Fórum témák
» Több friss téma |
Egyenlőre jó az is! A háztető az macerásabb és hát igen, én is kiépítettem a villámvédelmet hozzá. Közelegnek a nyári viharok és a 10 méteres talppontal már bármi megtörténhet! A szélteszt az megvolt tegnap, egész jól bírta. Úgy lengett az egész mint a pom-pom a fán...
![]()
Hát igen, ha az árbóc bírja.... az a baj, hogy én már láttam itt kövesden hiányos penetrátort a tetőkön. De úgy gondolkoztam, hogy a tetőgerinc olyan hét...nyolc méter, azán ha csak két méteres árbócot rakok, az már kilenc...tíz méteres talppont. Gondolod...t...o gazdaságos háromtagú alu létra az árbócnak támaszt.... az antennát egykézzel felhúz, rögzít, majd a radiálok egyessével, az én ellensúlyom meg az asszony volt a létra tövében. Az a bizonyos zabszem nem fért volna bele a szebbik felembe. Mondtam is az asszonynak, ha már un inkább mérgezzen meg.
Hahó, elmentél sörért, eredmények? Lassan megyek a "hazugládát"nézni.
De hisz ez egy élmény lehetett!
![]() Aztán már csak az egészet ki kell tolni és lerögzíteni. Minden esetre azért holnap a földművelésre odaverek "egy kiló krumplit" a k22 FM-nek! ![]()
Üdv srácok! nos, 10wattos állásban 1 csatornán be állitottam set allásba adáson.. a 40 es csatin semmi leghamarabb a 37 esen de csutka az swr tehát set-ig ki ter! 15 ösön megint csutka! vágjak belölle? hosszu?
Oké! Inkább a délutáni órákban tedd, tutira meghallak, csak én leszek feléd gyengusz! Először én is "kónuszos" megoldásban gondolkoztam hasonlóan, mint ahogy az antenna van megoldva, a francba.... felérem ezt én a létrámról... a földön még jó ötletnek tünt.(sok az a plusz másfél méter, a létrán tornászva!) Na még válaszolok az új CB-s barátomnak aztán megyek tv-t lesni!
A mérés menete:kapcsoló FWD állásban, adás, potival a mutót set állásba, majd a kapcsoló REF állásba kapcsolod, szintén adás, ekkor olvasod le tulajdonképpen az SWR-ed!Ezt mondjuk a 40-esen, majd ezt újra "eljátszod" az egyesen, a többit már leírtam priviben.
Szia Laszlo29! igy csináltam de csutkán van az swr! minden csatornán adáskor
Szia László!
Ha az a Penetrátor csak 5.5m akkor az rettentő rövid vagyis fél hullámú G. Nem okoskodni akarok, de egy Penetrátorból sokkal többet ki lehet hozni mint egy fél hullámú sugárzóból. Nekem mindig 6,75m hosszra jött ki. Üdv.
Lehet előtte kéne az SWR mérőt is tesztelni.
Szabványos 50 ohmos műterheléssel lezárni és azt is megmérni. "Szabványos műterhet" nem nehéz csinálni. Kell 1 májkrémes doboz (üres) és 1 marék 1 2 W-os fémréteg ellenállás amik nem spirál köszörültek és 1 BNC / Amphenol Aljzat. Ezekből akkora értékűt és annyi darabot hogy párhuzamos eredűjük 50 ohm legyen. A doboz alja kifúrva a csatihoz. BNC-nek csak 1 lyuk kell ![]() Ezután a meleg pontra 1 kis darab (1-2 cm * 1-2 cm) átfúrt lemezt(konzerves doboz levágott fedelének darabja) forrasztani.Ez lesz a melegpont forrfüle. Ezután a sok ellenállást sugár irányba beforasztani körbe. A melegoldali végüket minél rövidebbre vágva, de azért még elérjenek a középső forrfülre. A másik végük lehet sokkal hosszab mivel úgyis a testre menek ami nem más mint a doboz belső oldala. 500 ohmosból 10 db (ilyen nincs nagyon esetleg E192ben) 1k ohmosból 20 db pont 50 ohm. 0.5 - 1 - 2 W ellenállásokkal közel 10 - 20 - 40 W terhelhetőségű eszköz építhetsz ami bőven elég a kisérletekhez 1-10 W kimenőnél. Na jó részben mert az alkatrészek kicsit sűrűbben lesznek, így a hőleadásuk nem annyira jó. De rövid ideig tartó mérésekkel a nagyobb teljesítmény is mérhető. De a szabványos CB teljesítményekhez ez bőven elegendő lesz.Valahol van képem is róla.
Szia akimoka!
Amiben tudunk segítünk, csak arra kérlek (lehet ezzel mások is egyet értenek), hogy ha pontos választ remélsz akkor te is szép akkurátusan érthető kifejezésekkel írd és kérdezd a dolgokat.! Gondolom a csutka kifejezésed a műszer vég kitérését próbálja kifejezni. stb. Az SWR mérőd hátlapján van két csatlakozó aljzat SO239 másnéven Amfenolnak szoktuk nevezni (gondolom az AMPHENOL gyártótól maradt rajta az elnevezés) Tehát amelyik TX vagy TCVR jelölésű abba kell csatlakoztatnod egy rövid vezetékkel a rádiódat, az Ant vagy Aerial jelű értelem szerűen az antenna csatlakoztatására szolgál. A többi infót az adott linkeken megtalálod. Holnap egyébként a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban találkozó és börze lesz itt Pesten.
Itt van ahogy kinéz .
SWR-je az ennyire hanyag szerelés mellett kb.: 50 MHz-től kezd lenni 1 kicsi 1:1,1 körüli de 30 MHz-ig 1:1 . 20db 2W 1k ohm ellenállásból áll. Ebben a BNC aljzat a legdrágább.
Szia!
Ötletes és szép munka,Gratula!Ez mellett hasznos segédeszköz.
Szia Antennaman! elnézést kérek .. oda fogok figyelni legközelebb ...és megköszönöm a segitségeteket.üdv.
Kösszi , de lehetne jobb is
![]() Igaz RH munkára megteszi. Esetleg 1 osztó tagot ráépíteni -40 - 60 dB értékűt egyébb mérési opciókhoz.
Igen de ez nem laboratóriumi mérésekhez készült,hanem csak amatöreknek.
Szia! Félreértettél, az árbóc, amin "csücsül" az antenna, az lett 5,5méter. Igen érdekes lenne az SWR-em akkora sugárzóval, pláne az illesztőtagos radiálokkal. (éppenhogy hosszú még az antennám, mert az 1-es csatin jobb az swr) Üdv:Laci!
Szia! Nagyon tetszik a műterhelésed, jó ötletet adtál nekem, mondom is az asszonynak, hogy estére májkrémet kívánok! Üdv:Laci!
Jó reggelt mindenkinek! most ébredtem, nemsokára megyek folytatom a mérést
Szia Laci! a merest ugy csináltam tegnap ahogy mondtad de adason a mutato ki megy set állásig..
![]()
Szia! Az nem baj, ha nem megy ki set-ig, a lényeg, hogy kitérjen, mint leírtam az a lényeg, hogy a "hátrafelé" érték minnél kisebb legyen! Mindjárt utánanézek egy kicsit az swr mérődnek, úgy is megette a fene a kertészkedésemet (meg a penetrátorral való rádiózásomat ), mert nálunk már esik az eső. Én a helyedben elmentem volna "beszélgetni" a börzére. Antennaügyben kérdezd (pontos méretek) Csini666-ot, ő készített ilyen antennát, de nekem is negyedhullámú van. A műterhelést én is tudom neked ajánlani etalonnak, ha sietsz, még meg tudod hozzá venni az alkatrészeket! Ha mégse akkor, tedd félre a pecát, és mérd meg a mágnestalpast, így "gyári" állapotban sem lehet olyan túl rossz az swr, mint a pecán! (Nem tudom, hogy milyen a mágnestalpasod, de az enyémet nem kell csipkedni, hanem csavarral állítható, ha csipkedős, akkor még ne nyúlj hozzá!) Üdv:Laci!
Szia Laci! félre értettél... a vissza érték re kapcsolva a muszer a set állásig megy ki mindd az 1-es és mindd a37 es csatornán 16 oson is ! a mágnestalpasnál ugyan ez a helyzet !
készülök ki , mérni ... viszem a laptoppot kifelé magammal... hogy ne kelyen rohangáljak ...
![]()
Nagyon rá vagyok izgulva már a rádiózásra ,hogy tudjak beszélni valakivel...
![]() ![]()
Az nagyon rossz érték, nem tudom, hogy melyik antennával akarsz foglalkozni, de ha nem csipkedős a mágneses, akkor hamarabb tudsz rádiózni.(szerintem, a műszereddel nincs gond, és jól is kezeled.) Ha autón próbálod, akkor próbáld a közepére tenni, úgy mérj, de a többit, csak ha, "csavarral, állíthatós" az antennád. Újonnan vetted az antennát, van hozzá egy paírocska? Na már most az enyémen az állt, hogy 26-28MHz ( az állítópálca középállása, az elméletileg 27MHz az kell neked,ott mérj azokkal az adatokkal már lehet mit kezdeni.)
a pecabotossal elöbb... az legyen tuti és utánna a másikkal ..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |