Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tirisztor

Témaindító: NBalage, idő: Dec 25, 2005
Lapozás: OK   4 / 9
(#) Hurka hozzászólása Dec 27, 2011 /

Hellosztok!

Van egy videoton TV-m, ebben találtam egy gyanúsnak tűnő tirisztort (ESM740G1 típus). a gate-je és a katódja között mérek stabil 110 ohm-ot. Ez elégett?
Milyen típust tehetek be a helyére?

Köszönettel: Hurka
(#) Hurka válasza Hurka hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

BT151 jó a helyére?
(#) Hurka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Hali! Ezt be lehet építeni Komárba is? Köszi!
(#) Hurka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

A tirisztorra van tipped? Köszi!
(#) poros válasza Hurka hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Szia. Keresd meg " kadarist"ebben Bővebben: Linka topicban Ö nagy mágus a TV javításban.
(#) janosambrus hozzászólása Feb 4, 2012 /

Mivel villanyszerelő a szakmám ezért a elektronikához csak konyítok emiatt a ti szaktudásotokra lenne szükségem.
Szükségem lenne egy kapcsolásra ami egy 0v..5v bemenő áram szerint kapcsolgatna két darab relét.
Az első relé húzzon be amikor a U1 értéke 0...1V között van
a másik amikor 1....5V között.
Persze ezt kellene potméterrel szabályozni. Rajzoltam egy rajzot az elképzelésemről de kellene még egy két kiegészítés vagy talán más ötlet.
Ha közületek lenne olyan aki elvállalná a megépítését megfizetném a fáradozását, de ha csak egy működő kapcsolási rajzot rajzolna az is nagy segítség lenne.
Azért írtam ebe a topikban mert a kapcsolást tirisztorokkal képzeltem el.
(#) otto54 válasza janosambrus hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Szia!
Nem a legegyszerűbb megoldás,de viszonylag gyorsan kivitelezhető AVR-el.
Az AVR egyik A/D csatornája a bejövő feszültséget méri,a másik pedig a potival leosztott tápfeszültséget.
A tirisztor vagy triak vezérlésére meg két kimeneti portot lehetne felhasználni.
Én az ilyen egyszerűbb feladatokat is controllerrel szeretem megoldani.
A képen látható panellel viszonylag kis átalakítással meg lehetne oldani egy ilyen feladatot.
Üdv. Ottó

Eltudnád vállalni a megépítését? Jó lenne figyelembe venni azt is hogy egy plazma vágóba kell beépítenem ahol nagy a por pára és elektromos zaj. Meg az sem árt ha netalán meghibásodik ne keljen szerelőt hívjak.Ezért gondoltam valami egyszerűre amit könnyű javítani. És kettő darab kellene.
(#) otto54 válasza janosambrus hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Itt a listán üzletről nem eshet szó,ezért majd magánban írok.

Üdv. Ottó

Bocs nem tudtam.
(#) david550 hozzászólása Feb 24, 2012 /

Sziasztok.
Most kezdtem el foglalkozni a tirisztorokkal, ki is forrasztottam egyet (Bővebben: Link), és megépítettem a képen látható egyszerű áramkört, a szimulátorban is működött, de amikor kipróbáltam, és kikapcsoltam a gate-t, nem világított a LED. A kapcsoló (lásd: kép) be van kapcsolva, de ha a gate-ről leveszem az áramot, egyszerűen nem világít tovább.
Mi lehet a baj? A tirisztor rossz?
(#) david550 válasza david550 hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Ja, és itt a kép.

tirisztor.JPG

(#) Peter65 válasza david550 hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Szia!
A tirisztor bekapcsolva maradásához szükséges, hogy a rajta átfolyó áram elérje az úgynevezett tartó áramot (holdung current). Ez ennél a tirisztornál legfeljebb 30mA lehet. Ha a leden keresztül kisebb áram folyik, akkor ezért nem marad vezetésben. Ezen problémák elkerülése végett vélszerűbb inkább egy laposelemet és egy hagyományos zseblámpa-izzót használni a tirisztorok kipróbálásához. Elvileg a gate áramot is illene egy ellenállással 100-200mA-re korlátozni.
(#) _JANI_ válasza david550 hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Szia! A LED-el sorosan illene egy ellenállás.
A gate kivezetésre is célszerű egy 100 ohm körüli ellenálláson keresztül vezérelni.
A szimuláció valószínűleg ideális feltételekkel dolgozik.S egyes kapcsolások néha nem épp úgy működnek a gyakorlatban mint a szimulációban.
Mekkora a telep feszültsége?
(#) david550 válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Csak a gate-re tettem egy 2k2 ellenállást, amit elfelejtettem jelölni a képen. A telep feszültsége, 3 volt (2 ceruzaelem).
De azonnal ki is próbálom, hogy a LED elé is teszek egy ellenállást, ahogy mondtad...
(#) david550 válasza david550 hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Hát én kipróbáltam vagy 10 féleképpen, de nem sikerült.
Már kipróbáltam kisebb, nagyobb ellenállással is, de ha leveszem a gate-ről az áramot, nem világít. Meg lehet valahogy vizsgálni hogy működik-e még? Mert mi va, ha zárlatos lett, mert egyszer véletlenül ráment egy nagyobb áram
Holnap kiforrasztok egy másik tirisztort, mert ma már nem akarok befüstölni a házban.
(#) Peter65 válasza david550 hozzászólására (») Feb 25, 2012 /

Ha a leddel sorbakötöttél még ellenállást, akkor ugyan elvileg helyesen jártál el, de jelen esetben tovább csökkentetted az áramot, így még távolabb kerültél a tartóáramtól. Kettő ceruza elem egyébként kevés egy ilyen próbához; a 3V-ből több mint 2V elmehet a ledre, és a tirisztornak is kellene kb. 1V maradékfeszültség. 4,5V-al és hagyomágyos zseblámpaizzóval próbálkozz, vagy ha mindenképpen ledet szeretnél, a led + ellenállással köss párhuzamosan egy 22ohmos ellenállást terhelésnek.
(#) david550 válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Amúgy 9 voltos elemmel is próbáltam, majd megkeresem a zseblámpaizzót, és azzal is kipróbálom.
Most nem találok másik tirisztort, de még keresem, mert tudom, hogy volt egy másik itthon.
Majd ha lesz valami, írok, addig is kösz a válaszokat.
(#) david550 válasza david550 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Na megint itt vagyok egy új kérdéssel, lehet hogy hülyén fog hangzani:
most akkor a tartóáram (holding current) a gate-n van, vagy a katódon, vagy az anódon?
És még írnak néhány dolgot:
Idézet:
„Holding Current
(VD = 12 Vdc, Initiating Current = 200 mA, Gate Open)”

Itt a "VD", "Initiating Current" mit jelentenek?
(#) kadarist válasza david550 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Szia!
A tartóáram az átfolyik a tirisztor (triak) főelektródáin (anód-katód). Hol írnak ezekről a kifejezésekről?
(#) david550 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Ebben, azon belül meg lásd: kép.

holding.JPG

(#) kadarist válasza david550 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

A Vd a tesztfeszültség, a az inicializálási áram pedig a kezdő áram, amit csökkentenek egészen az áramfolyás megszűnéséig, amely érték a tartóáram értéke lesz.

Ja, lemaradt, hogy kösz szépen.
De ez a "VD = 12 Vdc", és az "Initiating Current" hol vannak (vagy folynak), mert ezt nem írják (vagy csak én nem látom)?

Jujj bocs most látom hogy írtál.
Kösz.
(#) peti22 válasza zenetom hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Sziasztok. Lenne egy olyan problemam hogy hozott egy ismerosom javittani egy 8 csatornas fenyorgonat amiben TAG 8734 To220 tokozasu Tirisztor van. 8db ebbol egy meghalt. Gondoltam keresek hozza mar ez sem volt egyszeru mivel sehol nem lenni na Hq-nal talaltam de nincs helyette a bt151/800r-t kinaltak. Kint vagyok nemetorszagban itt nem kaptam a kozelben csak bt151/650R-t Ami nem gond a hq lab kiosztast neztem es ezek szerint nem jo mivel el fustolt Itt lattam pont ez a tipus van elirva. Meg tudnatok adni a rendes labkiosztast? Koszonom. Udv Peter
(#) peti22 hozzászólása Márc 21, 2012 /

Mellekelek egy kepet a helyettesitteni kivant Tirisztorrol hatha valaki tudna segitteni. En sehol nem talaltam

IMG_0456.JPG

(#) kadarist válasza peti22 hozzászólására (») Márc 21, 2012 / 1

Szia!
Ez egy 8A 800V-os triak. Adatlap. Valamilyen 10-16 amperessel helyettesítheted.
(#) peti22 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Ahh. koszonom. En masik szamot neztem rajta. Akkor az mi. Mert ha azza keresem akkor tirisztort talalok
. Tök jo vettem 12db tirisztort ami nem is jo hozza :@
(#) peti22 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Meg annyit kerhetnek hogy labkiosztast megnezned nekem en nem talalom sehol. Bisztos en vagyok a hulye
(#) kadarist válasza peti22 hozzászólására (») Márc 21, 2012 / 1

Bekötés: Bővebben: Link Miben volt ez? Mert a TAG..-ra is van értelmes találat.
Következő: »»   4 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem