Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   124 / 376
(#) lidi válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Olajos belülről. Fel kellene tölteni zsírral ? Apró lüktetést érzek mikor mozgatom.
(#) Szebence hozzászólása Ápr 13, 2012 /

Sziasztok!

Nem tudom, hogy melyik topic-ba illene bele, ezért itt kérdezem meg, mert az építők kíváncsiak, hogy mekkora nyomatékkal bíró motorjuk van, stb...
Ez a készülék hogy működik? Bővebben: Link
(#) Sir-Nyeteg válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Leméri a nyomatékot.
A fizikai megvalósítás sokféle lehet.
(#) Sir-Nyeteg válasza lidi hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Próbáld meg elcsúsztatni, hogy a golyók ne mozduljanak. Tehát, ha le tudod húzni gond nélkül, akkor rakd vissza a túloldalról, esetleg ugyanarról az oldalról, de fordítva.
Ha ugyanott szorulgat, akkor a sinnel van gond. Ha máshol akkor a kocsival.
(#) mex válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

A készüléket a négy furat segítségével rögzítik egy stabil helyen, az ellenőrizni kívánt nyomatékkulcsot pedig az oldalán látható hatszögnyílásba csatlakoztatják egy közdarab segítségével. Ezután húzni kezdik a nyomatékkulcs karját, majd a kulcsszárban lévő nyomatékhatároló első kattanásakor létrejött nyomatékot a műszer kijelzi.
(#) Szebence válasza mex hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Köszönöm a választ! És, hogy kérdezzem meg... Hogy méri le a nyomatékot? Mi van a belsejében, hogy valósul meg? Most így hirtelen több megvalósításra is gondolok, csak kíváncsi vagyok, hogy hogyan működnek, és hogy miért kerül ennyibe...
(#) NickE hozzászólása Ápr 13, 2012 /

Sziasztok!

Abszolút kezdő CNC-s vagyok, pontosabban csak leszek. Ilyet szeretnék vágni műanyag fóliába, írásvetítő fóliába, 0,15mm vastag. A képen réz van, elég puha, később lehet, hogy rézzel is próbálkoznék. Ehhez milyen marófejet célszerű beszerezni? A képen viszonylag egyszerű eset van, de vannak ennél nehezebbek is, pl. FTDI chip padjei, az kb. 0,4mm széles csak.

Bővebben: Link Ilyet szeretnék CNC-vel kilukasztgatni kifogástalan minőségben.
(#) Szebence válasza NickE hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

BGA reball és reflow lesz? Milyen géped van?
(#) mex válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Nem szedtem még ilyet szét...
Ezzel együtt én nyúlásmérő bélyegre gondolok, de számtalan más erőmérő kivitelis szóba jöhet.
(#) mex válasza NickE hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Szögletes kivágásokat, kis rádiusszal csak gravírtűvel tudsz készíteni.
(#) Sir-Nyeteg válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Valószínüleg nyúlásmérő bélyeg van benne.
Ami miatt ilyen drága, az szerintem a kalibrált lineáris értékkijelzés, amit egy mikroprocival hoznak létre. Na meg esetleg az, hogy érzékeli a kattanást, így automata az eszköz. Na meg kis méretű.
(#) Sir-Nyeteg válasza NickE hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Gravírtűvel létre tudsz hozni, akár 0.1mm-es "csíkot" is.
Viszont ha rézből szeretnéd csinálni a stencilt, akkor azt akár marathatod is, mint egy nyákot.
(#) Szebence válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Nem felelt a kérdező a kérdésemre, de ha stencil lesz és olyat akar csinálni mint a képen, pl bga-hoz, akkor rézből nem lesz jó, mert ugye ott forrasztani kell... Tehát feltételezem nem forrasztáshoz kell neki.
(#) tiggersoft válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Szerintem nem forrasztáshoz hanem forrasztó paszta felvitelhez kell neki.
(#) Sir-Nyeteg válasza tiggersoft hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Szerintem is.
Nem is értem, hogy Szebence mire gondolt
(#) tiggersoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Főleg, hogy említette a műanyag fóliát is.
(#) szitko hozzászólása Ápr 13, 2012 /

Sziasztok.
Kész lett a gépem. A téma címéhez ragaszkodva, valóban "házi alkatrészekből" készült. A vezérlést, a pminmo 3 tengelyes vezérlő alapján készítettem. (egy kicsit át kellett alakítanom az itthoni alkatrészekhez)
Egy kicsit még alakítani kell a pontosságán, de már jól működik.
(#) Szebence válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Rosszul emlékeztem az eljárásra... Lehet csinálni fóliával, rézlappal is. Egyébként 5. perctől a videó Bővebben: Link De ez erősen off már itt.
(#) Sir-Nyeteg válasza szitko hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Gratulálok!
Nagyon jó lett, és ezek szerint még jól is működik.
Egyből nút-asztallal indítasz, nem semmi!

Kívánok sok értékes tapasztalatot és élményt a használatával kapcsolatban!
(#) szitko válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Köszi.
Igen jól megy, csak a 6-os menetesszárak miatt még nem elég pontos. De majd valamit kitalálok arra is. A "nút-asztalt" is én csináltam egy felsőmaróval, és aluból reszeltem bele fordított V alakú anyát.
(#) tiggersoft válasza szitko hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Lehetne kicsit bővebb infót kapni a gépről? Sebesség,költség és egyebek?
(#) szitko válasza tiggersoft hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Persze, bármit.
A sebesség alatt nem tudom mit értesz. A lenti "kesz" képen szereplő munkadarabokat 4 óra/db alatt csinálta meg, 1,6-os kétélű maróval, 12mm/min előtolással. Ha gyorsabban csinálta volna, akkor elolvad a műanyag.(A műanyag, egy fénymásoló oldalából volt.)
A költség minimális volt. Többnyire nyomtatókból, fénymásolókból kibontott alkatrészeket használtam, és az itthon fellelhető bútorlapokat. A nyomtatókat/fénymásolókat, egy haverom számítógépes boltjából kaptam. (kidobásra ítélt darabok). A tápot, (kb 9 amperes kapcsitáp) PC tápból kibontott trafó, ir2153, 2xirf740 alkotja. A vezérlésről már írtam.
Az egyetlen költség, az ER11 szár volt ($15.99), plusz a csapágyak hozzá (kb 1000ft/db).
(#) tiggersoft válasza szitko hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Akkor gondolom a legnagyobb beruházás a patronbefogó volt. Sebesség alatt a maximális tehát a pozicionálási sebességet értem.
Lassan készül az enyém is. Kicsit nagyobb, kicsit többől, de sok apró kitalálni valóval...
(#) szitko válasza tiggersoft hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Igen a befogó volt a legnagyobb kiadás. Először csak kiváncsiságból kezdtem el építeni, (hogy tényleg lehet-e otthoni alkatrészekből csinálni egy gépet) de most, hogy működik, próbálom alakítani, hogy minél jobb legyen. De költeni nem fogok rá, mert hobbi szinten, itthonra, hogy néha egy-két munkát megcsináljak, szerintem elég ez is. Próbáltam nyákot fúrni vele, és kb 2 tizeden belül, az összes lyukat eltelálta. Ezért kell még javítani a pontosságon.
(#) gulasoft válasza szitko hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Hát pedig akkor költeni fogsz rá. Nem lehet nagyon megúszni egy kotyogásmentes anyát, hacsak nincs otthon negyed kiló danamid vagy teflon tömböd, vagy ugyan ennyi bronzod. Van a rugós feszítés, de az szinte semmit nem ér, bár nyákfúráshoz jó lehet, ott nincs a rugóra ható oldalirányú ellenhatás. Én is így kezdtem. Egy év alatt szétesett a gép, kapta a párát meg a fagyot, ezt nem bírja a bútorlap. Fióksinek is szét fognak esni, nem erre vannak tervezve. Kezdésnek jó.
Most építem át a fémgépem, hogy tudjon alut marni, ami következő fémgéphez kell.
(#) Sir-Nyeteg válasza szitko hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

A műanyag akkor olvad, ha lassan marod!
Azaz ha egy helyben pörög a maró, mert akkor ráolvad, mivel nincs forgácsleválasztás.
Ha nagy előtolást használsz, akkor nagyobb darab forgács távozik, és nem tud felmelegedni se a maró, se a műanyag.
A legjobb az egyélű maró, viszonylag kis fordulat, és nagy előtolás.
(#) NickE válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Amit lefényképeztem, az maratással készült. Nekem most nagy kedvem támadt CNC-vel faragni.

A nyákokat gyártatni szoktam, a stencilel viszont az a gond, hogy én Eagle-t használok és abban az alkatrészekben van letárolva a pasztamaszk réteg, sajnos nem mindig úgy, ahogy én szeretném. Ezt a részt inkább én akarom itthon megoldani házilag. Nem lesz olcsó, de most már mindegy, már erről álmodok éjjel-nappal
(#) NickE válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Egyelőre csak reflow, aztán majd meglátjuk. Már minden kész van, csak a maszkokat szeretném házilag legyártani.
(#) elektromos hozzászólása Ápr 14, 2012 /

Sziasztok!
Elkészült a CNC-m, de nem tudom még használni. Nem tud valaki MAGYAR nyelvű oktató videókról?
Olyanra gondoltam, ami teljesen végig visz egy teljes folyamatot, a gép beállítástól, egy egyszerűbb munkadarab elkészítéséig, közben elmagyarázza mit miért kell csinálni.
(#) szitko válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Köszönöm a jótanácsot, ki fogom próbálni.
Kezdő CNC-s lévén, maróim nincsenek, csak egy 1,6mm -es, pár 0,6mm-es egyélű, és pár gravítűm van.

gulasoft: Sajnos, jelen anyagi helyzetem, nem engedi meg, hogy ilyesmire költsek, ezért mindenféle trükköt ki fogok próbálni, hogy tökéletesítsem a gépem. A rugós megoldás tényleg nem jó, de van még más megoldás is.
Következő: »»   124 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem