Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   396 / 507
(#) bright hozzászólása Feb 17, 2012 /

Még izgalmasabb legyen a kép / H. Piggott/ 10 tekercs 12-pár mágnes 5 fázis. Természetes a kérdés miért?
A generátor fizikai rezgésének csillapítása némi kompromisszum árán.
(#) joco21 válasza bright hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Szia.
Természetesen nem kötelező a három fázis. Minél több annál "rezgésmentesebb" a generátor futása. Nálam a három fázisnál a tornyon érezhető a rezonancia. Persze ez nem jelent problémát, csak mint jelenséget írom le.
(#) bright válasza joco21 hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Szia. Kizárólag az eredeti kérdés miatt írtam,mivel a klasszikus három fázisú kialakítástól eltérő megoldás értelmezése nem volt egyértelmű Dozisnak. Ha jól értettem a kérdést. Vagyis amikor valamelyik alkotórész /tekercs , mágnes/ nem osztható hárommal.
(#) bright válasza bright hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Most vissza olvasva látom csúnyán benéztem a kérdést klasszikus három fázisra vonatkozott nem a H Piggottra.
(#) Dozis hozzászólása Feb 17, 2012 /

Skacok nagyon szépen köszönöm a dolgokat de azt hiszem hogy mivel egyforma és erős mágnesekre van szükség melyeknek darabja ezres nagyságrendekre is rúghat így ez a generátor ára és teljesítménye igen csak gyér a kísérlet céljából megpróbálok építeni egyet winyó mágnesből vasmagos tekercsel. És ezt a darabolást felejtsük el mert hiszen é-d pólusok váltakozása a cél és az nem hiszem hogy akadály lehet hogy 1 mágnessel 1-ből két pólust használunk 6 egyforma mágnes már 12 pólus.Mivel 1 régebbi winyóba 2 mágnes van így 3 egyforma HDD kerítése nem is bonyolult.Kísérlethez pont elég ha működik akkor közlöm a jó-hírt.ha nem akkor szomorúan jelentem a bukást.
(#) joco21 válasza Dozis hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Szia Dozis.
Megépítheted HDD mágnesekkel is, de a 6db kevés lesz. Egy fázisúra nem szabad építeni. Ha a tekercseket nagy menetszámmal építed meg, akkor pedig akkora belső ellenállást kapsz, hogy a teljesítmény nagy részét ott fűtöd el. Vasmagos esetben pedig olyan nagy lesz az indulási nyomatéka, hogy nem fog elindulni még nagy szélben sem. Légmagosra kell építeni. A sok mágnes sajnos nem kerülhető meg.
(#) sziriusz válasza joco21 hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Írod: Én is azt hiányolom, hogy nagyon kevés az építő jellegű fotóval ellátott hozzászólás.
Ez felbátorít arra, hogy megismételjem egy korábbi kérésem:
...a lassú járású szélkereked engem is érdekel, várok is róla egy rövid leírást, amit előre is köszönök.
(#) joco21 válasza sziriusz hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Már leírtam itt is és a másik fórumon is fotókkal együtt.

Sajnos nem jött be, mert a nagyfordulatú generátorhoz alkalmaztam. Be kell látnom-és már be is láttam- hogy ha nincs szél akkor nincs teljesítmény sem. Hiába "csűröm-csavarom". Egy megoldás lenne, és ez igaz a legtöbb szélgépépítő társamra is, hogy "hatalmas" méretű rotort építünk. Ennek anyagi akadályai is vannak, meg viharban kezelhetetlen. Az én gépem marad udvari, kerti látványosság. Egyébként annak is indult.
(#) sziriusz válasza joco21 hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Elnézést hogy nem láttam és olvastam sem itt, sem a másik fórumon. Most azért érdekel, mert én is nagy fordulatú generátort fogok használni. A szélcsendes helyemen nagy rotort kell készítenem. Én úgy gondolom, a viharvédelmet meg tudom oldani, a kísérleti gép jól vizsgázik ebben a témában. A bekerülési költséget pedig igyekszem minimalizálni.
(#) athor77 válasza Dozis hozzászólására (») Feb 17, 2012 / 2

Szia.
Van egypár másik magyar nyelvű ha érdekel.
Lehet hogy régiek de nem biztos hogy rosszak.
(#) sziriusz hozzászólása Feb 18, 2012 / 1

Még pár irodalom, ebből a Ledács Kiss Aladár könyv alig ismert. Érdemes megnézni a kiadás dátumát.
FIGYELEM! A Bartha értekezés 27. oldalának táblázata nem alkalmas magyar szélviszonyok mellett gazdasági számításra! Eddigi tapasztalatom szerint a mi szintünkön jó ha a szélgép 1 négyzetmétere lead évi 40-70 kWóra energiát. A felső határ is alig elérhető. Oka a kis toronymagassággal elérhető 2,5-3 m/sec átlag szélsebesség, ahol még a szélsebesség eloszlása is kedvezőtlenebb az értekezésben leírtaknál. Ez semmit nem von le a leírás értékéből, mert nagyon jó és mások számára hasznos munka. (nekünk kellene szelesebb helyen lakni, bár nekem jó így is).
Rájöttem, hogy csak 10 Mb-ot tudok felrakni a fórumra, három irodalmam meg jóval nagyobb.
(#) szimre2 válasza sziriusz hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

A nagyobb terjedelmű irodalmat lehet hogy más helyre kellene feltenni, az elérési linket megadva. Nagy segítség lenne az érdekelteknek. Köszönettel.
(#) sziriusz hozzászólása Feb 18, 2012 /

A köszönet Athor77-et illeti, én csak folytattam, amit elkezdett.
Hogy mit idétlenkedtem délelőtt, nem tudom, mert most szépen töltődnek a dokumentumok.
(#) btoti hozzászólása Feb 18, 2012 /

Köszönet ezekért az eddig fiókban őrzött kincsekért, a megosztás ötletéért.
Csatlakozva néhány további hasznos irodalom az én gyűjteményemből is:
(#) kareszkeres hozzászólása Feb 18, 2012 /

Én is szélgenerátor építésre adtam a fejem. Kezdésnek megvettem Hugh Piggott könyvének magyar nyelvű kiadását. Mellette az interneten is olvasgattam. Több helyen azt írták, hogy a rotorlapátoknak olyan a profilja mint a repülőgép szárnya. Modellező ismereteimet felhasználva megszerkesztettem a profilt és a modell repülő szárnyához hasonlóan megcsináltam egy rotorlapátot azzal a céllal, hogy üvegszálas müa-ból megcsinálom a szerszámot és azután a lapátokat. Ahhoz, hogy az "ősminta" tökéletes legyen a karosszéria javításnál használt kitt-tel eltüntettem az egyenetlenségeket.
(#) kareszkeres hozzászólása Feb 18, 2012 / 1

Ma a kézi csévélővel foglalkoztam. Erről is felteszek néhány képet.
(#) kareszkeres hozzászólása Feb 18, 2012 / 1

Még három kép a kézi csévélőről.
(#) Barret válasza kareszkeres hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

A lapát jónak tűnik ránézésre,de a csévélő nem.
Háromszögletű tekerccsel lehet legjobban kihasználni a helyet,a Tiédet meg négyszögletesnek látom...
Bár a forma függ az átmérőtől is.
Nagy átmérőn jó lehet a szögletes is.
(#) athor77 válasza sziriusz hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Ezekből kettő nekem eddig csak nyomtatott formában volt meg(valahol).
Köszönet érte.
(#) athor77 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Szia István.
Találtam a gépemen egy régi újságról készült fotókat .
Ajánlom figyelmedbe.
Erre lehetne igazán áttételt akasztani.
(#) joco21 válasza athor77 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Sziasztok.
Esetleg megépítette már valaki?
(#) Barret válasza joco21 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Ha csak te nem!
(#) joco21 válasza Barret hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Lehet hogy bevállalom.
(#) erbe válasza athor77 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Úgy emlékszek, Gyula20 ennek alapján építette meg a kerekét. Sokat írt róla az Index fórumon.
(#) athor77 válasza joco21 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Kicsiben tesznek.
Most is kint pörög csak túl erős rugót használtam igy nehezen csuklik be.
Nekem is azért tetszett meg mert a méretezése a hordó átmérőjétől függ de adja magát.
Egy ilyen gépet összekötni nagy áttétellel egy légmagos tárcsagenerátorral, az lenne az igazi.
Nincs szélirányfüggés. nem kell viharvédelem es fordulaton tartja magát.
(#) Iszkakof István válasza athor77 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Szia athor 77
Köszönöm, hogy megosztottad velem ezeket a képeket, de férfiasan bevallom, nem a legjobbkor jött. Vagy a legjobbkor, ki tudja. Van egy Moszkvics differenciálom, amiből szélgépet akartam készíteni, de túl nagy az indító nyomatéka. Az volt a tervem, hogy az egyik kerék helyére szerelem a készülődő vízszintes tengelyű szélgépem és egy elektromechanika állítja szélirányba. Most, hogy fel tetted ezt a képet, eszembe jutott a négy félhordó, ami bevetésre vár. A Moszkvics hátsó hid kereke helyére fel lehetne szerelni a négy félhordót, elég masszív is lenne és a differenciálnak köszönhetően még lenne egy 45/9 - es áttételem.
(#) kareszkeres válasza Barret hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

A tekercs formáját Hugh Piggott könyvből vettem. Ő 25x41 mm-es magot ír és a jobb hely kihasználtság miatt trapéz alakút is javasol. Én megpróbáltam kiszerkeszteni 1:1 méretben a rotort és a sztrátort, így kaptam meg azt a trapéz alakot aminek az egyik rövid oldala 25 a másik 20 mm. A magassága maradt 41 mm. Nagyon remélem, hogy el is fér és jó is lesz. A lapát hossza 2100 mm.
(#) gaspa válasza athor77 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Nekem ez nem szimpatikus,egy ilyen rotorra iszonyú erők hatnak,a lehető legegyszerűbben és a legerősebbre kell csinálni.Másrészt az állítható lapátok és szerkezete zajt fog kelteni,sok a hibalehetőség,rugótörés,lapát beszorulás,ónos eső.Képzeld el,ha egyik lapát önállósítja magát,micsoda kiegyensúlyozatlanság lesz és ez biztosan a legnagyobb szélben fog történni.Egyébként a rotor fordulatot jobb,ha te szabod meg a terheléssel.A hét közepén elég nagy szél volt,csináltam egy 24 órás analóg felvételt néhány képet felteszek akit érdekel.Az első képnél a szél periodikusságát említeném,általában ilyen csomagok jönnek,10-30sec-ként 2-3 szoros sebesség növekedéssel.Ez egy hosszabb lengő oszlopnál már káros rezonanciát is okozhat.A következő képet derült égből villámcsapásnak is lehetne nevezni,valóságos dirac delta impulzus szél formájában.A szél 1-ről 10m/s fölé ment 20 sec-en belül,a rotor fordulat 0-ról 40-re 10sec alatt,elképzelhető mekkora pofont kapott és aznap ilyeből 40-50 körül volt.A harmadik képen már 500W felett van a betáplálás.A negyedik kép a már említett szomorú valóságot mutatja,a közepes szélben a betáplált energia 300Wh!Ezen látható,hogy közben áramszünet is volt,ez azért veszélyes,mert az inverter ilyenkor leválasztja a terhelést a generátorról és szabadjára engedi a rotort.Az én esetemben ez nem gond,de nemrég kesergett egy társunk,hogy szétrepült a szélkereke,ő is visszatáplál.A viharok idején ezek az áramszünetek pár percesek,nem mindig vesszük észre,de a szélkerék igen.
(#) Dozis válasza athor77 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

köszönöm átlapozgattam igazából a szélerőművem áll és forog egy jó ideje de mivel a generátorom egy autógenerátor így a nagy átételezés miatt kis szélben nem sok mindent termel.azért érdeklődtem hogy hátha tudnék egy olyan generátort csinálni amihez nem szükséges áttétel.És az se nagy baj ha nem túl nagy a teljesítménye.
(#) sziriusz válasza Dozis hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Én is autógenerátort akarok felhasználni. Mi a konkrét gond vele? Sok energiát visz el az áttétel?
Következő: »»   396 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem