Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Nem egészen így van.
Ha sikerült jobb USD/Ft árfolyamon beszerznie, akár olcsóbban is adhatja, mint ahogyan most vennéd.
Értelek, bár erre az esély kicsi, lévén, hogy jó ideje 220 körül kínlódik az USD.
Rég volt 180 Ft
Hello!
Megkérdezhetem hogy te honnan vetted a grid tie invertered és hogy tudsz-e beszerezni nekem is netán? A 600 W-osra gondoltam amit 150euro-ért vettél. köszi.
Ez rendben van.
Csak általános megjegyzés volt. Én pl. még lényegesen jobb USD árfolyam mellett szereztem be jónéhány cellát és invertert is.
Nagyban nem vásárolsz e-bayről de atermék ott is szerepel.
Töröttel nem *
Törölve ! Ez itt a He fóruma, semmiféle üzleti tevékenység nem megengedett!
Én itt veszem. Megbízható.Bővebben: Link
Az anyagspórolással jó az elképzelésed,én már kipróbáltam,bár Sylgard-al.A jenki tehénpásztorok 75W-os panelre 0,5 l-t öntenek,mert náluk jóval olcsóbb,én a 190W-os panelra ennek 1/3-át öntöttem,először ennek is csak a felét a cellák elválasztó réseibe(ez légmentesen lezárja a cellákat) és néhány óra múlva a másik felét a teljes felületre szétkenve,a hátlapra már nem is kell más.
Edzett 4mm-es szolár üveget használtam,mert a kísérletek szerint a sima üveg 20%-nál is többet vesz le,így a panelok műterheléssel 160-170W-ot is leadnak.A képen látható,hogy a cellák közepén kis folt marad,ahova szilikon nem folyt be,de a jobb oldalin már látható a technikai fejlődés,egyébként már az első is tökéletes,nem párásodik be és a hűtése is elég jó majdnem egy éve vannak fent a tetőn.Különben két panelra való anyagom még van,betegség miatt nem biztos,hogy be tudom fejezni,akit érdekel az emilem,a személyes adatok között megtalálja.
Nálam más megoldás volt, főleg az anyagiak diktáltak. Kiakartam kerülni ezt a folyékony szilikont.
Bocs,azt nem látom mi van a cellák és az üveglap között.
Én sem látom a lényeget, a cellák szélén sziló?
megtaláltam őket én is, de nem az az árkategória (és nincs is éppen raktáron) mint amin kintről vettem. Nem tudom honnan valóak, lesz-e ugyanilyen később. Kinek a pap kinek a papné, a mostani beszállító elvileg stabil forrás.
Rendeltem mintaanyagot a lengyel cégtől, nettó 16,60 ? /kg az ára, 5kg-os kiszerelésben van. Ha megjön kipróbálom és megírom mit tapasztaltam.
Érdemes nagy kiszerelésben gondolkodni, és többen összeállni mivel 45? a szállítás.
A ? az az euro jel lett volna csak rosszul jelenik meg.
Az üvegfelülettel közvetlenül érintkezik a cella. A széleken szilikon ragasztó van (Mester semleges kémhatású) Az a fekete meg folyékony gumi.
Amennyiben szükséged lesz valamire megtalálsz.
Ezzel a folyékony szilóval, hogy készül a panel. Negatív oldalra is kell? úgy értem először kiöntöd üvegre majd rá a cellákat utána pozitív oldalra szintén sziló. A hátlapon mekkora a vastagság a szilónak? A lecsúszó hónak is ellenáll? Amennyiben gond van a cellával könnyű visszaszedni?
Ez sem rossz, bár tartanék tőle egy kicsit. A külföldi oldalakon nagyon azt sugallják hogy mindenképpen egy egységgé kell minden négyzetcentiméteren ragasztani a cellát és az üveget (kiöntés, laminálás, stb) hogy ne tudjon külön hőtágulni, mocorogni a vékony és törékeny cella, és minél jobban el legyen a hő vezetve róla. Enélkül állítólag néhány év alatt összetöredezhet, szél esetén pláne, ezért olyan körülményes a gyári tokozása a napelem celláknak.
Csak ugyebár az ár nem mindegy, jónéhány rendszer működik enélkül 1-2 éve, a fene tudja mi lesz velük 10-20 év múlva, melyik megoldás válik be. Ezért próbálok olcsón jó szilikont szerezni, az elvileg hosszú távon jó befektetés.
Oké már értem,a cellák így jól le vannak zárva,a probléma talán a melegedéssel lesz.Nekem úgy tűnik a Sylgard a cella és üveg közt jobb hővezető, mint a levegő.Én egy kézi infra hőmérővel mérem a cella hőmérsékletet,nem sokban marad el a gyári Evástól.Egyébként mielőtt leöntöm a szilikonnal végignézem a cellákat az infrával,a 144 cellából kettőt találtam ami +10 C melegebb volt.Ezek repedtek voltak,alig találtam meg rajtuk nagyítóval.Nem nagy százalék,de sajnos az egész panelt képes lerontani.
A panelek számításom szerint beleszámolva az amortizációt minimum termeléssel számolva, 1 év -de legyen másfél- alatt visszahozzák az árukat. Az inverter az 3,5 év. Szerintem-3-4 év és másokkal helyetesítem őket ezeknek meg találok helyet máshol. Ez a terv de az mindig változik)
Nekem szimpatikus. A fürdőszobába (2x2x2,60) egy darab 150 W-os panelt tettem, hőfokszabályozóval 20-22 fokra állítva, szépen melegen tartja a helyiséget. Ha alatta álsz, amikor törölközöl, igen kellemes meleget sugároz, máshol hűvösebb van, de épp így gazdaságos, a hatósugarában jól érzed magad, míg a lakást alacsonyabb hőfokon tartod, és így kevesebb hő megy ki a falakon.
A szobában két 500 W-os panellel állítok elő szintén 20-22 fokot (falnál), de ezek a panelek már 1x1 méteresek, és így elég nagy területen érzed a közvetlen sugárzásukat. Éjszakára leszabályozom 15 fokra, és az ágy fölé szerelt kis panelt működtetem, ami akkora, mint a fürdőszobai. Így az ágyban kellemes meleg van. Mindezt a számítások szerint 6x250 W-os napelem panellel lehet táplálni. Sajna most még csak az 1/3-a van meg, ezért gyakran a hálózatról fűtök. Még kell felszerelnem 1000 W-ot és akkor már nem kell fűtésre költeni. A vizes rendszerhez viszont hallottam egy másik megoldást, a kavitációs fűtést. Ha érdekel, emailben megírom a részleteket.
Kösz az infót,veszek ilyen panelt kísérletképpen,padlófűtés fóliával már próbálkoztam,annál még nagyobb felületre oszlik el a hő és egész jó,de falra szerelve nem túl esztétikus.A meglévő vizes fűtés elektromos bővítése azért jó,mert bármikor ráfűthetek fával vagy gázzal,ha túl hideg van.A kavitációs fűtés is érdekel,a emilem megvan a személyes adatokban.
A youtube-n van egy rakás videó "encapsulation with slyguard" és hasonló címkékkel, ott látszik hogy hogyan lehet jól elteríteni.
Valaki használta már a fenti lötyit? Mert elvileg 1 hét múlva megjön a lengyel minta, jó lenne összehasonlítani, elugranék v. küldenék egy kicsit belőle.
Megkérdeznélek titeket a gazdaságosságról. Már, ha a sokféle körülményt egybe lehet foglalni. Talán a "megtérülési költség" szóba jöhet, egy átlagos, 50 Ft/kWh árral. Ha jól tudom, én ennyit fizetek.
Szóval: A: tegyük fel, van egy 1kW-os panel-csoportom. Azaz teljes napsütésben tud 1kW-ot. Bolti áron 500.000 Ft. B: Szigetüzemben ehhez van elektronika (szabályozó, inverter, vezetékek, stb. szerelési költség nélkül 200.000 Ft. (olcsó inverterrel). C: Akkumlátor, 500 Ah, bolti áron mondjuk legyen 200.000 Ft. Szigetüzem összesen 900.000 Ft Évente átlagban 1200 h-val számolva (300napx4óra) 1200kWh teljesítményt lehet kapni. Ez, ha az ELMÜ-től veszem, 60.000 Ft Megtérülés: 900.000/60.000=15 év Visszatáplálásos üzemben B: 400.000 Ft (mert drágább az inverter, tervezési költség van rajta, spec. kialakítást kérnek, stb.), de ilyenkor C nem kell. Ugyanott vagyok, megtérülés itt is cca. 15 év. Jól számoltam? Mi a helyzet, ha saját magamnak készítek (a: napelemet, b: invertert ? Mennyivel lesz jobb a megtérülés?
Infra esztétika: Kapható szép, képként is falra akasztható panel. Nekem az egyik úgy néz ki, mint a tapétázott menyezet, csak a keret választja el látványában a menyezettől. Hőálló festékkel saját magad is kipingálhatod (felületi hőfok max 100 fok).
A hatása olyan, mintha kályha előtt üldögélnél.
Ha saját magad gyártod a panelt le tudsz menni 0,7UEUR/Wp-re azaz 1kWp-nél kb. 210000Ft-re.
De ha megemlékszel töredezett cellákkal és használt ablaküveget használsz, valamint a keretet is újrahasznosított ALU lemezből csinálod akkor le tudsz menni 0,25EUR/Wp-re is. Viszont itt szigetüzemet kell alkalmazni mert nem táplálhatsz vissza legálisan az ilyen rendszerrel. Aksin nem érdemes spórolni, hosszú távon (10-15 év) a jó minőség éri csak meg. Az lenne az ideális ha valahogy máshogy lehetne tárolni a megtermelt energiát (kicsi víztározós 1000m3 ?), de ez még a jövő zenéje.
Mi a megtérülése egy villanyórának? Mi a megtérülése egy saját háznak? Mi a megtérülése egy 30 milliós autónak? Mégis miért jobb? Mert nem függsz másoktól és mert érték, vagy ahogy a reklám mondja: "Kell nekem!". Nálunk pusztán annyi a probléma, hogy sem az Önkormányzatok, sem az állam nem támogatja, ráadásul egy alto kanyi sincs magántőke, amiből megcsinálnád. Ha az osztrák példát nézed: Van magántőke, 12 éves a megtérülés. Ha 33%-ot az állam, 33%-ot az Önkormányzat hozzáad máris 1/3-a a megtérülési idő számodra. Így nem is marad más, mint a saját berhelés. De ez sem térül meg, mert rengeteg a ráfordított munkaóra.
Köszönöm az adatokat. A saját gyártás érdekelne, kaptam videót, most rágom át rajta magamat. Magamhoz a kérdés: egyedül, viszonylag kis szerszámkészlettel biztonságosan meg tudok-e építeni egy panelt. Ha valaki Budapesten személyesen is megmutatná, hogy kell, azért hálás lennék.
Említésre került, hogy "másként" lehetne tárolni, pl. melegvízben a megtermelt energiát. Talán egyszerűen át kellene vezetni egy megfelelően méretezett fűtőpatronon egy boylerben, akkor melegvizet tudna közvetlenül termelni. Végy egy kibelezett boylert, méretezd át a fűtőpatront, hogy 12V vagy 24V-al is működjön, és kész. De nem tudom, hogy lehetne előállítani ilyen fűtőpatront a gyakorlatban. Az akkumlátoros rendszer viszonylag kiforrott műszaki szinten van, mert sok helyen használják (pl. targonca, elektr. vontatás, stb.) A kavitációs fűtésről itt találtam egy viszonylag praktikus linket: Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |