Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   22 / 252
(#) erobi82 hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Üdv
Érdeklődnék, hogy csinált e már valamelyikőtök átjátszó vezérlőt?
Vagy mi lehet ebben a dobozba:Bővebben: Link
Gondolom, hogy hangfreki kapcsolhatja adásra a másik rádiót vagy valami hasonló elven működhet.
Pl.:GM300-nál oké, az ki van alakítva, csak összekötő kábel kell.
Kicsit drágának találom a 84USD-t
(#) ha4023 válasza barzoj hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Szia
Nekem nagyon sok és sokféle alkatrészem van. *
Gyula

* Privátban, vagy az apróban lehet üzletelni .
(#) pucuka válasza erobi82 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Átjátszó vezérlőt többféleképpen csinálhatsz.
1. Ha a vevő kimenetén megjelenik valamilyen beszédsávi jel, akkor az adót elindítja a VOX áramkör.
2. Ha a vevő vesz jelet, a zajzár áramkör elindítja az adót.
Ezeknek közös hátrányuk, hogy nem csak a hasznos jelet, a beszédet, hanem a zajokat, zavarokat is átjátszák. ezért intelligens átjátszó kapcsolókat használnak.
3. Az átjátszási kérelemhez sávonkívüli jelzéseket használnak, ez az ún. CTSS kód.
4. Ha az átjátszást csak meghatározott körben engedélyezett, akkor az előzőeken túl DTMF kódot is kell küldeni.
Az utóbbiakhoz az adó, és a vevő közé intelligens áramköröket kell illeszteni, a jelzések dekódolásához.
Rádió technikai szempontból az adó, és vevő antennát el kell választani egymástól, úgy hogy a keresztcsillapítás nagyobb legyen mint 60 dB. Ezt egy sávon bellül elég nehéz biztosítani, úgyhogy a linkelt esetben ha azonos sávúak a rádiók, biztosan nem fog működni.
(#) erobi82 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
CTCSS-t,meg DTMF-et nem akarok használni, jelenleg sincs. Nyílván ha zavartatás lenne esetleg a CTCSS-t lehetne alkalmazni minta ahogyan a sátoraljaujhelyi amatőr átjátszón is van.
Idézet:
„Rádió technikai szempontból az adó, és vevő antennát el kell választani egymástól, úgy hogy a keresztcsillapítás nagyobb legyen mint 60 dB. Ezt egy sávon bellül elég nehéz biztosítani,”

Ezt hogyan érted? Nyílván van egy vevőantenna, meg egy adóantenna, hozzátartozó rádióval, és nem szürőzött az antenna, hanem két külön antenna van. A két rádió frekije között(felmenő-lejövő) pedig 600kHz, illetve 70cm-en 1,6Mhz
(#) pucuka válasza erobi82 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
A 600 kHz, és az 1,6 MHz az a legkisebb frekvencia távolság, ahol jó minőségű szűrőkkel, (és külön antennákkal) biztosítható az adó kimenete, és vevő bemenete között a 60 dB -nél nagyobb elválasztás. Két külön antennával szűrő nélkül ekkora keresztcsillapítás nem biztosítható, egy telephelyen egy sávban levő antennákkal 20 - 30 db keresztcsillapítás biztosítható, reflektor fallal is csak max 40 dB. Mindenképpen szükség van szűrőzésre.
(#) barzoj válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Szia.! Köszi a segítséget, direkt hagytam ki a kérdésből a tápot, mert azt meg tudom oldani helyben.! Amit kritikusnak tartok, kondik forgók, csövek, foglalat.!
(#) erobi82 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Jelenlegi felállásban a 70centis átjátszó 2 antennás szűrő nélküli, éppen eldöcög. Viszont szintben van vagy 5 méter különbség a 2 antenna között.
A 2m-es szűrős valamint 1 antennás, na az se egyszerű eset.
Tehát a linkelt vezérlővel semmi baj ( az árán kívül ), csak az antennákra kell figyelni. Bár ha nem kell CTCSS, meg DTMF akkor szerintem olcsóbban is kihozható (pl.: hangfrekis VOX kapcsolással )
(#) pucuka válasza erobi82 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Ha a két antennát függőlegesen egymás alá spúrba teszed, lehet esélyed, de a távolságot úgy kell meghatározni 5 lambdán belül, hogy lambda negyed elektromos hosszra legyenek, vagy ennek páratlan többszöröseire, különben az adó, és vevő antennák csatolásban lesznek, és akkor az adó úgy leülteti a vevőt mint a huzat, nembeszélve a vevőoldali intermodulációról. Így érhető el a legnagyobb csillapítás a két antenna között. Az árbóc, és a rögzítés okozta reflexiók csökkentik a csillapítást. És a vevő antenna legyen legfelül.
(#) antikzsolt hozzászólása Dec 31, 2011 /
 
Buék mindenkinek. Szeretném megkérdezni hogy hol lehet letenni az amatőr rádiós vizsgát. Meg az is érdekelne hogy egy amatőr rádiós milyen rádiót használhat. Ha lehet típust is kérnék. Köszönöm.
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
Itt vannak a vizsgaidőpontok:
2012. évi vizsgaidőpontok
MRASZ-t vagy az NMHH-t kell keresni ez ügyben.
Amatőr rádiós az adóengedélyének megfelelő sávokban működő és a szabályokban meghatározott üzemmódú, teljesítményű adóvevő berendezést működtethet.
Ez lehet saját készítésű néhány ezer forintból, vagy gyári néhány tízezer forinttól a milliós nagyságrendig terjedő árú készülék. Típus van ezerféle.. Rövidhullámú, URH, kézi vagy mobil (fix), egysávos-többsávos.
Használt készülékek külföldön
Adóvevők (meg egyebek) belföldön
Új adóvevők
(#) Antennaman hozzászólása Jan 3, 2012 /
 
Sziasztok! A 80m-es sávban annak is a távíró szegmensében 3550KHz-en évek óta halljuk azt a nagy térerejű Sistergő, valami hivatalos adat forgalmi jelet (ha tudja valaki a pontos megfogalmazását jelezze!). OK, ezt már úgy-ahogy megszoktuk viszont mostanában hasonlóakat egyre gyakrabban és több frekvencián lehet hallani mint pl. 3505KHz-en DX szegmens, 3545KHz-en stb. Ki tud ezekről, hogy milyen jellegű adások, honnan adnak?
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Van egy rossz hírem. Az FNFT szerint a 3500 - 3800 kHz sáv nem kizárólagos amatőr sáv, így ebben a tartományban az amatőr felhasználáson kívül nempolgári célra állandóhelyű, és mozgó felhasználásra jelölhető ki frekvencia. Gondolom egyeztettek a Rádióamatőr szövetséggel.
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Kösz az infót. Ez tényleg nem jó hír. Ugyanis egyre gyakrabban fordulnak ezek elő a 80m-es sávban, nagyon szélesen nagy térerővel szinte szét verik az amúgy is gyenge jelek vételét. A különböző katonai adások is elő-elő fordulnak de azok csak random mikor épp gyakorlatoznak és pont ide esik a kiadott frekvenciájuk. Bár nem csoda ha másoknak is szemet szúr ez a kellemes frekvencia ráadásul mi távírósok egyre kevesebben vagyunk a sávokban.
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Nézd, ez egy meglehetősen értékes frekvenciasáv a közép, és rövidhullámú sáv határán. terjed, mint a nyavalyatörés, egyszerűen olcsón lehet nagy távolságú összeköttetéseket csinálni. Így van ez már elég régóta, csak volt egy kis szünet az átszervezések, technikai átállások miatt.
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Az bizony! Ma este is 3550KHz-n Moldovából a QRP BEACON adja, hogy 4 Wattal ad egy Dipól antennával miközben Magyarországon 9-es szignállal lehet venni. Én is ezt kedvelem ebben a sávban, hogy este főleg így télen, amikor nincs légköri vagy lokál zaj, akár mili Wattokkal lehet több ezer kilométeres összeköttetéseket létrehozni. Persze minden sávnak meg van a maga érdekessége.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Szia Gabi!
Ez a szépség benne!Ezért szeretem én is nagyon,és érdemes küzdeni ezért.
Üdv Csaba!
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Csak eléggé fel van kavarva az atmoszféra, mert míg 10 évvel ezelőtt télen csendes volt a 80m-es sáv most meg Novemberben is zivataros recsegéseket lehetett tapasztalni mint ha Április lett volna. Ettől eltekintve amikor csendesebb volt az éter a Baleár szigeteken kinn lévő Magyar stáb meghallotta 200 mili Wattos jeleimet. EA6/HA5RT kis csapata több alkalommal jól vettek persze éjjel és amikor pont kevesen hívták őket. Ezen kívül Norvégiából is jó riportokat kaptam még gratulált is a QRPP-hez az egyik LA állomás. Ami érdekes volt, hogy több Francia és német állomást én épp sejtettem, hogy engem hív alig tudtam levenni, ő meg 579-589-es riportot adott. Az UA3-as állomás Moszkva közeléből 70 mili Wattal adott, őt meg teljesen jól vettem végig. Szóval jó kísérletezni a rövid hullámokon.
(#) MaTe193 hozzászólása Jan 16, 2012 /
 
Sziasztok!
Nem vagyok normális ! Kaptam egy MAROS-D tip. adóvevőt, erre mit csinálok vele?! Elkezdem átalakítani átjátszó használatához. Most mondjátok meg, épelméjű az ilyen ? Gondoltam szólok,hátha valaki csinált már hasonló gaztettet és el tudna látni néhány jó tanáccsal!
73 de Máté.
(#) szendi001 válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Teljesen épelméjű vagy. Kvarcot cserélsz, vagy PLL-t teszel bele? Nekem is van 3 Titánom mérlegelve az hogy egyszer gipszes lábbal nem lesz jobb dolgom.
(#) MaTe193 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
PLL egy csöppet nagy falat nekem, kavicsot szeretnék cserélni, ha sikerül találnom megfelelőt. Mihez is kezdenénk a szürke téli estéken hasonló elfoglaltság nélkül?
(#) szendi001 válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Akkor vegyél DDS kitet. Ezzel a kavics alapharmonikusát be tudod vezetni.
(#) barzoj hozzászólása Jan 17, 2012 /
 
Sziasztok!
Szükségem lenne 2db GU50 foglalatra. Mivel még a találkozók nem indultak be, ezért írtam ide. 73' dx.
(#) Antennaman válasza barzoj hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
Szia barzoj! 28-án lesz a Puskásban Nosztalgia találkozó és persze boerse.
(#) erobi82 válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Maros D-k egyik rákfenéje, hogy a hangolótekercsek elég alaposan be vannak gyantával rögzítve. El lehet vele szöszmötölni, de javaslom, hogy amelyiket csavargatni akarod előtte pákával melegítsd meg, gyorsan tekerd ki majd valami "menetfúró" szerűséggel tisztítsd meg a furatot.
Esetleg ha van egy roncs készüléked amin lehet gyakorolni azzal kezd. Valamelyik RT-ben volt egy egész komplett leírás az áthangolásáról, de mivel meguntam, hogy a ferrit feje leszakadt így felhagytam vele.
(#) barzoj válasza barzoj hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Köszi az infót de Nyíregyháza egy kicsit távol van sajnos.!
(#) szendi001 válasza barzoj hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Akkor a radiotechnika.hu-n keress 2 db ot, el is postázzák. illetev a pannondxc a mássik.
(#) MaTe193 válasza erobi82 hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Hallottam/láttam már ezt a problémát, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem! Szerencsére van egy teljesen roncs is, azon majd kipróbálom, hogyan lehet a legkisebb roncsolással megcsinálni.
(#) Antennaman válasza barzoj hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Szia János!
Tán csak nem valami jó kis két csöves végfokot építesz?
Ha igen mivel hajtod meg, és mekkora powerrel?
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Pedig azok jó kis csövek ilyen célra ám!
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Naná, hogy jók nyűhetetlenek, akkora anódjuk van mint egy lavor. Amikor pirosan izzik is jól érzi magát. És főleg "ócsó"
Következő: »»   22 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem