Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   61 / 239
(#) Apec válasza Proci_85 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Nem egészen így van.
Ha sikerült jobb USD/Ft árfolyamon beszerznie, akár olcsóbban is adhatja, mint ahogyan most vennéd.
(#) greenpower válasza Apec hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Az enyéim múlt héten jöttek meg, 15 csomag, csomagonként 50 darab cella.

Bővebben: Link
(#) Proci_85 válasza Apec hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Értelek, bár erre az esély kicsi, lévén, hogy jó ideje 220 körül kínlódik az USD.
Rég volt 180 Ft
(#) dan92 válasza greenpower hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Hello!
Megkérdezhetem hogy te honnan vetted a grid tie invertered és hogy tudsz-e beszerezni nekem is netán?
A 600 W-osra gondoltam amit 150euro-ért vettél.
köszi.
(#) Apec válasza greenpower hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Ez rendben van.
Csak általános megjegyzés volt.
Én pl. még lényegesen jobb USD árfolyam mellett szereztem be jónéhány cellát és invertert is.
(#) greenpower válasza dan92 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Hali

Én az e-bay-en vettem, ebben az e-shopban. Bővebben: Link
(#) kutató válasza Proci_85 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Nagyban nem vásárolsz e-bayről de atermék ott is szerepel.
(#) kutató válasza kiggyo hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Töröttel nem *

Törölve ! Ez itt a He fóruma, semmiféle üzleti tevékenység nem megengedett!
(#) kutató válasza kiggyo hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Én itt veszem. Megbízható.Bővebben: Link
(#) gaspa válasza kiggyo hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Az anyagspórolással jó az elképzelésed,én már kipróbáltam,bár Sylgard-al.A jenki tehénpásztorok 75W-os panelre 0,5 l-t öntenek,mert náluk jóval olcsóbb,én a 190W-os panelra ennek 1/3-át öntöttem,először ennek is csak a felét a cellák elválasztó réseibe(ez légmentesen lezárja a cellákat) és néhány óra múlva a másik felét a teljes felületre szétkenve,a hátlapra már nem is kell más.
Edzett 4mm-es szolár üveget használtam,mert a kísérletek szerint a sima üveg 20%-nál is többet vesz le,így a panelok műterheléssel 160-170W-ot is leadnak.A képen látható,hogy a cellák közepén kis folt marad,ahova szilikon nem folyt be,de a jobb oldalin már látható a technikai fejlődés,egyébként már az első is tökéletes,nem párásodik be és a hűtése is elég jó majdnem egy éve vannak fent a tetőn.Különben két panelra való anyagom még van,betegség miatt nem biztos,hogy be tudom fejezni,akit érdekel az emilem,a személyes adatok között megtalálja.
(#) kutató válasza gaspa hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Nálam más megoldás volt, főleg az anyagiak diktáltak. Kiakartam kerülni ezt a folyékony szilikont.
(#) gaspa válasza kutató hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Bocs,azt nem látom mi van a cellák és az üveglap között.
(#) kiggyo válasza gaspa hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Én sem látom a lényeget, a cellák szélén sziló?
(#) kiggyo válasza kutató hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
megtaláltam őket én is, de nem az az árkategória (és nincs is éppen raktáron) mint amin kintről vettem. Nem tudom honnan valóak, lesz-e ugyanilyen később. Kinek a pap kinek a papné, a mostani beszállító elvileg stabil forrás.
(#) kiggyo válasza gaspa hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Rendeltem mintaanyagot a lengyel cégtől, nettó 16,60 ? /kg az ára, 5kg-os kiszerelésben van. Ha megjön kipróbálom és megírom mit tapasztaltam.
Érdemes nagy kiszerelésben gondolkodni, és többen összeállni mivel 45? a szállítás.
(#) kiggyo válasza kiggyo hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
A ? az az euro jel lett volna csak rosszul jelenik meg.
(#) kutató válasza gaspa hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Az üvegfelülettel közvetlenül érintkezik a cella. A széleken szilikon ragasztó van (Mester semleges kémhatású) Az a fekete meg folyékony gumi.
(#) kutató válasza kiggyo hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Amennyiben szükséged lesz valamire megtalálsz.
(#) kutató válasza kiggyo hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Ezzel a folyékony szilóval, hogy készül a panel. Negatív oldalra is kell? úgy értem először kiöntöd üvegre majd rá a cellákat utána pozitív oldalra szintén sziló. A hátlapon mekkora a vastagság a szilónak? A lecsúszó hónak is ellenáll? Amennyiben gond van a cellával könnyű visszaszedni?
(#) kiggyo válasza kutató hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Ez sem rossz, bár tartanék tőle egy kicsit. A külföldi oldalakon nagyon azt sugallják hogy mindenképpen egy egységgé kell minden négyzetcentiméteren ragasztani a cellát és az üveget (kiöntés, laminálás, stb) hogy ne tudjon külön hőtágulni, mocorogni a vékony és törékeny cella, és minél jobban el legyen a hő vezetve róla. Enélkül állítólag néhány év alatt összetöredezhet, szél esetén pláne, ezért olyan körülményes a gyári tokozása a napelem celláknak.
Csak ugyebár az ár nem mindegy, jónéhány rendszer működik enélkül 1-2 éve, a fene tudja mi lesz velük 10-20 év múlva, melyik megoldás válik be. Ezért próbálok olcsón jó szilikont szerezni, az elvileg hosszú távon jó befektetés.
(#) gaspa válasza kutató hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Oké már értem,a cellák így jól le vannak zárva,a probléma talán a melegedéssel lesz.Nekem úgy tűnik a Sylgard a cella és üveg közt jobb hővezető, mint a levegő.Én egy kézi infra hőmérővel mérem a cella hőmérsékletet,nem sokban marad el a gyári Evástól.Egyébként mielőtt leöntöm a szilikonnal végignézem a cellákat az infrával,a 144 cellából kettőt találtam ami +10 C melegebb volt.Ezek repedtek voltak,alig találtam meg rajtuk nagyítóval.Nem nagy százalék,de sajnos az egész panelt képes lerontani.
(#) kutató válasza gaspa hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
A panelek számításom szerint beleszámolva az amortizációt minimum termeléssel számolva, 1 év -de legyen másfél- alatt visszahozzák az árukat. Az inverter az 3,5 év. Szerintem-3-4 év és másokkal helyetesítem őket ezeknek meg találok helyet máshol. Ez a terv de az mindig változik)
(#) Gorangapapa válasza gaspa hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Nekem szimpatikus. A fürdőszobába (2x2x2,60) egy darab 150 W-os panelt tettem, hőfokszabályozóval 20-22 fokra állítva, szépen melegen tartja a helyiséget. Ha alatta álsz, amikor törölközöl, igen kellemes meleget sugároz, máshol hűvösebb van, de épp így gazdaságos, a hatósugarában jól érzed magad, míg a lakást alacsonyabb hőfokon tartod, és így kevesebb hő megy ki a falakon.
A szobában két 500 W-os panellel állítok elő szintén 20-22 fokot (falnál), de ezek a panelek már 1x1 méteresek, és így elég nagy területen érzed a közvetlen sugárzásukat. Éjszakára leszabályozom 15 fokra, és az ágy fölé szerelt kis panelt működtetem, ami akkora, mint a fürdőszobai. Így az ágyban kellemes meleg van.
Mindezt a számítások szerint 6x250 W-os napelem panellel lehet táplálni. Sajna most még csak az 1/3-a van meg, ezért gyakran a hálózatról fűtök. Még kell felszerelnem 1000 W-ot és akkor már nem kell fűtésre költeni.
A vizes rendszerhez viszont hallottam egy másik megoldást, a kavitációs fűtést. Ha érdekel, emailben megírom a részleteket.
(#) gaspa válasza Gorangapapa hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Kösz az infót,veszek ilyen panelt kísérletképpen,padlófűtés fóliával már próbálkoztam,annál még nagyobb felületre oszlik el a hő és egész jó,de falra szerelve nem túl esztétikus.A meglévő vizes fűtés elektromos bővítése azért jó,mert bármikor ráfűthetek fával vagy gázzal,ha túl hideg van.A kavitációs fűtés is érdekel,a emilem megvan a személyes adatokban.
(#) kiggyo válasza kutató hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
A youtube-n van egy rakás videó "encapsulation with slyguard" és hasonló címkékkel, ott látszik hogy hogyan lehet jól elteríteni.

Valaki használta már a fenti lötyit? Mert elvileg 1 hét múlva megjön a lengyel minta, jó lenne összehasonlítani, elugranék v. küldenék egy kicsit belőle.
(#) Gorangapapa hozzászólása Márc 24, 2012 /
 
Megkérdeznélek titeket a gazdaságosságról. Már, ha a sokféle körülményt egybe lehet foglalni. Talán a "megtérülési költség" szóba jöhet, egy átlagos, 50 Ft/kWh árral. Ha jól tudom, én ennyit fizetek.
Szóval:
A: tegyük fel, van egy 1kW-os panel-csoportom. Azaz teljes napsütésben tud 1kW-ot. Bolti áron 500.000 Ft.
B: Szigetüzemben ehhez van elektronika (szabályozó, inverter, vezetékek, stb. szerelési költség nélkül 200.000 Ft. (olcsó inverterrel).
C: Akkumlátor, 500 Ah, bolti áron mondjuk legyen 200.000 Ft.
Szigetüzem összesen 900.000 Ft
Évente átlagban 1200 h-val számolva (300napx4óra) 1200kWh teljesítményt lehet kapni. Ez, ha az ELMÜ-től veszem, 60.000 Ft
Megtérülés: 900.000/60.000=15 év
Visszatáplálásos üzemben
B: 400.000 Ft (mert drágább az inverter, tervezési költség van rajta, spec. kialakítást kérnek, stb.), de ilyenkor C nem kell. Ugyanott vagyok, megtérülés itt is cca. 15 év.
Jól számoltam?
Mi a helyzet, ha saját magamnak készítek (a: napelemet, b: invertert ? Mennyivel lesz jobb a megtérülés?
(#) Gorangapapa válasza gaspa hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Infra esztétika: Kapható szép, képként is falra akasztható panel. Nekem az egyik úgy néz ki, mint a tapétázott menyezet, csak a keret választja el látványában a menyezettől. Hőálló festékkel saját magad is kipingálhatod (felületi hőfok max 100 fok).
A hatása olyan, mintha kályha előtt üldögélnél.
(#) greenpower válasza Gorangapapa hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Ha saját magad gyártod a panelt le tudsz menni 0,7UEUR/Wp-re azaz 1kWp-nél kb. 210000Ft-re.

De ha megemlékszel töredezett cellákkal és használt ablaküveget használsz, valamint a keretet is újrahasznosított ALU lemezből csinálod akkor le tudsz menni 0,25EUR/Wp-re is.

Viszont itt szigetüzemet kell alkalmazni mert nem táplálhatsz vissza legálisan az ilyen rendszerrel.
Aksin nem érdemes spórolni, hosszú távon (10-15 év) a jó minőség éri csak meg.
Az lenne az ideális ha valahogy máshogy lehetne tárolni a megtermelt energiát (kicsi víztározós 1000m3 ?), de ez még a jövő zenéje.
(#) kameleon2 válasza Gorangapapa hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Mi a megtérülése egy villanyórának? Mi a megtérülése egy saját háznak? Mi a megtérülése egy 30 milliós autónak? Mégis miért jobb? Mert nem függsz másoktól és mert érték, vagy ahogy a reklám mondja: "Kell nekem!". Nálunk pusztán annyi a probléma, hogy sem az Önkormányzatok, sem az állam nem támogatja, ráadásul egy alto kanyi sincs magántőke, amiből megcsinálnád. Ha az osztrák példát nézed: Van magántőke, 12 éves a megtérülés. Ha 33%-ot az állam, 33%-ot az Önkormányzat hozzáad máris 1/3-a a megtérülési idő számodra. Így nem is marad más, mint a saját berhelés. De ez sem térül meg, mert rengeteg a ráfordított munkaóra.
(#) Gorangapapa válasza greenpower hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Köszönöm az adatokat. A saját gyártás érdekelne, kaptam videót, most rágom át rajta magamat. Magamhoz a kérdés: egyedül, viszonylag kis szerszámkészlettel biztonságosan meg tudok-e építeni egy panelt. Ha valaki Budapesten személyesen is megmutatná, hogy kell, azért hálás lennék.
Említésre került, hogy "másként" lehetne tárolni, pl. melegvízben a megtermelt energiát. Talán egyszerűen át kellene vezetni egy megfelelően méretezett fűtőpatronon egy boylerben, akkor melegvizet tudna közvetlenül termelni. Végy egy kibelezett boylert, méretezd át a fűtőpatront, hogy 12V vagy 24V-al is működjön, és kész. De nem tudom, hogy lehetne előállítani ilyen fűtőpatront a gyakorlatban. Az akkumlátoros rendszer viszonylag kiforrott műszaki szinten van, mert sok helyen használják (pl. targonca, elektr. vontatás, stb.)
A kavitációs fűtésről itt találtam egy viszonylag praktikus linket: Bővebben: Link
Következő: »»   61 / 239
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem