Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   254 / 489
(#) Arpika92 válasza fkosa hozzászólására (») Dec 18, 2011 /

Pontosan hogy kell legyen a tranzisztor meg az ellenalas
(#) fkosa válasza Arpika92 hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

pl. úgy, ahogy a rotor primer tekercse (csak soros dióda nélkül)
(#) Arpika92 hozzászólása Dec 20, 2011 /

Hogy lehet meg nezni, hogy a taviranito PIC-je jo e vagy nem mert egyiknaprol a masikra meg halt a taviranyito
(#) patexati válasza Arpika92 hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Vedd ki és próbáld meg törölni majd újraprogramozni! Ha sikerül valószínű jó a kontroller.. Nem az elem merült le??
(#) Arpika92 válasza patexati hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Nem az ellem mert tedtem egy ujat bele.
(#) Bender hozzászólása Dec 26, 2011 /

Üdv!

A bringámra szeretnék ilyen pov kijelzőt csinálni.
Találtam két féle rajzot is hozzá.
TLC5947 pwm ic tolja meg a ledeket mindkettőnél.
Az egyiknél 16 led van minden egyes szubledet külön csatorna hajt meg.

A másiknál pedig 24 db közös katódos led van és az ic a 3-as szubled csoportokat hajtja meg a 3 színt pedig multiplexeli az avr.

Melyik jobb megoldás? Nekem a második szimpatikusabb, mert kevesebb alkatrész kell és egyoldalas nyák.
(#) patexati válasza Bender hozzászólására (») Dec 26, 2011 /

Szia! Azt ne feledd három kell belőle ha nem jársz vele 60-al
(#) Bender válasza patexati hozzászólására (») Dec 26, 2011 /

az nemgáz, van egy rakás rgbledem
(#) Arpika92 válasza fkosa hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Egy rajzot meg kerlek nem keszites hogy hogy lehet meg csinalni ezt a LM2941 helyett elég egy tranzisztor (pl. BC337) meg egy bázis ellenállást?
(#) gabor128 hozzászólása Jan 2, 2012 /

Sziasztok!

Engem is érdekel a téma. Nem egy másolatot akarok készíteni, hanem némileg eltérőt. El is kezdtem csinálni a mechanikát, de a "táp átvitel a forgó részre"-nél elakadtam.
Itt találtam egy kontakt mentes megoldást, de sajnos semmilyen elérhetőség nincs.
Ez a légmagos tekercs megoldásás mennyire bevált?
Illetve mekkora tápot lehet belőle kivenni?
(Azért kérdezem, mert 10db 20mA-es nagy fényerejű Led-et akarok meghajtani vele+az elektronika.)

Adapteres 12V-ról menne a betáp.
(#) Hp41C válasza gabor128 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Szia!

Sokan utánépítettük, bevállt. Ha a szekunder oldalon egy rezgőkört csinálsz a tekercsből, 5V -on 1A is kivehető. A Kly - féle 64 led -es óra is működtethető róla...
Itt is megvan a leírás.
(#) patexati válasza gabor128 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Szia! Lazán kijön annyi teljesítmény belőle mi neked kell! Nekem sikerült elérnem 19V tápfesszel és dc konverterrel 5V 2A-t.. Javasolom,hogy a szekunderen ne egyenirányítóhídat alkalmazz hanem egy darab Schottky diódát! a primér tekercsre meg rakj párhuzamosan egy 10nf kondit!
(#) gabor128 válasza patexati hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Üdv!

Akkor egyenirányító nem kell?
Illetve a stabkocka az nem szívja le az egész tápot? Elég sokat felvesznek főleg max terhelésnél.

Még valami. A szinkronjelre egy régi görgős egér optocsatolóját gondoltam beépíteni. Szerintetek?

(A mechanika meg a tekercselés már megvan, de még soha nem tekercseltem. Szóval vannak kétségeim, de próba cseresznye.)
(#) Arpika92 hozzászólása Jan 3, 2012 /

Valaki nem valaszol a kerdesemre?
(#) titi válasza Arpika92 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Talán azért nem válaszol senki, mert nem értik az írásaid, annyira "magyartalanul" írsz.
(#) Arpika92 hozzászólása Jan 3, 2012 /

fkosa irta, hogy az LM2941 helyett elég egy tranzisztor (pl. BC337) meg egy bázis ellenállást? Erre szeretnek egy rajzot, mert sehogysem ertem...
(#) pcroland válasza Arpika92 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Pl. most sincs lezárva a mondat. X alkatrész helyett elég egy Y alkatrész meg egy bezis ellenállást? Ellenállást mi...?
(#) titi válasza Arpika92 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Telefonról netezek, így nemtudom megnézni a rajzot, hogy pontosan miről is van szó, illetve ezért képet se tudok mutatni, de nem értem mi nem világos azon, hogy fogsz egy tranzisztort, meg egy ellenállást, amit sorba kötsz a tranyó bázisával.
Továbbá azt is írta, hogy:
"pl. úgy, ahogy a rotor primer tekercse (csak soros dióda nélkül)"
(#) Hp41C válasza Arpika92 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

A motor közvetlenül csatlakozzon a +12V -ra, a motor negatív kivezetése menjen a NPN tranzisztor kollektorára. Egy diódát is köss be a motorral párhuzamosan, normál működésnél zárva legyen. A NPN tranzisztor bázisa egy 1k ellenállással menjen arra a vezetékre, ami a LM2941 vezérlő lábára menne.
(#) janocsi válasza Arpika92 hozzászólására (») Jan 6, 2012 /

Szia Arpika92!

Ha csak az lenne a gond, hogy nem tudsz beszerezni LM2941 IC-t, akkor egy helyettesítő kapcsolással ki tudod váltani. Igaz, lényegesen több alkatrészt igényel, de pontosan úgy működik a motor szabályozása, be/ki kapcsolása a bázisáramkörbe építve.
(Annyit érdemes tudni a vezérlésről a PIC felől, hogy a 10. lábról magas szint jön, erre van ez a kapcsolás is kialakítva.)
(#) fkosa válasza Arpika92 hozzászólására (») Jan 6, 2012 /

Ne haragudj, az ünnepeket pihenéssel töltöttem.
Mellékeltem egy pdf-et, rajta a tranzisztorral.

A PIC standby módban ad 5V-ot ad a 10-es kimenetre (RB4), ezért egy kis program módosítást is kell csinálni (mellékeltem)

ezen felül 2 dologra figyelj oda:
1. a BC337 max. 800mA-t bír el. Ez egy ventilátor motor esetén általában elég (ált. 100-450mA között mozognak azok a ventilátorok, amit az órához használni lehet). Ha nagyon melegszik, esetleg válassz combosabb tranzisztort - pl. BD sorozatból)
2. lehetőleg magas áramerősítési tényezőjű tranzisztort válassz (hFE), mivel a PIC kimenete nem terhelhető korlátlanul
Még egy dolog: így a ventilátor sebessége nem szabályozható (illetve ha PWM-et programozol a PIC kimenetére, akkor igen)

Még egy apróság: az infra LED-et áttettem a 6-s lábra, így a PIC soros portja szabaddá vált. Mivel ez TTL szintű, csak SZINTILLESZTÉSSEL KÖTHETŐ A PC SOROS PORTJÁRA (ha csak nem a füst a cél). Erre sok megoldás van (PL. MAX232).

Próbáld ki, szerintem így működnie kell.
(#) Arpika92 válasza fkosa hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Koszi szepen a segitseget.
(#) titi11 hozzászólása Jan 8, 2012 /

sziasztok tudna nekem valaki segiteni ? van egy bp 103-3 foto vevö tranyó enek 3-rom lába van és nem tudom hogy kell bekötni a propeller panelra?
(#) Hp41C válasza titi11 hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Szia!

Itt az adatlapja, a bázisát nem kell bekötni.

köszönöm a segitséged! a bázisa a középső láb lesz

távirányitó nélkül is kellene valamit kijeleznije az orának?
(#) Moderátor hozzászólása titi11 hozzászólására (») Jan 8, 2012

Légyszi tisztelj meg minket a mondat eleji nagybetűvel! Köszi!

Bocsás meg de a szemüvegem darabokra tört és csak jővő héten lesz kész nem tul sokatz látok abbol amitirok
(#) fkosa válasza titi11 hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

A távirányító ahhoz kell, hogy egyáltalán be tudd kapcsolni.

Nekem is lenne kérdésem:
a 886-oshoz nincs esetleg eladó NYÁK-ja valakinek? 1 vagy 2 db kellene.
(#) Arpika92 válasza fkosa hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Nagyabol igy lenne-e akkor a kapcsolasa, ha igy relevel oldom meg? Illetve akkor a nyakon mit kellene modositsak? Ittvanak a rajzok megkerlek rajzold a nyak rajzra hogy mit hogyan kene kossek.
Következő: »»   254 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem