Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   201 / 1211
(#) Hp41C válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Szia!

Tedd fel a programot, ami az A porton kezeli a gombokat. Az ANSEL a 3. bank -ban van.
(#) davidovics hozzászólása Jan 30, 2012 /

Sziasztok!
Szeretnék a farsangi bulira csinálni egy olyan LMFAO-s robot fejet (ami a klipben is van) aminek a szája beszéd hatására vagy zene hatására villog és a hangot egy mikrofon fogná fel...például minél hangosabban beszélek annál több led világít.
Mindezt egy PIC12F629-es IC-vel szeretném megvalósítani és azt szeretném megkérdezni tőletek,hogy mennyire megvalósítható ez ezzel az IC-vel(csak 2x3 ledet akarok működtetni,tehát elég lesz 3 kimenet)
(#) icserny válasza davidovics hozzászólására (») Jan 30, 2012 / 1

PIC12F675-tell könnyebben menne (abban van ADC).
(#) davidovics válasza icserny hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

:SS Lehet,hogy ez most ciki,de gőzöm sincs mi az az ADC...
Tudnál egy kis leírást adni?
(#) icserny válasza davidovics hozzászólására (») Jan 30, 2012 / 1

ADC = analóg-digitális átalakító. Ez teszi lehetővé, hogy több (jelen esetben max. 1023) jelszintet meg tudj különböztetni. Enélkül a PIC hogyan lenne képes a mikrofon jelének megváltozását (a hangerősséget érzékelni? Vagy mi lenne a szerepe a PIC-nek az eredeti elképzelésed szerint?
(#) Hp41C válasza icserny hozzászólására (») Jan 30, 2012 / 1

Végülis a 12F629 -ben van komparátor és Vref modul...
(#) davidovics válasza icserny hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Az elképzelésem az volt,hogy az IC vezérelné a ledek működését ami ügye 3 kimenetet lefoglalna rögtön és a mikrofon jelét akartam valahogy bevinni a pic-be,de ehhez sajnos nem nagyon értek és valahogy úgy szeretném,hogy potméterrel lehessen állítani,hogy mikortól érzékeli,mert például ha nagy a hangzavar akkor egyfolytában világítanának a ledek...gondoltam arra is,hogy ha nem lennének elegek a lábak ehhez a potméteres megoldáshoz,akkor egy kisebb áramkört még csinálnék a mikrofonhoz(de ahhoz a segítségeteket valószínűleg majd igényelni fogom) ami a bemenő jeleket csökkenti illetve növeli a potméterrel.
Valami ilyesmi lenne az elképzelésem.
(#) tomat5 hozzászólása Jan 30, 2012 /

Sziasztok
EZT a megoldást nézegetem és nem értek valamit. A PIC adatlapja azt írja, hogy:
Idézet:
„Voltage on all other pins with respect to VSS ..... -0.3V to (VDD + 0.3V)”
A linkben látható megoldásban a pic bemenet egy felhúzó ellenállással 12 V-on van. Igaz, hogy van egy ilyen sor is a leírásban:
Idézet:
„As the bus data is normally high (same polarity as a PIC USART), it can be connected directly into a PIC USART RX pin through a 47k resistor. This allows minimal hardware receive with only one resistor (uses the PIC internal port pin diode).”

Ha jól gondolom akkor a VDD fele levő dióda megakadályozza a VDD nél (plusz Ud)nagyobb fesz pinre jutását. Biztosan kipróbált dolog ez a blacknet, de szabad ilyet? Mennyire számít ez korrekt megoldásnak?
Köszi.
(#) Kovabe hozzászólása Jan 30, 2012 /

Sziaasztok
Egy gyors kérdésem lenne. Gyorsan szeretnék csinálni egy 8 csatornán kontakt ki be kapcsolást és arra gondoltam hogy esetleg egy pic gyorsabb lenne mit minden más, csak az a legnagyobb problémám hogy nem igazán vágom ezt a pic dolgot. Találtam egy programot amivel basic nyelven lehet irogatni de nem találtam leirást ami egyszerüen kifejtené a müködést. Nem igazán vágom az angolt csak részletekben de nagy a tanulásvágy. Igazábol ha valaki tudna segiteni a programban azt megköszönném már ha cak ránézne a programra az sokat segitene.
(#) Stefan válasza tomat5 hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Most hirtelen nem találtam meg a PIC I/O kapcsolási rajzát az adatlapban, de kell lennie egy diódának VDD és a bemenet között, ami ugye VDD+Vd-n tartja a bemeneti feszültséget (jól gondold).
Adatlap szerint :
Input clamp current, IIK (VI < 0 or VI > VDD.........20 mA

Szóval ez a dióda elbír 20mA-t -> (12-5)/0,02 = 350ohm sorba kötött ellenállás esetén mehet a 12V a lábra.
(#) potyo válasza tomat5 hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Nem valami korrekt megoldás. Egyrészt az a dióda ott védelmi célból van, nem arra, hogy ott üzemszerűen áram folyjon. Másrészt ha a pices áramkör fogyasztása alacsonyabb, mint a számított áram, akkor ez szépen felhúzza a tápot a normál feszültség fölé.

Sokkal korrektebb adni egy további 5V-os zenert a láb és a gnd közé, vagy pedig ellenállásosztót használni.
(#) tomat5 válasza Stefan hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Szia
Köszi a választ. Ezt a sort:
Idézet:
„Input clamp current, IIK (VI < 0 or VI > VDD.........20 mA”
figyelmen kívül hagytam. Igy ok. Engem ez zavart:
Idézet:
„Voltage on all other pins with respect to VSS ..... -0.3V to (VDD + 0.3V)

Kösz mégegyszer.
(#) tomat5 válasza potyo hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Szia
A zener nekem is eszembe jutott, csak nem akartam "fölösleges" alkatrészeket. Arra gondoltam, a blacknetes srác biztosan jobban tudja mint mint én. Azért egy kicsit gyanús volt.
Köszi a választ.
(#) foxi63 válasza tomat5 hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Nem korrekt, de 150uA áram nem okozhat gondot.
A párhuzamos zener igen, mert kapacitása miatt leronthatja az adatátviteli sebességet.
(#) icserny válasza foxi63 hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Idézet:
„Nem korrekt, de 150uA áram nem okozhat gondot.”
Az nem, de a rajzon 150 mA szerepel, ami már nagyon necces!

Hasonló megoldást használnak egyébként a PICAXE mikrovezérlők is a (hagyományos) soros portról történő programletöltéshez.
(#) Hp41C válasza icserny hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Idézet:
„Output to the bus is through a simple NPN transistor that is capable of pulling the 150mA bus line low.”

Az NPN tranzisztor meghajtóképességénél van 150 mA -ról szó, az is csak rövid ideig tart.

(12V - 5V) / 47k = 148.9 uA. Ennyi mehet a PIC bemenetére.
(#) icserny válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Az első ábrán 150 mA-es felhúzás van, az tévesztett meg. Azt nem vettem figyelembe, hogy a sárga mezőben van még egy áramkorlátozó ellenállás.
Azzal viszont tényleg ésszerű keretek közé szorították az áramot.
(#) kepitu hozzászólása Jan 30, 2012 /

Sziasztok!

A mellékelt thermostátokat szeretném kipróbálni.
A HW-es rész megépítés, pr./hex/ Pic-be töltése, beüzemelés nem okoz gondot.
Korábban, tíz-egynéhány évvel ezelőtt próbálkoztam Pic progz.-al, de mivel egy led villogtatásához kb. másfél oldalnyi pr.-ot kellett volna írni, feladtam.
A mellékelt Thm.-ok forrás fileket próbáltam Hex-be konvertálni sikertelenül és itt elfogyott a türelmem.
A mellékelt forrás fileket kérném hex-be fordítani.
Köszönettel: Kepitu
(#) kepitu hozzászólása Jan 30, 2012 /

A továbbiakt itt küldöm, mert egybe nem ment.
(#) leglacika hozzászólása Jan 30, 2012 /

Sziasztok !

Segítséget kérnék !

Írtam egy programot PIC16F737-re, de nem jól működik.
Adott egy-egy nyomógomb PORTC0-n és PORTC1-en, H-ra aktívak.
Van két kimenet is, PORTB0 és PORTB2.
PORTB0 alaphelyzetben L, PORTB2 pedig alaphelyzetben H.

A program annyit csinál(na), hogy RC0 magas szintjére
RB0-t magasra emeli, és addig ott tartja, ameddig nyomom a gombot.
RC1magas szintjére pedig RB2-t alacsonyra húzza,
szintén ameddig nyomom a gombot.

A valóságban az történik, hogy bármelyik gomb első
(de csak az első) megnyomására mindkét kimenet szintet vált.

Miért ?

Adott gomb további nyomkodására már jól működik,
békén hagyja a másik kimenetet.

Mit csináltam rosszul ?

Nem hardverhiba, mert szimulátorban is ugyanezt csinálja.

A dolog érdekessége, hogy ha a kimeneteket átrakom PORTB6 és 7-re, megszűnik ez a hiba, első gombnyomástól jól működik.

Csatolom az assembly programot.

Köszönöm !

Laci.

16F737.asm

(#) PLaci válasza leglacika hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Szia!
A programodban nem látom, hogy mikor állítod át a PORTB-t digitális IO-ra. Alapállapotban ezek a lábak az AD konverter bemenetei. a movlw 0x0F, movwf adcon1 parancsokkal tudod digitális IO-vá tenni a PORTB-t.
(az adcon1 az 1-es bankban van) nekem ezzel a módosítással fut a szimulátorban a progid. Sok sikert!
(#) bbb hozzászólása Jan 31, 2012 /

Sziasztok!

Nekem egy arduino klónnal gyűlt meg a bajom, amit a pinguino.cc oldalon találtam. A PIC18F4550-es változatot építettem meg, de elég furcsa jelenséget tapasztalok és nem is működik jól a dolog.

Amikor nyákba ültetve (foglalatban persze) próbálom, akkor a "run led" villog, hol halványan, hol erőteljesebben, össze-vissza. A benne lévő program amikor sikerült beprogramozni, akkor egy darabig futkorászik vígan (sima led villogtatás), majd újraindul mindenféle előzetes jel nélkül.

Vajon mi zavarhatja össze a fejét? Minden láb be van kötve (az ún. user IO portok 470 ohmos ellenállásokban végződnek). Mit kellene megmérnem, melyik lábbal lehet gondja?
(#) antikriszt hozzászólása Jan 31, 2012 1 /

Sziasztok!
Problémával fordulok hozzátok.
Sajnos ellopták az eprom programozó egységemet, és csak egy Willem-re hasonlitó egységet tudtam beszerezni, de hibásan működik.

Ezen nem Jumperelni kell, hanem kis mikro nyomógombokal lehet kiválasztani az eprom, pic szériát.... maga a program ugyan az mint a régié, de ezzel nem igazán működik a dolog

28 lábu Winbond w27c512 egységet szeretnék programozni.

Ha esetleg tudja valaki, hogy mi lehet a probléma, azt megköszönném, vagy ha tud valaki helyettesitő egységet ajánlani, azt megköszönném.

Ja ez az egység usb-keresztül kap tápot és soros nyomtatóporton kommunikál
(#) icserny válasza bbb hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Tápfeszültség, VDD és VSS lábak bekötése (mind!), 100 nF-os kondenzátorok megléte, Vusb láb és a föld között 470 nF megléte. Én ez utóbbival már jártam úgy, hogy ott volt, csak elfelejtettem az egyik végét beforrasztani.
(#) bbb válasza icserny hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Szia!

Mind be van kötve. 100nF-os kondik a helyükön (ráadásul közel a lábakhoz), a VUSB láb és a föld közé 220nF-os kondit raktam, ahogy a pinguino.cc oldalon lévő rajzon szerepel.

A probléma különlegessége, hogy ezt összerakva, próbapanelen jól működik.
(#) pajti2 hozzászólása Jan 31, 2012 /

Van egy olyan problémám, hogy pic-hez hozzá kellene kötnöm megabyte méretű statikus ramot. Igazából legalább 2 mb kellene. 3.3V-os pic (pic32-es lesz tervezet szerint). Elérési idő, meg ilyesmi teljesen lényegtelen. A mérete miatt aggódom.

Van bármi más lehetőségem épelméjű méreteken belül, mint dinamikus ram IC-t használnom, és bajlódnom a frissítésével?
(#) icserny válasza bbb hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Akkor nincs más hátra, mint a panel tüzetes átvizsgálása, nagyítóval. A kvarckristály környékének tapogatása változtat valamit? Ugye, az LVP le van tiltva a konfigurációs bitekben? (Kiderül, ha a PGM lábat lehúzod a földre.)
(#) kissi válasza pajti2 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Mire akarod használni? Ha csak a nagy méretet gondolod problémának, akkor van 16MBit-es EEPROM is, az pont 2 MB ( ha sokszor kell újraírnod, akkor lehet gond! ) !

Steve
(#) icserny válasza pajti2 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

RAMTRON FM23MLD16 IC-ből 2 db megoldja a problémádat? Mellesleg ez FRAM, tehát nem felejtős!
(#) pajti2 válasza icserny hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

icserny:
Nem lenne rossz a ramtron, ha nem fbga tokos lenne. Könnyen kezelhető smd nyák kellene, tokozásból maximum tqfp. (Szerk.: oké, sry, látom vannak soros ramok is sioc tokban, de ilyen vad áron ?? Nincs egy kicsit olcsóbb? (( Igazán nem kell fram-nak lennie, sima statikus bőven megfelel jelenleg.)

kissi:
Sajnos ram kell, sűrűn változna az adat tartalom. Tápfesz vesztéssel amúgy elveszhet, az nem gáz.
Következő: »»   201 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem