Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Átalakítottam pentodás módra. Érezhetően jobb a frekvenciaátvitel, és a teljesítmény is növekedett. Mivel éjjel van komolyabban nem tudom kihajtani, de így alacsonyabb hangerőn hallgatva is kb. erre számítottam volna először, tehát jobban kihajtva sem lehet most már gond. Még a kondikat átcserélem 68n-ról 220n-ra, és a tápot véglegesítem. Aztán mérés, majd egy csöves RIAA kapcsolás... Köszi az eddigi válaszokat!
Sajnos a képek nem jó minőségűek de a lényeget tekintve szép lett , gratula neked és a dobozolónak is !
Bár te 30Watt körülit kértél és ezért mertem ajánlani ezt a kapcsolást hisz ezt is meglehet építeni 30Watt -ra is és akár 100Watt -ra is ha netán azt szeretnéd.
Ismerkedj a kapcsolással /semmi ördöngős nincs benne / ha csak majd a beállítás ha arra kerülne a sor majdan . Ha bármi kérdésed lenne akkor szólj és remélhetőleg tudok érdemben válaszolni rá.
A GU50 SE erősítőmnél lágyindítással oldottam meg a fűtést. Egyenírányítva és stabilizálva van a fűtőfeszültség. Egy egyszerű zéner diódás - áteresztő tranzisztoros stabilizátorról van szó, ahol a zéner diódával párhuzamosan van kötve egy megfelelő értékű elkó. Ahogy töltődik a kondi, úgy emelkedik a fűtőfeszöltség egészen 12,6 V-ig.
Most épülő GU50 PP-nél mindenféle lágyindítás nélkül, egyszerűen váltó árammal fogom fűteni a csöveket.
Amúgy ez érdekes (én is nagyokat szoktam rakni), de kiszámolva - magyari könyv - 100nF-nak elég kéne lennie és ugye mégse.
Hiába nem nagyon hall az ember 20kHz felett, azért érzed, hogy ha a magas addig viszi, és egy 23-as vagy 26-os szebben "csilingel"... A csöves erősítők tele vannak misztikummal, ami látszólag ellent mond minden fizikai dolognak
![]()
Nekem az a tapasztalatom hogy nagybrumm nem megy át. Stabilizáláshoz én lm317-et szoktam használni.
Tranyósba is vannak jók amik éppenséggel azért jók mert tiszta
![]()
Nem úgy értettem, hanem a folyamatot nézve: azt összerakod, és szól... Ezt összerakod, és igazgatnod kell a kábeleket, zavart szűrni, kondikkal játszani (ha van benne). Sok olyan hiba előjöhet, amit nem egyszerűen talál meg az ember
![]()
Amúgy én próbálok FETesíteni ami minőségi kapcsolás de már inkább csövekkel próbálkozom. Bár az elő fokomat nem kellet "igazgatni". Mindenesetre izgalmasabb mint egy 3-20 lábú szörny.
Idézet: „Ezt összerakod, és igazgatnod kell a kábeleket, zavart szűrni, kondikkal játszani (ha van benne)” Ezt soha nem értettem , több száz erősítő összerakásán vagyok tul és még sosem kellett sem kábelt igazítanom sem + szűréseket betennem meg ilyenek !
Pedig vannak esetek mikor kell sajnos.
Ha rendesen, tisztességesen megtervezed, megépíted, és nem gányolsz, akkor nem kell semmit igazgatni.
(mit gondolsz hogyan készültek anno a milliószámra sorozatban készült elektroncsöves berendezések?)
Szerintem csak egy rosszul elgondolt és kivitelezett konstrukciónál fordulhat elő , ha előre megtervezzük és odafigyelve építünk fel akkor nem hinném hogy bárminemű korrekcióra is szükség lenne , drót igazítás meg ilyenek nem is mondok többet mert jaj....
Tökéletesen elég a z AC fűtés és nem kell azt késleltetni , minek arra nincs szükség !
Idézet: „Most épülő GU50 PP-nél” Többet is tudhatunk róla ?
Én meg 3-on vagyok majdnem túl, és mindig meggondoltan építkeztem még, nekem sem kellett ilyesmit eszközölnöm! Olvasgatom a témát, és sok emberkének nem megy pöcc-röffre úgy, ahogy kellene. Haveromnak is segítenem kellett zajtalanítani, pedig papír szerint volt összerakva - csak az ide kevés... Természetesen nem állok meg 3-nál
![]()
Raktam bele 1u-s REMIX-et. (sárga színű hengeres) Remélem jó döntés volt. Szépen szól amugy, a teljesítménye is elég. Na majd valamelyik nap építek egy 30s-es delay-t. Amugy az meg tudnátok mondani hogy pontosan miért kell a késleltetés? Csö élettartama miatt?
Köszönöm, de olvasva a topicot, rendesen rá kell készülnöm, ha valóban egy kiváló erősítőt szeretnék, és nem egy összedobottan.
Addig is köszönöm segítséged Üdv: Csupasz ![]()
A GU50-et nem lehet úgy elcseszni, hogy ne legyen jó hangja, aztán max csiszolgatod
![]()
A hálózati trafó egy eredeti BEAG trafó, amit nem akarok áttekerni, így 2x310V-tal tudok gazdálkodni. Ezt valószínű félvezető diódákkal egyenirányítok majd, így 400V körül fog alakulni az anódfeszültség. Sokan keveslik a 400V-ot, de nekem az is bőven elég, ha csatornánként 25-30W kijön belőle.
A kimenők szintén egy BEAG erősítőből származnak 6k:8ohm illesztéssel. A kapcsolási rajz még nem végleges, de amint meg leszek elégedve a hangjával, közzé teszem.
Sziasztok!
Késleltetésre ez az áramkör van tervezve a relé vagy relék, lehet még után rakni meghúznak megy a delej. Van olyan késleltető ami nem egyből löki oda a kakaót, hanem van felfutási ideje?
Ráadásl ezt nem is kell a sasszi alá rejteni. A kérdés csupán annyi, hogy be lehet-e szerezni ezt a típusú relét.
Más tipust nem nagyon tudsz beszerezni, csak Amperite-félét, legalábbis én még másmilyennel nem találkoztam
![]()
Egy kis jelmagyarázat hozzá: pl. 6NO90T: 6,3V fűtés, Normally Opened érintkezők, 90 másodperc késleltetés, a T pedig azt jelöli, hogy nem oktál foglalatos, hanem novál. Nekem egy ilyen van a GM70-ben. Remélem holnap végre ki tudom próbálni az új csövekkel, mert már lyukad kifelé az oldalam - nem a gyomorsav marta ki, a kajálást megoldottam
![]()
Ez jó!
Ez is csöves lesz benne, plusz két cső. Köszi!
Sziasztok, egy csöves előerősítőhöz szükségem volna egy tápegységre. Rendelkezésemre áll egy toroid hálózati transzformátor, az előerősítőnek 300V anódfeszültség kell. A transzformátor szekundere kb. 218V, kb. 210V hálózati feszültség mellett. A problémám az, hogy egyenirányítás és pufferkondenzátor után a feszültség viszonylag stabil 280V. S ha jól tudom, az egyenirányítás utáni feszültséget Uki=Ube*1.41 képlettel számítjuk ki, ezek alapján ha jól számolok akkor minimum (218*1.41) 307V kellene legyen, de mint már írtam nekem 280V van, ez mitől lehet? Két féle egyenirányító hidat is kipróbáltam de semmi különbséget nem vettem észre, pufferkondinak egy 100µF/400v-os kondenzátort használtam. Szerintetek ez mitől lehet? Találkozott már ilyesmivel valaki?
Üdv ECL82
A gyök 2 igaz terheletlen táp esetén .A számolás inkább közelít (U be*1.25 Volthoz ) , legalább is ez a tapasztalatom terhelt tápnál (218*1.25 = 272.5V). Tápegység topikban ill akkutöltő topikban (vita tárgya volt) . Mivel színusz hullám csúcsa ott van . Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |