Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   194 / 581
(#) zolika60 válasza huba hozzászólására (») Jan 13, 2012 /

Az biztosan jó. Bár van hőálló ragasztó is.
(#) MateKrisz válasza huba hozzászólására (») Jan 14, 2012 /

Szia,
Samott és szikkasztós nátron vízüveg a legjobb megoldás.
(#) bundibacsi hozzászólása Jan 15, 2012 /

Sziasztok!Van egy Pioneer A-450r erősítőm aminek a bemenet választója eléggé kopott.Kis tárcsákon vannak érintkezők kialakítva.Valakinek esetleg van jól bevált módszere az érintkezők felújítására?Sajnos a tisztítás és a kontakt spray már nem segít rajta.
(#) zolika60 válasza bundibacsi hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

Szét lehet szedni .s alkatrészenként takarítani, de igen macerás és az eredmény is bizonytalan. Bár már volt amikor nekem sikerült így megjavítani forgókapcsolót. A másik megoldás cserélni egy kapható típusra. Például:
(#) bundibacsi válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

Szétszedtem már 2-3 szor is teljesen darabokra és úgy tisztítottam meg.Kicsit bonyolultabb kapcsolóról van szó,mert motoros.Hát ha nagyon muszály lesz akkor átalakítom,de amígmég ide-oda forgatva használni tudom addig talán marad ez.
(#) zolika60 válasza bundibacsi hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

Talán ha a kiszerelt érintkezőket galvanizálnád, ehhez hasonló módon:Bővebben: Link Nem tudtam, hogy ez ilyen speciális darab.
(#) lac08 hozzászólása Jan 15, 2012 2 /

Régiség-imádók!
Hát ehhez mit szóltok?
Az Orion gyár 1950-ben Ráva néven kiadott néprádiója. Egy eléggé fapados kivitelű, (formájában az akkori kor szelleme) elvileg csupán 3 adó jött be rajta a körforgó választó-kapcsolóval (jobboldali gomb).
A rádió azonban mindmáig működik, bár már régóta nem az eredeti belseje van benne, hanem egy megbuherált, korszerűsített másik.
Maga a chassie alulemezből hajtogatott akármi, ezen van egy Tesla lemezjátszó transzformátora. Az egyenirányítás diódákkal, elkóval szűrten. Mellette egy uA723-mal és áteresztőtranzisztorral bonyolított stabilizált tápegység, külön feszültséggel a végfoknak és külön az egyebeknek, így pl. +33 V a tuner varicap-os hangolásához.
A rádió tunere egy Kleopátra tipusú Videoton sztereó rádióé, ezért a jobboldali gomb helipot rendszerű, 2x-es áttételű, nagy átfogású potenciométer.
A hangszinszabályzója fix értékekre beállított lepke-szabályzó uA741 IC-vel kialakítva, kisméretű NYÁK lemezen.
Végerősítője mono, tehát 1 db. TDA2003 IC által előállított (kb. 3 W-os) hangerősítése van.
A hangszórói:
- a nagyobbik (a mélyhang) egy japán hordozható magnós-rádióból kibányászott 4,5 W-os gumimembrános, míg magasnyomója kondenzátorosan kicsatolt kisméretű zártkosaras - egy kidobott régi csöves Orion TV-ből.
A ki-bekapcsoló és hangerőszabályzó potmétere viszont 1300-as Dacia ablaktörlőjének fordulatszám-ütemvezérlő szabályzójából származó.
A rádió hátoldalán van póthangszóró és tucheles magnó-kimenet, továbbá antennabemenet (az URH miatt) és egy duplasoros izostat kapcsoló, melyből az egyik sor az AFC-t hivatott ki-be kapcsolgatni, míg a másik az OIRT-CCIR sávváltó átkapcsolója. A rádió külleme eredeti ... és jól néz ki.
Szinte senki - aki ezeddig látta - egyszerűen nem akarta elhinni, hogy bekapcsolása után azonnal megszólal, tisztán szól és komoly hangerővel bír
s hogy egyáltalán üzemképes.

P6012761.JPG

(#) zolika60 válasza lac08 hozzászólására (») Jan 15, 2012 / 2

Egy bármilyen dobozba beszerelt olcsó tranzisztoros rádió is megszólalna azonnal. Nincs ebben semmi csodálatos. Az érdekes az volna, ha az eredeti belsejével szólna még.
(#) hatvanasjocó válasza lac08 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

A RÁVA a Philips utódja volt. Államosítás után a
" Philips gyártelepén készült készülékek RÁVA néven futottak tovább.A gyártás megindulásakor azonos külső kivitelben, alumíniumból préselt fémházban, de eltérő belső felépítéssel kezdte el gyártani az Orion és a Philips. A megmaradt példányok alapján talán az Orion gyárthatta a nagyobb mennyiséget, míg a Philips által gyártott példányok viselték a Philips, Siemens, Telefunken nevet, illetve később a RÁVA feliratot."
A fadobozos Néprádió biztos, hogy nem RÁVA!
Bővebben: Link
Rádiódnak a dobozon kívül semmi köze nincs a Néprádióhoz és véleményem szerint nem is ebbe a topikba való!
A RÁVA néprádiók alumínium dobozzal készültek.
(#) lac08 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jan 16, 2012 /

Mindenkitől elnézést kell kérnem, a rádióm valóban nem Ráva (bár amikor megkaptam, azt mondták rá és én ebben a hitemben voltam el ezeddig), hanem egy Orion 115 A http://www.postamuzeum.hu/exhibitions/gallery/5/1105.html

Igaza van a zolika60 nevű hozzászólónak is, valóban az lenne a sláger, ha eredetiben szólna ... de a belseje már régóta nincs meg, és amikor kaptam már akkor nagyon hiányosan volt benne. Valami csöves-tekercses akármi volt, de én azt kidobtam.
Mert nekem csupán a doboza volt érdekes.
Bár nem Sokol rádió van benne ügyesen elrejtve, hanem egy kis sajátkivitelezésű kézimunka, de azt hiszem, nekem talán így is megteszi.
(#) zolika60 válasza lac08 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /

Nincs miért elnézést kérned. a te rádiód és olyan amilyennek te szeretnéd. Csak arra akartam felhívni a figyelmed, hogy ez nem restaurálás, hanem nosztalgia vevő építés.
(#) frecsko válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /

A fíling :hawaii:
(#) bodgabo válasza lac08 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /

Azt a csöves-tekercses akármit nagyon kidobtad? Én nagyon örültem volna neki mondjuk csomagolási és postaköltségért. Még valami tranzisztoros, IC-s "akármit" is adtam volna cserébe...
(#) Gafly hozzászólása Jan 17, 2012 /

Ahogyan apám mondta annó: "Hogy nőne köröm a farkára"...

Klasszikus 24V/75W páka, seprűnyélből esztergált fogóval, benne famenet elöl és hátul (tehermentesítő céllal) hernyócsavarokkal. Kitépték belőle a vezetéket (pedig kicsi a réztartalma).
Első hernyócsavart ki tudtam csavarni (bár elég rozsdás volt).
A hátsó viszont dupla olyan vastag és még az "esztétika" miatt "folyékony fá"-val is kezelték hogy ne is lássák azt a rusnya csavart

Ezt hogy szedjem ki onnan??

Mielőtt nekiesek, három alternatíván gondolkozom:
- Oszlopos fúrógépen kifúrom hosszában a hátulról a vezeték helyét, majd keresztben csinálok egy új famenetet és hernyócsavart.
- Erőszakolom tovább a hernyócsavart és hátha ki tudom tekerni (famenet esetén jó ha megütöm pontozóval? Ugye nem véletlen van a "szerelő csavarhúzó"-ban végig vas... )
- Arra már nem emlékszem hogy vettem-e "betörött csavar kihajtó készletet", vagy csak akartam....

Bónusz csomag része, hogy mivel a fútőbetét két része pontosan egymás mellett van (és üvegcső a szigetelése ) mivel lehet szigetelni a "békebeli " érvéghüvelyt? Az a régi pamut "klasszikus fekete szigszalag" már nem létezik szerintem, pedik ezzel volt szigetelve...
(#) Molnár Gergely hozzászólása Jan 17, 2012 /

Sziasztok.volna egy ojan gondom,hogy van egy orion 442-es tipusú ,működőképes rádióm.Most vettem és keztem el restaurálni,de a második középhullám skála üvegje hiányzik.előlről nézve bal oldalrol a harmadik. ha valakinek van ijen rádiója azt kérem hogy erről a skálárol küldjön nekem képeket.megpróbálom újra megcsinálni.www.molnargeri@citromail.hu
(#) Janó bácsi válasza Gafly hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Én a berohadt csavarokat fel szoktam melegíteni egy hegyes pákával, vagy egy hegyesre hajtott pisztolypáka drótjával. Próbáld meg addig melegíteni, míg a fa füstölni kezd, és akkor talán kijön. A szigetelésre hőálló varnis csövet használj, villanyszerelési boltokban kapható, bojlerekhez, vasalókba, villanymelegítőbe, sütőkbe, szokták használni.
(#) gkari válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Jan 18, 2012 / 1

Az az érzésem, hogy pontosan ez a téma ezen a topicon már korábban szerepelt, olvass vissza!
Üdv!
(#) MateKrisz hozzászólása Jan 18, 2012 /

Sziasztok,
Csak érdeklődni szeretnék, hogy egy csővizsgálatért kb. mennyit lehet elkérni? Van egy Hickok 539C-s műszerem amivel gyakorlatilag a cső összes paraméterét meg tudom mérni/vizsgálni.
(#) kadarist válasza MateKrisz hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Ebből úgysem számíthatsz jelentősebb bevételre, úgyhogy végezd ingyen ezt a tevékenységet.
(#) gabusman válasza MateKrisz hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Érdekesebb kérdés lenne, hogy vajon mekkora igény lenne rá? Kevés lehet az az amatőr, aki a saját 1-2, 10-20 csövét, ha építget javítgat, restaurál, ne tudná maga kiméregetni, ha akarja. Későn került hozzád a masina. Úgy 30-50 éve kellett volna. Akkor talán elmehettél volna egy-egy nagyobb szervizbe, időnként az összegyűlt kicserélt csöveket átnézni. Ez már csak műemlék, de szép, vigyázz rá!
(#) MateKrisz válasza kadarist hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Szia,
Én is tudom, hogy nem ebből fogok meggazdagodni, nem is számítottam rá, csak érdeklődtem mi is a tarifa
(#) MateKrisz válasza gabusman hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Szia, Hát igen ilyen szempontból szívesen élnék kicsit korábban ha lehetséges lenne Én főként zenészekre gondoltam ill. egyre többen keresnek olyanok akik csöves cuccokkal foglalkoznak, de nincs olyan műszerük amivel mondjuk a rácsok közt tudnak mérni, vagy mondjuk emissziót, gázasságot tudják vizsgálni.
(#) MateKrisz válasza gabusman hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Félkészen küldtem el a hozzászólásom itt a folyt. köv.
Szóval műszerparkom büszkesége ez a csővizsgáló, vigyázok rá nagyon.
Mondjuk csak érdekességképpen, már vizsgáltam jópár csövet NOS csöveknél 10ből 2 megy át a teszteken, az új gyártású csöveknél valamivel jobb az arány ott kb. 10ből 4-re kell azt mondanom hogy valamely paraméter nem jó. Most vagy a műszer nagyon szigorú, vagy az új gyártású csövek minősége már nem a régi amit elvárna az ember.
(#) maci80 hozzászólása Jan 21, 2012 /

Sziasztok! A képen látható egy érdekes kapcsolás. Véleményeket kérek róla.

rt1959XXX.jpg

(#) hatvanasjocó válasza maci80 hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Készítsd el, hasznos segédeszköz. A cikkben leírtak helytállóak. Hozzáteszem még, hogy a hangfrekvenciás fokozatokban már nem alkalmas indikálásra.
(#) maci80 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Elkészítettem, de sajnos fülesem nincs, az erősítőm nem is reagál rá, de még a detektoros rádiót sem erősíti.
Keresek majd a lomok között kis rádiót, és megpróbálom azzal összehozni az erősítést. Ami lehet talán jobb is mint a füles, hiszen mi van akkor ha a testen ott a fázis!?
(#) zolika60 válasza maci80 hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Javításhoz leválasztó trafó mindenképp ajánlott.
(#) _BiG_ válasza maci80 hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Használj leválasztó trafót (200 - 300W) a rádió javításakor - ez mindig célszerű, de az U-csöves rádióknál szinte kötelező. Annyira nem drága, mint az életed...

Mint látod a rajzon, 2-4 kOhmos fejhallgató kell hozzá!
Ez erősíteni nem fog!

Ha ilyen fülesed nincs ("vakerán" volt ilyen, érdemes nézelődni), akkor magad is tudsz barkácsolni egyet: rendes dinamikus fejhallgatóból, ha rossz a tekercse, vagy nem sajnálod szétszedni, akkor az lesz az alap. A tekercses-membrános részt kiszerelve egy-egy piezo-telefonhallgatót (2,5 - 3 cm átmérőjű, Lomexben láttam) építhetsz be. A hallgatókat párhuzamosan kapcsold.

Mivel piezo, nem vezeti az egyenáramot, nem terheli le a diódát.
(#) gabusman válasza maci80 hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Mostani fülesek nem alkalmasak ide, akkoriban (de ez a leirásban is szerepel 2-4 kilós(Ohm) fejhallgatók voltak. Esetleg megpróbálhatsz egy tranzisztoros készülékből kitermelt kimenőtrafóval. Érdekes kis masina, de a gyakorlatban egy csöves rádióban való hibakereséshez nem sokkal komolyabb, mintha egy szigeteltnyelű csavarhúzóval mész végig, - visszafelé, végcső rácsától kf-eken, sorban a keverőig, működő fokozatnál jól hallható, hoyg működik.
(#) gabusman válasza gabusman hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Egyébként a leválasztó trafó nem igazán hasznos, egyrészt maga a táptrafó is leválaszt a hálózatról, másrészt magán a sasszin is találhatsz egymástól akár 300 V-ra levő pontokat. Inkább arra figyelj, hogy hová nyúlsz, hogy Te magad szigetelve légy a földtől (nem szerelünk kő-, vagy petonpadlós helyiségben vasasztalon, stb). Ha eleget foglalkozol ilyesmivel, előbb-utóbb úgyis megszokod, hogy időnként megráz!
Következő: »»   194 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem