Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió javítás
 
Témaindító: Jancsika, idő: Jan 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 69
(#) pucuka válasza Zseni hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Pedig jobban járnál, ha vásárolnál. Már a megfelelő anyagok beszerzése is nehézségekbe ütközik, és olcsóbban sem jössz ki a saját építéssel. Az a "nagy" lepke antenna is kicsi erre a sávra, és az ilyen antennák csőátmérője 15 - 20 mm, a megfelelő sávszélesség miatt. És akkor ott van még az asszimetrikus - szimmetrikus
illesztés kérdése is. Ha valamit nem jól csinálsz nagy az esélyed arra, hogy a darab drót antennádnak jobb eredménye lesz.
(#) Zseni válasza pucuka hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Esetleg egy kör dipól
kép
(#) pucuka válasza Zseni hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Miből gondolod, hogy ezt egyszerűbb elkészíteni. Még a körbe hajlításhoz is készíthetsz sablont. Ez ugyanolyan mint egy egyenes, hajlított dipól, csak meg van görbítve, hogy "körsugárzó" legyen. Ennek következtében a "nyereségéből" (bár az ilyen dipólnak nem sok nyeresége van), veszteség lesz. Ez az ára annak, hogy nem kell forgatni. Mondjuk egy hajón, vagy lakóbuszon, kiránduló autóbuszon.
(#) hapci hozzászólása Nov 15, 2011 /
 
Panasonic CH-40 toronyom elfelejti a beprogramozott állomásokat, ha ébresztő funkcióval kapcsol ki/be, ugyanakkor a normál, vagy késleltetett kikapcsolás hibátlan. Hol keressem a hibát, vagy ez már így hal meg?
(#) torok72 hozzászólása Dec 22, 2011 /
 
Sziasztok RFT 1810 kellene kapcsolási rajz
(#) mindenes válasza torok72 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Heló! Ez elkerülhette a figyelmedet . Üdv.
(#) torok72 hozzászólása Dec 26, 2011 /
 
Sziasztok Valaki megtudná mondani hogy hol lehet kapni A277D ic vagy UAA180 valakinek nincsen véletlen
(#) gkari válasza torok72 hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Próbálj szerezni Trabant, vagy Wartburg elektronikus fogyasztásmérőt -ezekben A277D-van.
(#) Gyantáscin hozzászólása Feb 13, 2012 /
 
Úgy a kétezres évek elején vettem egy Sony ICF-SW35 típusúszintézeres, kétszer transzponált világvevőt. Van rajta minden, mi szem szájnak ingere. Csak közbevetőleg jegyzem meg, akkor az ára nem volt elviselhetetlenül magas, mert biztos emlékeznék rá. Most is árulják - horror áron (43-60 k)
Akkor a hangja miatt kiszerettem belőle, konyhai szolgálatra ítéltem. Most, hogy detektoros DX-el kísérletezem, jól jön a digitális skála, meg a potméterrel szabályozható érzékenység, előléptettem "fő" rádiónak.
A potméterei kissé megrecsegősödtek, de ezt könnyen sikerült orvosolni. (Áldott legyen a WD40 neve)
Nos, hogy a lényegre térjek, ha már fő rádió, akkor hallgatóval zenét is kéne hallgatni rajta. A hangja azóta sem lett jobb: 100Hz alatt megszűnik az élet. Rendben, egy világvevő nem szükségszerűen HIFI, de hát ez a maroktelefonnál sem követelmény, mégis sokkal szebben szól a rádiója. Belinkeltem a kapcsolását, meg az alkatrészjegyzékét.
Tudná valaki, hogy hol van lekorlátozva mélyhang átvitel? (A kicsatoló kondi kilőve, mert gyakorlatilag terhelés nélkül mértem a kimenő hf feszültséget.)
(#) Sebi válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
G14-15 kordinátán találsz 2 jumpert: JC9,JC10. Ez a demodulátor stereo hangfrekis kimenete, ide köss egy tisztességes erősítőt a vizsgálathoz. (A CXA1522 végfokról nem találtam semmit, talán az adja a csapnivaló hangot)
(#) Gyantáscin válasza Sebi hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Köszönöm a választ. Közben sikerült előbányászni a hangerősítő adatlapját. Van azon két NF (úgy saccolom negative feedback) láb, ami 4,7 mikróval van hidegítve. Bepróbálkozok valami nagyobb kapacitással, hátha itt van az egyik korlát.

CXA1522.pdf
    
(#) Sebi válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Az nem fog rajta segíteni. 200Hz alatt szinte halott, ennél még a Sokol rádió is többet tudott...
It's not a trick: it's a Sony - ahogy a reklám mondta

CXA.GIF
    
(#) Gyantáscin válasza Sebi hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Hát igen. A 10 kHz fölötti torzítás növekedésről nem is beszélve. Szerencsére elég öreg vagyok,így ebben a tartományban nem vagyok érintett
A mérést a számítógépen futtatott hanggenerátor programmal és a vonali kimenetre kapcsolt teszkós kétezer forintos szivargyújtóba dugható transmitter beiktatásával eszközöltem. Gondoltam, ez lesz a szűk keresztmetszet, de nem. Ez utóbbi viszont nagyon kellemes eszköz, mert pincétől a padlásig besugározza az egész házat minden tuning nélkül.
(#) pucuka válasza Sebi hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Ha ez a CXA átviteli karakterisztikája, akkor nem értem mi a fanyalgás oka. A -3 dB es pontok között 30 Hz - 80 kHz között visz át. Azért ez nem annyira rossz. A torzítás is 30 kHz -ig kisebb, mint 1,5 %. (az átviteli görbe log/log, a torzítás log/lin koordináta rendszerben van ábrázolva!)
(#) Gyantáscin hozzászólása Feb 14, 2012 /
 
Köszönöm az inspirációt! Szóval mégis a visszacsatoló áramkörben volt a bibi. A belinkelt frekvenciamenet visszacsatolókört hidegítő 4,7 mikrós kondenzátorra érvényes, a rádióban pedig mindössze 1 mikro van. Na, most megkapta a magáét, mivel itthon csak 47 mikrósok voltak, hát azt kötöttem párhuzamosan velük. Most már van basszus, a klasszikus zenénél meg rendesen szól az üstdob
(#) Sebi válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
(#) pucuka válasza Sebi hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Mondtam nem az IC a probléma.
(#) Sebi válasza pucuka hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
És igazad lőn... nem gondoltam volna, hogy kívülről így agyonütik. Persze nyilván a gyenge hangszóró miatt.
(#) levi80 hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
Hello mindenkinek.
Kaptam egy Ilmenau 66/57 W206-os radiot de sajnos uzemkeptelen,,hianyzik belole egy lampa, nincs veletlenul egy hasonlo radioja valakinek?Bővebben: Link
(#) Zseni válasza levi80 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
van egy pár "lámpám" írd le mi van ráírva hány lába van és nézem.
Nekem Tungsram-os vannak
(#) pucuka válasza Zseni hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
ECH81, EBF80, EL84, EM80 közül valamelyik van eltörve. Mivel ezek novál csövek, mindegyiknek 9 lába van.
(#) gkari válasza levi80 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Azt jó lenne tudni, hogy melyik cső törött, persze nem biztos, hogy az üzemképtelenségnek ez az egyetlen oka. Használt ECH, EBF80-al tudok segíteni.
(#) levi80 hozzászólása Feb 21, 2012 /
 
Sajnos teljesen hianyzik az egyik igy nem tudom hogy melyin tipusu a hianyzo. EM80,EL84, 2db EBF80 es egy EZ80 a meglevok. ezeket hogy tudom lemerni hogy jok e ? aram alatt mindegyik vilagit. Koszi az eddigieket is.
(#) pucuka válasza levi80 hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
Kizárásos alapon ECH81 a hiányzó cső. mérni úgy lehet, hogy első körben ellenőrzöd az elektróda feszültségeket. Ha mindezek rendben levőnek látszanak, akkor megpróbálod feléleszteni a hangfrekis részt, ezt az EL84, és a hozzá fizikailag közelebb eső EBF alkotja. Azután megkeresed az AM demodulátor diódáit, valamelyik EBF ben lesznek, nem ismerem a kapcsolást, de lehet hogy két diódát találsz, egyik a demodulátor, másik a AGC feszültséget állítja elő. Eddíg aránylag egyszerű éleszteni, csavarhúzó tapintással lehet. Első körben a KF tekercsekhez ne nyúlj, az legyen a legutolsó, csak szakadásra ellenőrizd.
Ha mutat életjelet, akkor lehet hangolni Kossuth ra, és a sáv végén Petőfire
(#) levi80 hozzászólása Feb 22, 2012 /
 
Koszonom szepen a segitseget ,szep estet es jo szerencset.
(#) Zseni válasza levi80 hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Szia csak pcl 80 lámpát találtam meg sokat amelyiken nincs írás. sorry...
(#) hifihifi3 hozzászólása Márc 11, 2012 /
 
Új belépőként, üdvözlök minden fórumozot!

Kedves Hozzáértők!
Van egy 20 éves SONY ST-S120 tunerem. Mostanában ha 2 napig nem hallgatom, akkor elfelejti a beállított állomásokat. Szétszedtem, mert azt gondoltam, hogy ebben is egy kis akku van, mint a VIDETON tunerben, de nem látok benne akkut.
Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy a mellékelt kép alapján talán tudtok segíteni, hogy mit kellene kicserélni, hogy ismét emlékezzen az állomásokra. (Van még sok képem, sok szögből, ha az segítene.)
Hálás köszönet előre is.
A.
(#) hifihifi3 válasza hifihifi3 hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Egy nagyobb felbontású kép, mert másikat összenyomták feltöltés után:
http://i.imgur.com/hBIs6.jpg
(#) CHZ válasza hifihifi3 hozzászólására (») Márc 12, 2012 / 1
 
Elvileg az előlap nyákján kéne lenni, egy nagyobb kapacitású kondinak (0,1-0,47F ) Nyák hátoldalán nem látok ilyen jelölést, azért megnézhetnéd a másik oldalát is.
(#) hifihifi3 válasza CHZ hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
Köszönöm a jótanácsot. Leszedem, megnézem.
Következő: »»   8 / 69
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem