Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus szulfátoldó (Akku aktivátor)
Lapozás: OK   27 / 84
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Idézet:
„Szerintem is lehet”


Szerintem is itt lehet...

Üdv
Inhouse
(#) frici.hu válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Az akku gyári kapacitása 10A/h. 2011.10.24.-ei állapot szerint 2,76A/h kapacitást tudott, hidegben tároltam 2-12 Fok között.
(#) INOX 4 EVER válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Van a cimboránál néhány elhalt riasztóakksi 7,2Ah.
Azok elvileg ciklikus akksik amik karbantartás mentesek,és a belsejében ha jól tudom valami szövetben felitatott trutyi van.Majd kipróbálom azokon én is,meg van elektromos roller akksi is ott.
Neked abban szerintem igazad lehet,hogy más szerkezetű az indító akksi,mert eddig 3 autóakksin nekünk bevált.
(#) frici.hu válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Feltöltöttem automata töltővel (pár órás csepptöltés) és az előbb lemértem 2,20A/h-t mutat. Tehát kissebb a kapacitás normál töltéskor. 1 regeneráló 2,68A/h, 2. regeneráló töltés 2,31A/h, s most "normál töltés után már csak 2,20A/h. nem lett jobb! A kisebb kapacitást a hőmérsékleti tényezőnek tudom be.
(#) INOX 4 EVER válasza frici.hu hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Az eddigi tapasztalat az autóvillamosság szerelő cimboránál,hogy az autóakksi csak feltöltött állapotban bírja a hideget,lemerült állapotban szétfagy és végleg tönkremehet egy jó akksi is (ő a szabad ég alatt tart minden akksit és van pár darab).Itt a hideget -10 fokra értem az általad említett +10 fok nem igazán mondható hidegnek inkább ideális tároló hőmérsékletnek.
Egyébként nyáron hatalmas kánikulában is halnak meg autóakksik.Ez az ő tapasztalata.Én hiszek neki mert jópár éve a szakmában van.
(#) INOX 4 EVER válasza frici.hu hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Amúgy próbálj meg szerintem több töltő-kisütő ciklust.Én is 4 napig kínoztam az autóakksit mire azt mondtam,hogy 1 hét állás után is jól és határozottan indít.
Érdemes a kisütést valami gyenge 3-5W-os izzóval végezni ami lassabban merít és utána az intenzív töltés.
Ezt 2-3x megcsinálod akkor szerintem jobban fogja tűrni a 115W-os próbát.
(#) INOX 4 EVER válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Volt egy Panasonic épületriasztó akksim ami nem tudom hogy savas-e vagy nem ,de teljesen zárt akksi volt.
Használtan került hozzám is.Akkor egyszer feltöltöttem sima töltővel,majd 1 évig állt,aztán úgy ahogy volt betettem a robogóba,használtam 1 évig,aztán eladtam a robogót,állt egy évig,a robogó tönkrement,és az akksi visszakerült hozzám,kölcsönkérték 1 évig használták egy 600-as sportmotorban majd további egy évig egy 200ccm-es cross motorban.Ezt követően már elpusztult.
Annak ellenére hogy azt írtad hogy ezek nem tudnak hirtelen nagy áramot,egész jól bírta.Arra szavamat adom,hogy ez így történt ahogy most leírtam.
Ha azt veszed,hogy a robogókban használt savas akksi amit 3-4 ezerért megveszel,és évente cserélheted,na ehhez képest amit ez a kis akksi tudott valami csoda lehetett.Szóval érthetetlen számomra,hogy hogyan készülnek az épület-riasztó akksik,mert elképesztő amit az enyém tudott.
(#) INOX 4 EVER válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Tudom semmi köze ennek a regenerálós témához csak mint érdekességet gondoltam leírom
(#) INOX 4 EVER hozzászólása Márc 4, 2012 /
 
Lenne egy érdekes kérdésem hozzátok!
Van egy aprócska szélgenerátorom ami csak úgy játékból készült.A lelke egy kis DC motor ami közepes fordulaton terheletlenül 40V-ot tud,fúrógéppel megforgatva 67V-ot,de amikor rákötök direktbe egy 12V 5W-os izzót akkor a feszültség leesik 9V-ra.Ez így önmagában akku töltésre alkalmatlan,de mi lenne ha egy ilyen regen töltőt építenék hozzá egy feszültségfigyelővel ami akkor süti el a FET-et ha a kondi feszültsége eléri a 30V-ot?
Működőképes lehetne a dolog?
Az akksin semmi extra fogyasztó nem lene maximum alkalmanként egy led-es lámpa vagy a fater elviszi magával az akksit éjszakai horgászatra világítani,tehát mindegy mennyi idő alatt tölt fel.
Működne szerintetek?
(#) frici.hu válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Indítóakku-felitatott savas akku, pro és kontra, a működésük teljesen megegyezik, azt a tényt leszámítva, hogy a sav itt szövetben van és zárt-gázrekombinációs képességű aminek csupán felhasználási kör kiszélesítése az oka, tehát a kutya 100% hogy nem itt van elásva!
"Egy ilyen" akku is akku, lényegbeli különbséget csak a lemezek vastagsága szolgál, ami viszont a felhasználás körülményeit határozza csak meg, s nem a kapacitását vagy azt, hogy ne lehessen tölteni azzal amivel az "indító" akkukat. Sokat olvastam róluk. Létezik, sőt egyre több az indítóakkunak szánt zárt rendszerű akku is, nekem is van itthon egy 38A/h-s, ami ugyanúgy végzi a dolgát az autóban, mint sima társa. Söt mi több létezik már PbCa ötvözetű akku ami sokkal többet bír a sima akkuknál s ez szintén zárt rendszerű.
Az átlagáram sokasága: Adott két 5mm-es lemez (indítóakku) és két 2mm-es lemez (felitatott savas), azonos kapacitással, a kettő közötti különbség a belső ellenállásban nyilvánul meg, ezért vastagabb az indítóakku lemeze, s nem azért mert másképp működik. Teljesen kizártnak tartom a túl nagy áramok létrejöttét, pláne egy ilyen öreg akkunál a belső ellenállás miatt, mint írtam is 25 óra kellett a feltöltéshez, míg normál töltővel ez 2 óra lenne kb. , tehát nem károsíthatta, nem árthatott neki, méréseim alapján nem is ártott, viszont ami lényeg egyáltalán nem is használt.
Az akku állapota: felvetődik a kérdés bennem;akkor minek, ha rossz akkukhoz nem jó csak jókhoz?
""
Én is úgy láttam, hogy a gyári automata töltők, amik tartalmaznak regeneráló részt (nekem még mindig egykutya a regenerálás és a szulfátlanítás), csak alacsony kapocsfeszültségnél, egy bizonyos szintig végzik ezt, aztán normál töltésre kapcsolnak. A cél mégiscsak a regenerálás is, mivel az alacsony feszültségű akku károsodott, rendbe kell hozni, tehát összefügg a két dolog.""
Akkor ebben egyetértünk, az alacsony kapocsfeszültségű akkuk töltésének kikényszerítésére alkalmas lehet a ketyere.
Azt hiszem az álláspontjaink erősen közelednek egymáshoz, s ezt te nagyobb tapasztalattal igazoltad, mint nekem van.
A cég megmondta a tutit; kisütés-töltés.
Egyetértek azzal, ha az akku öregsége miatt (lemezek elhasználódás) már csak a kapacitás 1/3-át tudja az semmilyen csodaszerrel nem lesz jobb. Viszont az az akku ami helytelen tárolásból (önkisülés), helytelen használatból (túl hosszú kis áramú használat és töltés, ritka töltési periódus) eredendően veszít a kapacitásából mert szulfát rakódik le, azt kisütés-töltés periódusokkal valamennyire vissza lehet állítani.
Írtam is, hogy a régi akkukat én így állítottam helyre, s volt olyan akku amiben már csak 2V volt, s először kisütöttem amikor is a feszültsége megemelkedett (ez az akkuban még hasznos a szulfátokban tárolódott elektronok mennyisége), s egy bizonyos ponttól csökkenni kezdett, ez sokszor segített abban, hogy a töltést megkezdhessem (amit a 80e forintos töltő tud) s az akkut használatba lehessen venni. Ezután következett a töltés, már képes volt áramot felvenni, valamennyire feltöltődni. Utána kisütés aminél megfigyelhető volt a kisütési feszültség egy ponton való erőteljes csökkenése. Ezt a pontot tudom be az akku kapacitási kisütőfeszültségének, tehát egy jó akkunál ez elvileg 10,5V-ot jelent, míg indítóképesség vizsgálatnál 9,6V-ot Európai viszonylatban. Megfigyelés lényege, ha kisütjük eddig a feszültségig az az akku kapacitásának egy mutatója, töltés-kisütés periódusok után ez a feszültségszint 10,5V-ra emelkedik, s az akku lemezeinek elhasználódottságától (porózussá válás) függően beáll a használható kapacitás értékére, magyarán nem javul tovább.
Ez egy irányadó leírás lehet azoknak akik így próbálják meg esetleg akkujukat rendbe hozni kicsit!
A készülék lényege kimerül annyiban, hogy agyon merült akkuk tölthetők lesznek mezei töltővel is, de ezt egy áramgenerátoros töltővel is meg lehet oldani (pl; LM317), ha nincs meghatározva az alsó referenciafeszültsége (csak ugyebár a mezei ember töltője 14,4V-nál többet nem ad le és 10V alatt nem kapcsol be, illetőleg nem képes akkora áramot szolgáltatni ezen a feszültségen ami valamilyen folyamatot beindítson az akkuban).
Nem az számít milyen nyákon van, milyen csipesz van rajta, mekkora a kapacitás, mekkora a frekvencia, mekkora a tápfeszültség, hanem, hogy egy nagy belső ellenállású akkut rábír arra, hogy áramot vegyen fel, semmi más értelme nincs!
(#) frici.hu válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Tudom és egyet értek veled-vele.
(#) frici.hu válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
A gyártó adatait illene betartani valós kapacitás méréséhez, amit az akkura rászitál és mindezt áram generátoros üzemben, van is itt valami ilyesmi kapcsolás valahol. De nem az a lényeg mennyivel sütöd ki, hanem a két kisütés közötti mért érték!
(#) frici.hu válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
"Egy papírba felitatott savas akku nem munkaakku !" Ezt senki nem mondta.
"a papírba és egyekben tárolt masszákban, nem tud kialakulni a nagykristály, azok az akkuk évekig rajta vannak az egyentöltőn ( szintentartó) és semmi bajuk nem lesz." Kérdés: Mitől is púposodik akkor fel egy felitatott savas akku? Ha gondolod teszek fel képet, nem az ólom dagadt meg benne!
"azok az akkuk évekig rajta vannak az egyentöltőn ( szintentartó) és semmi bajuk nem lesz." Mert ez az akkuk helyes használatának feltétele, s egy jól használt akku ezt meghálálja!
"De nem is vehetsz ki belőlük egyszerre nagy áramokat ( rá is vagyon írva, hogy 20 órán át vehető ki a névleges kapacitás ), mert azonnal melegszenek, és ez árt nekik . Nem mindegy tehát, hogy hol és mire alkalmazzátok, ezt az impulzustöltőt ."
Tisztában vagyok vele mekkora áram vehető ki, de a kapacitás megadása-mérése többféle szabványból áll, s nem a 9,583A-nyi áramfelvételes mérési gykorlattal van a baj, mert két mérésnél a viszonyítási alap a mérvadó! Az akkuk működésének köszönhetően mindegy!
(#) frici.hu válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Nem sok értelmét látom, de igen.
(#) frici.hu válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
"a papírba és egyekben tárolt masszákban, nem tud kialakulni a nagykristály,"
Hm..
(#) INOX 4 EVER válasza frici.hu hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Idézet:
„Az akku állapota: felvetődik a kérdés bennem;akkor minek, ha rossz akkukhoz nem jó csak jókhoz?”

Hát ha veszek egy új akksit,és a kezdetektől használom a regen töltőt időnként,és attól nem 5 év múlva kell kidobnom egy akksit hanem 6 vagy 7 akkor szerintem már nyertem,és a környezetet is védtem valamelyest.
(#) frici.hu válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Ha még élek akkor is akkor majd írd meg a tapasztalatod!
Szerintem én élni fogok, de az akku tuti beadja a kulcsot, tán még hamarabb is!
(#) frici.hu válasza frici.hu hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Íme egy bontott akku szulfátos cellája (felitatott savas).
Nem papír, speciális üvegszál, mikron méretű szövetszálakkal. Szépen csillog a napfényben .
(#) szsrobert válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Egyik oldalon az akkuk aktivátorral magasabb élettartalma, másik oldalon a 14,4 helyett 24-30V-os töltés alacsonyabb, 50% körüli hatásfoka, és az ebből eredő kétszeres áramfelhasználás. Melyik a gzadaságosabb? Ki kell próbálni.
Nem csak az akkuval, az árammal is takarékoskodni kell.
(#) INOX 4 EVER válasza frici.hu hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Már írtam tapasztalatot 3 akksiról aminél sikeres volt az "élet meghosszabbítása"ezen a topic-on egyedül neked nem sikerült egyet sem.Ezt nem személyeskedésnek írtam ne érts félre,mert a jövőben 100% hogy én is bele fogok botlani olyan akksiba amit már nem tudok az áramkörrel feltámasztani,de az eddigieket tekintve nekem behozta az árát,és sikeres volt.Lehet hogy fél év múlva ki kell cserélnem az akksimat,mert csak annyira volt jó ez az egész,akkor sem mindegy,hogy a fűtésszezon közepén kell vennem egy új akksit amikor nincs rá pénzem,vagy nyáron amikor tele vagyok maszekkal és nem fáj annyira kiadni az új akku árát.
Fölösleges ez a jó-nem jó vita,mert ameddig én nem csalódtam a dologban addig jó véleménnyel leszek róla,neked nem jött be és akkor nem fogod használni többé.
(#) Inhouse válasza frici.hu hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Mivel nem laboratóriumi körülmények között mérünk és erősen beleszól a kémia és a környezet is, nem várható nagy pontosság az eredményekben. Tehát az, hogy 2,2, vagy 2,31 nem mond sokat.

Üdv
Inhouse
(#) szsrobert válasza frici.hu hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Érdekes.
Az eddig tanulmányozás céljából szétbontott 3db, már nem használható szünetmentes akkukban fehér üveggyapotszerűség, ólom negatív lemezek(újra felhasználható), és korrodált rácsozatú, porladó ólom-oxid pozitív elektródok voltak. Valszeg nem a szulfátosodás, hanem a pozitív rács korróziója okozta a pusztulásuk.
Kérdés, az ólom-oxidot hogyan lehetne egyszerűen és gazdaságosan ólommá alakítani.
(#) INOX 4 EVER válasza szsrobert hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Hát a hatásfoka szerintem a regeneráló töltőnek jobb.A sima akksitöltőm nem elég,hogy önmagában melegszik,de még az akksit is jobban melegíti.A melegedést én veszteségnek tudom be,magyarul egy halom energiát elpazarol hőenergiára.
Ezzel szemben a regeneráló töltőm nem mutatott melegedést hosszú órák után sem,és amit nem lőtt bele impulzus formájában az akksiba az a kondenzátorban marad,és a következő impulzussal majd belemegy.
De ha csak azt összevetem hogy a sima akksitöltő rácsatolva az akkura 8A-ról indítja a töltést és kb 6 óra után csillapodik le 2 A-ra,addig a regen a kezdetektől fogva is csak max 3A-rel dolgozik,és 6 óra alatt az is végez a töltéssel melegedés nélkül.
Tehát az én szent meggyőződésem az,hogy a regen töltő hatásfoka jobb.
(#) frici.hu válasza szsrobert hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
(#) szsrobert válasza frici.hu hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
A 2,X Ah kapacitású akkut a 115W-os izzó több C-vel süti ki. A valós kapacitásértékénél kisebb értéket kapsz ezzel.
Süsd ki 10W, vagy 5W-os izzóval 11/10,5V-os feszültségig. Számold ki a kapacitását az időből és az áramerősségből. Majd töltsd 0,1-0,3A-rel 14V-ig. A töltőáramnak 0,01A alá kell csökkennie feltöltött állapotban.
Az automata töltőm motor állásban 0,7A-rel tölt 14,4V-ig, majd csepptöltésre kapcsol(0,07A). Nem tölti fel az akkut teljesen.
(#) Inhouse válasza frici.hu hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Persze, hogy ólom savas, de a felépítésük más, és pont a nagy áramok tekintetében van eltérés. Sem töltésben, sem merítésben nem szeretik a nagy terhelést. Másképp is szokták őket tölteni.

Idézet:
„Létezik, sőt egyre több az indítóakkunak szánt zárt rendszerű akku is, nekem is van itthon egy 38A/h-s, ami ugyanúgy végzi a dolgát az autóban, mint sima társa.”


Igen, azt hiszem nálad láttam, amúgy még nem, vagyis ilyet nem, csak spirálcellás Optimát.

Idézet:
„Söt mi több létezik már PbCa ötvözetű akku ami sokkal többet bír a sima akkuknál s ez szintén zárt rendszerű.”


Ma már szinte csak ilyenek vannak, és trükköznek még az ezüsttel is.

Idézet:
„Az akku állapota: felvetődik a kérdés bennem;akkor minek, ha rossz akkukhoz nem jó csak jókhoz?”


Nekem sincs ebben akkora tapasztalatom, de az akkuknak nem csak egyfajta hibájuk lehet. Tehát minden hibás akkura nem lehet megoldás egy regeneráló. Kihullik az ólommassza a lemezekből, részleges cellaleszakadás, lemezek deformációja, idegen anyag az elektrolitban, szigetelő szulfátréteg kialakulása, cellazárlat...

Idézet:
„Nem az számít milyen nyákon van, milyen csipesz van rajta, mekkora a kapacitás, mekkora a frekvencia, mekkora a tápfeszültség, hanem, hogy egy nagy belső ellenállású akkut rábír arra, hogy áramot vegyen fel, semmi más értelme nincs!”


Ha arra gondolsz, hogy barkácsnak írtam a megoldást, akkor nem erre gondoltam, hanem arra, hogy házilag készül és nem lehet mindenre kiterjedően ellenőrizni a működését és finomhangolni.
Abban, hogy nem számít, hogy mekkora a kapacitás, tápfeszültség és a frekvencia, nem osztom a véleményed.

Üdv
Inhouse
(#) frici.hu válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Struccpolitika. Ha már él a téma, miért ne lehetne jobban belebonyolódni, tanulmányozni, nem ezért jött létre? Miért baj, ha van pro és kontra, ha valaki igazolni próbálja az elv életképességét az baj?
Javaslatom a következő, ki kell próbálni mind a két megoldást és nem homokba dugott fejjel ámuldozni mire képesek az impulzusok, holott lehet egy normális töltés kisütés ugyanazt esetleg jobb eredményt is hozhatna!
Nem másként gondolom, hanem másképp működött, s az elmélet részemről megbukott!
(#) frici.hu válasza szsrobert hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Már írtam, nem az a lényeg, hogy mennyivel süti ki valaki, hanem a két kisütés utáni két mért érték különbsége.
(#) INOX 4 EVER válasza frici.hu hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Köbzolit letolod azért mert nem nyitott az új tapasztalatokra,és véleményekre miközben te dobtad el az elméletet és el akarod süllyeszteni.
Inkább próbágasd még,mert lehet hogy az asztalod alatt levő 100 aksiból 10-nél nem működik (lehet hogy az akku hibájából) és a 11.-iket fogja feléleszteni.
Ergo te is struccpolitikázol egy kicsit.
Ez sem személyes vélemény csak szakmai!
(#) szsrobert válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Vigyázó szemetek a villanyórára vessétek.
Következő: »»   27 / 84
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem