Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Akkor ha jól értem a CEPT-es rádiómhoz nem kell?
Üdv.
Lecseréltem a kezdéskor használt 20 méter RG58 koax-ot 15 méter H155-re, a kissebb csillapításra gondolván! (majdnem harmada ugyanolyan hossznál) A hozzáfűzött reményeket részben be is váltotta, a felső csatornákon erősödött a jelszint. Úgy is ezeken vagyok mindig és az SWR is itt volt a jobb. (1.1) Eddig ez szép is, csak mikor bekötöttem a műszert akkor csodálkoztam, hogy K1-en 1,8 az SWR-em! Ezzel szemben K40-35-ig abszolút nem mozdul a műszer mutatója adáson! Ez tök jó hisz ezeken vagyok, de miért nőtt meg ennyire a sáv alján a visszavert teljesítmény??? Azt idáig is tudtam, hogy kicsit rövid az antenna és a felső csatikra van optimalizálva, de miért van az eddig nem látott nagy különbség az alsó és felső között? Jó, biztosan a kábel miatt, hisz más nem változott, de mi a magyarázat?
A reflexiós tényezőt úgy lehet javítani, ha a generátor, és az antenna közé csillapító tagot teszel. Ezzel persze nem javul az antenna hatásfoka, de a végfok nagyobb védelmet kap. Te pedig pont fordítva dolgoztál, csökkentetted az adó, és az antenna közti csillapítást, tehát az adó jobban látja az antennát, a reflektométer (az antenna kábel végén a valósághoz jobban hasonlító képet mutat. Tulajdonképpen az antenna tövében kellene reflexiót mérni, de ez elég sokszor problémás.
Igen! Hasonló választ vártam és megmondom őszintén, hogy amikor beűzemeltem a kertben és mértem rajta közvetlen a tövében, akkor annyira megörültem, a K40-en mért 0 visszaverődésnek hogy 1-esen nem is mértem! Valószinüleg akkor ehhez hasonló értéket mutatott volna! Aztán már mértem 1-esen is az RG58 végén mikor fönt volt, de csillapítva ugye már kedvezőbbet mutatott.
Végül is nem hiszem hogy hozzá nyúlok, ott ahhol használom, ott tökéletes...
Sziasztok! Uj vagyok ebben a rádiózásban ,ugyhogy szeretnék segitséget kérni.... kettö db mobil cb t kaptam a szomszédtol , épitettem " pecabotos antennát" de nincs SWR méröm ... kéne egy eladó van valakinek?használt kéne ami olcso es a célnak megfelel. van egy mobil antennám is ujjonan vettem magnestalpas , de valahogy be kéne mérni öket ... nem csináltam még ilyet , de remélem müködni fog.. segitségeteket elöre is köszönöm..üdv : akimoka
egyébként egy general electric es egy "president" csak igy simán...
![]() ![]()
Esetleg ha vaterás vagy akkor ott nagyon sokat találsz. De az express.hu -n is Googleban ha keresel sokat találsz.
Azért a pecabotos antenna építés miatt nézz szét a blogomon is: hátha tudok valami tippet adni. http://cbradio.blog.hu/2012/03/16/pecabot_groundplane_antenna_epitese
Szia Csini666! nagyon köszönöm a segitséget ,holnap le fotozom az antennát és a rádiokat is, és fel teszem.
az Swr méröt meg még most megnézem..üdv:akimoka
Szia! Merre laksz, hátha a közelemben, akkor szivesen "bemérem" az antennáidat! Esetleg ha laknak a közeledben rádióamatőrök biztosan segítenek ők is. Üdv:Laci!
Csini666! Gyűlnek az AM-es rádiók.... jól megy a v....á-nak! Üdv:Laci!
Szia ! budapest.... en... valakinek nincs egy elado swr méröje? mert csak igen drágákat találtam...
Vettem egy MIRANDA 171 tipusu swr méröt!!!!
![]() délután már megyek is erte! ![]() ![]()
Szia laszlo29! reméllem sikerrel járok, es be tudom mérni még az is lehet hoogy beszélni is tudok veled majd?..
![]()
Sziasztok! remélem délután lessz valaki online hogy segitsen az SWR mérésben..
![]()
Szia! Én itt leszek, de nem hiszem, hogy a segítségemre szorulsz, már annyian és annyiszor leírták, például itt is a mérés menetét. Beszélgetni tutira nem fogsz velem, mert én FM üzemmódot használok, és jó ha kb 30 km-re "el tudok szólni".Üdv:Laci!
Nagyon tetszik a segitö készség!!!! köszönöm!!!!!! irni fogok hogy mi a helyzet! jo ez az swr mérö ? jot vettem? 5900. ert vettem... Mar indulok az SWR méröert!!!!! izgulok már...
![]() ![]() üdv: akimoka
Jó....jó, relatív, ha neked megfelelt az ára, akkor tökéletes! Ezek nem professzionális műszerek, nem is a pontosságuk a lényeg, egy nem konkrét értéket (hiszen te "kalibrálod be) hasonlít össze egy másikkal, aminek minnél jobban közelítenie kell(ene) a nullához.A lényeg, hogy működjön!
Nálunk már esik az eső, jó időt választottál az "antennázásra"!
én mikor először hangoltam antennát azt hittem rossz valami. De nem. általában rossz értékkel kezdtem 3 fölött. Azután a sugárzó méretét csökkentettem 5cm en ként. Nagyon keveset javult. Aztán mikor már tizedjére szedtem le és raktam vissza hirtelen sokat javult 2 köruli letll. Utána még apránként visszahajtogattam. Meg az ellensúlyokat is csökkentettem. Végul jo lesz. Sokat lehet tanulni hangoláskor.
Egyébként itt mindenki segitőkész. én még nem csalódtam.
MEGJÖTTEM SRÁCOK!!!!
![]() meg van a mérö!!!! na hogy is kezdjem akkor??? máris csinállok rolla fényképet és fel teszem... kiss türelmet... ![]()
Nem olvastad el, azokat amik linkelve vannak?
Nos , ugy döntöttem , hogy egy sörrel kezdem a kimeritö bicajozást követöen...
![]() ittt vannak a képek!!!!!
Üdv. a rádiósok között!
Tényleg annyi írás és belinkelés van már a pecabot antennáról és a bemérés mikéntjéről, hogy kár lenne ismételni, csak visszább kell lapozni. Azt írtad, hogy van mobil antennád is, sajnos a mágnestalpas nem a legjobb, a lemeztető nem tud ellensúlyt képezni az autón, úgy mint a befúrós kivitelnél. Az viszont jó hogy újonnan van és még nincs visszavagdosva, így tuti hogy hosszabb mint kellene, tehát van miből vágni. Én mikor megvettem az autóra a befúrós 135 centis antennát, a lemeztetőbe testelve gyárilag 2.3-as swr-t mutatott K40-en. Centinként vágdostam oldalvágóval a hegyéből és a nyolcadik vágással értem el az 1.1 swr értéket.
Egészségedre! A 10. oldalon találod, amit Csini666 linkelt (Garázs audio), az olyan mérő,mint a tiéd, szerintem ott mindent megtalálsz!
szia G80! hogy kezdjem? melyikbe kell kössem az antennát és melyikbe a rádiót? ha szembe vagyok a muszerrel akkor a bal oldaliba megy a antenna? es a jobb oldaliba a cb? es az swr poti nullába legyen? teljesen lent? vagy csutkán?
Üdv. 29-es Lacika!
Mi a helyzet a penetrátorral a maminál?
Szia! Nos csak 5,5 lett a 6 méterből de holnap átmegyek földművelőbe és egész nap a fülem a k22FM-en lesz! (még egy hangyányit hosszú, de azt hamar megoldom) De úgy érzem, hogy a végleges megoldás az lesz,mint nálad a háztetőn, csak anyu házán nincs vilámvédelem, és azt is meg kell oldanom.Üdv:Laci!
Háát egy szavad sem lehet, hogy mit meg nem teszünk, csak, hogy egy ujabb CB-s legyen köztünk, én megkeresem, G80 belinkeli.....A végén nekünk is hűtheted a sört!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |