Fórum témák
» Több friss téma |
Egy nemmel több van a mondatban. A lényeg, hogy jó minőségben kell építeni.
Mellékelten küldök a VFO- ról egy nyák tervet. A vevő rész majdnem kész, felteszem azt is. A létraszűrőt a vevő keverőt és a Kf-et hangvégfokkal együtt egy nyákra terveztem. MGC megvalósítható , de egyelőre ki jumperelem.
Pont az előbb fúrkáltam ki a VFO, VFO elválasztó, vevőKF, távíró oszcillátor és ssb oszcillátor paneljeit. Kicsit elkapkodtam, ezért a tervezás sem lett 100-as, meg a vasalás sem lett tökéletes, de prototípusnál előfordul. Majd a javított verziók jobbak lesznek.
Most megyek, öszehegesztem a VFO-t meg a KF-et, aztán megpróbálom feléleszteni és hangolni őket.
Dobjál fel képet majd idővel részemről a vevő része érdekel, ezt is építem először.
Rendben, készítek majd képeket róla, bár nem ez lesz eddigi leg igényesebb munkám. Sajna egyéb elfoglaltságaim miatt csak kapkodva mindig egy kevéske időt tudok vele foglalkozni, viszont haladni is szeretnék vele. A vevő KF-be már csak a tranzisztorokat kell berakni, aztán próbálom hangolni. Azt tervezem, hogy a bemenetre GDO-ról néhány menettel becsatolom a 9MHz-es jelet, a kimenetet meg szkóppal figyelem és sorban állítgatom a vasakat a legnagyobb kimenő jelszint eléréséig.
Ja, újabb kérdés merült fel, ugye a vevő preszelektor forgókondijának együtt kellene futnia a VFO forgójával? A mechanikán kell majd barkácsolni egy keveset. Idézet: „Ja, újabb kérdés merült fel, ugye a vevő preszelektor forgókondijának együtt kellene futnia a VFO forgójával? A mechanikán kell majd barkácsolni egy keveset.” Miért kéne ? ... Na jó igen ideáisabb esetben igen ... De ha meg nézed a VFO magában álló 470 pF kondival hangol. A preszelektor bejövő és kimenő sávszűrői vannak együtt hangolva. Közös forgó kondival ami 2*380pF. De a preszelektor segíthet elnyomni zavaró jeleket némi venni kívánt jelvesztesége mellett is ha kissé mellé hangolsz. Ezért nem kell hogy együtt fussanak a VFO-val. Sokkal nagyobb a szabadság foka a vételi jellemzők állításának. No meg az együtt futást 3 rezgőkörnek biztosíani se egyszerű. Tudom van padding kondi, sávnyújtó stb ... hol találsz manapság 3as forgót ?
sziasztok! tudnátok küldeni egy 140-150 Mhz-ig manuálisan hangolható oszcilátor kapcsolási rajzot ?köszi.
Ekkora frekvencián nem lesz pontos a freki, ráadásul minden parazita kapacitás elhangolja.! A megoldás szerintem FLL,PLL, vagy VFO+Q-oszcilátor.
RT ÉK : 1985 163 o. FM signal generátor AF106
RT ÉK : 1985 167 o. URH FET GDO 2*BF245 RT ÉK : 1995 113 o. AIR BAND vevő AFY16 RT 93/7 FET DIP meter BF960 Minden féle RF kapcsolás gyűjteménye : fokozatokés készülék tipusok szerint csoportosítva Mást esetleg ?
Rendben, így már ez a dolog is világos. Az együtt futásukat megfelelő átmérőjű kerékkel és húrozással oldottam volna meg, de ezek szerint fölösleges.
Ha mindenáron tornázni szeretnél, akkor megoldható varikapokkal is. De felesleges.
Műsaki tartalomban nem tarom célszerűnek az együtt hangolást, mert az antenna is húzza az első kör. Felesleges is. Bár lehetséges de gyári FT250 is külön preszelktorral működik. Egyben jelzem, hogy ha a rádiód kész lesz, az egyelen dolog amit kihajítasz belőle a VFO lesz, mert mászni valamennyit fog. Egyszerű DDS kell a helyére.
Szinte teljesen biztos, hogy később DDS lesz benne, de előbb szeretném kipróbálni a VFO-t, legalább tapasztalatszerzés céljából, meg hogy legyen összehasonlítási alapom. a 16 éves Opelemet is többre értékelem a Trabi után, pedig azt is szerettem, meg eljutottam azzal is ahová akartam.
Sajnos lassan, döcögve halad a rádióépítés
Összeraktam a vevő KF-et, bekapcsoltam, kapott bemenő jelet (3 menet a GDO-ra) és elkezdtem szkóppal mérni. Kimenete semmi nem volt, így elindultam visszafelé. Csak a legelső rezgőkörig jutott el a jel, amit meg a hülyeségem miatt (a szkóp kapacitása elvitte a rezonancia frekit) elrontottam (kétharmadát letekertem, hogy 9MHz legyen a rezonancia (a szkóp kapacitásával együtt, amire csak később jöttem rá). Ha megint lesz egy kis időm, készítek új tekercset, és egy 1-2pF körüli soros kondenzátorral fogok mérni. Ha nem is lesz pontos, de nagyságrendileg látom majd hogy merre hangoljam. Ja, közben még azt vettem észre, hogy az árnyékoló serleget rátéve, kb felére esik az amplitúdó rezgőkörön. (Vékony alumínium lemezből készítettem.)
Kicsatolni kis kapacitással érdemes. Igen ez szivatós mérés. Kb 20 dB t emel két ilyen fokozat.Bővebben: Link
Ez a link kell neked. Majdnem hasonló a KF. Én kipróbáltam BF199 és BC tranyóval is előbbi nyert. Javaslom tesztelgess külön egy ilyet manhattanban és utána modulozz.
A link nagyszerű, tényleg ilyesmi a mi KF-ünk is, holnap lehet hogy lesz pár órám szöszmötölni vele. Most BF240-eseket tettem bele, a 199-es paraméterei szinte ugyan azok viszont neki kisebb a bétája.
Nem lesz egyszerű számomra ez a rádióépítés, de legalább sokat tanulok vele. Ja, a kvarcokat húsvét előtt hozza el Pestről egy haverom, akkor tudom elküldeni, ha áll még az ajánlat a létraszűrőre.
Ma volt egy kis időm, újratekertem az elrontott tekercseket és sikerült működésre bírni a KF-et! Szépen hangolni is sikerült, de jelentős erősítést nem tapasztaltam, a kimeneti jel amplitúdója éppen egy picivel nagyobb a bemenőtől. Lehet hogy távol vannak egymástól a tekercsek így túl laza a csatolás?
Viszont a frekvenciát változtatva mindkét irányban kb. 150-200kHz-re vannak a -3dB-es pontok. Oszcilloszkóppal mértem, egy sk. mérőzsinórral... Holnap kezdem a VFO-t.
Valami nem jó. Akkorát kell erősítenie minta barom. Teszteltem többször. Nézd meg a bekötéseket, illetve két rezgőkörös a kicsatolásod végül? Próbálj meg egy csatoló hurkon mérni, de látod a srác méréseit, az övé is erősít mint a barom.
Újabb fejlemények:
1.)Játszottam a KF erősítővel, kipróbáltam a tekercsekbe másik hangolómagokkal (nincs színjelölés ezeken sem, viszont ezek inkább feketék, az előzőek meg kissé barnás árnyalatúak). Ezekhez kicsit nagyobb kapacitás kellett (33 helyett 47pF) hogy 9MHz-re be tudjam húzni őket, és így már erősít! A bemeneti 14mV-os jelből 50mV lett a kimeneten (a sk. 2pF-os mérőzsinórral), ami -ha jól számolok- kb. 11dB erősítés. 2.)Elkészült a VFO is, beállítottam a tekerccsel és a trimmer kondival, 4,9 - 5,6MHz-közt lehet hangolni. A RIT kontrollal majdnem 16kHz-nyit tudok elhangolni, amit soknak tartok (a könyv 6kHz-et ír). Hagyjam, vagy cseréljem kisebb kapacitásúra a varicap-ot (BB109G-t találtam hozzá), vagy a vele soros 10pF-ot cseréljem kisebbre?
Gratulálok. Mondjuk a 11 dB még kevésnek tűnik, de ennyi fokozatnál lehet hogy elég. Szerintem a legutolsó megoldás egyszerűbb a VFO-nál. Jó munkát! Pár képet tehetnél fel.
Elkészült a távíró oszcillátor is, egyelőre 8,86MHz-es kvarccal próbáltam ki, szépen rezeg.Készült pár kép is.
Jó keskeny Kf lesz a két hangolt körrel. Valószínű ezért kevesebb az erősítés, de az elrendezés több mint jónak tűnik. A 8,86-os kvarc teljesen jó lenne egyébként
Szia! Szép munka gratulálok!Remélem jól is fognak müködni a készülékben.
Igyekszem az eredeti kapcsolásokat megépíteni, aztán ha működik, akkor szinte biztos hogy fogok kísérletezgetni 1-2 modul átépítésével, kiváltásával (pl. VFO helyett DDS...)
A kvarcok 8,9975MHz-esek lesznek, mivel ezeket tudom olcsón beszerezni, remélem sikerül majd elhúzni őket 1,5kHz-el az SSB-hez. Sajnos anyagilag nagyon korlátozottak a lehetőségeim. Csöves végfokot is lehet hogy PL500 vagy 504-ből fogok építeni, mivel ilyenem van itthon. Vagy kezdetnek az RTÉK'95 123.o.-on lévő VMOSFET RH erősítővel próbálkozok majd. De előbb a vevő rész működjön!
nem kell feltétlenül csövesnek lennie. 10 Wattra van nagyon jól bevált IRF510 fettel működő lineár leírásom
többféle is. Ezzel költségeid jelentősen csökkennek.
Oké, erre majd rátérünk miután működik a vevő rész. Meg adni amúgy sem szándékozom engedély nélkül, ahhoz meg még tanulok...
Közben jelezném, hogy előszedtem a 99.7 százalékos BiTX nevű adó vevőmet. Minden kész , de soha nem lett bekapcsolva antennán, költözések sorozata miatt. Szerintem ez téged érdekel, mert nagyon nagyon olcsón lehet SSB adó vevőt építeni, hiszen csak egyszerű tranzisztor van benne.
Bővebben: Link
Bővebben: LinkBővebben: LinkA nyák rajza megvan digitálisan, szóval lehet vasalni, és 3 e Ft ből QSO-zni.
Tetszik a dolog, de nem akarok megint belefutni abba a szituba, hogy elkezdek egy csomó dolgot építeni, aztán egy idő után azt sem tudom melyikkel hol tartok és miért nem fejeztem be. Amikor időm engedi, építgetem ezt a modulrendszerű rádiót 80m-re, aztán ha kész, következhet valami más.
Ma beüzemeltem az SSB oszcillátort, a 8,86MHz-es kvarcot gond nélkül el tudtam húzni soros (trimer)kondival akár +5kHz-cel, tekerccsel pedig -3,5kHz-cel (lehet hogy tudna többet is). Tehát az SSB-hez szükséges 1,5kHz különbség simán megoldható lesz. A ringmodulátorhoz megjöttek az OA-1154Q típusú diódák Betáraztam 80db-ot, négyesével "kvartettbe" válogatva. |
Bejelentkezés
Hirdetés |