Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB antenna

Témaindító: samubá, idő: Márc 9, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 21
(#) pucuka válasza G80 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Az AM9 csatornát régen segélyhívó csatornának használták, (volt kijelölve) ezen a csatornán sok rendőrkapitányság, és tűzoltó parancsnokság volt elérhető.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Itt az erkélyemen a negyedhullámú nagyon "ficánkot" inkább levettem. Na jó, de ez merev alucsőböl van, nem úgy mint a penetrátor, az sokkal rugalmasabb. Észre is vettem, amikor egyengettem.
(#) G80 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

ÁÁÁ, már vágom!
(#) laszlo29 válasza G80 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Aha! Tudtál is beszélni a "rajzszögekkel" mert akkor ezer gratula!
(#) akimoka hozzászólása Márc 31, 2012 /

Hát srácok , le jöttem a tetöröl... kurvára erös a szél és egyedül szar ezt csinálni..nem boldogulok.. elkeserit a dolog.. annyit hajtogattam már vissza hogy kb olyan 30-40 cm volt a vissza hajtogatás.. aztán vissza ugrott 3 fölé az swr ,és már azokat sem hallotam akit elötte.. na Pfff..

nem akar összejönni...
vissza hajtottam oda ahol beszéltem kispestiekkel, de már semmi..
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Volt a mi tűzoltó parancsnokságunkon is egy, soha nem tudtam hova tenni, minek nekik, azt hittem, hogy az URH melett használnak RH frekit is.
(#) G80 válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Távolabbra már be kell fűteni a "csövesdobozt", de megy a dolog!
(#) pucuka válasza akimoka hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Az antenna szerelés egyedül, elég fárasztó dolog, még jó időben is.
(#) laszlo29 válasza akimoka hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Ahogy a Forest Gump-ban..... azt a k betüs szót nem illik itt használni, ha vegképp le akarod írni, akkor így tedd :k..a. Ne add fel, nincs egy "ráérős" haverod, akit mellesleg meg is "fertőzhetnél" ezzel a hobbival, esetleg, felkínálhatnál pár sört is! Ha nem ment el a kedved, akkor megpróbálhatnád a mágnestelpast is.
(#) akimoka válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

nagyon is .. holnap szerzek egy penetrátort ugy néz ki nem killodok a triple-vel... mára hanyagolom ,mert eléggé bele fáradtam..pff,..
(#) akimoka válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

a mágnes talpast csak a kocsin lehet? a szobámban semmi esélyem mi?

Hát igen, a bizonyos "K" betűs szó! Én is megtanultam mikor először írogattam ide! Ugye Pucuka?!

Na akkor "gyúrok" még egy kicsit, aztán szerezhetsz nagyobb térképet.

Nem fogom sajnálni és nyomok be neked egy szöget a falba a faléc fölé!
(#) csini666 válasza akimoka hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

ahol a legjobb volt oda kellene vissza aztán az ellensúlyokkal játszani. de ha lesz penetrátorod akkor ne küszködj. de a penetrátor hangolása lehet hogy nehezebb. mindenféleképpen földön csináld:
majd írj hogy mi van. AM módban nem hiszem hogy tudunk beszélni de megpróbálhatjuk ha lesz normális swr-ed.

Még ne tedd (penetrátor) Tudod ez olyan dolog mint amikor rigát kaptam fatertól simson helyett. "fiam azon tanulj meg motort szerelni, majd aztán kapsz simsont!"Hidd el, már csak egy kis apró bosszantó dolog van, amit azért nem tudsz megoldani,mert már fáradt vagy! Nem fogod megbánni, ha befejezed, mondjuk holnap, tapasztalatszerzésnek jó lesz. Igen, a mágnestalpas antenna alá kell a kocsiszekrény, azoknak való, akik nem akarják megfúrkálni a kocsijukat. De ha van nagyobb vaslemezed, arra is rá teheted.
(#) laszlo29 válasza csini666 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Hát igen, pont ma akartam anyámnál finomítani a pencsin. Remélem, hogy holnap már nem lesz ilyen szél és meg tudom csinálni, csak a szél be ne segítsen és le rakja nekem a földre.
(#) akimoka válasza csini666 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

köszönöm hogy ilyen segitöek vagytok! nem is tudom mi lenne velem nélkületek... de most tényleg! holnap ujra neki futok a triple-nek! köszönöm nektek hogy tartjátok bennem a lelket! mert eléggé le csavart hogy nem nagyon van sikerélmény...

Neked legalább van aki segít, nekem csak a könyvek voltak. Azért van ez a topik, hogy segítsünk, illetve, ha kérdésün, gondunk van, aki tud segítsen!
(#) akimoka válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

köszönöm. most el kell mennem , majd este felé ujra be nézek addig is üdvözlet mindenkinek!!!! üdv :akimoka
(#) csini666 válasza akimoka hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Először nekem 2 hétig nem volt sikerélmény, de nem adtam fel. Amikor sikerült beszélnem valakivel az kárpótolt mindenben. Hatalmas élmény. Most jövőhéten jön a komolyabb rádió és aztán én nagyobb eséllyel tudok beszélni majd valakivel is.
A te rádiód FM vagy AM?

Tényleg kicsi lesz ez a térkép!
Az előbb beszéltem egy kitelepülős urral, aki Szilvásváradon, Istálóskőn trónolt egy Stalker 9-el, egy mobil antennával, meg egy lemez darabbal. Kapcsolatra vadászott és akadt is rendesen, amint hallottam! Előszőr erősítővel szóltam neki, azt mondta, hogy S9-el vagyok nála! Aztán lekapcsoltam és csak a két Stalker9 ment, de korrektül ment a kapcsolat így is. Azt hiszem egyértelmű, hegytetőn lenni jó! Legalábbis rádiózás szempontjából...
(#) pucuka válasza akimoka hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Minden antenna kétpólusú, (csak legfeljebb nem látszik egyértelműen) dipól, esetünkben az egyik a sugárzó, a másik az ellensúly (tükör). Az ellensúly "mögött" van a dipól másik fele, ami csak "virtuális", ezért hívjuk az ellensúlyt tükörnek. Az ellensúly egy "végtelen nagy" vezető felület, ami lehet föld, vagy a sugárzó tövében testre (árnyékolásra) kötött "bajszok", vízszintesen (penetrátor), vagy ferdén (tripleg), illetve mágnestalpas esetében az autó. Ha otthon akarod használni, akkor egy jó nagy, de legalább 1 m2 -es vaslemezre kell tenned, hogy egyáltalán lehangolható legyen. (barátnők, asszonyok, szülők legnagyobb örömére)
(#) G80 hozzászólása Márc 31, 2012 /

Lenne egy kérdésem! Egy antenna átkapcsoló fordított irányban bekötve, működhet gond nélkül két rádió egy antenna felállásban? Konkrét helyzet: cept és ssb rádió egy autó antennán, felváltva. Ezt kellene megoldani!
(#) pucuka válasza G80 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Miért ne működne? Csak egy egyszerű jaxley van benne. (gondolom)
(#) Kera_Will válasza akimoka hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Nem csináltad meg a műterhet se még a műszerhez.
Ez pont arra lenne jó , hogy megbizonyosodjál arról tényleg higyjél-e neki.
Lehet átsiklottál a sok hozzászólás közt megbújó egyiken ahol a műszerben lévő hiányosságot említették amivel fals értékeket mért.
Nem baj, szerintem a lelkesedés és a kíváncsiság hajtott.
Lehet emiatt se tudtál jó SWR-t mérni avagy mikor már lejjebb eset akkor lehet jó is volt.

Tehát ha 50 ohmos ideális terhelésed van akkor 1:1 lesz az SWR. Amennyiben több/kevesebb ennél 50 ohm akkor növekedni fog az aránya.
Nem csak ohm -ikus valós hanem reaktáns összetevői is vannak az antennának. (kapacitása, induktivitása)
Ezek is javítják , rontják az SWR-t a frekvencia függvényében.Amikor hajtogatod rövidíted hosszabbítod a fizikai méretét akkor így együtt ezek is változnak.
1:1,1-1:1,3 közti érték már jó lesz.
(#) G80 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Jó, csak megerősítést akartam!
(#) csini666 válasza G80 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Milyen üzemmódban beszéltetek?

Na igen! Megyek kitelepülni!
(#) laszlo29 válasza csini666 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Naná, hogy ssb-ben!
Következő: »»   14 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem