Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Kaptam egy rossz tápot 220V->12V , az elszált tranzisztort kicseréltem benne, (a haver elöttem már kicsit megdolgozta itt ott kicsit felszakitotta a nyákot, és gyanítom hogy nem jól kötötte be, azért szállhatott el a tranzisztor), na de a lényeg hogy én sem vagyok zseni, és megerősítés kellene hogy melyik szál lesz a 220V bemenet, én a két pirosra tippelek. Köszi! Üdv Gábor.
Bejelöltem a graetz váltófesz bemenetét két pöttyel. Ezeket mérd ki a kivezetésekhez.
Ez csak valami halogénizzó táp lehet, nem hiszem, hogy tiszta DC a kimenet, vigyázz vele. Ha a tranyó elszállt, annak oka volt és legtöbbször más apróbb alkatrészeket is magával ránt: mindent nézz át!
Hello!
Szerintem rossz a tipp. Mert úgy látom, hogy ez egy halogén izzóhoz való táp, aminek kimenete 12V váltófeszültség. A D1-D4 egyenirányító híd váltófeszültségű bemenetére megy a fehér és fekete vezeték. (A fekete valami üvegcsöves biztosítékon keresztül, ha még az jó.) Vagy is ez lesz a 230V bemenete. A piros pedig a kimenet. De ezt meg is mérheted, mert vélhetően a két piros között a trafó szekunder tekercsét fogod mérni, vagy is kb. 0ohm-ot. üdv! proli007
Köszi a választ! A leírásod alapján kiméregettem és a piros a 12V ki, fekete fehér a 220V be. A biztosítéknak annyi, az is csere. Üdv.
Köszi a választ! A probléma megoldodott, amit írtál az jó volt, fekete-fehér a 220v bemenet, plusz egy bizticsere is lesz. Üdv.
Sziasztok!
Az alábbi kapcsolást szeretném használni tápegységnek. Bemeneti feszültség 320V körül, a kimeneten 170V körüli feszültség lesz, a tranzisztor valamilyen TO200-as tokozású legalább 450V-os tranyó, a 2 ellenállás pedig 1 trimmerpoti lenne. Kimeneti áram maximum 25mA, minimum 15mA. Kérdésem, hogy működőképes-e, illetve a trimmerpoti nem fog elfüstölni?
Szia! Úgy értelmezem, hogy 100k trimmert szeretnél használni. A P=U^2/R képletbe behelyettesítve 1W disszipációt kapsz eredményül. Ez elég speciális potenciométert igényelne. Ajánlom Mohm tartományban végezd el a feszültségosztást. A egyik ellenállás maradhat fix, a másikat elég trimmerrel kiváltani, ezzel is csökkentve annak hőterhelését. A kellő áramerősítést szükség esetén darlington kapcsolással tudod biztosítani
Sziasztok!
Próbáltam egy dupla tápot csinálni, de elakadtam. Adott egy középleágazásos trafó, 2x13V terheletlenül. Ebből akartam csinálni 1x5V stabil és 1x24V változtatható tápot. Egy gyári greatz került a trafó két szélére és egy diódákból épített a közép és egyik szél közé. A 24V-os ággal semmi gond, a kondik után 35,8V jelent meg, ami kb. hihető és a step down IC előállítja a kívánt feszt. Viszont a másik ágban a kondik után 35,4V jelent meg és a 7805 köszönte szépen, de nem kért belőle... Mi lehet a hiba? A nulla közös. Most nem látom át, hol követtem el a hibát.
Kösd a 7805-öst középre, így a disszipáció is elfogadhatóbb. Javasolnám inkább egy kis kapcsolóüzemű IC használatát.
Köszi a választ! Sajnos statisztikailag megerősíthetem a feltevésed. 2 db 7805-ből az egyik bírta a másik nem. Az adatlapját ismertem és nem terveztem, hogy 30V-ot kap. Sőt a kondik is 25V-osak.....
Pont azt nem értem, mit keres rajta 30V feletti feszültség, amikor középleágazásból hoztam ki a feszt, ahol váltóban még csak 13V van...
Szia!
Köszi a választ! Én is középről akartam kivezetni a feszültséget. Csatolom a rajzot (bocsi, csak paint volt kéznél). Azért maradtam a régi 7805-nél, mert a túlvégen PIC figyelt volna, és ezek talán kevesebb zavart raknak a tápra, másrészt volt otthon, amíg ki nem lehelte a füstjét. A kérdés továbbra is, miért van ott 33V DC, ahol 13V AC megy a diódákra.
Hello!
"A kérdés továbbra is, miért van ott 33V DC, ahol 13V AC megy a diódákra." Mert ez a kérdés nem kérdés. Nem lehet - és ráadásul felesleges is - két hidat tenni egy trafóra, aminek közösített vezetéke van. De rajzold be a másik diódákat is, és kövesd le az áram útját, mikor a trafó egyik felén negatív, másik felén pozitív periódus van. És akkor meglátod miért. Amúgy meg nem értelek. Sebi feltett egy rajzot, ami a gondodat tökéletesen megoldja. Mind két egyenirányítás kétutas, és még külön diódák sem kellenek hozzá. Miért is nem jó ez számodra? A nagyobb feszültség kb. 34V lesz, a középmegcsapolásnál pedig ennek fele. Ami már tökéletesen megfelel a 7805 számára. üdv! proli007
Hello!
Kösz, a másik diódákon nem is gondolkodtam, mert ott ugye greatz van
Sziasztok!
Szerintetek egy változtatható feszültségű stabilizátornál van értelme a low-dropos kivitelnek? Ha kis feszültséget állítok be a kimeneten akkor ugyanannyi teljesítmény fog disszipálódni a szabályozó IC-n mint egy nem low-droposnál. Vagy nem? Kis teljesítményű trafóból szeretnék egy mini tápegységet építeni és a veszteségeket szeretném a minimumra csökkenteni.
Az LDO addig disszipál kevesebbet, amíg kicsi a feszültség esés rajta (0,5...1V). A normál (NPN áteresztős) legalább 2V feszültségkülönbséget kíván, tehát fix kimeneti fesznél tudsz kis disszipációt elérni. Ha szabályozható tápot csinálsz, csak a maximum fesz közelében lesz kevés disszipáció - hasonlóan egyéb társaihoz.
Igen, én is erre gondoltam, köszi a megerősítést.
Akkor lehet maradok az olcsóbb LM317-nél vagy a jó öreg 723-nál.
Az LDO-nak nem a minimális disszipáció a fő előnye, hanem az, hogy a normál stabilizátorhoz képest kis bemeneti feszültség mellett is használható ( természetesen ilyenkor kisebb disszipálandó teljesítmény is, de az a másiknál is annyi lenne, csak az ott már nem tud működni !) !
Steve Idézet: „Kis teljesítményű trafóból szeretnék egy mini tápegységet építeni és a veszteségeket szeretném a minimumra csökkenteni.” Szerintem meg gondolkodjál el egy DC-DC konverteren...
Nálam most a kis disszipáció lett volna az előnye, az most hogy 26V helyett csak 24V-ig fogom tudni szabályozni a hagyományos IC-vel, nem érdekel.
És a DC-DC konvertert egy mikrovezérlő is szeretni fogja?
Persze, nincs azzal gond, én is azt használom a PIC-es cuccokban. Neked az LM2576-Adj típust javasolnám. Ha a trafód pl 500mA-t tud 24V-on, akkor 5V-on akár 2A-t is tudna a tápod - számottevő melegedés nélkül. Persze ezzel pláne nem tudsz felmenni 24V-ig de a felső tartományra csinálhatsz egy másik kimenetet a 317-el mondjuk 15V-tól amíg működik. Így mindjárt egy kettős táphoz jutnál...
Szia! Van erre számos stabkocka..... LM 1117, LM 317, stb amik közül válogatni kell melyik bír nagyobb bemenő feszültséget. én sok típussal próbálkoztam, mindegyik jó. Még olyat is találtam, ami 40V-ból direktben csinál 3,3V-ot. Kapcsolóüzeműekkel óvatosan, mert iszonyat mennyiségű zavarójelet képesek termelni, akár egy nem megfelelő besorolású kondival is. Oszcilloszkópot mindenképpen használni ajánlatos a kapcsolóüzemhez - illetve nem árt észbentartani, hogy jellemzően nagyobb áramokra vannak hangolva! Én áteresztős kockákat max 800mA - 1A-ig használok.
Idézet: „jellemzően nagyobb áramokra vannak hangolva!” Azért vannak picik is, pl LM2594 500mA-es. Kondinak valóban jobb minőségüt kell használni, de nem volt gondom velük.
Szia! Nekem sajnos igen! egy Mikrokontroller tápját olyan szépen megszórta tüskékkel, hogy öröm volt nézni. Igaz az talán az LM2575-volt..... Az érdekes az, hogy egyik panelen igen, a másikon nem! Végül a sok apróság miatt másik tápot kerestem, pedig elsőre tetszett az egyszerűsége és a kis diszcipáció. De a kis fogyasztás miatt nem volt szerencsés a használata, mert a mikkrokontrollert állandóan le-resetelték a tüskék. Ideig-óráig a reset lábra tett 10nF jelentett megoldást, de nem beton stabilan.
Ha szépen jár, nem szór (szkóppal látni, jó-e a négyszögjel). A másik: egypont föld (GND)! A táp egy kis GND-szigeten foglaljon helyet, ide csak az ő GND lába és a két kondija csatlakozik. Aztán a kimeneti elkóhoz legközelebbi részre csatlakozhat a (z akár) teleföld fólia. Sosem lesz gondod vele (pláne az újabbakkal, amik 500kHz felett járnak).
Hali. Azt szeretném kérdezni hogy van egy trafóm
230v 16v sima 2 kivezetéses. És lehetne e ebből + - gnd tápot csinálni és hogyan(rajz) valamint ha lehet akkor +-16volt lessz vagy mennyi mert + gnd -nél dob rajta valamit a kondi. Előre is köszönöm.
Szia! A feszültség képlete az ábrán. A tápoldalak periódusonként egyszer, és ellentétes ütemben töltődnek. Nagy áramterhelésre nem ajánlott. (A TDA2050-est 2x10,000µF-dal megpróbálhatod.)
Ugyan nem kifejezetten tápegység, de majdnem.
Adott 2 db DC/DC adapter. VOLTCRAFT SDC 2412-5 VOLTCRAFT SPA-5 Utóbbira azt írják, hogy lineáris, ami nem tudom mit jelent. Mi közöttük a különbség? Egyébként egy rádió üzemetetésére kellene 24V-os rendszerű teherautóban. Melyiket ajánljátok?
A lineáris - ebben az esetben - az analóg-disszipatív működésre utal. Magyarul: hővé alakít ugyanannyi teljesítményt, mint amit kiveszel belőle (veszteség). Ez látszik is, mivel jó nagy hűtőborda kell hozzá.
A másik nyilván kapcsolóüzemű, ennél a hőfejlődés minimális. Rádióhoz mindkettő alkalmas, a ráírt terhelhetőség a lényeg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |