Fórum témák
» Több friss téma |
Bocsi, a link nem jó (valamiért) de már nem tudtam módosítani.
Szóval a google-val keresve rá lehet taláni pl. a SUN EUROPE COMPONENT LTD vagy a Fantastic Technologies limited -re, ahol állítólag van.
Ezaz: Bővebben: Link
Kb. 15dolcsi
És ha már előjött ez a csatlakozófajta: létezik-e (tud-e valaki beszerzési forrást) ehhez a kábelre varázsolható anya-csatlakozóhoz olyan ellendarab, ami nem egy tüskesor a panelra, hanem egy hasonlóan lengőkábelre való apa-csatlakozó?
Valószínűleg nem létezik lengő-tüskesor. Már csak azért sem, mert ha végig gondolod, azok szabadon álló fém tüskék, és ha egy madzagra lógatod, akkor bármihez hozzáérhet. A hüvely az szigetelt, így rádobhatod az alaplapra, nem lesz gáz.
Ha toldani kell, akkor tüskesor, vezeték, zsugorcső a megfejtés.
Sziasztok
Tudnátok ajánlani egy olyan üzletet, ahol hagyományos TTL IC-ket lehet venni, és postázni is tudja? Vidéken lakom. Olyan kellene, hogy 7447,7490,74LS08..Köszönöm a segítséget HE store,Lomex,nincs Üdv: Csupasz
Ez például itt is van:Bővebben: Link A másik kettó itt:Bővebben: Link
Köszi, csak ezzel az a baj, hogy ha külön veszem, akkor tételenként 1000Ft a posta.
Igy már kicsit drága lenne... Üdv: Csupasz
Mostanában nem foglalkoztam TTL-el, és az árakat se kísértem figyelemmel. Ezért sokkszerűen ért, hogy ezek a kutya közönséges TTL-es IC-k több száz forintba kerülnek. Többször megnéztem, hogy nem-e egy tucat kerül ennyibe. Ez volna a reális! Vagy valamiféle múzeumi retrós darabokról van szó?
Kontel.hu
A készletlista nem naprakész, hogy finoman fogalmazzak, de egy emilt megérhet...
Szia!
7447 -> 74LS47 pl. a HEStore -ban és Lomex -ben is van. 7408 -> 74LS08 minden boltban kapható, 7408 -> 74HC08 vagy 74HCT08 ha csak kevés LS bemenetet kell meghajtani, 7490 -> 74LS90 pl a HEStore -ből. Ráadásul az LS verzókkal a táp teljesítmény igény kb. az ötödére csökken (74LS47 -nél nem), HC vagy HCT sorozattal még tovább csökken. A normál TTL sorozatot kb. 20 éve nem gyártják, elfogyóban a raktárkészletek, meg energiával sem győzzük. Már az LS is kiment a divatból, az újabbalból nem készül el minden, csak amire tömeges igény van (ALS, AS, F, FCT, stb).
Szia!
Köszönöm a válaszod, még annyit kérdeznék, hogy akkor ezek használhatók a Kapcsolásokban lévő TTL órához? Üdv: Csupasz
Használható, persze végig kell gondolni a helyettesítés előtt a jelszinteket/meghajtott bemenetek számát, de 99%, hogy megy ezekkel is.
Az obligát kérdés viszont felmerül: mire lesz ez neked jó??? A kapcsoláshoz szükséges végtelen mennyiségű, darabonként forintban háromszámjegyű áron megvehető LS47 meg LS90/LS390 helyett berakhatnál egy darab néhány száz forintért kapható mikrokontrollert (nettó 500 alatt van DIP-tokos, 40-lábú, 5V-ról üzemelni tudó PIC, ha bírod az SMD-t, még ennél kevesebbért is lehet kapni ARM-core-os, 48-64-lábú CPU-t), esetleg ha kell még több kimenet, akkor valami buszmeghajtóval meg lehet toldani a "rövid karodat" (ACT/HC/HCT/LS273/373/374/573/574/stb.), és a végösszeg a kasszánál jó eséllyel még kevesebb is lesz. A fogyasztásról nem is beszélve. Persze ha a cél a TTL áramkörökkel való "játszadozás", akkor tökéletesen megértelek.
Szia
A konkrét cél az, hogy a Kapcsolásokban megjelent TTL órát utánépítsem.Vagyis van 7 db TIL302 a fiókban, és szerintem attól még nem csináltak szebb kijelzőt... Tervezni nem tudok, így hozott anyagból kellene dolgoznom. De ha ennyire drága a TTL áramkör, akkor valóban meggondolom.... Köszönöm válaszod Üdv: Csupasz
Szia!
Megnézted a képet nagyítva. A cikk leírása és a fénykép ellentmondásban van. Ha TTL helyett CMOS áramköröket szeretnél felhasználni, akkor a kimenet terhelhetőségére kell elsősorban figyelni. A 74HC sorozat 10 74LS bemenettel vagy 2 normál 74 bemenettel terhelhető. A helyettesítést az osztóláncban érdemes kezdeni. Az oszcillátor kimenetére (U14b kimenetére) kellene egy 680pF kondenzátor a föld felé. A 6 db 74390 helyett már a cikk írója is CD47HC390 -et használ, különben a közölt tápegység nem bírná a terhelést (6*69mA = 414mA a 7805 terhelhetőségének fele). A közbenső kapukat nyugodtan lehet 74HC sorozatra cserélni, de az oszcillátor maradjon 74LS00. A 6db 7447 -et megint célszerű 74LS47 -re cserélni, ugyanis a normál kivitel maximális fogyasztása 6*103mA = 618mA. Ha ehhez még a számlánc fogyasztását is hozzáveszem, akkor már több, mint 1A -t kell leadnia a 7805-nek. A stabil kimeneti feszültséghez min. 3V kell maradjon a stabilizátoron, tehát legalább 3 .. 4W alakul hővé rajta. A hasznos kimenő teljesítménye 5W, a hatásfoka 55%. Ide egy kapcsoló üzemű tápegység kellett volna 75..85% hatásfokkal. Egy óra majdnem állanóan működik. A 6 db 74LS47 csak 6*13mA -t fogyaszt. A csere után a fogyasztás 6*13+ 1*4.4mA + a CMOS tokok fogyasztása. A CMOS tokok saját statikus fogyasztása uW körüli, nem érdemes számolni velüd, a dinamikus fogyasztásuk VCC^2*f*(Cpd + Cl). A Cl a terhelés kapacitása - eddig is elhanyagoltuk. A Cpd pedig a tok jellenzője. A CD74HC390 -re 15pF. Az 1MHz órajellel járó első osztó 375uW -ot, a második 3.75uW -ot fogyaszt. Nem is számít a 74LS tokok 83mA fogyasztása mellett. A mai energia árak mellett a normál TTL (74xx), a high speed (74H), a Schottky (74S), a Low power (74L) és talán a Low power Schottky (74LS) sorozatokat el kellene felejteni. A felhasználásuk csökkenése, a gyártásuk elállítása hozta az áruk emelkedését. Az a 6 db TL302 megérdemelne egy komolyabb órát dátum kijelzéssel (a 7. a hét napját is kijelezhetné), DCF77 szinkronnal, ébresztéssel, fényerő állítási lehetőséggel, hangjelzésekkel. Janocsi társunk a Mule-2 órát átalakította hétszegmenses kijelzősre.
Köszönöm a válaszod!
Egyébként a Mule órát én is átállítottam LED kijelzésűre, nekem 1,8" kék kijelzőkkel üzemel, kiválóan! Üdv Csupasz
Sziasztok! B+C villámvédőt szeretnék venni, hol lehet ezt a legolcsóbban megúszni? Tracon is jó, vagy bármilyen hasonló kategória! (C-sínre szerelhető.)
Bármelyik villamossági szaküzlet tud hozni. De én a tipust meggondolnám. Egy tartós túlfesztől láttam már ilyet szétégni (szénné). Trafó zárlat volt és tartósan 300V fölött kapott. Semmi belső védelme nincs. Phoenix, Dhen.
A Dhen az a széles vörös színű? (Amióta a céges Moeller Fí-relé bizonyította, hogy mennyire olcsó volt, azóta én sem ár szerint válogatok, de ezeknél a cuccoknál valahogy elgondolkozik az ember, hogy tényleg kell-e, és akkor csak az olcsóbbnál marad )
Oké, azért nem találtam meg, mert Dehn
Üdvözletem!
Keresek egy olyan 100 k ohmos, log-os, sztereó potit, lehetőleg nem csillagászati áron, amelyet, ha letekerek, nem marad rajta még 30-50 ohm, hanem lemegy teljesen 0-ra. Ugyanis vettem egy Piher-t kemény 700 Ft-ért, de pont ez a bajom vele. Azt hittem, rossz példány, vissza is akartam cserélni, de az üzletben, a másik példányon is ugyanezt mértem. Akinek van vagy van jó ötlete, hol lehet kapni, ne tartsa magában.. Köszi.
A piher, telpod BOURNS, ALPHA márkák a legaljaponthu a potigyártók között. A középkategóriások közzül az ALPS blue az ami már jó valamennyire, de a prof. az a Tokyo Ko-On Denpa (TKD), Noble, vagy az ALPS BLACK BEAUTY széria, ha pénz, ékszer nem számít.
Na, ettől féltem..... Alps Blue van, kemény 4 rongyot fizettem érte, de ebbe a kérdéses erőlködőbe nem tenném be, mert akkor majdhogynem már össze lehetne mérni a poti értékét az erőlködőével.. Valami (árban) köztes megoldás esetleg? :--)))
Tegyél a poti végállásához egy kis kapcsolót, ami letesteli. Igaz, egy kis fúrás faragás szükséges hozzá, de megoldja a problémádat.
Sziasztok!
Én egy 6N80A fetet keresek esetleg valamit amivel lehetne helyettesíteni. 1 tv-ben ment ki és emiatt sajnálnám ha ki kéne dobni, de sajnos az én általam ismert boltokban nem lehet kapni. Valakinek van valami ötlete?
Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hol lehet kapni fázisjavító kondenzátorokat? Netes oldal is jó. 1.7kVar-os, 230V-ra kellene egy fémhalogén izzó fojtótrafója mellé.
Szerintem a fénycsővekehez használt kondik teljesen jók.
(33 µF 400V)
A 6N80A Standart Power Fet 800V 6A. Helyettesítheted a 2SK4013 -al, (N-POWERFET 800V 6A 45W 1.35R SC-67 2-10U1B TO-220-F)
pl. Lomex-ben, 400 Ft körül van.
Köszönöm! Én is erre gondoltam de azért megkérdeztem hogy biztosra menjek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |