Fórum témák
» Több friss téma |
Még izgalmasabb legyen a kép / H. Piggott/ 10 tekercs 12-pár mágnes 5 fázis. Természetes a kérdés miért?
A generátor fizikai rezgésének csillapítása némi kompromisszum árán.
Szia.
Természetesen nem kötelező a három fázis. Minél több annál "rezgésmentesebb" a generátor futása. Nálam a három fázisnál a tornyon érezhető a rezonancia. Persze ez nem jelent problémát, csak mint jelenséget írom le.
Szia. Kizárólag az eredeti kérdés miatt írtam,mivel a klasszikus három fázisú kialakítástól eltérő megoldás értelmezése nem volt egyértelmű Dozisnak. Ha jól értettem a kérdést. Vagyis amikor valamelyik alkotórész /tekercs , mágnes/ nem osztható hárommal.
Most vissza olvasva látom csúnyán benéztem a kérdést klasszikus három fázisra vonatkozott nem a H Piggottra.
Skacok nagyon szépen köszönöm a dolgokat de azt hiszem hogy mivel egyforma és erős mágnesekre van szükség melyeknek darabja ezres nagyságrendekre is rúghat így ez a generátor ára és teljesítménye igen csak gyér a kísérlet céljából megpróbálok építeni egyet winyó mágnesből vasmagos tekercsel. És ezt a darabolást felejtsük el mert hiszen é-d pólusok váltakozása a cél és az nem hiszem hogy akadály lehet hogy 1 mágnessel 1-ből két pólust használunk 6 egyforma mágnes már 12 pólus.Mivel 1 régebbi winyóba 2 mágnes van így 3 egyforma HDD kerítése nem is bonyolult.Kísérlethez pont elég ha működik akkor közlöm a jó-hírt.ha nem akkor szomorúan jelentem a bukást.
Szia Dozis.
Megépítheted HDD mágnesekkel is, de a 6db kevés lesz. Egy fázisúra nem szabad építeni. Ha a tekercseket nagy menetszámmal építed meg, akkor pedig akkora belső ellenállást kapsz, hogy a teljesítmény nagy részét ott fűtöd el. Vasmagos esetben pedig olyan nagy lesz az indulási nyomatéka, hogy nem fog elindulni még nagy szélben sem. Légmagosra kell építeni. A sok mágnes sajnos nem kerülhető meg.
Írod: Én is azt hiányolom, hogy nagyon kevés az építő jellegű fotóval ellátott hozzászólás.
Ez felbátorít arra, hogy megismételjem egy korábbi kérésem: ...a lassú járású szélkereked engem is érdekel, várok is róla egy rövid leírást, amit előre is köszönök.
Már leírtam itt is és a másik fórumon is fotókkal együtt.
Sajnos nem jött be, mert a nagyfordulatú generátorhoz alkalmaztam. Be kell látnom-és már be is láttam- hogy ha nincs szél akkor nincs teljesítmény sem. Hiába "csűröm-csavarom". Egy megoldás lenne, és ez igaz a legtöbb szélgépépítő társamra is, hogy "hatalmas" méretű rotort építünk. Ennek anyagi akadályai is vannak, meg viharban kezelhetetlen. Az én gépem marad udvari, kerti látványosság. Egyébként annak is indult.
Elnézést hogy nem láttam és olvastam sem itt, sem a másik fórumon. Most azért érdekel, mert én is nagy fordulatú generátort fogok használni. A szélcsendes helyemen nagy rotort kell készítenem. Én úgy gondolom, a viharvédelmet meg tudom oldani, a kísérleti gép jól vizsgázik ebben a témában. A bekerülési költséget pedig igyekszem minimalizálni.
Szia.
Van egypár másik magyar nyelvű ha érdekel. Lehet hogy régiek de nem biztos hogy rosszak.
Még pár irodalom, ebből a Ledács Kiss Aladár könyv alig ismert. Érdemes megnézni a kiadás dátumát.
FIGYELEM! A Bartha értekezés 27. oldalának táblázata nem alkalmas magyar szélviszonyok mellett gazdasági számításra! Eddigi tapasztalatom szerint a mi szintünkön jó ha a szélgép 1 négyzetmétere lead évi 40-70 kWóra energiát. A felső határ is alig elérhető. Oka a kis toronymagassággal elérhető 2,5-3 m/sec átlag szélsebesség, ahol még a szélsebesség eloszlása is kedvezőtlenebb az értekezésben leírtaknál. Ez semmit nem von le a leírás értékéből, mert nagyon jó és mások számára hasznos munka. (nekünk kellene szelesebb helyen lakni, bár nekem jó így is). Rájöttem, hogy csak 10 Mb-ot tudok felrakni a fórumra, három irodalmam meg jóval nagyobb.
A nagyobb terjedelmű irodalmat lehet hogy más helyre kellene feltenni, az elérési linket megadva. Nagy segítség lenne az érdekelteknek. Köszönettel.
A köszönet Athor77-et illeti, én csak folytattam, amit elkezdett.
Hogy mit idétlenkedtem délelőtt, nem tudom, mert most szépen töltődnek a dokumentumok.
Köszönet ezekért az eddig fiókban őrzött kincsekért, a megosztás ötletéért.
Csatlakozva néhány további hasznos irodalom az én gyűjteményemből is:
Én is szélgenerátor építésre adtam a fejem. Kezdésnek megvettem Hugh Piggott könyvének magyar nyelvű kiadását. Mellette az interneten is olvasgattam. Több helyen azt írták, hogy a rotorlapátoknak olyan a profilja mint a repülőgép szárnya. Modellező ismereteimet felhasználva megszerkesztettem a profilt és a modell repülő szárnyához hasonlóan megcsináltam egy rotorlapátot azzal a céllal, hogy üvegszálas müa-ból megcsinálom a szerszámot és azután a lapátokat. Ahhoz, hogy az "ősminta" tökéletes legyen a karosszéria javításnál használt kitt-tel eltüntettem az egyenetlenségeket.
Ma a kézi csévélővel foglalkoztam. Erről is felteszek néhány képet.
Még három kép a kézi csévélőről.
A lapát jónak tűnik ránézésre,de a csévélő nem.
Háromszögletű tekerccsel lehet legjobban kihasználni a helyet,a Tiédet meg négyszögletesnek látom... Bár a forma függ az átmérőtől is. Nagy átmérőn jó lehet a szögletes is.
Ezekből kettő nekem eddig csak nyomtatott formában volt meg(valahol).
Köszönet érte.
Szia István.
Találtam a gépemen egy régi újságról készült fotókat . Ajánlom figyelmedbe. Erre lehetne igazán áttételt akasztani.
Sziasztok.
Esetleg megépítette már valaki?
Úgy emlékszek, Gyula20 ennek alapján építette meg a kerekét. Sokat írt róla az Index fórumon.
Kicsiben tesznek.
Most is kint pörög csak túl erős rugót használtam igy nehezen csuklik be. Nekem is azért tetszett meg mert a méretezése a hordó átmérőjétől függ de adja magát. Egy ilyen gépet összekötni nagy áttétellel egy légmagos tárcsagenerátorral, az lenne az igazi. Nincs szélirányfüggés. nem kell viharvédelem es fordulaton tartja magát.
Szia athor 77
Köszönöm, hogy megosztottad velem ezeket a képeket, de férfiasan bevallom, nem a legjobbkor jött. Vagy a legjobbkor, ki tudja. Van egy Moszkvics differenciálom, amiből szélgépet akartam készíteni, de túl nagy az indító nyomatéka. Az volt a tervem, hogy az egyik kerék helyére szerelem a készülődő vízszintes tengelyű szélgépem és egy elektromechanika állítja szélirányba. Most, hogy fel tetted ezt a képet, eszembe jutott a négy félhordó, ami bevetésre vár. A Moszkvics hátsó hid kereke helyére fel lehetne szerelni a négy félhordót, elég masszív is lenne és a differenciálnak köszönhetően még lenne egy 45/9 - es áttételem.
A tekercs formáját Hugh Piggott könyvből vettem. Ő 25x41 mm-es magot ír és a jobb hely kihasználtság miatt trapéz alakút is javasol. Én megpróbáltam kiszerkeszteni 1:1 méretben a rotort és a sztrátort, így kaptam meg azt a trapéz alakot aminek az egyik rövid oldala 25 a másik 20 mm. A magassága maradt 41 mm. Nagyon remélem, hogy el is fér és jó is lesz. A lapát hossza 2100 mm.
Nekem ez nem szimpatikus,egy ilyen rotorra iszonyú erők hatnak,a lehető legegyszerűbben és a legerősebbre kell csinálni.Másrészt az állítható lapátok és szerkezete zajt fog kelteni,sok a hibalehetőség,rugótörés,lapát beszorulás,ónos eső.Képzeld el,ha egyik lapát önállósítja magát,micsoda kiegyensúlyozatlanság lesz és ez biztosan a legnagyobb szélben fog történni.Egyébként a rotor fordulatot jobb,ha te szabod meg a terheléssel.A hét közepén elég nagy szél volt,csináltam egy 24 órás analóg felvételt néhány képet felteszek akit érdekel.Az első képnél a szél periodikusságát említeném,általában ilyen csomagok jönnek,10-30sec-ként 2-3 szoros sebesség növekedéssel.Ez egy hosszabb lengő oszlopnál már káros rezonanciát is okozhat.A következő képet derült égből villámcsapásnak is lehetne nevezni,valóságos dirac delta impulzus szél formájában.A szél 1-ről 10m/s fölé ment 20 sec-en belül,a rotor fordulat 0-ról 40-re 10sec alatt,elképzelhető mekkora pofont kapott és aznap ilyeből 40-50 körül volt.A harmadik képen már 500W felett van a betáplálás.A negyedik kép a már említett szomorú valóságot mutatja,a közepes szélben a betáplált energia 300Wh!Ezen látható,hogy közben áramszünet is volt,ez azért veszélyes,mert az inverter ilyenkor leválasztja a terhelést a generátorról és szabadjára engedi a rotort.Az én esetemben ez nem gond,de nemrég kesergett egy társunk,hogy szétrepült a szélkereke,ő is visszatáplál.A viharok idején ezek az áramszünetek pár percesek,nem mindig vesszük észre,de a szélkerék igen.
köszönöm átlapozgattam igazából a szélerőművem áll és forog egy jó ideje de mivel a generátorom egy autógenerátor így a nagy átételezés miatt kis szélben nem sok mindent termel.azért érdeklődtem hogy hátha tudnék egy olyan generátort csinálni amihez nem szükséges áttétel.És az se nagy baj ha nem túl nagy a teljesítménye.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |