Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1065 / 1319
(#) menyus válasza potyo hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

TCPIP...hol vagyok én az ilyen projectektől.... Pláne C ben. Minek nekem a fizetős fordító ami gyorsabb..? Úgyis ráérek két elcseszett project közben várakozni a compilerre..

Említetted hogy eredendően web programozással foglalkozol. Volna egy kérdésem ami inkább ahhoz a témához kapcsolódik, bár a PIC hez is némi köze van. Feltehetném neked itt, vagy esetleg egy privát mailben?
(#) icserny hozzászólása Ápr 8, 2012 /

Egy kis húsvéti meglepetés

Három évvel ezelőtt, 2009 tavaszán indult el a PIC-kwik projekt, melynek keretében a Microchip kis lábszámú, nagy teljesítményű 16 bites mikrovezérlői közül a PIC24HJ128GP502 és a dsPIC33FJ128GP802 felépítésével és programozásával ismerkedtünk meg. Az azóta eltelt évek során új fejlesztői kártyák jelentek meg, s a PIC-kwik projekt forrásául használt, a Mississippi State University oktatói által készített támogatói programkönytár és példaprogram-gyűjtemény is többször frissitésre került, ezért szükségessé vált az eddig elkészült fejezetek fejezetek felülvizsgálata és átdolgozása.

Az elmúlt hónapok során átdolgoztam a korábbi anyagot, áttértem az amerikai programcsomag új verziójára (ez, sajnos, azt jelenti, hogy az összes program és fejléc állomány megjegyzéseit újra kell fordítani), s tovább bővítettem a támogatott hardver platformokat. Közzétettem benne az általam tervezett PIC-ador kártya leírását, hogy könnyen utánagyárthassa, aki ezt szeretné használni.

Figyelembe vettem a készen kapható eszközök (Microstick és az azt kiegészítő Microstick Plus periférebővítő kártya) sajátosságait, s igyekeztem ehhez igazítani a példaprogramokat (eddig a 8, 9, 10 és 11. fejet mintapéldáit sikerült feldolgoznom). Aki tehát a Microstick Plus kártyát beszerzi, sok mintaprogramot közvetlenül kipróbálhat, hardverfejlesztés és barkácsolás nélkül.

A korábbi PIC-kwik projekthez képest előrelépést jelent két új fejezetnek (Analóg perifériák, Alfanumerikus LCD modulok) elkészülte.

A megújult PIC-kwik projekben új verziójú bootloadert használunk (a régit is lehet használni, de akkor az old mappában található linker állományokat kell használni). A keveredések elkerülésére a megújult projekt a PIC-ador Plus nevet kapta, ez is jelzi, hogy az új változat állományai nem keverhetők a régiekkel.

A megújult PIC-kwik projekt honlapjának címe: esca.atomki.hu/PIC24

Ha valakinek szüksége volna a régi változatra, akkor a esca.atomki.hu/PIC24old címen keresse!

A támogatott hardver platformok:
- PIC-kwik kísérleti áramkör
- PIC-ador kártya
- mini-Bully kártya
- Microstick kártya
- Microstick Plus kártya
- 16-bit 28-pin Starter Board
- Explorer 16 kártya
- Dangerous Prototypes Web Platform kártya
(#) potyo válasza menyus hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Mondjuk úgy, hogy a webprogramozás az, amiért havi fizetést kapok. De eredendően villamosmérnök leszek, talán 2-3 hónapon belül diplomálok.

Szerintem inkább privátban vagy emailben, nem hiszem, hogy ide illő téma. Vagy esetleg itt
(#) menyus válasza potyo hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Hűűha...akkor pont jókor zaklatlak a kérdéseimmel, gondolom ezerrel tanulsz az vizsgáidra. Sok sikert hozzá előre is.!

Végül privát mailben leírtam a kérdésemet, inkább webes a téma...

Köszi Zsolt
(#) szabics hozzászólása Ápr 8, 2012 /

PIC16F1782/83-t programozott már valaki? Ha igen mivel?
(#) Hp41C válasza szabics hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Szia!

PicKit2 V2.61, firmware 2.32.00, Pk2DeviceFile.dat V1.62.14. Device Family / Midrange / 1.8V Min/ 16F1782 vagy 16F1783.
(#) cassis válasza icserny hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

István!
szerintem mások nevében is mondhatom: Köszönjük áldozatos munkádat, amellyel oly kitartóan szerkeszted a PIC-kwik projetet.
(#) Crea hozzászólása Ápr 11, 2012 /

Sziasztok!

Valamilyen kellemetlen okból C18 fordításakor kapom ezt a hibát:

Error - section '.idata_szakd.o' can not fit the section. Section '.idata_szakd.o' length=0x00000135
Errors : 1
  1. PIC18F4455-el dolgozom, és valószínű ez lehet a baja, hogy definiálva van a következő néhány sor:
  2.  
  3. unsigned char data,rdata,data1,karakter='x',kar,
  4. buff[32]="X=       T=    CTk=  C  HV=     ",
  5. inic[32]="AD Inicializalas                ".
  6. menu[32]="Start >> *      Beallitasok >> #",
  7. men1[32]="Parameterek >> #AD konfig. >> 0 ".
  8. menp[32]="Valtozok >> #   Anyag tabla >> 0",
  9. menv[32]="x >> 1  A >> 2  Q >> 3  n >> 4  ";

Valakinek van ötlete hogy hogyan tudnám eltárolni ezeket? :S elvileg az adatmemóriába kell hogy pakolja ahol van 2048 bájt hely, de mégsem :S pontosan 128 bájtnyi tömböt fogad el csak! WHY??
(#) _vl_ válasza Crea hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

Emlékeim szerint az "unsigned char" tömb a RAM-ba kerül, a "const unsigned char" tömb pedig a Program flash-be. Szerintem ez utóbbit akarod...
(#) Crea válasza Crea hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

Megvan a megoldás a linkerben össze kell vonni néhány bankot és nem lesz gondja a gpr1 gpr2 gpr3 gpr4-ből csináltam egy nagyot
(#) watt válasza Crea hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

És erre használod a "drága" RAM-ot?
(#) Crea válasza watt hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Mi másra használjam ami egyébként is adott?
(#) watt válasza Crea hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Változókra.
(#) El_Pinyo válasza Crea hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Watt arra céloz, hogy letárolhatnád a karaktertömböket a programmemóriába is (flash). Általában a mikrokontrollerek esetén a flash memória mérete jóval nagyobb a RAM terület méreténél, ezért a szövegkonstansokat a flash-ben szokás tárolni, majd amikor kell, onnan kiolvasni.
(#) dinokal válasza icserny hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /

Szia!
Próbáltam letölteni a microstickplus_examples.zip fájlt, de nem sikerül. A fájl nem található üzenettel jön vissza.
(#) icserny válasza dinokal hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /

Idézet:
„Próbáltam letölteni a microstickplus_examples.zip fájlt, de nem sikerül.”

Bocs, elírtam! A linkből kimaradt egy "s" betű.
(#) Soós Antal hozzászólása Ápr 16, 2012 /

Hello mindenki! Ahogy fejlesztem PIV softer mindig jön valami most az EEPROM irás nem megy PIC 18F4520
Minden az adatlap szerint C18 ban

EEADR=0x00;// EEPROM rész Címe
EEDATA=0x05;

EECON1bits.EEPGD=0;
EECON1bits.CFGS=0;
EECON1bits.WREN=1;

INTCON=0x00;// Timer0 és RB Megszakítás Tiltása

EECON2=0x55;
EECON2=0x0AA;
EECON1bits.WR= 1;// Írás Indítása
while (EECON1bits.WR);// Várakozik, amíg a EEPROM írás kész

INTCON=0xA8;// Timer0 és RB Megszakítás Engedélyezése

EECON1bits.WREN= 0;// Írás Tiltása

MPLAB mindig 0 de lcd is 0 azért gondolom hogy az irás a rossz de ha szerintetek ez jó linkelném az olvasást is!
(#) icserny válasza Soós Antal hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Minimális eltérést látok csak a gyári függvénytől:
  1. void Write_b_eep( unsigned int badd,unsigned char bdata )
  2. {
  3. EEADR = (badd & 0x0ff);
  4.   EEDATA = bdata;
  5.   EECON1bits.EEPGD = 0;
  6. EECON1bits.CFGS = 0;
  7. EECON1bits.WREN = 1;
  8. INTCONbits.GIE = 0;
  9. EECON2 = 0x55;
  10. EECON2 = 0xAA;
  11. EECON1bits.WR = 1;
  12. INTCONbits.GIE = 1;
  13. EECON1bits.WREN = 0;
  14. }
(#) Hp41C válasza Soós Antal hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Szia!

Idézet:
„INTCON=0x00;// Timer0 és RB Megszakítás Tiltása”
helyett a EECON1bits.GIE=0 -t vagy EECON1bits.GIEH=0; EECON1bits.GIEL=0; -t ajánlom. Az INCON -ban lehetnek ok bitek, amit a regiszter byte -os írása töröl.

1. EECON2=0x55;
  2. EECON2=0x0AA;

A két utasításnak a
  1. movlw 0x55
  2. movwf EECON2,ACCESS
  3. movlw 0xAA
  4. movwf EECON2,ACESSS
  5. bsf EECON1,WR,ACCESS

utasítás sorozatra kell fordulni - nem lehet más utasítás a sorozatban.
(#) Hp41C válasza icserny hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Szia!
Lehet az optimalizálás is az ok... Meg kell nézni az assembly listát.
(#) dinokal válasza icserny hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Köszönöm szépen! Lejött!
(#) icserny válasza dinokal hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Egyelőre elsősorban a chap08, chap09 és chap11 mappa mintaprogramjainál hasznos a microstickplus_examples.zip csomag.
(#) edison14 hozzászólása Ápr 16, 2012 /

Hali.

Éppen egy pontos feszültség és árammérőn töröm a fejemet. Már alapjaiban készen is van de 0,1V-os eltérés van akkor ha 2-10V-ig mérek utána ez csökken. Ha 0-2V ig mérek akkor akár 0,4V-os is lehet az a eltérés. Tudnátok segíteni milyen módszerekkel lehet megoldani legbiztosabban és legpontosabban a kalibrálást valamint hogy hogyan tudom megoldani hogy ne legyenek ekkora eltérések a minimum és maximum értékek között.
(#) vilmosd válasza edison14 hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Talan kulso 2,56 voltos referenciaval meg lehetne javitani a pontossagot. 1024-es (10 bit AD) felbontasnal 2,5 mV egy lepes. 10k/3k3 osztoval 10V lesz a mereshatarod, es 10 mV egy lepes. A ref IC a TL431 + 2 ellenallas es egy poti.
(#) Soós Antal válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Köszi meg tudnád írni hogy MPLAB 8.10 fordító C18 3.10 hogy írom a C kódba ezt az asm betétett _asm _endasm nem fordul!
(#) Soós Antal válasza icserny hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Köszönöm Hp41C szerint az EECON2 lehet a gond.
írom a C kódba ezt az asm betétett _asm _endasm nem fordul!
(#) dtocy hozzászólása Ápr 16, 2012 /

Sziasztok!

Szeretnék érintőképernyő által küldött adatokat feldolgozni. A mikroC érintőképernyős utasításaival próbálkoztam, sikertelenül.

Egyre biztosabb számomra, hogy a harver a hibás, habár a help-ben leírtak szerint kötöttem be.

http://www.mikroe.com/download/eng/documents/compilers/mikroc/pro/p...ft.gif

Ezen a rajzon kicsit más a bekötés:

http://www.libstock.com/img/projects/21707/192/1319892090_touch_pa.JPG

Melyik a helyes?
(#) Soós Antal válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Közben meg lett az asm betét
csak ez nem fogadta el ,bsf EECON1,WR,ACCESS,
úgyhogy ez lett
  1. _asm
  2. movlw 0x55
  3. movwf EECON2, ACCESS
  4. movlw 0x0AA
  5. movwf EECON2, ACCESS
  6.  
  7. _endasm
  8.  
  9. EECON1bits.WR= 1;

végül arra fordult mint ahogy írtad

de nem megy

még ez maradt plusba,
while (EECON1bits.WR) Nop();

de ezt már nem tudom kivenni és próbálni elkellet jönnöm a cucc meg már beépítve csak kelne hogy megtartsa a beállításokat

Kérdés ,kézzel, beletudok valahogy MPLAB -al írni az EEPROM -ba????
mert mindig 0 olvas hátha hardver hiba???
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Nekem csak a WR -re panaszkodott:
  1. if (INTCONbits.GIE == 1)
  2.    interrupts_on = 1;
  3. INTCONbits.GIE = 0;// uninterruptable routine
  4. _asm
  5.     movlw 0x55
  6.     movwf EECON2,ACCESS
  7.     movlw 0xAA
  8.     movwf EECON2,ACCESS
  9.     bsf EECON1,1,ACCESS
  10. _endasm
  11. if (interrupts_on == 1)// turn interrupts back on if enabled.
  12.    INTCONbits.GIE = 1;
(#) Soós Antal válasza Crea hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Helló 1 héttel ezelőtt én is ezt szívtam végül itt segítettek az eredmény az lett kézzel osztottam bankokba / gpr1 gpr2 gpr3/ a tömbjeimet de bank összevonás szimpatikusabb leírnád hogy kell, van valami hátránya?

Hogy írjam át a *.lkr fájlt?
Következő: »»   1065 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem