Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Miliohm mérő előtét digitális műszerhez
Lapozás: OK   1 / 2
(#) frici.hu hozzászólása Jan 26, 2012 /

Sziasztok!

Egy egyszerű olcsó kapcsolás érdekelne, ami azért nem túl pontatlan és multiméterhez köthető, mondjuk például áramgenerátoros.
Köszi!
Üdv: Frici
(#) kadarist válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 26, 2012 / 1

Szia!
Böngéssz ezek közül: Bővebben: Link
Egy frappáns: Bővebben: Link
(#) frici.hu válasza kadarist hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Köszönöm kadarist, pont erre gondoltam, a Wein hidhoz nincs kedvem, viszont az LM317-es áramgenerátoros tetszik (őszintén szólva ugyanerre gondoltam közben)!
Köszike!
(#) Inhouse válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 26, 2012 1 /

Szerdán felmerült már egy másik topicban.

1A-es áramgenerátor, kicsit feljebb van egy 7805-el is

Üdv
Inhouse
(#) frici.hu válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Köszi, de olvasd el a címet!
(#) idlob válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Olvasd el, hogy mit linkeltek.
(#) frici.hu válasza idlob hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Ne már.... küldj rá te 1A-t egy SMD-re!
Én maradok a 100mA-nál köszi!
kadarist válaszát helyezem előtérbe...
(#) idlob válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Szó nem volt SMD-ről.
Szó nem volt arról, hogy 1A-es verziót kell választanod.
Bár nyugodtan használhatnál, hiszen milliohm mérőt 1 Ohm alatti tartományban szokás használni, egy 0,1 Ohmos 0805-ös ellenállás gond nélkül eldisszipál 0,1W-ot.
(#) Sly hozzászólása Jan 27, 2012 /

Sziasztok.Szükségem lenne egy feszültség mérő "előtétre" lm3915-elé.Körülbelül 10mV-tol kellene hogy mérjen 8 voltig.Egy pár hozzászolással feljebb van egy link ahol megvan valositva ez 741-el de nekem elemröl menne a cucc és jolenne ha nem szimmetrikus táp kellene neki hanem sima.Tudom meglehetne oldani negativ fesz. stabilizátorral de ha lehetne akkor másképp jobb lenne.Ha tudtok ilyen kapcsolást kérlek segitsetek!Köszönöm.
(#) Inhouse válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Senki nem tudja kitalálni azt, amit nem írsz le. Kérdezni is tudni kell, és azt is, hogy a segítség értékelendő, az agresszivitás kerülendő...topic szabályzat nélkül is, csak úgy logikailag, emberileg.

Üdv
Inhouse
(#) frici.hu válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 27, 2012 1 /

Rendben Inhause, akkor felteszem a kérdést az igényeidnek megfelelően!
Sziasztok!
Szükségem lenne egy olyan miliohm mérő adapterre ami; 9V-ról működik, áramgenerátoros, LM317-es IC-vel működik, 100mA-t állít elő, digitális műszerhez csatlakoztató, a mérési tartománya 1Ohm alatti, SMD-t is lehessen vele mérni, egyszerű legyen, legyen benne két ellenállás, ne legyen nehéz összerakni, nagyjából pontos legyen, a műszer 2V-os-200mV-os mérőállásban mutassa a mért értéket! Jaj és a lényeg majdnem lemaradt, ha már ezt mind tudom össze is rakom! Rövden nem kérdeztem semmit, mert mindíg van olyan ember aki az élő fába is beleköt!
Hadd ne mondjak rád semmit Inhause, lehetőleg kötözködj mással, köszike!
Köszönöm kadarist, te egy segítőkész értelmes ember vagy!
(#) frici.hu válasza Sly hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Szia Sly!
Itt az adatlapja: http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/nationalsemiconductor/DS0...04.PDF
Kérdésem a következő: Egyenfeszültség mérés vagy váltakozó? A 10mV-os alsó méréshatár nagyon fontos, mert nem tudom, hogy addig ki-e lehet terjeszteni?!
(#) Sly válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Szia!Egyenfeszültség mérésre kellene.
(#) pucuka válasza Sly hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Akkor olvasd el alaposan, figyelmesen az adatlapot. Nem kell hozzá előtét erősítő, a kijelzés 3 dB ledenként, mert hogy logaritmikus a kijelzés. Ha nagyobb felbontás kell, akkor kettőt, max hármat lehet összekapcsolni. Akkor már kell egy erősítő is, és annak +/. táp kell, ha nullától akarsz egyen szintet mérni, ill, kijelezni.
(#) frici.hu válasza Sly hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Akkor azt hiszem nem lesz gond, viszont az alsó határérték beállításával meg fogy gyűlni a bajod. Az alapkapcsolásban szereplő R1-R2 tagokkal tudod valamennyire beállítani a mérni kívánt értéket, alapértelmezésben 1,2V-12V-ig.
(#) pucuka válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Hát, nem egészen. Azzal, a referencia feszültséget állítod be, ami a referencia osztó feszültségét, és ezzel a felső méréshatárt állítja. Ilyen formán a mérési tartomány 0 - 1,2; valamint 0 - 12 V között állítható, és a kijelzés 3 d B/LED lépésben lesz 0 V, és a beállított Vref között.
(#) frici.hu válasza pucuka hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Opsz.. tényleg, igazad van. Akkor az adatlapi kapcsolást építi meg és kész is van. Ha jól látom az alapkapcsolás értékeivel 1-10V-ig mér. Jól tudom, hogy ez az IC alkalmas pontszerű kijelzésre is (egyszerre 1 led)?
Akkor lehet az UAA180-asnál van alsó limit... bár már ebben is kételkedem.
(#) pucuka válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Alkalmas, pont (dot) és sávos (bar) kijelzésre is. Az UAA 170 /180 is nullától mért (+/- offset).
(#) frici.hu válasza pucuka hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Köszike... van itthon kettő kész (UAA180-as) kijelzőm, majd előveszem, a rajz rég elkallódott valahol.
Viszont megtaláltam az LM3914-esem rajzát, ezen mégis van alsó méréshatár beállítás.

DSC00617.JPG

(#) Inhouse válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Sajnálom, hogy nincs a környezetedben senki (sajnos itt a fórumon sem), aki a helyes ösvényre igazítana. Maradjunk annyiban, hogy kerüllek mostantól...aludtam rá egyet, és bár a véleményem nem változott, nagyon (de nagyon) finoman fogalmaztam.
Ha nem tudod leírni, hogy mit akarsz, ne várj neked megfelelő segítséget. Alakítottam ki némi képességet mások fejébe látáshoz, de minden részlethez ez nem mindig elég.
Ha kapsz egy lehetséges megoldást, az lehet konkrét, vagy csak útmutató, alakítható úgy, hogy neked jó legyen. Pl. ha neked SMD cucchoz kell és nem akarsz 1A-t folyatni, akkor kicserélsz egy nyamvadt ellenállást és kész, gondolom nem okoz gondot a te tudásoddal...csak az, hogy ohm törvénye alapján lemérj egy kisértékű ellenállást...

Üdv
Inhouse
(#) frici.hu válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Szia!
Tényleg barátian: csak annyit írtam, kadarist válasza tökéletesen megfelel nekem.
Lehet ez a tipikus "két okos nem fér meg egy csárdában esete"...
Ne kerülj, ezt nem várom el senkitől... majd inkább odafigyelek mit írok.
Kellemes napot!
(#) pucuka válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Nem tudom, hogy mit olvasol (megint). A Features között ott szerepel: " Inputs operate down to ground "
Az a tény hogy a bemeneten feszültség osztót alkalmazol, ezen a tényen nem változtat.
De ez már az általad nyitott (nem is tudom miért, mert a téma elfért volna az ellenállások mérése topikban is) topikban meglehetősen OFF, és jobb lenne a kivezérlés mérők topikjában tárgyalni, ahová való.
Arra pedig, hogy személyeskedő szemtelen legyél, nem hatalmazott fel senki, arra pedig ügyelj, hogy csak akkor válaszolj kérdésre, ha biztos tudod a választ. Egyébként kérdezz.
(#) frici.hu válasza pucuka hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Nem értelek bocsi....
A kijelző kérdést nem én tettem fel...
A kérdező az LM3915-ről kérdezett, ennyire futotta a tudásomból, előkapartam neki gy rajzot ami nálam működött, segítő szándékkal, csak mert felmerült a mérés alsó határa.
A személyeskedés témát hagyjuk már...
Igen OFF-os a téma, igazad van, majd kimoderálják, ahogyan a topik témája is áthelyezhető.
Kellemes napot neked is!
(#) Sly hozzászólása Jan 28, 2012 /

Sziasztok.Akkor pontosan melyik kapcsolást is épitsem meg?Mert van egy pár.Egyébként elmondom hogy mire is kell a müszer hogy tisztában legyetek vele és hogy esetleg jo uton haladok e vagy egy egészen másik lenne a járható ut.Egy fa nedvességmérőt épitek és először egy 200mohm méréshatáru "előtéttel" próbálkoztam amit proli007 tett fel egyszer ide de ez a méréshatár kevének bizonyult és ezért egy két méréssel rájöttem hogy ha fix8 voltot vezetek a fába egy szegen keresztül és mellette 2-2.5 cm-re egy másik szeget verek és azon mérem a feszültséget akkor az értékek ugy alakultak hogy a nagyon száraz fában kb 10mV-ot mértem a szinte teljensen nedvesben pedig 7-7.5 voltot.Szerintetek ez igy rendben van?Mármint az elv ahogy mérni akarok?Szerintem igy lenne a legegyszerübb és a legolcsóbb a kivitelezés (nem saját részre csinálom)mivel ha már 1-2gohm-ot kellene mérni akkor már elég sok probléma állna fenn...
(#) frici.hu válasza Sly hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Így már csak kicsit oOFF-os a kérdésed.
Elméletem szerint, ki kellene bővíteni a méréshatárt, hogy a kisebb értékeknél pontosabban mérhess, erre is van kapcsolás az adatlapon.
Más kérdés az, hogy maga a nedvesség milyen jellegű, mert a folyadékok vezetési képessége változó.
A mérési módszeren is csiszolni kellene talán kicsit, pl. egy beszúró eszközt készíteni ami állandó távolságra és állandó mélységre "hatol" a mérendő anyagba.
A helyedben a kardist féle kapcsolást építeném meg és "ugyanúgy" digitális mérőműszerrel mérném, ha nekem kellene egy ilyen készülék.
(#) frici.hu válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Üdv!
pucuka és inhause-al folytatott eszmecsere után, megoldásnak látszik mindkét kapcsolás (1A-es inhause és 0,1A-es kadarist által javasolt) áramgenerátor ötvözése egy kapcsoló váltásával, így kis teljesítményű ellenállások is épen maradhatnak.
Köszi mindenkinek!
(#) Tibipapa hozzászólása Jan 31, 2012 /

Üdv. mindenkinek.
Egy kérésem lene, van nekem egy zsalumozgatóm.
Ez 0-tól 90°ig forog a vezérlő feszt.től függöen.
A bemenet pár mA. és +1V -tól 10V (DC) ig, szőgelfordulás a feszt. től függ. Van egy hőérzékelő elem K tipus (0-1000°C) ezt a kazán fűstcsővébe raknám.
250°C nál 9,2 mV ad, 220°C nál 8mV és 160°C nál 5,5mV ad le.
Tehát a hőelemmel a zsalumozgatót szeretném szabályozhatóan vezérelni lineárisan.
Ehez kérném a segitségeteket ha tudnátok egy kapcsolásirajzot közölni.
Köszönöm elöre is.
(#) llaci56 válasza Tibipapa hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Szerintem egy miliohm mérő előtéttel meg tudod oldani.
(#) frici.hu válasza Tibipapa hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Üdv!
Szerintem a miliohm mérő előtét erre nem jó...
Egy egyszerű tranzisztoros DC erősítőt javasolnék , az adott célra kiszámított (leszimulálva) munkapont beállítással.
(#) Tomi79 válasza frici.hu hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

(Bocsánat előre mindenkitől, ha valamit nem jól csinálnék, ez az első hozzászólásom ezen a fórumon.)

Frici, a kezdő kérdésedet és a későbbi felvetésedet összevetve, azt hiszem nehezen hozható össze a dolog. Elég sok ilyen mérőkapcsolást nézegettem a közelmúltban, de valahogy mindig az jön ki, hogy:
- vagy egyszerű az áramkör és többnyire nagy árammal mér;
- vagy kisebb árammal mér, de jóval bonyolultabb az áramkör.
Ebben igényel szerintem az áramkör kiválasztása némi kompromisszumot.

Itt találsz egy, a témát átölelő gyűjteményt.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem