Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vásárlás, hol kapható?

Témaindító: Gamo, idő: Okt 14, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   187 / 439
(#) elektrorudi válasza elektrorudi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Bocsi, a link nem jó (valamiért) de már nem tudtam módosítani.
Szóval a google-val keresve rá lehet taláni pl. a SUN EUROPE COMPONENT LTD vagy a Fantastic Technologies limited -re, ahol állítólag van.
(#) erobi82 válasza gako hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Ezaz: Bővebben: Link
Kb. 15dolcsi
(#) _vl_ válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

És ha már előjött ez a csatlakozófajta: létezik-e (tud-e valaki beszerzési forrást) ehhez a kábelre varázsolható anya-csatlakozóhoz olyan ellendarab, ami nem egy tüskesor a panelra, hanem egy hasonlóan lengőkábelre való apa-csatlakozó?
(#) qvasz2 válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Valószínűleg nem létezik lengő-tüskesor. Már csak azért sem, mert ha végig gondolod, azok szabadon álló fém tüskék, és ha egy madzagra lógatod, akkor bármihez hozzáérhet. A hüvely az szigetelt, így rádobhatod az alaplapra, nem lesz gáz.
Ha toldani kell, akkor tüskesor, vezeték, zsugorcső a megfejtés.
(#) nedudgi válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

(#) Csupasz hozzászólása Ápr 12, 2012 /

Sziasztok
Tudnátok ajánlani egy olyan üzletet, ahol hagyományos TTL IC-ket lehet venni, és postázni is tudja? Vidéken lakom.
Olyan kellene, hogy 7447,7490,74LS08..Köszönöm a segítséget
HE store,Lomex,nincs
Üdv:
Csupasz
(#) zolika60 válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Ez például itt is van:Bővebben: Link A másik kettó itt:Bővebben: Link
(#) Csupasz válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Köszi, csak ezzel az a baj, hogy ha külön veszem, akkor tételenként 1000Ft a posta.
Igy már kicsit drága lenne...
Üdv:
Csupasz
(#) macera2 válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Mostanában nem foglalkoztam TTL-el, és az árakat se kísértem figyelemmel. Ezért sokkszerűen ért, hogy ezek a kutya közönséges TTL-es IC-k több száz forintba kerülnek. Többször megnéztem, hogy nem-e egy tucat kerül ennyibe. Ez volna a reális! Vagy valamiféle múzeumi retrós darabokról van szó?
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Kontel.hu

A készletlista nem naprakész, hogy finoman fogalmazzak, de egy emilt megérhet...
(#) llaci56 válasza macera2 hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Vegyél 74LS92 -t! Az olcsóbb.
(#) Hp41C válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Szia!
7447 -> 74LS47 pl. a HEStore -ban és Lomex -ben is van.
7408 -> 74LS08 minden boltban kapható,
7408 -> 74HC08 vagy 74HCT08 ha csak kevés LS bemenetet kell meghajtani,
7490 -> 74LS90 pl a HEStore -ből.

Ráadásul az LS verzókkal a táp teljesítmény igény kb. az ötödére csökken (74LS47 -nél nem), HC vagy HCT sorozattal még tovább csökken.

A normál TTL sorozatot kb. 20 éve nem gyártják, elfogyóban a raktárkészletek, meg energiával sem győzzük. Már az LS is kiment a divatból, az újabbalból nem készül el minden, csak amire tömeges igény van (ALS, AS, F, FCT, stb).
(#) Csupasz válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Szia!
Köszönöm a válaszod, még annyit kérdeznék, hogy akkor ezek használhatók a Kapcsolásokban lévő TTL órához?
Üdv:
Csupasz
(#) _vl_ válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Használható, persze végig kell gondolni a helyettesítés előtt a jelszinteket/meghajtott bemenetek számát, de 99%, hogy megy ezekkel is.

Az obligát kérdés viszont felmerül: mire lesz ez neked jó???

A kapcsoláshoz szükséges végtelen mennyiségű, darabonként forintban háromszámjegyű áron megvehető LS47 meg LS90/LS390 helyett berakhatnál egy darab néhány száz forintért kapható mikrokontrollert (nettó 500 alatt van DIP-tokos, 40-lábú, 5V-ról üzemelni tudó PIC, ha bírod az SMD-t, még ennél kevesebbért is lehet kapni ARM-core-os, 48-64-lábú CPU-t), esetleg ha kell még több kimenet, akkor valami buszmeghajtóval meg lehet toldani a "rövid karodat" (ACT/HC/HCT/LS273/373/374/573/574/stb.), és a végösszeg a kasszánál jó eséllyel még kevesebb is lesz. A fogyasztásról nem is beszélve.

Persze ha a cél a TTL áramkörökkel való "játszadozás", akkor tökéletesen megértelek.
(#) Csupasz válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Szia
A konkrét cél az, hogy a Kapcsolásokban megjelent TTL órát utánépítsem.Vagyis van 7 db TIL302 a fiókban, és szerintem attól még nem csináltak szebb kijelzőt...
Tervezni nem tudok, így hozott anyagból kellene dolgoznom.
De ha ennyire drága a TTL áramkör, akkor valóban meggondolom....
Köszönöm válaszod
Üdv:
Csupasz
(#) Hp41C válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Szia!

Megnézted a képet nagyítva. A cikk leírása és a fénykép ellentmondásban van.

Ha TTL helyett CMOS áramköröket szeretnél felhasználni, akkor a kimenet terhelhetőségére kell elsősorban figyelni. A 74HC sorozat 10 74LS bemenettel vagy 2 normál 74 bemenettel terhelhető. A helyettesítést az osztóláncban érdemes kezdeni. Az oszcillátor kimenetére (U14b kimenetére) kellene egy 680pF kondenzátor a föld felé. A 6 db 74390 helyett már a cikk írója is CD47HC390 -et használ, különben a közölt tápegység nem bírná a terhelést (6*69mA = 414mA a 7805 terhelhetőségének fele). A közbenső kapukat nyugodtan lehet 74HC sorozatra cserélni, de az oszcillátor maradjon 74LS00. A 6db 7447 -et megint célszerű 74LS47 -re cserélni, ugyanis a normál kivitel maximális fogyasztása 6*103mA = 618mA. Ha ehhez még a számlánc fogyasztását is hozzáveszem, akkor már több, mint 1A -t kell leadnia a 7805-nek. A stabil kimeneti feszültséghez min. 3V kell maradjon a stabilizátoron, tehát legalább 3 .. 4W alakul hővé rajta. A hasznos kimenő teljesítménye 5W, a hatásfoka 55%. Ide egy kapcsoló üzemű tápegység kellett volna 75..85% hatásfokkal. Egy óra majdnem állanóan működik. A 6 db 74LS47 csak 6*13mA -t fogyaszt.

A csere után a fogyasztás 6*13+ 1*4.4mA + a CMOS tokok fogyasztása. A CMOS tokok saját statikus fogyasztása uW körüli, nem érdemes számolni velüd, a dinamikus fogyasztásuk VCC^2*f*(Cpd + Cl). A Cl a terhelés kapacitása - eddig is elhanyagoltuk. A Cpd pedig a tok jellenzője. A CD74HC390 -re 15pF. Az 1MHz órajellel járó első osztó 375uW -ot, a második 3.75uW -ot fogyaszt. Nem is számít a 74LS tokok 83mA fogyasztása mellett.

A mai energia árak mellett a normál TTL (74xx), a high speed (74H), a Schottky (74S), a Low power (74L) és talán a Low power Schottky (74LS) sorozatokat el kellene felejteni. A felhasználásuk csökkenése, a gyártásuk elállítása hozta az áruk emelkedését.

Az a 6 db TL302 megérdemelne egy komolyabb órát dátum kijelzéssel (a 7. a hét napját is kijelezhetné), DCF77 szinkronnal, ébresztéssel, fényerő állítási lehetőséggel, hangjelzésekkel. Janocsi társunk a Mule-2 órát átalakította hétszegmenses kijelzősre.
(#) Csupasz válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Köszönöm a válaszod!
Egyébként a Mule órát én is átállítottam LED kijelzésűre, nekem 1,8" kék kijelzőkkel üzemel, kiválóan!
Üdv
Csupasz

DSC00471.JPG

(#) audiofeeel hozzászólása Ápr 16, 2012 /

Sziasztok! B+C villámvédőt szeretnék venni, hol lehet ezt a legolcsóbban megúszni? Tracon is jó, vagy bármilyen hasonló kategória! (C-sínre szerelhető.)
(#) karaszbandi válasza audiofeeel hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Bármelyik villamossági szaküzlet tud hozni. De én a tipust meggondolnám. Egy tartós túlfesztől láttam már ilyet szétégni (szénné). Trafó zárlat volt és tartósan 300V fölött kapott. Semmi belső védelme nincs. Phoenix, Dhen.
(#) audiofeeel válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

A Dhen az a széles vörös színű? (Amióta a céges Moeller Fí-relé bizonyította, hogy mennyire olcsó volt, azóta én sem ár szerint válogatok, de ezeknél a cuccoknál valahogy elgondolkozik az ember, hogy tényleg kell-e, és akkor csak az olcsóbbnál marad )
(#) audiofeeel válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Oké, azért nem találtam meg, mert Dehn
(#) dollerakos hozzászólása Ápr 17, 2012 /

Üdvözletem!

Keresek egy olyan 100 k ohmos, log-os, sztereó potit, lehetőleg nem csillagászati áron, amelyet, ha letekerek, nem marad rajta még 30-50 ohm, hanem lemegy teljesen 0-ra. Ugyanis vettem egy Piher-t kemény 700 Ft-ért, de pont ez a bajom vele. Azt hittem, rossz példány, vissza is akartam cserélni, de az üzletben, a másik példányon is ugyanezt mértem. Akinek van vagy van jó ötlete, hol lehet kapni, ne tartsa magában..

Köszi.
(#) szamóca válasza dollerakos hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

A piher, telpod BOURNS, ALPHA márkák a legaljaponthu a potigyártók között. A középkategóriások közzül az ALPS blue az ami már jó valamennyire, de a prof. az a Tokyo Ko-On Denpa (TKD), Noble, vagy az ALPS BLACK BEAUTY széria, ha pénz, ékszer nem számít.
(#) dollerakos válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Na, ettől féltem..... Alps Blue van, kemény 4 rongyot fizettem érte, de ebbe a kérdéses erőlködőbe nem tenném be, mert akkor majdhogynem már össze lehetne mérni a poti értékét az erőlködőével.. Valami (árban) köztes megoldás esetleg? :--)))
(#) vicsys válasza dollerakos hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Tegyél a poti végállásához egy kis kapcsolót, ami letesteli. Igaz, egy kis fúrás faragás szükséges hozzá, de megoldja a problémádat.
(#) mekkmesterke hozzászólása Ápr 20, 2012 /

Sziasztok!
Én egy 6N80A fetet keresek esetleg valamit amivel lehetne helyettesíteni. 1 tv-ben ment ki és emiatt sajnálnám ha ki kéne dobni, de sajnos az én általam ismert boltokban nem lehet kapni. Valakinek van valami ötlete?
(#) hüblerattila hozzászólása Ápr 20, 2012 /

Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hol lehet kapni fázisjavító kondenzátorokat? Netes oldal is jó. 1.7kVar-os, 230V-ra kellene egy fémhalogén izzó fojtótrafója mellé.
(#) llaci56 válasza hüblerattila hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Szerintem a fénycsővekehez használt kondik teljesen jók.
(33 µF 400V)
(#) llaci56 válasza mekkmesterke hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

A 6N80A Standart Power Fet 800V 6A. Helyettesítheted a 2SK4013 -al, (N-POWERFET 800V 6A 45W 1.35R SC-67 2-10U1B TO-220-F)
pl. Lomex-ben, 400 Ft körül van.
(#) mekkmesterke válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Köszönöm! Én is erre gondoltam de azért megkérdeztem hogy biztosra menjek.
Következő: »»   187 / 439
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem