Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD lejátszó javítás

Témaindító: ddr, idő: Szept 10, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   51 / 84
(#) CHZ válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Amíg a tápfeszültségeket nem ellenőrizted, addig nem érdemes más helyen kutakodni.
Végfok IC hibáját kiszűrheted, ha a tápfesz csatiját lehúzod.
(#) tallerkrisztian válasza CHZ hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

A 3 legnagyobb elkót és a Fesz stab. -ot (LM7812) már kicseréltem szám szerint az E11,E12 és az E13-as jelölésüt. Ezzel annyit haladtam előre, hogy a hangpanelon a hűtőborda melegszik és erre a hűtőbordára vannak hozzácsavarozva a 4 db végfok IC .

Mellékeltem egy képet Így néz ki bár ez nem a mienkről van de ugyanaz a felállás.
(#) CHZ válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Nem azt csinálod amit kérek, én így nem tudok segíteni.
(#) tallerkrisztian válasza CHZ hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Mit nézzek? Minek kéne történnie, ha lehúzom a táp csatit, mert van 2 is. A nagyobb fesz. - ü 3 lábas, a kisebb feszültségü az 7 lábas abból 4-en van feszültség. Sorry, de totál új még az elektronika ilyen téren, hogy mikor minek kéne történnie ahhoz, hogy eldönthessem jó vagy sem.

Azt sem írtad le, hogy mi változik ha kikötöd a végfok tápját. Hogyan reagál rá a készülék, kijelző mit mutat, nyitja a tálcát, stb.. Feszültségeket kellene mérni, csatlakozóknál látható a megfelelő érték. Az nem elegendő, hogy van feszültség, nagysága fontos...
(#) tallerkrisztian válasza CHZ hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Amit már most is tudok a kijelző sötét, panel gombokra (play stb...) nem reagál. A TDA7269A 11 lábas az alábbi kiosztással: 1/-VS 2/OUT1 3/+VS 4/OUT2 5/MUTE 6/-VS 7/IN+2 8/IN-2 9/GND 10/IN-1 11/IN+1 hol mérjek a végfokon mely lábak között? Az egyik végfok helyén a 7269A helyett 7265-nek kénel elvileg lennie legalább is a service manual alapján a felhasznált alkatrész listában, de a kapcsolási rajzon meg a 7269A-t írja holott a xx65-ös az 25W-os míg a xx69A csak 14W

Amíg kijelződ nincs, addig ne foglalkozz a végfokkal. Tápfeszültségeket ellenőrizd, a táppanelen!!!
Végfok nélkül is működnie kell.
(#) csoki18 hozzászólása Feb 2, 2012 /

Sziasztok!
Van egy házimozim amiben 2 csatorna elhalkult, vagyis halkabban szól mint a többi. A többi csatorna viszont kifogástalanul működik.Valakinek nincs valami ötlete, hogy miért csinálja ezt? Kondenzátor lehet?? Ja és 3 db TDA7265 IC hajtja.
(#) CHZ válasza csoki18 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Menü beállításait ellenőrizted?
(#) csoki18 válasza CHZ hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Igen mindent ellenőriztem és ugyan azon az értéken van az összes csatorna. Ezért nem értem mi lehet a gondja.
(#) tallerkrisztian válasza CHZ hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

A felállás a következő: Van a Fő ami egyben inkább Hangpanel azon megvan a fő áramkör. Ezzel kapcsolatban csak azt nem tudom eldönteni, hogy innen vagy a Videopanelről kapja közvetlenül a feszültséget a kijelző? ..mert a főáramkörröl is meg a videopanelről is megy 1-1 egyik oldalról lecsatlakoztatható "nevezzük" tápkábel. Az egyik az a kijelzőpanelről jön a főáramkörre, a másik a főáramkörön át a hangpanelről át a videópanelről megy a kijelzőre.

A = Főáramkör , B = Hangkör , C = Videoáramkör , D = Kijelzőpanel , > lecsatlakoztatható "?lengővezeték?" ennek alapján az egyik halaádis irány: A - B > C > D a másik haladási irány D > A . A kimérés az sajnos még nincs meg mert ki kell cserélnem a multim zsinórjait szakadás miatt Amin kimértem jelzem az értékeket
(#) CHZ válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Van doksid róla, azt használd, abból minden kiderül.
Csatlakozók számozottak, blokkséma sokat segíthet ebben.
(#) tallerkrisztian válasza CHZ hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Csatlakozóknál értsem úgy, hogy a feszültség haladási iránya szerint vannak számozva a csatlakozók ( pl.: J1 , J2 stb...) ? ...vagy ha a J9 -en jön be a trafóról és a kapcs. rajz alapján onnan pl. a J1-re megy át akkor az alapján menjek a kijelzőig? Mikor bizonyul "jónak" egy kondi?
(#) CHZ válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Kapcsolás szerint haladj, egyértelmű..
Kondi akkor jó, ha nem zárlatos, nem veszítette el a kapacitását és ESR értéke sem romlott a névleges szint alá. (LCM3 műszerrel ez mind mérhető.)
(#) tallerkrisztian válasza CHZ hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Jobb híjján egy egyszerü multiméterrel (DT-830B) hogyan tudom eldönteni, hogy jó-e még?
(#) Tomszy hozzászólása Feb 6, 2012 /

Sziasztok, van egy Trion Vision TR-6109R típusú lejátszóm. Csak cd lejátszásra volt használva. Pár napja a következő hibákat kezdte csinálni:
Betettem a cd-t, elindítja, majd a kijelző elhalványul, szinte teljesen (gyakorlatilag semmit nem látni csak igen halványan értelmetlen jeleket), és mintha a fejet mozgatni akarná, de mivel végállásban van nem megy tovább, ezért kattog. A cd-t maxra felpörgeti, és persze semmire sem reagál. Cd nélkül is csinálja kb ugyanezt, olyan mintha a vezérlés megbolondult volna. Szétkaptam, kipucoltam, bár tiszta volt, fejet megtisztitottam, összeraktam, ment. Örültem mint majom a farkának, aztán 5 perc után megint kezdődött előről. Aztán ki-be kapcsolgattam, és egyszer csak hopp, a vipera ic széjjelfüstölte magát (8lábu ic a tápon, itt gyakori hibaként van feltüntetve). A kérdésem az lenne, hogy érdemes kicserélni és egy próbát tenni? Elképzelhető, hogy az okozhatta a korábban említett fura jelenségeket, vagy az egy tök véletlen egybeesés hogy az is széjjelszikrázta magát, és befüstölt? Ha nem vagyok pesti (illetve már elég ritkán járok arra), hq-tól hogy érdemes rendelni? Egy ic-t hiába 200ft, nem éri meg számomra...

Köszönöm a bárminemű segítségeteket!
(#) csoki18 válasza Tomszy hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Szia.
A tápból kijövő feszültséget ellenőrizted mikor el kezdett "bolondkodni"?Mert ha túlfeszt kap akkor az elektronikának meszeltek és akkor már nem is éri meg javítani....Az lehetséges, hogy a táp hibája miatt csinálja mert nekem is volt egy orion lejátszom ami ugyan ezeket produkálta,tápon 2 ellenállás kiadta a lelkét, kicseréltem de felesleges volt mert a kimeneten 5V helyett 33V volt. Szerintem egy próbát megér,de ha tudsz inkább valahonnan szerezz, mert ha megrendeled 50% az esély arra, hogy csak a pénzed dobtad ki. Valamint nézd végig a panelokat,hogy nem e égett el SMD IC . Nekem ez volt a tapasztalatom ilyen téren.
(#) Tomszy válasza csoki18 hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Szia, azért gondoltam eddig, hogy nem ment tönkre, mivel néha működött és néha nem. Akkor is működött amikor pont szét volt szedve és bekapcsoltam (legalábbis előtte), mivel ennél az utolsó bekapcsolásnál szállt el az a vipera ic. Megmérem akkor a potikat. Köszönöm az infórmációt!

Szia, lehetséges ,hogy az elektronika nem halt meg, nekem sajnos ez volt a tapasztalatom vele.Esetleg még úgy tudod kideríteni,hogy működő képes e még ,hogy egy másik tápot raksz bele (persze ugyan az a kimenő feszültség értékkel)és úgy megnézni mit csinál. :yes:
(#) Tomszy válasza csoki18 hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Csak hát nincs tápom, nem foglalkozok ezzel, csak valamennyit konyítok hozzá és gondoltam hátha menthető.. Lehet péntekig nem lesz netem, de ha megjöttem újra írok ha valamit kiderítettem. Köszi a segítséget!

Rendben valaki úgyis tud segíteni.
(#) tallerkrisztian válasza CHZ hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Szia! Csináltam egy próbamérést az alapján úgy néz ki, hogy a TIP41C néven szereplő silicon transistor nem kaphat áramot vagy totál meghalt. az egyik áramvonalra +5 van írva. Innen kapja vagy itt kéne kifelé mennie a feszültségnek? A kapcs. rajzon ebbe az irányba mutat a körben a nyíl jobbra felfelé. Kiderítettem, hogy ez a tranzisztor felelős a hangkörért és a kijelzőért is. Ha ez meghalt akkor előfordulhat hogy nem mér semmit a műszer egyik irányban sem?
(#) CHZ válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Tranzisztort kimérheted egy DMM-rel.
Jó lenne ha csatolnád a kapcsolás ezen részét.

Felteszem újra a teljes kapcsolási rajzot, mert nem tudok kimenteni részletet a PDF fájlból. "N1" jelöléssel van ellátva a szóban forgó TIP41C tranzisztor. Kijelző feléa J5 -ről megy .

Az egy áteresztő tranyó, kimenetén 5V nak kell lenni.
Ha a bázisában sincs feszkó. akkor nézd meg TL431 ,N2 tranyót is meg az E16 elko feszültségét is ellenőrizd.

TÁP.pdf

TIP41C első mérés alapján DCV 20 álláson: C-E 0,61v , B-C 0,26V , B-E 0,04V. Az N2 -n a két szélső láb között 0,02V. Az E16 -on 0,41V. A TL431 szélső lábak között 0,32V -ot mértem elsőre.

GND-hez mérj, ne C-E között!
Minden mérést úgy csináld, akkor lesz értelmezhető..
Műszer - GND-re, + az alkatrészek kivezetéséhez..
(#) tallerkrisztian válasza CHZ hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Lehet hülyeséget kérdezek, de a GND -n mindegy hogy hová teszem a -- -t? mert folytonos áramkör a panelon.
(#) CHZ válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Feb 11, 2012 / 1

Csatlakozz a készülék fém házára a műszered fekete vezetékével, a piros lesz amivel az alkarészek kivezetésein, vagy forrasztási pontjain mérsz..
(#) tallerkrisztian válasza CHZ hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

TIP41C: B=0,04V-0,06V ; C=0,3V ; E=0,12V
TL431: B=0,04V-0,06V ; C=0V ; E=0,3V
N2: B=0,04V-0,06V ; C=0,3V ; E=0,3V
E16: + oldalon 0,3V (ÚJ! korábban cseréltem!)

A TL431 C -re többször is rámértem és az mindig 0 volt.Méréshatár DVC 20 álláson!
Következő: »»   51 / 84
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem