Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1334 / 2208
(#) geri12 hozzászólása Márc 11, 2012
Átalakítottam pentodás módra. Érezhetően jobb a frekvenciaátvitel, és a teljesítmény is növekedett. Mivel éjjel van komolyabban nem tudom kihajtani, de így alacsonyabb hangerőn hallgatva is kb. erre számítottam volna először, tehát jobban kihajtva sem lehet most már gond. Még a kondikat átcserélem 68n-ról 220n-ra, és a tápot véglegesítem. Aztán mérés, majd egy csöves RIAA kapcsolás... Köszi az eddigi válaszokat!
(#) klemo86 válasza geri12 hozzászólására (») Márc 11, 2012
1mikró alatt nem csatolnék...
(#) CIROKL válasza sturbi hozzászólására (») Márc 11, 2012
Sajnos a képek nem jó minőségűek de a lényeget tekintve szép lett , gratula neked és a dobozolónak is !
(#) CIROKL válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 11, 2012
Bár te 30Watt körülit kértél és ezért mertem ajánlani ezt a kapcsolást hisz ezt is meglehet építeni 30Watt -ra is és akár 100Watt -ra is ha netán azt szeretnéd.
Ismerkedj a kapcsolással /semmi ördöngős nincs benne / ha csak majd a beállítás ha arra kerülne a sor majdan .
Ha bármi kérdésed lenne akkor szólj és remélhetőleg tudok érdemben válaszolni rá.
(#) varttina válasza mc-4 hozzászólására (») Márc 11, 2012
A GU50 SE erősítőmnél lágyindítással oldottam meg a fűtést. Egyenírányítva és stabilizálva van a fűtőfeszültség. Egy egyszerű zéner diódás - áteresztő tranzisztoros stabilizátorról van szó, ahol a zéner diódával párhuzamosan van kötve egy megfelelő értékű elkó. Ahogy töltődik a kondi, úgy emelkedik a fűtőfeszöltség egészen 12,6 V-ig.
Most épülő GU50 PP-nél mindenféle lágyindítás nélkül, egyszerűen váltó árammal fogom fűteni a csöveket.
(#) bakos13gab válasza klemo86 hozzászólására (») Márc 11, 2012
Amúgy ez érdekes (én is nagyokat szoktam rakni), de kiszámolva - magyari könyv - 100nF-nak elég kéne lennie és ugye mégse.
(#) klemo86 válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 11, 2012
Hiába nem nagyon hall az ember 20kHz felett, azért érzed, hogy ha a magas addig viszi, és egy 23-as vagy 26-os szebben "csilingel"... A csöves erősítők tele vannak misztikummal, ami látszólag ellent mond minden fizikai dolognak De pont ezért tetszik, mert nem elég csak úgy összelapátolni, mint egy tranyóst...
(#) compaqamplifier válasza varttina hozzászólására (») Márc 11, 2012
Nekem az a tapasztalatom hogy nagybrumm nem megy át. Stabilizáláshoz én lm317-et szoktam használni.
(#) compaqamplifier válasza klemo86 hozzászólására (») Márc 11, 2012
Tranyósba is vannak jók amik éppenséggel azért jók mert tiszta de pld szép hangú az csöves. Amúgy jó tranzisztorost se szabad összedobni!
(#) klemo86 válasza compaqamplifier hozzászólására (») Márc 11, 2012
Nem úgy értettem, hanem a folyamatot nézve: azt összerakod, és szól... Ezt összerakod, és igazgatnod kell a kábeleket, zavart szűrni, kondikkal játszani (ha van benne). Sok olyan hiba előjöhet, amit nem egyszerűen talál meg az ember
(#) compaqamplifier válasza klemo86 hozzászólására (») Márc 11, 2012
Amúgy én próbálok FETesíteni ami minőségi kapcsolás de már inkább csövekkel próbálkozom. Bár az elő fokomat nem kellet "igazgatni". Mindenesetre izgalmasabb mint egy 3-20 lábú szörny.
(#) CIROKL válasza klemo86 hozzászólására (») Márc 11, 2012
Idézet:
„Ezt összerakod, és igazgatnod kell a kábeleket, zavart szűrni, kondikkal játszani (ha van benne)”

Ezt soha nem értettem , több száz erősítő összerakásán vagyok tul és még sosem kellett sem kábelt igazítanom sem + szűréseket betennem meg ilyenek !
(#) compaqamplifier válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 11, 2012
Pedig vannak esetek mikor kell sajnos.
(#) pucuka válasza compaqamplifier hozzászólására (») Márc 11, 2012
Ha rendesen, tisztességesen megtervezed, megépíted, és nem gányolsz, akkor nem kell semmit igazgatni.
(mit gondolsz hogyan készültek anno a milliószámra sorozatban készült elektroncsöves berendezések?)
(#) CIROKL válasza compaqamplifier hozzászólására (») Márc 11, 2012
Szerintem csak egy rosszul elgondolt és kivitelezett konstrukciónál fordulhat elő , ha előre megtervezzük és odafigyelve építünk fel akkor nem hinném hogy bárminemű korrekcióra is szükség lenne , drót igazítás meg ilyenek nem is mondok többet mert jaj....
(#) CIROKL válasza varttina hozzászólására (») Márc 11, 2012
Tökéletesen elég a z AC fűtés és nem kell azt késleltetni , minek arra nincs szükség !
Idézet:
„Most épülő GU50 PP-nél”

Többet is tudhatunk róla ?
(#) klemo86 válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 11, 2012
Én meg 3-on vagyok majdnem túl, és mindig meggondoltan építkeztem még, nekem sem kellett ilyesmit eszközölnöm! Olvasgatom a témát, és sok emberkének nem megy pöcc-röffre úgy, ahogy kellene. Haveromnak is segítenem kellett zajtalanítani, pedig papír szerint volt összerakva - csak az ide kevés... Természetesen nem állok meg 3-nál
(#) geri12 válasza klemo86 hozzászólására (») Márc 11, 2012
Raktam bele 1u-s REMIX-et. (sárga színű hengeres) Remélem jó döntés volt. Szépen szól amugy, a teljesítménye is elég. Na majd valamelyik nap építek egy 30s-es delay-t. Amugy az meg tudnátok mondani hogy pontosan miért kell a késleltetés? Csö élettartama miatt?
(#) Csupasz válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 11, 2012
Köszönöm, de olvasva a topicot, rendesen rá kell készülnöm, ha valóban egy kiváló erősítőt szeretnék, és nem egy összedobottan.
Addig is köszönöm segítséged
Üdv:
Csupasz
(#) klemo86 válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 11, 2012
A GU50-et nem lehet úgy elcseszni, hogy ne legyen jó hangja, aztán max csiszolgatod Még mázlid is van, hogy magyar vagy, mert 2000Ft körül van ez a cső máshol (csak hogy ne értékelje alul senki azért, mert itthon 400Ft)...
(#) varttina válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 11, 2012
A hálózati trafó egy eredeti BEAG trafó, amit nem akarok áttekerni, így 2x310V-tal tudok gazdálkodni. Ezt valószínű félvezető diódákkal egyenirányítok majd, így 400V körül fog alakulni az anódfeszültség. Sokan keveslik a 400V-ot, de nekem az is bőven elég, ha csatornánként 25-30W kijön belőle.
A kimenők szintén egy BEAG erősítőből származnak 6k:8ohm illesztéssel. A kapcsolási rajz még nem végleges, de amint meg leszek elégedve a hangjával, közzé teszem.
(#) mc-4 hozzászólása Márc 11, 2012
Sziasztok!

Késleltetésre ez az áramkör van tervezve a relé vagy relék, lehet még után rakni meghúznak megy a delej.
Van olyan késleltető ami nem egyből löki oda a kakaót, hanem van felfutási ideje?
(#) klemo86 válasza mc-4 hozzászólására (») Márc 11, 2012
(#) varttina válasza klemo86 hozzászólására (») Márc 11, 2012
Ráadásl ezt nem is kell a sasszi alá rejteni. A kérdés csupán annyi, hogy be lehet-e szerezni ezt a típusú relét.
(#) klemo86 válasza varttina hozzászólására (») Márc 11, 2012
Más tipust nem nagyon tudsz beszerezni, csak Amperite-félét, legalábbis én még másmilyennel nem találkoztam
(#) klemo86 válasza varttina hozzászólására (») Márc 11, 2012
Egy kis jelmagyarázat hozzá: pl. 6NO90T: 6,3V fűtés, Normally Opened érintkezők, 90 másodperc késleltetés, a T pedig azt jelöli, hogy nem oktál foglalatos, hanem novál. Nekem egy ilyen van a GM70-ben. Remélem holnap végre ki tudom próbálni az új csövekkel, mert már lyukad kifelé az oldalam - nem a gyomorsav marta ki, a kajálást megoldottam
(#) mc-4 válasza klemo86 hozzászólására (») Márc 11, 2012
Ez jó!
Ez is csöves lesz benne, plusz két cső.
Köszi!
(#) klemo86 válasza mc-4 hozzászólására (») Márc 11, 2012
Minek 2?
(#) ECL82 hozzászólása Márc 11, 2012
Sziasztok, egy csöves előerősítőhöz szükségem volna egy tápegységre. Rendelkezésemre áll egy toroid hálózati transzformátor, az előerősítőnek 300V anódfeszültség kell. A transzformátor szekundere kb. 218V, kb. 210V hálózati feszültség mellett. A problémám az, hogy egyenirányítás és pufferkondenzátor után a feszültség viszonylag stabil 280V. S ha jól tudom, az egyenirányítás utáni feszültséget Uki=Ube*1.41 képlettel számítjuk ki, ezek alapján ha jól számolok akkor minimum (218*1.41) 307V kellene legyen, de mint már írtam nekem 280V van, ez mitől lehet? Két féle egyenirányító hidat is kipróbáltam de semmi különbséget nem vettem észre, pufferkondinak egy 100µF/400v-os kondenzátort használtam. Szerintetek ez mitől lehet? Találkozott már ilyesmivel valaki?
(#) fater0827 válasza ECL82 hozzászólására (») Márc 11, 2012
Üdv ECL82
A gyök 2 igaz terheletlen táp esetén .A számolás inkább közelít (U be*1.25 Volthoz ) , legalább is ez a tapasztalatom terhelt tápnál (218*1.25 = 272.5V). Tápegység topikban ill akkutöltő topikban (vita tárgya volt) . Mivel színusz hullám csúcsa ott van .
Üdv
Következő: »»   1334 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem