Fórum témák
» Több friss téma |
Üzletben vásárolsz URH műsorszóró sávra irányított antennát, felszereled a házad tetején 6 m -re túlnyúló árbocra, 75 ohmos koax kábelen levezeted, és csatlakoztatod a rádiód URH (VHF) antenna bemenetére.
Sziasztok, ha esetleg foglalkozott valaki antenakkal mien hosszusagu antenat erdemes inkabb hasznalni adohoz/ vevohoz teljes/fel vagy negyed hullamhosszt? Van esetleg valami elonyuk/hatranyuk? Koszonom.
Hogy milyen antennát használunk, az sok feltétel függvénye. Minden antenna típusnak megvannak a sajátosságai, és olyat kell választani, ami az adott feltételeknek megfelel. Ezek a sajátosságok leginkább a függőleges, és vízszintes irány karakterisztikát jelentik, már ha egyéb más kötöttségek nem jelentősebbek. Pl. méret, elhelyezési lehetőségek. Ilyenformán nem beszélhetünk előnyökről, hátrányokról.
Ha már tudod, milyen összeköttetést akarsz csinálni, akkor ahhoz kell választani megfelelő antenna típust, ami a további feltételeket is kielégíti. A jó adóantenna egyben jó vevőantenna is, de egy vevőantenna nem biztos, hogy jó adóantenna.
Ertem, tehat bonyolult az egesz . Nekem 433.92 Mhz -re kell edo es vevo antena. Most latom a vevo modul adatlapjan emlitenek egy 16.5 cm hosszu 1mm vastag rez drotot antenanak, majd megprobalom azt a vevonel is, meg nem teszteltem a parost nagyobb tavolsagra , szobaban mukoik antena nelkul is.
433 MHz -re lehet építeni (venni) irányított, vagy körsugárzót, amit lehet megfelelően illeszteni. Általában a negyed hullámhosszút használnak, mert egyszerű, és a fél, és teljeshullámú antenna sem hoz túl sok nyereséget, viszont nehezebb illeszteni az adóhoz. a 17 cm körüli drót az egy negyed hullámhosszú antenna, ehhez van tervezve a modul végfokának kimenete.
Kosz a gyors valaszokat. Majd 17cm-el probalkozom.
Én nem számoltam, az adatlapon szereplő adatot vedd alapul.
Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy GSM antennához elosztón keresztül csatlakoztatható-e több telefon kihangosító. Mire kell figyelni?
Nem, egyszerű módon egyszerre csak egy adó csatlakoztatható egy antennához. Ha elosztó rendszer kell, akkor azt külön külön kell elkészíteni a vevők, és adók részére minden sávban.
Értem, köszönöm.
Sziasztok,
Szeretnék építeni egy antenna hangoló, mérőt. Kéne egy kb 500Mhz ig menő generátor egy frekimérő, és az én tudásom szerint egy olyan mint egy swr mérő. Kapcsolásokat és segítséget kérek ?!
Két dolog amit szeretnél, és nem is vagy szerény. Az antenna hangoláshoz elég egy generátor, és egy SWR mérő, viszont a méréshez komolyabb felszerelés kell.
Egy RF generátor, egy RF vevő, és egy impedancia mérőhíd. Pontos frekvencia mérő kell legkevésbé. RF generátort készíthetsz DDS generátorból (készen vásárolható áramkör) egy mikrovezérlővel vezérelve pontos frekvenciát szolgáltat, egy RF teljesítmény mérő, (szintén készen vásárolható áramkör) és egy impedancia mérőhíd, ezt neked kell elkészítened. Az interneten találsz számos példát az amatőr rádiós oldalakon, de elkészíteni sem egyszerű, és nem is lesz olcsó.
Sziasztok!
Abban kérném a segítségeteket, hogy rc autóról letört az eredeti antennája, drót van helyette. Meg szeretném csinálni, hátha kiküszöbölné a működési hibáit. 27,095MHz-es frekin dolgozik. Hogyan kell méretezni az antenna hosszúságot (meg persze milyen vezeték, drót etc.) ehhez a frekvenciához? Előre is köszönöm.
Rendes, méretezett antennát, a modell autód nem bír el, mert kb. 2.5 m hosszú kellene.
Ezért azt a megoldást kell választani, hogy felteszel rá egy akkora antennát amit kényelmesen elbír minél hosszabbat, kb. 20-30 cm hosszút, és sorba kötsz vele egy antenna hosszabbító tekercset. Ez egy 25 menetes N1 vasmaggal hangolható tekercs, amivel a rövid drót antennát rezonanciára tudod hangolni. Az antenna drót anyaga, vastagsága nem lényeges, olyan vastag legyen, ami önmagát megtartja függőleges helyzetben.
Valószínűleg a tekercs ott van már a NYÁK-on. Kellett az az eredeti antennához is.
Holnap megnézem, hogy van-e a nyák-on.
Helló
Van egy tévé, amihez két kábeltévé szolgáltató van, (két coax kábel) a csatornák kisebb része ugyanott található mindkét szolgáltatónál. De van egy csatorna ami az egyik szolgáltatónál nincs, tulajdonképp ez végett cserélgetik a coax kábelt a tévébe. Tudom hogy összekötni a két vezetéket nem lehet, lehetne készíteni olyan sávszűrőt, ami csak ezt az egy csatornát engedné átt, majd így egyesíteni a két jelet? Vagy valami más megoldás van, akár üzleti?
Köszönöm a válazst,ezeken a képleteken már tull vagyok de ez nekem már nem elég.Nekem egy nagyon komoly széles sávú hurok dipól rendszer kellene ,min 2 v 4 vertikális (88-108)mhz re.Aminek az össze kötései is pontosak.Vettem egy gyári 6.4 db es profi antennát erre a célra kimondottan (USA) termék 1:1 SWR re ki lehet hangolni.Csak az a gondom ezzel,hogy át kell hangolnom ha más frekire megyek.Ez meg egy 18 méteres árbócról le szedni.......daru kell.Ezért gondoltam a hurok(zárt) dipólra,ezt nem kell hangolni.
Miért nem tudod a megfelelő helyen feltenni a kérdésed?
Bővebben: Link Ha adásra kell az antenna, azt nem fogod tudni elkészíteni. Adásra nem szokás hurokdipólt használni, mert azt nem lehet egyszerűen lehangolni. Egyszerű, gamma illesztésű dipólokat használnak, és több összekötéséhet tápvonalas hibridet. Műszerek (és szaktudás) nélkül egyiket sem tudod megcsinálni.
Szia!
Hát ha ezeken a képleteken túl vagy, akkor jöhetnek a továbbiak is. De mivel profi igényeket támasztasz a leendő rendszereddel kapcsolatban, mellyel magad sem vagy tisztában talán itt egy fórumon keresztül nem is lehet teljesen felépítve elsajátítani ezek elméletét a gyakorlatát meg pláne nem. Sajnos egyszerű antenna szaküzletekben nem is lehet a céljaidnak megfelelő adó antenna rendszert és azok tartozékait kapni csak kommersz dolgokat még ha az USA gyártmány is. Egy olyan műszerpark pedig,mely elegendő a beállításokhoz (profi) többe kerül a rendszernél ezt pucuka is biztosan alá támasztja. Ezt erre szakosodott cégek tudják megépíteni. Mi a magunk antennáit műkedvelésből amatőr módon amatőr műszerekkel sokszor csak következtetve építgetjük. Ja és az engedélyeinknek megfelelő módon és frekvenciákon. Elcsüggedni persze nem kell csak sokat tanulgatni, kísérletezni vagy megcsináltatni.
Köszönöm a választ! Nekem csak egy gyakorlati kapcsolás kellet volna dupla antennára.Tisztában vagyok a dolgokkal ezen a téren.Gyári moduljaim vannak több cégtől BW,VERONICA,NRG,PCS stb,sok antennát építettem és vettem gyáriakat spec erre a célra ,de stacked dipólom széles sávra még nincs.Műszer parkom vadi újak Hang Chang ,igaz nem minden van de majdnem. - Minden esetre köszi a választ ha tud valaki segíteni azt köszönöm.
Ha megvannak a műszereid, és ahogy mondod szaktudásod is, akkor mi a probléma? Egy vacak tápvonalas hibridet csak össze tudsz ütni amivel páronként össze tudod illeszteni az antennákat. A sávszélessége egy oktáv, nem hiszem, hogy a műsorszóró sáv nem férne bele.
Bár, a hozzászólásodból nekem nem ez jött le. És jó lenne, ha eldöntenéd milyen nyelven írsz, így vegyesen, és hibásan nem az igazi. Elég fáradságos kibogozni.
A szak tudásom hiányos,és ezért kérnék segítséget.Na meg az optimálisan jóra, tökéletesre törekszem.
Szia!
A műszered antenna analizátor?Vagy valamilyen egyéb antenna mérő műszer?Üdv!
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy HB9CV antennát 2m-es amatőrsávra, viszont nem tudom, az elemek átmérőjére mennyire érzékeny? Az antennakönyv szerint 6mm +/- 20%,ez nekem kissé soványnak tűnik. Válaszotok előre is köszönöm! Máté.
Higgy a könyvnek. Nem olyan sovány az.
A vastagságtól az antenna sávszélessége függ. Az a 2 MHz nem olyan sok, ha hasonlítod a TV III sáv 59 MHz sávszélességhez használt 10 mm -es csőhöz. Vékonyabb is elég lenne, de a mechanikai tartás is fontos.
Szia!
Én ezt az antennát nagyon sokszor utánépítettem. A sugárzó átmérő teljesen jó, tényleg 6mm. A boomnak én 15*15mm-es u profilt használtam, a fázis vezetőnek 1,5mm villanyszerelő merev vezetéket. Jó pár évvel ezelőtt a BURABU-n antennamérést mi csináltuk (HA5SHF), és teljes mértékben hozta a könyv által leírt adatokat. Egy módosított példány is készült belőle ami meg volt toldva plusz három elemmel. Kicsit nagyobb nyereséggel és jobb irányhatás lett az eredménye. Az alap antenna egyébként figyelemreméltó iránykarakterisztikával rendelkezik. Közel 90 fokos nyílásszög, de nem ez az érdekes hanem az utána következő nulla vétel. Közel 40-50 dB elnyomás az abból az irányból érkező jelekre. Versenyen jól kiszűrhető egy közeli állomás. Ha az antenna könyvben leírt méreteket betartod jó antennát kapsz. A hangoló kapacitásnak legjobb egy jó minőségű csőtrimmer. Beállításhoz egy antenna mérő műszer azért nem árt. Pontos építés esetén könnyű beállítani és az egész sávban megfelelő SWR-t produkál. Jó építést! Üdv: Gábor |
Bejelentkezés
Hirdetés |