Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapunyitás gombnyomásra olcsón! - avagy automata kapu házilag
Témaindító: szabi83, idő: Feb 2, 2006
Azért folyna az áram két irányban mert az áramfigyelés a forgásirány-váltás után van, mert nem nagyon van hely még egy relének. Így van egy irányváltó relé meg két kapcsoló relé. Ezért kell nekem a kétirányú áramérzékelés.
Szia, miert nem irod meg a motor tipusat? Egyenaramu avagy valtoaramu? A forgas irany valto rele ele mert nem teszelbe aramvaltot vagy figyelo ellenallast.
Szia! Én úgy oldottam ezt meg, hogy a figyelőellenállás az mindjárt be van kötve a motor tápjának negatív ágába. Így amikor felcseréli a 2á.k.-s relé a polaritást akkor is a negatív ágban lesz a figyelő ellenállás, mert a polaritás csere az ellenállás után van. Természetesen nálam is 2 motor van, így 2 ellenállást kötöttem be egymással párhuzamosan, de ezeket együtt sorosan a negatív ágba.
Egy kérdés a többiekhez: Van egy hiányzó R17-tel jelölt ellenállás érték Tompy kapcsolásában. Azt szeretném megtudni mekkora kellene oda. A mellékelt infra kapcsolást építettem meg és annak a jele jönne oda. Amikor "látja" az adót, akkor 10-11V van a kimenetén, tehát közel tápfesz, ahogy a leírásban is van. Amikor viszont letakarom, akkor 0,13V van a kimeneten. Ezt csak azért írtam le, hátha szükséges az ellenállás értékének meghatározásához. Üdv, Tomi
Irtam volna meg hozza de mar nem lehetett. Kozben fricihun kolega irta az egyik megoldast, a masik megoldas a Greatz hid az aramfigyelo ellenallasra utana komparatort megtaplalni, csak meretezes kerdese. Igy barhova teheted az ellenallast.
Sziasztok! Nekem van egy áramhurkos megoldás, de elégedetlen vagyok vele. Meg lehetne - egyszerűen úgy is oldani szerintem a kérdést, hogy egy sima reed relét raknék a figyelő hurokra. Azaz amikor elegendő áram indukálódna a külső tekercsen - a reed meghúzna - szerintetek ez járható út lenne? Be lehetne valahogy úgy lőni egy ilyen tekercset, hogy csak a túláramoknál legyen elegendő mágneses tér a reed behúzásához? Nálam ami a gondot okozza az a motorok generátor üzeme. Azaz amikor a kapu elindul rendben van, hogy nagyobb árammal indul a motor, azonban amikor a kapu meglendül, egy kis időre a motor generátorrá válik és visszatermel a tápra! Az áramhurkos megoldásom ezen feneklik meg. Ugyanis ha kellően érzékenyre állítom - ilyenkor is leáll. Ha érzéketlenebbre veszem, akkor pedig nem lehet lefogni sem a kaput - átmenet nincs. Csak az áramkör öntanuló funkciójának köszönhető végállások működnek. De annyira precíz az időzítés, hogy az is leállítaná.
Szia, ki kell probalni a barkaszokban volt ilyen feklampa ellenorzo aramkor, az egyi kizzo kiesesekor jelzet, vagy nem jelzett regenvolt mar. Olyan 5mm x 30mm-es uvegcsore volt tekerve vagy tizmenet Kb:2mm atmeroju drotbol.
Szia! Milyen átmérőjű a menetes szár, amit használtál? M20-as vagy M24-es? Üdv.
Sziasztok!
kezdő vagyok, de kb. fél év szellemi és 1.5 hónap két(időnként4)kezi munkával sikerült létrehozni egy távirányítós sorompót (ez volt a legolcsóbb). Mivel távirányítót nem tudtam készíteni, gondolkodnom kellett: és egy telefon irányítású kapu lett belőle. Egy régi, nem használt alaptelefont szétszedtem, és a hangszóróról kivezettem az áramot. Ha hívom a telefont, a hangszóró és a test között 2v fesz van. Ezt tranzisztorral felerősítettem 3.6v-ra(teloakku feszültsége). Ez behúz egy relét , ami nyitja a sorompót. Amíg hívom, addig felnyílik és fennmarad, ha leteszem,lecsukódik. A telón beállítottam egy hagtalan csengőhangot, az én számomhoz meg rendeltem hangos hangot, így csak az én hívásomra reagál. ha kell küldök kapcsrajzot
Hello! De ezekszerint neked csak addig nyillik a kapu amíg hívod a telót. Ezt a problémát 555-el lehetne vagy valamilyen időzitő áramkörrel megoldani, hogy az időzitést elinditani, és végül akkor álljon meg amikor nekünk tetszik
Szevasztok!
Valaki már megépítette Tompy által megtervezett infra sorompót???Mert én igen és nem működik ,egyszerűen az infra vevő(TSOP 4836) 3.-as lábán nincs +5V,a 2 esen megvan a gnd.Csatolom az infra sorompó vevő részének a nyák tervét és kapcsolási rajzát. ...esetleg ha valaki ért hozzá és megtudnánézni mi lehet a hiba. Előre is köszönöm.
szia
Nézd meg, hogy a stab 5v-os ic dolgozik-e kiforrasztott lábbal. Ha igen, valami terheli, pl a relé védődiódája nincs forditva?
Heló!
Mértem az ic után megvan az 5 V (beforrasztva), de az infra vevőig nemjut el.Nemtudom mi lehet a baj.Akkor a nyákterv az jó?
Ja és mi éghetet el még az IC -n kívül ,mert sikerült fordítva rákötnöm a polaritást.A LED dióda működik,a dióda is,a tranzisztor is jó.De már az IC-t is kicseréltem.
A soros 100ohm stab ic felőli oldalán megvan az 5V, a TSOP felől pedig nincs? Akkor ott zárlat van a TSOP-ban, vagy a NYÁK-on...esetleg a 100ohm szakadt, vagy nagyon nagy értékű lett helyette beültetve...
Üdv Inhouse
A nyákból kivettem a TSOP-t és úgysincs 5V ahol kellene a TSOP-nak.
És jó a TSOP láb kiosztása a nyákon ,mert középen a GND-nek kell lennie alul a 5V és felül az out van.
szia Szabi1 nekem pont ez az optimális... pont akkor csukódik amikor átérek
Na megoldódott a probléma,az infra vevő lábkiosztása van rosszul a nyák beültetési tervén.De most meg az a gondom ,hogy az adó nem kapcsolja z áramkört.De ha akármilyen tv-távirányítóval próbalom azzal megy..
Akkor ellenőrizd az adót. Tegyél az infra led helyére normál ledet, vagy mobil kamerájával is ellenőrizheted az infra ledet.
Ha működik és mégsem jó, akkor a frekvenciát kell ellenőrizni.
Néztem telefonnal ugy világít de a vevo nem érzékeli..
Lehet neked kevés ideig nyit ki a kapu de nekem 1 percet kell várni, de nekem jó úgy is
Akkor ellenőrizd az alkatrészek értékeit, nem tettél-e bele kisebb vagy nagyobb értékűt. Én megépítettem, igaz TSOP1736-al (ezt lehetett éppen kapni), de teljesen korrekt kapcsolás, jól működik és nagyon érzékeny. Ezért R5 értékét növeltem, ahogy az a leírásban is szerepel.
Nekem azért jó ez, mert ha tovább nyitva marad, kiszöknek a lovak+kecskék
készlet a kapum nekem is teszek egy pár képet
Milyen motor mozgatja ? Mennyi idő alatt nyit?
24v-os tatra ablak torlo motor 25 masodperc alat tetem fel videot Bővebben: Link
Próbáltad úgy is,hogy lejegesedett az egész ???
Kétszárnyas kapu FAAC karos motorok napelemről 8 sec !
nem probaltam mert csak most keszult el es hat nem volt meg olyan hideg -5 fok volt edig a leghidegeb
|
Bejelentkezés
Hirdetés |