Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Az biztosan jó. Bár van hőálló ragasztó is.
Szia,
Samott és szikkasztós nátron vízüveg a legjobb megoldás.
Sziasztok!Van egy Pioneer A-450r erősítőm aminek a bemenet választója eléggé kopott.Kis tárcsákon vannak érintkezők kialakítva.Valakinek esetleg van jól bevált módszere az érintkezők felújítására?Sajnos a tisztítás és a kontakt spray már nem segít rajta.
Szét lehet szedni .s alkatrészenként takarítani, de igen macerás és az eredmény is bizonytalan. Bár már volt amikor nekem sikerült így megjavítani forgókapcsolót. A másik megoldás cserélni egy kapható típusra. Például:
Szétszedtem már 2-3 szor is teljesen darabokra és úgy tisztítottam meg.Kicsit bonyolultabb kapcsolóról van szó,mert motoros.Hát ha nagyon muszály lesz akkor átalakítom,de amígmég ide-oda forgatva használni tudom addig talán marad ez.
Talán ha a kiszerelt érintkezőket galvanizálnád, ehhez hasonló módon:Bővebben: Link Nem tudtam, hogy ez ilyen speciális darab.
Régiség-imádók!
Hát ehhez mit szóltok? Az Orion gyár 1950-ben Ráva néven kiadott néprádiója. Egy eléggé fapados kivitelű, (formájában az akkori kor szelleme) elvileg csupán 3 adó jött be rajta a körforgó választó-kapcsolóval (jobboldali gomb). A rádió azonban mindmáig működik, bár már régóta nem az eredeti belseje van benne, hanem egy megbuherált, korszerűsített másik. Maga a chassie alulemezből hajtogatott akármi, ezen van egy Tesla lemezjátszó transzformátora. Az egyenirányítás diódákkal, elkóval szűrten. Mellette egy uA723-mal és áteresztőtranzisztorral bonyolított stabilizált tápegység, külön feszültséggel a végfoknak és külön az egyebeknek, így pl. +33 V a tuner varicap-os hangolásához. A rádió tunere egy Kleopátra tipusú Videoton sztereó rádióé, ezért a jobboldali gomb helipot rendszerű, 2x-es áttételű, nagy átfogású potenciométer. A hangszinszabályzója fix értékekre beállított lepke-szabályzó uA741 IC-vel kialakítva, kisméretű NYÁK lemezen. Végerősítője mono, tehát 1 db. TDA2003 IC által előállított (kb. 3 W-os) hangerősítése van. A hangszórói: - a nagyobbik (a mélyhang) egy japán hordozható magnós-rádióból kibányászott 4,5 W-os gumimembrános, míg magasnyomója kondenzátorosan kicsatolt kisméretű zártkosaras - egy kidobott régi csöves Orion TV-ből. A ki-bekapcsoló és hangerőszabályzó potmétere viszont 1300-as Dacia ablaktörlőjének fordulatszám-ütemvezérlő szabályzójából származó. A rádió hátoldalán van póthangszóró és tucheles magnó-kimenet, továbbá antennabemenet (az URH miatt) és egy duplasoros izostat kapcsoló, melyből az egyik sor az AFC-t hivatott ki-be kapcsolgatni, míg a másik az OIRT-CCIR sávváltó átkapcsolója. A rádió külleme eredeti ... és jól néz ki. Szinte senki - aki ezeddig látta - egyszerűen nem akarta elhinni, hogy bekapcsolása után azonnal megszólal, tisztán szól és komoly hangerővel bír s hogy egyáltalán üzemképes.
Egy bármilyen dobozba beszerelt olcsó tranzisztoros rádió is megszólalna azonnal. Nincs ebben semmi csodálatos. Az érdekes az volna, ha az eredeti belsejével szólna még.
A RÁVA a Philips utódja volt. Államosítás után a
" Philips gyártelepén készült készülékek RÁVA néven futottak tovább.A gyártás megindulásakor azonos külső kivitelben, alumíniumból préselt fémházban, de eltérő belső felépítéssel kezdte el gyártani az Orion és a Philips. A megmaradt példányok alapján talán az Orion gyárthatta a nagyobb mennyiséget, míg a Philips által gyártott példányok viselték a Philips, Siemens, Telefunken nevet, illetve később a RÁVA feliratot." A fadobozos Néprádió biztos, hogy nem RÁVA! Bővebben: Link Rádiódnak a dobozon kívül semmi köze nincs a Néprádióhoz és véleményem szerint nem is ebbe a topikba való! A RÁVA néprádiók alumínium dobozzal készültek.
Mindenkitől elnézést kell kérnem, a rádióm valóban nem Ráva (bár amikor megkaptam, azt mondták rá és én ebben a hitemben voltam el ezeddig), hanem egy Orion 115 A http://www.postamuzeum.hu/exhibitions/gallery/5/1105.html
Igaza van a zolika60 nevű hozzászólónak is, valóban az lenne a sláger, ha eredetiben szólna ... de a belseje már régóta nincs meg, és amikor kaptam már akkor nagyon hiányosan volt benne. Valami csöves-tekercses akármi volt, de én azt kidobtam. Mert nekem csupán a doboza volt érdekes. Bár nem Sokol rádió van benne ügyesen elrejtve, hanem egy kis sajátkivitelezésű kézimunka, de azt hiszem, nekem talán így is megteszi.
Nincs miért elnézést kérned. a te rádiód és olyan amilyennek te szeretnéd. Csak arra akartam felhívni a figyelmed, hogy ez nem restaurálás, hanem nosztalgia vevő építés.
Azt a csöves-tekercses akármit nagyon kidobtad? Én nagyon örültem volna neki mondjuk csomagolási és postaköltségért. Még valami tranzisztoros, IC-s "akármit" is adtam volna cserébe...
Ahogyan apám mondta annó: "Hogy nőne köröm a farkára"...
Klasszikus 24V/75W páka, seprűnyélből esztergált fogóval, benne famenet elöl és hátul (tehermentesítő céllal) hernyócsavarokkal. Kitépték belőle a vezetéket (pedig kicsi a réztartalma). Első hernyócsavart ki tudtam csavarni (bár elég rozsdás volt). A hátsó viszont dupla olyan vastag és még az "esztétika" miatt "folyékony fá"-val is kezelték hogy ne is lássák azt a rusnya csavart Ezt hogy szedjem ki onnan?? Mielőtt nekiesek, három alternatíván gondolkozom: - Oszlopos fúrógépen kifúrom hosszában a hátulról a vezeték helyét, majd keresztben csinálok egy új famenetet és hernyócsavart. - Erőszakolom tovább a hernyócsavart és hátha ki tudom tekerni (famenet esetén jó ha megütöm pontozóval? Ugye nem véletlen van a "szerelő csavarhúzó"-ban végig vas... ) - Arra már nem emlékszem hogy vettem-e "betörött csavar kihajtó készletet", vagy csak akartam.... Bónusz csomag része, hogy mivel a fútőbetét két része pontosan egymás mellett van (és üvegcső a szigetelése ) mivel lehet szigetelni a "békebeli " érvéghüvelyt? Az a régi pamut "klasszikus fekete szigszalag" már nem létezik szerintem, pedik ezzel volt szigetelve...
Sziasztok.volna egy ojan gondom,hogy van egy orion 442-es tipusú ,működőképes rádióm.Most vettem és keztem el restaurálni,de a második középhullám skála üvegje hiányzik.előlről nézve bal oldalrol a harmadik. ha valakinek van ijen rádiója azt kérem hogy erről a skálárol küldjön nekem képeket.megpróbálom újra megcsinálni.www.molnargeri@citromail.hu
Én a berohadt csavarokat fel szoktam melegíteni egy hegyes pákával, vagy egy hegyesre hajtott pisztolypáka drótjával. Próbáld meg addig melegíteni, míg a fa füstölni kezd, és akkor talán kijön. A szigetelésre hőálló varnis csövet használj, villanyszerelési boltokban kapható, bojlerekhez, vasalókba, villanymelegítőbe, sütőkbe, szokták használni.
Az az érzésem, hogy pontosan ez a téma ezen a topicon már korábban szerepelt, olvass vissza!
Üdv!
Sziasztok,
Csak érdeklődni szeretnék, hogy egy csővizsgálatért kb. mennyit lehet elkérni? Van egy Hickok 539C-s műszerem amivel gyakorlatilag a cső összes paraméterét meg tudom mérni/vizsgálni.
Ebből úgysem számíthatsz jelentősebb bevételre, úgyhogy végezd ingyen ezt a tevékenységet.
Érdekesebb kérdés lenne, hogy vajon mekkora igény lenne rá? Kevés lehet az az amatőr, aki a saját 1-2, 10-20 csövét, ha építget javítgat, restaurál, ne tudná maga kiméregetni, ha akarja. Későn került hozzád a masina. Úgy 30-50 éve kellett volna. Akkor talán elmehettél volna egy-egy nagyobb szervizbe, időnként az összegyűlt kicserélt csöveket átnézni. Ez már csak műemlék, de szép, vigyázz rá!
Szia,
Én is tudom, hogy nem ebből fogok meggazdagodni, nem is számítottam rá, csak érdeklődtem mi is a tarifa
Szia, Hát igen ilyen szempontból szívesen élnék kicsit korábban ha lehetséges lenne Én főként zenészekre gondoltam ill. egyre többen keresnek olyanok akik csöves cuccokkal foglalkoznak, de nincs olyan műszerük amivel mondjuk a rácsok közt tudnak mérni, vagy mondjuk emissziót, gázasságot tudják vizsgálni.
Félkészen küldtem el a hozzászólásom itt a folyt. köv.
Szóval műszerparkom büszkesége ez a csővizsgáló, vigyázok rá nagyon. Mondjuk csak érdekességképpen, már vizsgáltam jópár csövet NOS csöveknél 10ből 2 megy át a teszteken, az új gyártású csöveknél valamivel jobb az arány ott kb. 10ből 4-re kell azt mondanom hogy valamely paraméter nem jó. Most vagy a műszer nagyon szigorú, vagy az új gyártású csövek minősége már nem a régi amit elvárna az ember.
Sziasztok! A képen látható egy érdekes kapcsolás. Véleményeket kérek róla.
Készítsd el, hasznos segédeszköz. A cikkben leírtak helytállóak. Hozzáteszem még, hogy a hangfrekvenciás fokozatokban már nem alkalmas indikálásra.
Elkészítettem, de sajnos fülesem nincs, az erősítőm nem is reagál rá, de még a detektoros rádiót sem erősíti.
Keresek majd a lomok között kis rádiót, és megpróbálom azzal összehozni az erősítést. Ami lehet talán jobb is mint a füles, hiszen mi van akkor ha a testen ott a fázis!?
Javításhoz leválasztó trafó mindenképp ajánlott.
Használj leválasztó trafót (200 - 300W) a rádió javításakor - ez mindig célszerű, de az U-csöves rádióknál szinte kötelező. Annyira nem drága, mint az életed...
Mint látod a rajzon, 2-4 kOhmos fejhallgató kell hozzá! Ez erősíteni nem fog! Ha ilyen fülesed nincs ("vakerán" volt ilyen, érdemes nézelődni), akkor magad is tudsz barkácsolni egyet: rendes dinamikus fejhallgatóból, ha rossz a tekercse, vagy nem sajnálod szétszedni, akkor az lesz az alap. A tekercses-membrános részt kiszerelve egy-egy piezo-telefonhallgatót (2,5 - 3 cm átmérőjű, Lomexben láttam) építhetsz be. A hallgatókat párhuzamosan kapcsold. Mivel piezo, nem vezeti az egyenáramot, nem terheli le a diódát.
Mostani fülesek nem alkalmasak ide, akkoriban (de ez a leirásban is szerepel 2-4 kilós(Ohm) fejhallgatók voltak. Esetleg megpróbálhatsz egy tranzisztoros készülékből kitermelt kimenőtrafóval. Érdekes kis masina, de a gyakorlatban egy csöves rádióban való hibakereséshez nem sokkal komolyabb, mintha egy szigeteltnyelű csavarhúzóval mész végig, - visszafelé, végcső rácsától kf-eken, sorban a keverőig, működő fokozatnál jól hallható, hoyg működik.
Egyébként a leválasztó trafó nem igazán hasznos, egyrészt maga a táptrafó is leválaszt a hálózatról, másrészt magán a sasszin is találhatsz egymástól akár 300 V-ra levő pontokat. Inkább arra figyelj, hogy hová nyúlsz, hogy Te magad szigetelve légy a földtől (nem szerelünk kő-, vagy petonpadlós helyiségben vasasztalon, stb). Ha eleget foglalkozol ilyesmivel, előbb-utóbb úgyis megszokod, hogy időnként megráz!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |