Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   993 / 2505
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Az mit jelent hogy nem hallod ki? Itt van például a lorylaci féle a fórumon, ami egyszerű és viszonylag olcsó is. Ha ráteszed egy hagyományos (trafós) tápra, ember nem mondja meg hogy most egy B vagy D osztályú végfok szól, mert nagyjából ugyanolyan hangja van mint a Vf2-nek. Éppen most tesztelem belőle a 600W/8 ohmos-os (hidalt) verziót. Ezt már mindenképpen érdemes kapcsolóüzemű tápról járatni, aminek az a következménye, hogy lesz a kimeneten némi kapcsolási zaj és fütty (mert még a teleföldes nyákkal sem küszöbölhető ki teljesen), de nem olyan sok, kb. 2-3 tized watt hangerőn már egyáltalán nem hallatszik. Elvileg ha be lesz dobozolva még csökkenni fog, de lehet hogy meg is szűnik. Ez már akár szobába is elmegy, egy buliba meg pláne. Ezt a teljesítményt B osztályban is csak hidalással lehet kialakítani, végzek majd egy árkalkulációt hogy melyik mennyiből jön ki (a Vf2 mod lesz a viszonyítási alap, mert az a legolcsóbb), de borítékolom hogy a D lesz az olcsóbb.
(#) 1269 válasza reloop hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Szia!
Sajnos nem változott semmi, az erősítő továbbra is halk, tettem bele egy 10K trimmert, bárhova tekerem, nem változik a hangerő.
Mellékelem a panel terveket is.
Üdv:
Ottó
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Akkor hallgass meg egyet, szerintem változni fog a véleményed. Nekem be volt téve a Quad dobozába, és néhány hétig az szólt (+/-33V-ról). Attól nem volt jobb, de aki bejött néhány percre észre sem vette hogy a háttérzenét éppen egy D osztályú szolgáltatja.
(#) emersys válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Szia.
Szerintem mindent meglehet szokni, s már is jöhet ez a mondás hogy utólag már minden szép... Egy tisztességesen belőtt AB osztályú képes elég szép meleg érzelmeket kelteni a hallgatás során, persze nem annyit mint egy hibrid, de megközelíti. Sajnos D osztályban ezt még egyszer sem tapasztaltam, a ridegséget viszont annál inkább... De abban én is biztos vagyok, hogy ha a nagy-teljesítményt vesszük figyelembe ár/érték arányban akkor ők a győztesek.
(#) hejdzso hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Egy FBT tipusú erősítőt javítanék!??IRFP 240 és IRFP 9240 van a végfokban.kettő-kettő volt mindegyikből.Az IRFP 240 mindelszállt.A 9240-ből egy megmaradt?Műszeresen nem mutatoot problémát.A 240 helyére IRFP 250-et tettem.A 9240 jót visszarakta.S egy újat mellé!Most nem tudom???MIvel nincs kapcsolási rajzom!!!Mi lehet a probléma?Mert működni működik!A biztit sem veri ki!Valószínű,hogy még valami rossz lehet bennee mivel nincs kapcsolási rajzom tapogatózok.Valaki tudna-e segíteni??Vagy a fenti mosfetekhez,hasonló rajzot.A hibajelenség!Gyakorlatilag olyan mintha limiter lenne benne?Ahogy adnám a hangot rá,halkul!S nem szól tisztán.Köszönöm a segítséget!!!De igazából ,ha lenne rajz!Egyáltalán ilyen mosfetekkel kapcsolatos javítása vot -e már valakinek?
(#) Ge Lee válasza ptesza hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Szóval, azok is melegszenek csak sokkal kevésbé. Amíg egy B osztályú végfok végtranzisztora folyamatosan "analóg" üzemben megy (egy picit nyitva van, majd a vezérlő jelnek megfelelően jobban kinyit, stb. , tehát szinte soha nincsen lezárva, vagy teljesen nyitva), addig a rajta átfolyó áram függvényében, az éppen rajta eső feszültségnek megfelelően disszipál.

Ehhez képest a D osztályú végfok kapcsolóeleme vagy teljesen nyitott, vagy teljesen zárt állapotban van, vagyis csak a vezetési ellenállásából (RDSon) adódó disszipáció fűti, ami minimális. Illetve mivel a be és kikapcsolásához is kell némi idő (néhányszor 10ns), ezért ez idő alatt a B osztályúhoz hasonlóan disszipálni fog, de mivel ez az idő nagyon rövid, ezért az ebből adódó disszipáció szintén csekély lesz.

A D osztályú előnye leginkább ebben rejlik. Egy 500W-os végfokhoz például elég 2db FET, ugyanehhez B osztályban 10db kell (de legalább 8). A hűtőborda igénye is töredéke egy B osztályú végfokhoz képest. A hátránya, hogy speciális áramköri ill. nyák kialakítást igényel, illetve speciális jellemzőkkel bíró fetekkel működik kiválóan, amik valamivel drágábbak a kommersz feteknél.
(#) Ge Lee válasza emersys hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Nem is említettem egy szóval sem, hogy D osztályban kell "hájend" végfokot építeni. 10-20W-ra egyébként sincs értelme, arra jó az A vagy B osztály is.
(#) hejdzso hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Keresgélésem közben találtam egy szenzációs oldalt!Lehet,hogy csak nekem új!Én most fedeztem fel!!Csak ajánlani tudom mindenkinek!
http://www.tubecad.com/2007/06/blog0111.htm
http://www.tubecad.com/
(#) compaqamplifier hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Szevasztok. Hogyan lehet egy végfoknak növelni a teljesítményét? Tranzisztorokat párhuzamosan kötöm vagy négyteljesítményű tranzisztorra cseréljem ki? Azt hogyan kell? Meg egyáltalán így növekszik-e a teljesítménye?(persze tápfeszültséget is növelem.
(#) Haliapu válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Szia, ezt a Pdf.rajzot nem kell tükröznöd egy az egyben, fel lehet vasalni. A +-50V hoz elég egypár IRFP260-as fett. A VR-1 es 1K potit állítsd középállásba a VR2-200.Ohmost tekerd koppanásig ballra, vagyis le. Nyugalmi áramot pedig állitsd 60mA, körül.
(#) steelbird válasza compaqamplifier hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Csak a végtranzisztorok nagyobb teljesítményűre cserélésével még nem fog megnőni a kimenő teljesítmény, mert nem azok határozzák meg, hanem a tápfesz és a terhelő impedancia.
A tápfesz emelésével tudod növelni a végfok teljesítményét, de több mindent kell hozzá módosítani.
Úgy tudsz tápfesz növelés nélkül teljesítményt növelni, hogyha csökkented a terhelő impedanciát. Viszont a tápegység a nagyobb áramot nem fogja bírni, mert nem arra van tervezve. Sőt, a végfok sem.
Egy adott végfokot nagyobb teljesítményűre módosítani nem egyszerű.
Ha a tápfeszt növeled, akkor kell a nagyobb teljesítményű végtranzisztor, de az is lehet, hogy kellene még pluszban végtranyó bele. A meghajtó fokozat sincs a nagyobb áramú meghajtásra tervezve, azt is át kell tervezni. Sőt, ott van még a védelem, azt is módosítani kell.
Tehát nem egyszerű...
(#) emersys válasza steelbird hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Valamint még ott van a lényeg, a feszültségerősítő fokozat, aminek a tranzisztora a gyári feszültségen lévő áramokra vannak méretezve, ha növeled a tápfeszt akkor az áram is elmászik vele, és már bukott is a mutatvány, mert esetleg az már torzított jelet fogja közvetíteni a további fokozatokhoz. -ezért azt is újra kell méretezni.
Pláne ha a servo-ban op/amp van, annak a zénereit stb..
Nem ér ennyit az egész...
(#) reloop válasza 1269 hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Szia! Látom már az egy helyi visszacsatolás. Az átfogó vcs. R104/R103. Ez határozza meg az erősítést. Ott van egy x értékű C104. Jó lenne tudni a tervező szándékát
Az R119/R120-at ennek tükrében csak 4-5-szörösre venném.
(#) Lalle hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Sziasztok
BDy 73 tranzisztorhoz keresek kapcsolási rajzot esetleg panel rajzot. Előre is köszönöm
(#) Robi85 válasza Haliapu hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Köszi szépen. IRFP240 FET-el is müködne 1 párral? Vagy akkor már a 4 Ohm kilőve?
(#) 1269 válasza reloop hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Szia!
A C104 -et 10p-1u-ig próbálgattam.
100p körül elkezd pattogni sercegni, 220n-tól elhalkul.
100p alatt nem hallok semmi változást, ha benne van ha nincs.
(#) reloop válasza 1269 hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
A C104-nek 27pF-ot ajánlok, ez az 56k-val 100kHz-es aluláteresztő.
(#) Flatlander hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Sziasztok!

Egy olyan problémám lenne hogy két erősítőm van és hogy nekelljen mindkettőt külön állítgatni bekötöttem a laptop és az erősítők közé egy 100K-s sztereo potit.Tökéletes is lenne de kb negyedtől háromnegyed hangerőig ha nincs semmi hang zúg az erősítő...ha nem laptopra kötöm hanem pl telefonra akkor tökéletes,próbáltam hogy akkuról megy a gép de úgyis zúg,de ha kihagyom a potit akkor jó szóval nem a géppel van baj.Valami ötlet esetleg? Más nézegettem és régóta szemezek egy sharp sx 8800 végfokkal stk 4050 II.Mennyire megbízható cucc ez? Gyárilag 8ohmos én egy mélyládát szeretnék vele hajtani 2x4ohmon bírni fogja? úgytudom az stk-k szeretnek halálozni és nem épp olcsó kicserélni már ha egyáltalán kapni még.
(#) emersys válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Hali.
Mért pont 100K tettél be? -A legkisebb értéket kell megválasztanunk az erősítőhöz , lehet elég lenne 47K is vagy még az alatti. Ha van bent lezáró ellenállásod akkor vele egy párhuzamos kört alkot az általam "nagynak vélt potid" , és akár gerjedhet is.
Pontosan kéne látni a végmodulok rajzát.
De amúgy ha minden másról szépen megy csak arról a laptopról nem, akkor elgondolkodtató , hogy biztos jó-e..
Az stk ic-k esetét jól sejted. -elég érzékenyek, lényegében a legérzékenyebb hibrid ic-k. 8ohm alatt ne terheld mert a tokban lévő tranzisztorok iszonyat hamar megtudnak futni hőre és sajnos semmi védelem (vagy felülméretezés) nincs bent.
De ha tönkremenne azért innét még rendelhető, de hogy eredeti-e azt nem merném garantálni.. :no:
Bővebben: Link
(#) compaqamplifier hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
SE tranzisztoros vagy fetes erősítővel szeretném Sony cd lejátszómba kiváltani a végfokozatot, tud-e valaki segíteni?
(#) Bassmester válasza compaqamplifier hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Ezt úgy kellett volna kezdened, hogy megadod a pontos tipust. CD lejátszóba végfok ?
(#) mhatalyak válasza danodano hozzászólására (») Feb 5, 2012 / 1
 
Nem lehet, hogy féltáp feszt kap, vagy valamelyik trimmer kontakt hibás? A teljesítmény szabályzó kapcsolójának a kábele oldalanként 1db tranzisztorba vezet, ami a kivehető nyáklapon van és U alakú bordára van szerelve, nem szakadt, vagy zárlatos? Ahogy én végig követtem az enyémen arra következtettem, hogy az csinál valamit a tápfesszel, vagy árammal, de mindenesetre eléggé túl van bonyolítva ez az erősítő.
(#) Flatlander válasza emersys hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Nemtudom általában hangerőhöz mindig 100K-t használok de próbáltam 47el is eredmény ugyanaz.A laptop tuti hogy jó mert ha nemkötöm be a potit akkor tökéletes szóval csak együtt a kettő nem működik.Amugy az egyik erősítő egy 5.1es kis házimozi a másik egy videoton,és mindkettő zúg az egyik magasan a másik mélyen.Hmm nem is vészes az ára... megpróbálom a 4ohmot hátha csak előtte nézek egy feszt lehet vígan elbírja...elvileg van benne hővédelem és sok szirszar is.Csak nemtalálok hozzá sehol egy jó adatlapot ami esetleg közölné hány volton mekkora a teljesítménye...
(#) Flatlander válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
ha jól láttam 66volton 8ohmon 200w és 95voltig lehet felmenni...ha 8ohmon nincs koppon járatva akkor elkéne vinnie a 4ohmot elvileg ha esetleg valaki konkrétabban ismeri írjon
(#) Haliapu válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
Működne, nekem is IRFP-240 el van meg épitve. Igaz, hogy nem használom folyamatosan teljes hangerőn.
(#) Robi85 válasza Haliapu hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
Ez az, hogy ismerősőm bulizni szeretné hordani. Akkor mindenképp a 260-as kell bele, vagy 2 helyett 4db 240-es. Szemezgettem még a másik verzióval is. Abba olcsobban kijönnének a FET-ek. Tehát akkor a PDF-ben lévő nyáktervet egyből nyomtathatom ki és vasalhatom. Nemkell semmi tükrözés meg semmi.
(#) danodano válasza mhatalyak hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
A héten veszek hozzá tranyót, aztán megnézem azokkal hogy fest. A bordán lévő kis tranyót is kivettem és az is jó. Trimmereket megnézem majd. Amúgy tényleg elég bonyolult ez a szabályozó rész. Erősen elgondolkodtam, hogy építek bele valami más végfokot. Szerintem egy egy pár hidalt TDA7294 jó is lenne, csak az meg nem szereti a 4 ohmot úgy tudom.
(#) ptesza válasza danodano hozzászólására (») Feb 6, 2012 / 1
 
Szereti ,csak kell egy hűtőtönk rá , és úgy elszigetelni a bordától.
(#) danodano válasza ptesza hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
Értem és köszönöm, ha arra kerül a sor, majd a saját témájában még érdeklődök
(#) reloop válasza danodano hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
Szia! +/-20V plusz maradék feszültségig táplálható a TDA7294 híd 4 ohm-on, mert 10A a megengedett legnagyobb áram.
Következő: »»   993 / 2505
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem