a +12 voltos kivezetéséből +12, 0, -12 kivezetésű szimmetrikus tápot lehetett csinálni,...
Ha jól emlékszem nem kellett módosítani a tápon, csak a kivezetésére volt valami egyszerűbb elektronika rákötve!
Tud erről valaki valamit?
Amúgy erősítő meghajtására kéne!
(#) 1984white hozzászólása Márc 11, 2012 /

Sziasztok!

Szerintetek a mellékelt kapcsolásba ha bd249 et és bc337 tennék, működne?

Köszönöm a választ. Üdv!
(#) kadarist válasza 1984white hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Szia!
Nem működne, mert PNP-tranzisztorokat igényel a kapcsolás. A BD250-BC327 páros lenne a nyerő.
(#) 1984white válasza kadarist hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Köszönöm!
(#) Sebi válasza 1984white hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Az 50 ohm elég furcsa nekem, így már 15mA körüli áramnál nyit a kerülő tranyó... Lehet, hogy 5 ohmra gondolt a konstruktőr.
(#) Glitter válasza storm hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Véleményem szerint működne a kapcsolás, persze nem ártana a zeener diódás tranzisztorhoz bekötni egy emitter ellenállást a stabilitás érdekében figyelembevéve a két nagyáramú tranzisztor bázisáramát.
Én még tennék a zeenerrel párhuzamosan egy 100-200 nanós kondit is zavarszűrőnek.
(#) proli007 válasza 1984white hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Hello!
Azt azért tegyük hozzá, hogy ha nem "L", hanem egy "sima" 78-as sorozatú stabilizátort használsz a kapcsolásban, akkor Q1 áramhatár belépésekor, a stabilizátor maximális áramot fog kiadni. Mivel ez átlagosan 1A körüli, megfekszi a kis BC hasát. Vagy is a Q1 helyére, valami 1A feletti kollektoráramú tranyót illik rakni.
üdv! proli007
Következő: »»   36 / 175
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem